Związek Winkulijski
Debata przedwyborcza do Parlamentu - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33)
+----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536)
+------ Dział: Media (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=56)
+------- Dział: Telewizja Winkulijska (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=317)
+------- Wątek: Debata przedwyborcza do Parlamentu (/showthread.php?tid=1684)

Strony: 1 2 3 4 5

Debata przedwyborcza do Parlamentu - Artur Kardacz - 25 Paż 2019

Słuchajcie! Słuchajcie! Mieszkańcy Khorinis Federacji Nordackiej. Mam zaszczyt zaprosić was na pierwszą, na kanale TVW Federacja, debatę przedwyborczą do Parlamentu VI kadencji. Wielkie podziękowania dla Henryka Wespucciego który jest współorganizatorem dzisiejszej debaty. Sam Henryk jest również naszym ekspertem i współprowadzącym.

Na początku może trochę o nadchodzących wyborach. Swoją kandydaturę złożyło 6 obywateli czyli o jeden mniej niż w poprzednich wyborach do parlamentu. Wśród kandydatów możemy spotkać "starych wyjadaczy" oraz nowe twarze. Zobaczymy już 27 października jak wszyscy sobie poradzą, mam nadzieję że ta debata rozwieję ostatnie wątpliwości. 

Według sondażu przeprowadzonego przez telewizję TV Niezła największą liczbę głosów zyskała "Koalicja dla Federacji"  a najmniejszą KWWH Przywróćmy Normalność. Oczywiście wyniki przedstawione tutaj nie muszą mnieć odzwierciedlenia w faktycznych wyborach

[Obrazek: Obraz1png_qaphexw.png]
Wykres przedstwiony przez TV Niezła 

Jednak dość już statystyk! Zapraszam na scenę naszego współprowadzacego który to rozpocznie naszą debatę. Zachęcam bardzo serdecznie wszystkich do wzięcia udziału!

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - AleksanderNovak - 25 Paż 2019

to kiedy ta debata

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - Artur Kardacz - 25 Paż 2019

Niestety Pan Henryk Wespucci nie dotarł jeszcze do naszego studia, mam nadzieję że zjawi sie w najbliższym czasie i będzie mógł poprowadzić razem ze mną naszą debatę. Tym czasem to ja przedstawię temat pierwszej dyskusji który to dotyczy Parlamentu właśnie. 

1. Poprzednia kadencja Parlamentu pozostawiała wiele do życzenia. Prace legislacyjne toczyły się zbyt wolno i nieefektywnie. Niektóre z druków nie doczekało się ich rozpatrzenia, mimo że zostały złożone w połowie kadencji. Jakie kandydaci mają plany, jakie pomysły, na poprawę działania Parlamentu Federacji Nordackiej? Co zrobić, żeby ta nowa, nadchodząca kadencja nie była tak, jak ta poprzednia - pełna marazu.

Zapraszam widzów oraz kandydatów do zabrania głosu w tej sprawie.

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - Erik Otton von Hohenburg - 25 Paż 2019

Parlament w obecnej formie w żaden sposób nie jest przyczyną marazmu jaki panował w sercu naszej władzy ustawodawczej, i nie w tym upatruje się przyczyny tego stanu rzeczy. To my posłowie, w tym również ja (jako że zgłosiłem tylko jeden projekt ustawy w czasie trwania obecnej kadencji Parlamentu) ponosimy odpowiedzialność za marazm tamże panujący.

Uważam, iż nie ma uniwersalnej recepty na rozwiązanie tego problemu, jednakże ze swojej strony mogę Państwa zapewnić o tym iż będę starał się być Posłem aktywnie biorącym udział w pracach legislacyjnych. Co więcej należy tutaj zaznaczyć, że Koalicja dla Federacji będzie stanowić reprezentację oraz wsparcie merytoryczne dla Rządu Federacji Nordackiej. Jako kandydat na Posła, a także jako Minister w rządzie JE Prezydenta Henryka Wespucciego, pozwolę sobie uchylić rąbka tajemnicy i poinformować państwa o tym, że Rząd Federacji na poważnie planuje zająć się sprawami legislacji, Parlament — cytując obecnego Prezydenta zostanie wręcz "zalany" projektami ustaw.

Wspólnie z rządem podejmiemy się reformy sądownictwa, wojska oraz konstytucji, której znajduje się chociażby martwy (a nawet trochę komiczny, żeby nie powiedzieć kosmiczny) zapis odnośnie języków urzędowych obowiązujących w Federacji Nordackiej, który moim zdaniem należy jak najprędzej usunąć z ustawy zasadniczej.

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - AleksanderNovak - 25 Paż 2019

My zakładamy zwiększenie liczby posiedzeń parlamentu.Przynajmniej 4 na jedną kadencje.
By rozpatrywanie wniosków szło szybciej napiszemy ustawę w której będzie zawarte że trzeba raz
dziennie sprawdzać czy ktoś nie napisał wniosku.Łatwo jest to sprawdzać ponieważ w "menu" forum
po prawej stronie są nowe wątki.

