Związek Winkulijski
Obchody 3. rocznicy powstania Związku Winkulijskiego - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=187)
+---- Wątek: Obchody 3. rocznicy powstania Związku Winkulijskiego (/showthread.php?tid=3222)

Strony: 1 2 3

RE: Obchody 3. rocznicy powstania Związku Winkulijskiego - Mateusz Żmigrodzki - 07 Lut 2021

Gdy przyszła jego kolej, wszedł na mównicę. Omiótł wzrokiem całą publiczność i zaczął mówić:

Wasza Ekscelencjo Panie Prezydencie,
Szanowni Goście zagraniczni
Obywatele Związku,

Na początku chciałbym, wzorem moich poprzedników, przywitać na ziemi winkulijskiej Waszą Cesarską Mość Joannę Izabelę, Panią Natalię, Waszą Ekscelencję Pana Namiestnika Palatynatu Leocji Franklina Garamonda, witam również Waszą Ekscelencję Pana Prezydenta Sparasana. Jestem pewien, że wszyscy obywatele winkulijscy cieszą się, że razem z nami świętujecie trzecią rocznicę powstania Związku. Jeszcze raz, z głębi swojego serca - dziękuję!

Stojąc dziś w tym miejscu, ciężko mi uwierzyć, że minęły już trzy lata. Przez ten cały okres, zdarzały się momenty radosne i momenty chwały, jednak stawaliśmy także przed trudnymi chwilami. Jednak z wszystkich postawionych nam przez los prób wyszliśmy zwycięsko. Dokonaliśmy tego dzięki jedności w działaniu. Dokonaliśmy tego dzięki wspólnej, ciężkiej, organicznej pracy. Dokonaliśmy tego wreszcie, albowiem zawsze mieliśmy nadzieję. Winkulia jest zbudowana na nadziei. Bez nadziei, Winkulia nie przetrwałaby do dnia dzisiejszego i byśmy tutaj dziś nie stali. Wszystkim moim towarzyszom i innym osobom, które dołożyły choćby najmniejszą cegiełkę do tego wielkiego działa, serdecznie dziękuję i składam im hołd.

Szanowni, nie wiemy jaka czeka nas przyszłość. Nasz kraj czeka wiele zmian i reform. Lecz są one konieczne. Winkulia stoi teraz przed kolejnymi próbami. Lecz nie należy się ich obawiać. Jeśli tylko będziemy działać razem i będziemy nosić w swych sercach tą samą nadzieję, to wierzę, że tym wyzwaniom sprostamy czoła. Osobiście mam nadzieję, że za kolejne trzy lata, znów staniemy tutaj, w Kanugardzie, na Placu Pułkowników i znów świętować będziemy rocznicę założenia naszego państwa. Jako jeden naród. Niepodzielny. Zjednoczony pod biało-czerwono-zielonym sztandarem. Zjednoczony wspólną ideą. Mam nadzieję, że ta chwila kiedyś nadejdzie.

Dziękuję Państwu serdecznie,
Niech żyje Winkulia!

RE: Obchody 3. rocznicy powstania Związku Winkulijskiego - Erik Otton von Hohenburg - 07 Lut 2021

WE Panie Prezydencie,
Szanowni Goście zagraniczni,
Obywatele,

Z tego miejsca pragnę podziewać, wzorem moich przedmówców za przybycie, pomimo dość skromnej oprawy obchodów Waszej Cesarskiej Moścu Joannie Izabelu, Pani Natalii, Waszej Ekscelencji Panu Namiestnikowi Franklinowi Garamondowj, i Waszej Ekscelencji Panu Prezydentowi von Hurrdurr, a także z osobna wszystkim niemniej zacnym gościom ze wszystkich stron Mikroświata.

