Związek Winkulijski
System "życia" w ZSRM - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Fora Archiwalne pozostałych państw (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=949)
+---- Dział: Związek Kalkilistycznych Republik Muratyckich (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=281)
+----- Dział: Plac Centralny im. Kalkila Kramasza (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=289)
+----- Wątek: System "życia" w ZSRM (/showthread.php?tid=2412)

Strony: 1 2

System "życia" w ZSRM - Waksman - 22 Lut 2020

Towarzysze i Towarzyszki,
Drodzy goście!

Ostatnio miałem pewną wizję nt. ogólnego systemu zdrowia i chorób w naszej prowincji. Wszystko po to aby jakoś uatrakcyjnić nasz kraj pod względem możliwości jakie dana osoba może u nasz robić. Jak by to wszystko wyglądało? Całość, ja przynajmniej, widzę mniej więcej tak:

Tworzy się wątek z listą obywateli ZSRM. Każdy posiada na sam początek 100% zdrowia, które będzie się codziennie zmniejszało o 2 lub 5% (w zależności jak to sobie ustalimy). Państwo utworzyłoby wtedy sieć państwowych szpitali/przychodni oraz barów mlecznych, w których za jordy można będzie kupić posiłek, dzięki któremu nasze zdrowie będzie się regenerowało (np. w barze mlecznym 3 daniowy posiłek regeneruje 10-15% zdrowia). Szpitale zaś będą służyły do leczenia chorób. System chorób wyglądał by następująco - raz lub 2 razy w tygodniu losowałoby się numerek (każdy obywatel jest przypasowany do 1 numerka). Po wylosowaniu numerka, czyli obywatela, losuje się kolejny numerek do którego przypasowane są lekkie choroby (katar, kaszel, ból głowy itd.). Następnie, używając np. wątku lub wiadomości prywatnej (na forum lub na Discordzie) informuje się taką osobę o tym, że np. jej postać ma nagły katar. Taka osoba udaje się do szpitala gdzie musi zapłacić za badanie, a także, jeśli będzie trzeba, leki. Po wykonaniu tych czynności katar czy inną chorobę się kuruje, a postać znowu jest zdrowa.

Co o tym myślicie? Macie Towarzysze jakieś ciekawe pomysły udoskalające tą ideę?

Re: System "życia" w ZSRM - Leszek Ebe-Grüner - 22 Lut 2020

Ja nawet do dziś nie wiem, gdzie znaleźć ten bank muratycki, gdzie mam jordy a co dopiero wprowadzać takie rzeczy. Sam pomysł nie jest zły, ale na ten moment jest zbyt ambitny by się udał. Do tego potrzeba professional programistów, którym by się chciało coś takiego wprowadzić. No chyba że na zasadzie narracji, ale komu by się chciało pisać i co chwile zerkać czy dana osoba zjadła zupę czy też nie?

Re: System "życia" w ZSRM - Waksman - 22 Lut 2020

Otóż właśnie, już tłumaczę. Do tego potrzeba by dużej przebudowy dość dużej części działu ZSRM, co problemem nie będzie bo to kwestia chwili. Co do sprawdzania tego czy ktoś zjadł zupę - żeby miało to ręce i nogi wszystkimi takimi rzeczami zajmowałby się Pierwszy Towarzysz, czyli ja. Jeśli ktoś chciałby mi w tym pomóc to nie widzę problemu aby również się w to zaangażował. Nie sądzę również, że jest on zbyt ambitny. Jest ciekawy owszem, ale nie zbyt ambitny bo jest jak najbardziej do wykonania. Co do sposobu - byłoby to na tą chwilę robione poprzez system wątków na forum. Na stronie głównej naszego działu dodałbym również stosowne skrótowe odnośniki, które przenosiłyby do najważniejszych wątków, np. do sprawdzenia stanu zdrowia.

Re: System "życia" w ZSRM - AleksanderNovak - 22 Lut 2020

Całość wygląda na podobne a nawet bardzo podobne do systemu zdrowia w Sarmacji, ciekawe ale nie wiem czy udało by się to zrobić bo w Sarmacji jest wszystko automatyczne.

Re: System "życia" w ZSRM - Leszek Ebe-Grüner - 22 Lut 2020

No to jak Towarzyszu Kasparze Waksmanie się postaracie i faktycznie będzie działać, to nie mam przeciwwskazań. Kibicuję, ale na ten moment będę tylko śledził poczyniania i ewentualnie zdanie innych mieszkańców ZSRM.

Re: System "życia" w ZSRM - Waksman - 22 Lut 2020

Jest to bardzo możliwe, aczkolwiek nie jest to robione na styl sarmacki. Całość udałoby się zrobić jeśli wszystko pójdzie zgodnie z moją wizją, którą postarałem się jak najbardziej opisać w pierwszym poście. W Sarmacji jest to wszystko zautomatyzowane, owszem, ale i u nas z biegiem czasu całość będzie automatyzowana.