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 25 Paż 2019

Dobry wieczór!
Chciałbym na starcie wszystkich tu obecnych jeszcze raz bardzo serdecznie powitać. Dziękuję także za zaproszenie mnie do debaty.
Przechodząc do pytania.
Jest i była to bolączką parlamentu. Przez tydzień nic się nie dzieje, mimo iż ustaw przybywa, a w następnym miesiącu na szybko i z nadmiernym pośpiechem uchwala się je. Zamierzamy to zmienić.
A o to jaki plan ma Koalicja Ludowa.
Należy wprowadzić ograniczenia co do debatowania oraz głosowania, oraz wice marszałka, który mógłby w momencie nieobecności marszałka zająć się parlamentem. Obecnie zbyt duża odpowiedzialność spoczywa na marszałku, który często bywał w przeszłości nieaktywny.
Dziękuję

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - Kamiljan de Harlin - 25 Paż 2019

Dobry wieczór państwu, dziękuję za zaproszenie.
Na początku chciałbym wygłosić krótką przedmowę:
Nie startuję w tych wyborach, aby realizować w parlamencie swoje prywatne interesy i zaspokoić żądzę władzy. Startuję w nich, aby dać obywatelom większy wpływ na działanie państwa. Nie mam zbyt mocno wyrobionych własnych poglądów na sytuacje w FN, co mogą państwo zauważyć w moich następnych wypowiedziach. Jako poseł zamierzam reprezentować interesy obywateli i głosować tak, jak oni chcą, być sługą ludu.

Odpowiadając na zadaną kwestię:
Aby naprawić ten problem, musimy naprawić ludzi, to oni tworzą aktywność. Potrzebujemy więcej projektów ustaw i większej mobilizacji obywateli w procesy legislacyjne. Ich opinia jest ważna.
Rozpoczęcie nowej kadencji będzie krótkim impulsem do aktywności parlamentu, potem dużo będzie zależeć od tego, kto zostanie marszałkiem. Więc tak: posłowie powinni brać czynny udział w debacie i głosowaniach, zachęcać do uczestnictwa w debacie współobywateli, a marszałek natychmiastowo rozpatrywać wnioski, efektywnie zarządzać posiedzeniami, pilnować porządku obrad i mobilizować posłów do aktywności. Wszystko leży w rękach poszczególnych jednostek.
Jestem przeciwny regulowaniu pracy parlamentu, by rozwiązać ten problem. Obecna wolność panująca w tej instytucji jest bardzo korzystna. Nie zmieniajmy prawa, zmieniajmy ludzi.

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - Leszek Ebe-Grüner - 25 Paż 2019

Witam i już odpowiadam:

Poprzednia kadencja była do bani, bo była średnio aktywna, bo nic nie wniosła specjalnego. Jak dostanę się do parlamentu to żadne rozpatrzenie związane z sportem i turystyką nie zostanie odrzucone, oczywiście inne też będę rozpatrywał, ale z góry uprzedzam będą one 2 kategorii. Ponadto poprzedni parlament był zbyt ogólnikowy, a ludzie potrzebują konkretów i realizacji, a nie tylko pustych obietnic. Dlatego nic nie obiecuję, ale plany są takie by poprawić aktywność parlamentu. Więc zamierzam wprowadzić Przebudzeniową Rewolucję Ustawową.

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - Henryk Wespucci - 25 Paż 2019

Henryk Wespucci w błyskawicznym tempie dotarł do siedziby TVW. Cóż. Nikt nie mówił, że będzie łatwo. Wszystkie te schody, labirynt pomieszczeń. Zupełnie nie przypominało to Centrum Nadawczego Volkiańskiej Telewizji Proletariackeij. Tam nie dało się zgubić, a tutaj? Zamiast do studia telewizyjnego znalazł składzik z miotłami. Później, dotarł do damskiej toalety. W końcu dotarł do studia telewizyjnego. Zaraz... czemu Ci kandydaci to... e... nie. To nie jest studio debaty prezydenckiej. To plan jakiegoś paradokumentu, czy coś. Ostatecznie, pani Tatiana zaprowadziła Henryka do studia. Jak szybko się zorientował, zaczęli już bez niego. Zajął swoje miejsce obok Kardacza, szybko poprawił krawat i fryzurę, a właściwie jej resztki.

Dzień dobry wieczór państwu. Nazywam się Henryk Wespucci i mam przyjemność współprowadzić dzisiejszą debatę prezydencką, organizowaną przez TVW, przy pomocy najlepszej, najfajniejszej i jedynej słusznej telewizji - Volkiańskiej Telewizji Proletariackiej, co chyba potwierdzi każdy z kandydatów. Kooperacja dwóch najlepszych i najaktywniejszych mediów w Federacji spłodziła coś tak niezwykłego, co może być porównywalne rozmachem tylko z debatami prezydenckimi VTP. Dziękuję Pani Tatianie za to, że pomogła mi odnaleźć drogę do studia, muszę przyznać bardzo piękne i nowoczesne to studio. Bez zbędnego przedłużania, zaczynajmy. Czas na kolejne pytanie. Prosiłbym o odpowiedzi w ciągu maksymalnie 20-25 minut.