Nie ukrywam, iż nie mam pomysłu na bardziej poetycką, czy też porywającą przemowę, pragnę za to porostu podziękować wszystkim tym ludziom obywatelom i naszym przyjaciołom z zagranicy, wszystkim tym ludziom, którzy przez ostatnie trzy lata, mimo wszystkich problemów świata rzeczywistego i wirtualnego, potrafili stawić czoła wyzwaniu i dzięki którym wciąż możemy bawić się w tym wspaniałym kraju, który możemy wciąż rozwijać, z każdym dniem czynić go lepszym dla nas i dla naszego otoczenia.  Dorzucając się tym samym do skarbnicy spuścizny polskich mikronacji. Głęboko wierzę, że cały ten trud wart był tego, i że zostanie on należycie uhonorowany.

RE: Obchody 3. rocznicy powstania Związku Winkulijskiego - Alfred Fabian - 07 Lut 2021

Szanowni państwo

Chociaż świętować będziemy jeszcze przez najbliższe kilka dni, to pora spiąć klamrą wszystkie dzisiejsze słowa. Nie sposób podziękować za przybycie tak zacnym gościom, jak Jej Cesarska Mość Joanna Izabela, Jej Ekscelencja Natalia, Jego Ekscelencja Garamond oraz Jego Ekscelencja August. Mam nadzieję, że ciepło, z jakim spotkaliśmy się dzisiaj ze strony przybyłych gości uda nam się odwzajemnić.

Nie sposób jednak w tym dzisiejszym dniu wspomnieć o jednej bardzo ważnej rzeczy. Przez 3 lata odnieśliśmy wiele sukcesów, jednakże zdarzały się również porażki. Jedną z nich była decyzja ówczesnego prezydenta Harlina o włączeniu Związku Państw Voxlandu i Westlandu do Federacji Nordackiej. Nieodpowiedzialna decyzja zaważyła o tym, że cała konstrukcja popadła w ruinę.

Jesteśmy jednak starsi i mądrzejsi. Kolejne lata sprawiają, że lepiej wiemy, jakich decyzji unikać, a jakie podejmować. Chciałbym skorzystać z okazji, że w dniu dzisiejszym jest razem z nami prezydent August i wyciągnąć rękę na zgodę. Pora aby zagoić rany, które powstały. Pora zdetonować negatywne napięcie, jakie znajduje się pomiędzy naszymi państwami.

Przyznać się do błędu jest ciężką sztuką. Tkwić w mniemaniu, że nic się nie stało natomiast sprawia, że napięcie rośnie, a my zamiast pozytywnych relacji budujemy negatywne. Przeprosiny natomiast nic nie kosztują - i dlatego też pragnę przeprosić, za decyzje ówczesnych władz Federacji Nordackiej, za wydarzenia, które sprawiły, że Związek Państw Voxlandu i Westlandu spotkał taki, a nie inny los. Wiem, jak duży ładunek emocjonalny wniosła ta historia. I chociaż czasem potrafimy nawet napluć sobie nawzajem prosto w twarz, to wierzę, że możemy również razem współpracować.

Mam nadzieję, że to będzie przełom, który historia zapamięta na długo.

A teraz nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić wszystkich do tańca. Kapela będzie grała do samego rana, a posiłki podawane będą regularnie. Dziękuję jeszcze raz wszystkim za przybycie i mam nadzieję, że będziecie się dobrze bawić.

RE: Obchody 3. rocznicy powstania Związku Winkulijskiego - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 08 Lut 2021

Szanowni Państwo,
Z okazji 3. urodzin Winkulii pozdrawiam Was czule i życzę wielu kolejnych lat i kolejnych sukcesów. Cieszę się, że mieliśmy okazję współpracować i liczę, że okazji do współpracy będzie jeszcze więcej. Myślę, że mogę to powiedzieć nie tylko we własnym imieniu, ale też w imieniu Brodrii.
Niech żyje Winkulia! Niech żyje Nordata! Riavat

RE: Obchody 3. rocznicy powstania Związku Winkulijskiego - Artur Kardacz - 08 Lut 2021

Jak już sobie trochę posłodziliśmy to zapraszam na spontaniczny poczęstunek. Na stole znajdą Państwo najróżniejsze potrawy i trunki z najdalszych zakątków naszego kraju. Wszak nie możemy pozwolić na to aby nasi goście nie głodni.

