Związek Winkulijski
Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=187)
+---- Wątek: Voog Winkuliersdeg (redakcja) (/showthread.php?tid=2797)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Erik Otton von Hohenburg - 05 Sie 2021

Drodzy czytelnicy, 

Po kilku miesiącach przerwy Voog Winkuliersdeg ponownie trafia do waszych rąk. Tym razem mamy państwu do zaoferowania Wywiad z Janem Lubomirskim-Dostojewskim — kandydatem na premiera ZW

RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 05 Sie 2021

Bardzo ciekawy wywiad. Cieszy mnie poparcie dla idei pannordatyzmu, przywraca mi to wiarę w przyszłość naszego kontynentu.

RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Adam Aleksander II - 06 Sie 2021

Ja ze swojej strony chciałbym podziękować za zaproszenie do udzielenia wywiadu, z chęcią w przyszłości odpowiem na kolejne pytania. Cieszy mnie także dobry odbiór tego artykułu.

RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Maximilian Fiodorow-Frassati - 06 Sie 2021

Ja też popieram ideologię pannordatyzmu.

RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Erik Otton von Hohenburg - 29 Sie 2021

Drodzy czytelnicy, 

Zapraszamy do przeczytania, naszego kolejnego wydania. Tym razem mamy przygotowaną dla państwa analizę polityczną odnośnie naszej polityki wewnętrznej zatytułowaną Nowy porządek winkulijskiej polityki, czyli kilka słów o relacjach na lini król-rząd i kształtowaniu się nowego układu sił na naszej scenie politycznej. 

RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Erik Otton von Hohenburg - 30 Sie 2021

Drodzy czytelnicy, 

Tylko u nas! Jego Królewska Mość Mateusz I wygłosił na łamach Voog Winkuliersdeg Tezy na temat porządku ewentualnego państwa pannordackiego. Zachęcamy do czytania i komentowania. 

RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 30 Sie 2021

Takie państwo wymagałoby ogromnej liczby aktywnych, zaangażowanych obywateli. Nie wiem, czy te tezy mają szansę na realizację.

RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Mateusz Żmigrodzki - 30 Sie 2021

(30 Sie 2021, 21:38:29)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Takie państwo wymagałoby ogromnej liczby aktywnych, zaangażowanych obywateli. Nie wiem, czy te tezy mają szansę na realizację.

Akurat, osobiście myślę że większość z tych tez realizowane było za czasów Federacji Nordackiej. W szczególności te dotyczące władzy ustawodawczej i wykonawczej. Zdaję sobie jednak sprawę, że realizacja wszystkich tych tez jest niemożliwa, lecz nie o to w nich chodzi. Dla mnie te tezy są bardziej prawidłami, pewnymi wskazówkami, które to naświetlają ważne aspekty dotyczące przyszłego ustroju państwowego. A według mnie powinien być to ustrój republikański, demokratyczny, oparty na jasnych i przejrzystych zasadach. I ten aspekt myślę, że możemy zrealizować niezależnie od liczby obywateli.

RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 30 Sie 2021

Co do realizacji tego aspektu się oczywiście zgadzamy. Przy czym ja opowiadam się za bezpośrednimi wyborami prezydenta. Wybory parlamentarne mogą już odbywać się państwami. Wprowadziłbym natomiast rozróżnienie między państwami o różnej wielkości. Państwa powyżej 5 obywateli (według odgórnych kryteriów) mogłyby mieć 2 posłów.

RE: Voog Winkuliersdeg (redakcja) - Mateusz Żmigrodzki - 31 Sie 2021

(30 Sie 2021, 23:37:59)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Co do realizacji tego aspektu się oczywiście zgadzamy. Przy czym ja opowiadam się za bezpośrednimi wyborami prezydenta. Wybory parlamentarne mogą już odbywać się państwami. Wprowadziłbym natomiast rozróżnienie między państwami o różnej wielkości. Państwa powyżej 5 obywateli (według odgórnych kryteriów) mogłyby mieć 2 posłów.
Ja też nie wykluczam wyborów prezydenta, w końcu jedna z tez dotyczyła tych wyborów.

A co do liczby posłów, to wszystko jest do dogadania. Jeśli będzie taka wola, co do wprowadzania takich kryteriów, to myślę że je rzecz jasna wprowadzimy.