2. Federacja Nordacka to nie tylko Pałac Prezydencki, budynek Naczelnego Sądu Federalnego i okazały gmach Parlamentu. Federacja Nordacka nie kończy się na Jugowicach, wykracza daleko poza nawet najdalsze rubieże stolicy. I tak, obecnie podział terytorialny FN wygląda następująco: cztery prowincje - Egvalland, Volkian, RZP, Nordata Północna, oraz jeden okręg wydzielony - Dystrykt Federalny. Niektóre z nich bardziej, niektóre mniej aktywne. Jak chcą Szanowni Kandydaci zmobilizować prowincje, jej mieszkańców do wspólnego budowania Federacji. W jaki sposób zachęcić obywateli FN, w szczególności tych nowych, nie związanych dokładniej z żadną z prowincji, żeby aktywizowali się na szczeblu lokalnym i tam również realizowali?

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - Erik Otton von Hohenburg - 25 Paż 2019

Bardzo dziękuję za to pytanie. Jako osoba z niemałym (jak na państwo działające od roku) doświadczeniem samorządowym, jestem zdania, że zachęcanie włodarzy oraz szeregowych obywateli do jakiekolwiek działalności w obrębie swojej prowincji, leży przede wszystkim w kompetencji rządu federalnego, który dysponuje wiekszą ilością instrumentów oraz jest swobodniejszy w działaniu w tym zakresie niżeli Parlament. Jednakże nie oznacza, to że jako Poseł zamierzam przynajmniej nie próbować bronić interesów prowincji (traktowanych czasami mniej lub bardziej indywidualnie) i zachęcać ich do większej aktywności, tym bardziej iż doskonale zdaję sobie sprawę z tego jak świetną zabawą może okazać się dzialność właśnie w samorządzie terytorialnym.

Przechodząc jednak do konkretnych postulatów, jestem zdania że należy przenieść przynajmniej część instytucji państwowych do miast znajdujących się na terenie różnych prowincji. Optuję również za likwidacją Dystryktu Federalnego, który obecnie pełni w zasadzie jedynie funkcje szuflady w której trzyma się prezydenckie rozporządzenia... Wierzę, że zaangażowani samorządowcy, lepiej zagospodarują tą część wyspy niżeli Prezydent Federacji, który powinnien skupić się przede wszystkim na realizacji naszej racji stanu.

Poza tym należy mieć na uwadze, że przy nawet najbardziej zaangażowanym w rozwój samorządności w FN zespole parlamentarnym, nie ma co liczyć na cudowny i TRWAŁY wzrost aktywności w prowincjach bez zaangażowania ludzi tworzących naszą elitę samorządową, zawiązując federację zgodziliśmy się na ustrój w którym prowincje same decydują o swoim losie, w tym również polityce demograficznej. Dlatego też charakter reform jakie powinniśmy podjąć w tym zakresie powinnien mieć charakter zachęcający, a nie zobowiązujący. Można tak czynić po przez np. konkursy oraz inicjatywy zachęcające do opisywania i rozwoju narracyjnego własnej okolicy. Jednocześnie takie działanie podniosłoby w oczach obywateli FN zaufanie do Parlamentu i tym samym jego prestiż, jako organizacji, która rzeczywiście rozwiązuje problemy zwykłych niezbyt zainteresowanych polityką, a samorządem obywateli, nie zaś oderwanym od samorządowej rzeczywistości ciałem kolektywnym zajmującym się wyłącznie stanowieniem prawa, które dotyczy w zasadzie tylko kilku najważniejszych osób w państwie.

Skoro już o konkursach wspominałem, to warto byłoby również wprowadzić system nagród, jednak nie pieniężnych, ponieważ te, sądząc po moich samorządowych doświadczeniach. Nie przedstawiają dla obywateli FN w zasadzie żadnej wartości. O jakich nagrodach piszę? mówię tu o orderach i odznaczeniach! Oczywiste jest, że takie nagrody stanowią dodatkową motywację, i do tego bardziej trwałą i podnoszącą czyjąś wartość jako obywatela w oczach własnych i pozostałych. Dlatego też powinna zostać wprowadzona ustawa o odznaczeniach cywilnych, równocześnie sprzeciwiam się pomyslowi podzialu kraju na folwarki i przyznawania ich za aktywność. Takie rozwiązanie przeforsowane przez parlament jest pogwałceniem podstawowej zasady podmiotowości samorządów na jakiej oparty jest nasz kraj, a poza tym takie rozwiązanie jeszcze łatwiej można wprowadzić drogą oddolną po przez przetestowanie tego systemu w jednej z prowincji, a następnie przekonać do tego inne prowincje.