[Obrazek: 62-Copy.jpg]

Dla miłośników mięsa bardzo polecam duszoną cielęcinkę z sosem porzeczkowym i przyprawami. Istne arcydzieło Albiońskiej kuchni.

[Obrazek: duszona-cielecina.jpg]

A na desery Zanahoryjski speciał, ciasto marchewkowe. Nawet Panie chcące zgubić parę kilko nie będą mogły oprzeć się takiemu smakołykowi. Palce lizać!

[Obrazek: ciasto-marchewkowe_7.jpg]

Oczywiście mamy jeszcze wiele innych smakowitych potraw. Życzę smacznego.

RE: Obchody 3. rocznicy powstania Związku Winkulijskiego - Władimir Iljicz Grenin - 08 Lut 2021

Szanowny Ekscelencjo Prezydencie!
Szanowni Winkulijczycy!

Serdeczne gratulacje z okazji Waszego Cudownego Święta!
Trójka to Boża cyfra. Tak mówi się u nas w Brodrii. Wierzę, że Wasza "trójka" będzie dla Was znakiem szczęścia i dalszego rozwoju.
Wierzę też głęboko, że nasze narody będą intensyfikowały i rozwijały współpracę na polu dwustronnym, a także na polu ogólnonordackim.
Chciałbym życzyć Wszystkim Wam wszelkiej pomyślności i dynamicznego, dalszego rozwijania się na dalsze lata. Niech żyje Winkulia! Dziękuję.

RE: Obchody 3. rocznicy powstania Związku Winkulijskiego - Waksman - 08 Lut 2021

Drogi Panie Prezydencie,
Szanowni mieszkańcy i obywatele.

Po pierwsze - gratuluję przetrwania. Twór Uchastoka trwa już 3 lata. Aż szok mnie bierze na samą myśl o tym, kto ten kraj stworzył. Cieszę się, że pomimo tylu przeciwności losu Wam się udało. Ze swojej strony pragnę wam życzyć kolejnych 3 lat istnienia oraz pożycia w zgodzie ze wszystkimi dookoła, aby was wewnętrzne zgryzy nie wyżarły od środka.

Pierwszy Towarzysz Związku Kalkilistycznych Republik Muratyckich
/-/ Kaspar Waksman-Dëter

RE: Obchody 3. rocznicy powstania Związku Winkulijskiego - Hans von Eichenblatt - 09 Lut 2021

Cytat:W imieniu Prezydenta Republiki Suderlandu Stanisława Dmowskiego i całego narodu suderlandzkiego składam najszczersze życzenia wszystkim obywatelom Winkulii w rocznicę powstania państwa. Życzę, aby Wasz kraj dalej trwał, rozwijając się pięknie i jaśniejąc na mikronacyjnej mapie. Żywię także nadzieję, że stosunki między naszymi państwami będą dobre i zaowocują owocną współpracą.

Podpisano:
Hans von Eichenblatt KRSZ

RE: Obchody 3. rocznicy powstania Związku Winkulijskiego - August vHS - 09 Lut 2021

Cytat:W imieniu swoim i całego Zjednoczonego Państwa składam najszczersze życzenia Narodowi Winkulijskiemu.

Niech żyje Winkulia! Niech żyje przyjaźń ZPViW i Winkulii!

August van Hagsen de la Sparasan (Helmut von Hurrdur)
Prezydent Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu

RE: Obchody 3. rocznicy powstania Związku Winkulijskiego - Alfred Fabian - 14 Lut 2021

Dziękuję wszystkim za życzenia. Dzisiaj w nocy wyłączony zostanie udostępniony trailer do Systemu Merchant, to ostatnia okazja do spróbowania zdobycia rekordu. Jutro wypłacone zostaną nagrody finansowe zdobywcom podium, zachęcam do założenia kont w Związkowym Banku Centralnym osoby, które jeszcze tego nie zrobiły.