![]() |
|
Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=187) +---- Wątek: Voog Winkuliersdeg (redakcja) (/showthread.php?tid=2797) |
RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Franpader - 15 Mar 2021 Alfred Fabian von Tehen-Dzek - ja rozumiem to inaczej. Mamy w Winkulii wiele narodowości, grup etnicznych, które tworzą potężną multikulturowość. Ja sam nie potrafię się w tym odnaleźć a co dopiero ktoś z zewnątrz. Piszesz, że Winkulijczyk kojarzy Ci się z oddanym patriotą. "Winkulia to naród, który doświadczył wiele. Jednak Winkulijczycy nigdy się nie poddali i zawsze walczyli o niepodległość swojego kraju. Burzliwe dzieje tego narodu doprowadziły do wymieszania się kultury Winkulijskiej z innymi kulturami" - na podstawie tego nie możemy budować narracji? Problemem jest tutaj brak jakiegoś uporządkowania wszystkich informacji. Erik - dlaczego budowa państwa multi nie przejdzie? A może to właśnie ten element powinien nas wyróżniać na tle innych państw? Artur - Bialenia ma klimat. Brak klimatu to ogromna ułomność dla państwa. Winkulia posiada aż za dużo elementów kształtujących ją. Są one tylko nieuporządkowane. RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Erik Otton von Hohenburg - 15 Mar 2021 (15 Mar 2021, 22:03:57)Franpader napisał(a): Erik - dlaczego budowa państwa multi nie przejdzie? A może to właśnie ten element powinien nas wyróżniać na tle innych państw? To znaczy, wydawało mi się, że niejako właśnie do tego wniosku, ta dyskusja się zbiega, że nie mamy takiego właśnie "ogólnonarodowego" klimatu i tożsamości, tylko mnóstwo lokalnych etnosów.
RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Alfred Fabian - 15 Mar 2021 "Piszesz, że Winkulijczyk kojarzy Ci się z oddanym patriotą." - niekoniecznie, osobiście uważam, że Winkulijczyk nie kojarzy mi się z kompletnie niczym - i to jest właśnie ogromny cios dla wszystkich Winkulijczyków i podstawa do tego, żeby twierdzić, że klimat Winkulii nie wyróżnia się kompletnie niczym. Nie ma u nas punktu zaczepienia, którego byśmy się trzymali. Jest dużo za to punktów, które puszczamy szybciej niż złapaliśmy. "Bialenia ma klimat. Brak klimatu to ogromna ułomność dla państwa. " - tutaj też pozwoliłbym sobie na dyskusję. Tak naprawdę, to klimat posiada naprawdę niewiele mikronacji. Reszta próbuje co prawda, ale tak naprawdę, to nie to, czego się oczekuje. Jeżeli już gdzieś miałbym wskazać kraj z tożsamością - to Teutonia - zresztą, sztandarowy przykład, ciężko go nie znać ![]() "dlaczego budowa państwa multi nie przejdzie? A może to właśnie ten element powinien nas wyróżniać na tle innych państw?" - przejdzie. Przechodzi w każdym przypadku. Tylko wtedy nie będziemy wyjątkowi. Będziemy jedną różą z wielu. Taką samą jak wszystkie inne. RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Artur Kardacz - 16 Mar 2021 A ja się zgodzę z Franciszkiem że Winkuliczyka można kojarzyć z prawdziwym patriotą. Być może ty tego nie czujesz ale osoby które były tutaj od początku, walczyły o niepodległość i powoli odbudowywały ten kraj już tak. RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Erik Otton von Hohenburg - 16 Mar 2021 Wydaje mi się, że w tej dyskusji spór toczy się nie tyle o klimat państwa, a o jego tożsamość, a są to dwie różne rzeczy — na tożsamość składa się w zasadzie wszystko co jest choćby w najmniejszym stopniu z ZW związane, zatem naturalnie będzie składać się na nią wiele czynników i będzie niejednoznaczna. Klimat to w zasadzie niewielki fragment tożsamości, jest to w zasadzie pocztówka z kilku ładniejszych miast i kilka tradycji ukazanych w skrótowej formie, klimat ma niemniej nie więcej, przynajmniej jak dla mnie skłaniać do zagłębiania się w meandry tego, co nazywamy winkulijską tożsamością. Żeby stworzyć klimat nie trzeba uszczuplać kultury kraju, a jedynie wyróżnić tak z 5-6 cech uniwersalnych i zamieścić na stronie. Siłą rzeczy, jest to swego rodzaju stereotyp. Klimat najłatwiej skompletować na bazie kilku czynników; pogody, architektury, krajobrazu, gospodarki