Re: System "życia" w ZSRM - Waksman - 23 Lut 2020

Cóż, jeśli nie usłyszę jakiegoś większego sprzeciwu to zaczniemy powoli wprowadzać ten system w życie. Na samym początku jako test, potem, jeśli wszystko się uda, jako pełnoprawny system zdrowia w ZSRM.

Re: System "życia" w ZSRM - Waksman - 26 Lut 2020

Nie będą tworzył specjalnie nowego wątku, więc wypowiem się tutaj. Wpadłem na pomysł rozszerzenia działalności systemu życia i systemu mieszkaniowego do osób korzystających z LBM. Na pewno więcej osób by z tego skorzystało, no i byłoby dość ciekawie jeśli więcej osób włączyłoby się do naszej zabawy. Wzrósłby też obrót naszej waluty w kręgach gości zagranicznych i z innych prowincji co umocniłoby jorda na tle innych walut. Ba, sam Bank Walutowy Towarzysza Vilartego nieźle by też na tym zarobił Wink

Co o tym myślicie, Towarzysze i Towarzyszki? Pytanie to kieruję głównie do gości zagranicznych oraz z innych prowincji, ale zależy mi również na poznaniu zdania obywateli ZSRM Big Grin

Drugą sprawą jest uregulowanie kwestii skończenia się zdrowia. Co w takiej sytuacji powinno się stać? Śmierć postaci? Wykluczenie z gry czy może utrata obywatelstwa ZSRM? Jakieś pomysły?

Re: System "życia" w ZSRM - Helwetyk - 27 Lut 2020

Zaproszony do dyskusji, ośmielam się podzielić kilkoma słowami komentarza. ;-)

Na wstępie, system żywienia w Sarmacji zawsze wydawał mi się może i niezbyt uciążliwym, ale jednak obowiązkiem. Wynikało to głównie z tego, że system wymagał ode mnie dodatkowych kliknięć, nie oferując w zasadzie niczego w zamian. Pochyliłbym się w pierwszej kolejności nie tyle nad karami wynikającymi z braku posiłku czy choroby, co nad nagrodami wynikającymi z żywienia i leczenia: dobrą narracją, odznakami wzorowego pacjenta, czymkolwiek, co będzie fajne dla uczestników. Nie znam muratyckiego systemu i planów na tyle dobrze, żeby zgłaszać bardziej konkretne propozycje, ale rankingi są zazwyczaj dobrym punktem wyjścia, niewykluczającym innych bonusów.

Rzecz jasna, udostępniłbym możliwość posiadania mieszkania także zagranicznym gościom, z oczywistych powodów. ;-)

Re: System "życia" w ZSRM - Waksman - 27 Lut 2020

Helwetyk napisał(a):Pochyliłbym się w pierwszej kolejności nie tyle nad karami wynikającymi z braku posiłku czy choroby, co nad nagrodami wynikającymi z żywienia i leczenia: dobrą narracją, odznakami wzorowego pacjenta, czymkolwiek, co będzie fajne dla uczestników.
Muszę przyznać Towarzyszowi Namiestnikowi tutaj rację. Faktycznie, karami do działania się nikogo nie zachęci, wręcz przeciwnie. Nagrody, nagrody... Nic na myśl mi nie przychodzi oprócz rozdawania dodatkowej gotówki w formie bonusu. Chociaż... Jak ruszy już to nasze "muratyckie Allegro" to można w nagrodę rozdawać jakieś kupony zniżkowe na zakupy produktów spożywczych czy mebli, do Barów Mlecznych itd. Tutaj bardzo chętnie wysłucham propozycji innych, bo sam mam pusto w głowie.

Helwetyk napisał(a):Nie znam muratyckiego systemu i planów na tyle dobrze, żeby zgłaszać bardziej konkretne propozycje, ale rankingi są zazwyczaj dobrym punktem wyjścia.
Hmm. Ranking byłby troszkę trudną rzeczą do wykonania w sensie statystycznym. Trudno będzie liczyć posty (bo chyba chodziło Towarzyszowi Namiestnikowi o ranking aktywności w systemie) danej jednostki z osobna w wielu działach - nie idzie się połapać, że tak powiem.

Helwetyk napisał(a):Rzecz jasna, udostępniłbym możliwość posiadania mieszkania także zagranicznym gościom, z oczywistych powodów. ;-)
I tak chyba zrobię. Bo właśnie chciałbym żeby to mieszkania były tym największym smaczkiem - każdy będzie miał swój kąt do prowadzenia swojej, wymarzonej narracji i nikt nie będzie mu w tym przeszkadzał.