i kultury. W naszym przypadku klimat w sensie meteorologicznym, oczywiście będzie zróżnicowany, ale przeważnie gorący, miejscami pustynny. Architektoniczne nie możemy sobie zbytnio pozwolić niestety na jakąś własną "mikronacyjną" myśl techniczną, zatem może coś na kształt Afryki Północnej? Wyjaśniałoby to obecność tak bogatej historii przedpaństwowej, wzorców zachodnich i bliskowschodnich w niektórych regionach. Krajobraz, to wiadomo, co kto wymyśli — można byłoby zebrać najlepsze z każdego lenna atrakcje przyrodnicze i zrobic coś na kształt biosfery UNESCO, robić coś na kształt ruchu turystycznego, zresztą już wcześniej próbowałem wytaczać szlaki turystyczne np. szlak Egvala. Gospodarka — tu właśnie myślałem o produkcji wina, wiadomo gospodarka nie tylko na tym się będzie opierać nasza ekonomia, ale będzie to swoista ekologiczna wizytówka Winkuli. Kultura zaś, wiadomo bogata i różnorodna, kiedyś myślałem o tym aby, zrobić konkurs na możliwie jak najbardziej oryginalne i możliwie jak najmniej inspirowane realem zwyczaje i tradycje winkulijskie. Dziedziny takie jak poezja czy malarstwo można jak najbardziej wspierać z poziomu politycznego, co naturalnie napędza politykę, a ponadto daje nam możliwość stania się głównym nordackim ośrodkiem kultury, Kanugard mógłby być swoistym "Paryżem Nordaty" z tej racji.
RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Franpader - 16 Mar 2021 Trafne spostrzeżenie Erik odnośnie tożsamości i klimatu. Tożsamość dominująca składa się z wielu naleciałości i kultur mniejszości. Na tym zakończę. Coraz śmielej dochodzimy do tematu wizytówki. Padło wcześniej wiele świetnych propozycji. Trochę na siłę próbujemy też znaleźć odnośnik do Winkulii w realnym świecie co nie musi przecież miejsca. Jednak ja również spróbuję napisać własne skojarzenia z klimatem kraju odnosząc się do realnych przykładów choć traktowałbym to jedynie jako zobrazowanie a nie pełną inspirację. Północ Winkulii, która graniczy z Brodrią zawsze kojarzyła mi się z dawnymi "ciepłymi" republikami dawnego Związku Radzieckiego. Same nazwy regionów czy miast (zmieniane na przestrzeni lat) na to wskazywały np.: Goruzja, Groznyj czy Czerkesja. Tą ostatnią nazwę kojarzyłem też z Chersją istniejącą na tych ziemiach na długo przed ZW. Ja to widzę jako teren od Azerbejdżanu po Kazachstan. Zachód, południe i centrum - oczywiście zgodzę się z pustynnym rejonem i odniesieniami do krajów arabskich. Samo Osaczesko zaś kojarzy mi się z nadmorskimi miastami Belgii, Holandii czy Niemiec. Centrum kraju z Kanugardem również bardziej bliska mi była zawsze do klimatu środkowej Europy. Utwierdziło mnie w tym również powołanie tam rejonu Albion. To moje odczucia ale jestem też ciekawy jak widzą to inni. RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Artur Kardacz - 16 Mar 2021 Przyjęło się że północna część Winkulii to takie, użyję tutaj brzydkiego słowa, zadupie. Bardzo mało miast (co zresztą widać na mapach), praktycznie brak przemysłu ciężkiego, same farmy i pustkowia. Południowa zaś część jest już o wiele bardziej zorganizowana i rozwinięta. Dużo miast, okregów przemysłowych itp. Ciężko mi znaleźć jakieś przykłady z reala ale tak to według mnie wygląda. RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Erik Otton von Hohenburg - 16 Mar 2021 Szanowni Państwo! Oto prezentujemy kolejny wywiad tylko u nas, wywiad z Henrykiem Wespuccim "Przygotowujemy niezłą petardę dla całej Nordaty i Mikroświata!" — wywiad Henryka Wespucciego dla Voog Winkuliersdeg.
RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Erik Otton von Hohenburg - 07 Kwi 2021 Szanowni,
Zachęcam do zapoznania się z najnowszym artykułem, który ukazał się w Voog Winkuliersdeg Dla Winkulii unia to konieczność [OPINIA]. RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Franpader - 07 Kwi 2021 Przeczytałem cały artykuł i niestety się zgadzam. Winkulia potrzebuję jakiegoś impulsu do działania. Jakoś nigdy nie było naszemu państwu po drodze z monarchią ale może właśnie przyszedł ten czas? |