![]() |
|
Wieści z zagranicy - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z zagranicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=3) +--- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=3579) |
RE: Wieści z zagranicy - Adam Aleksander II - 21 Lut 2022 Jak dla mnie w stowarzyszeniach nie ma nic złego, jednak, jeżeli jest to takie przypadkowe, jak w tym przypadku, to nie wróży to nic dobrego dla Skarlandu. RE: Wieści z zagranicy - Erik Otton von Hohenburg - 21 Lut 2022 Ciekaw jestem jak potoczy się przyszłość Kościoła Rotryjskiego. Osobiście uważam, że w dalszej lub bliższej przyszłości Nordacie, a w szczególności Winkulii potrzebny będzie ponadnarodowy kościół. Marzy mi się właśnie jeden, powszechny kościół nordacki czy jakaś inna organizacja religijna, która napedziłaby trochę narracji w naszej winkulijskiej strefie sacrum. Minikościółki i religie narodowe nie zdały egzaminu w Winkulii, ani nawet FN w jej szczytowym okresie istnienia i nie zdały go w zasadzie nigdzie. Kościół Rotryjski nie kwapił się do podpisania konkordatu z FN w czasach gdy ja sprawowałem tam władze nad dyplomacją. Z resztą zdaje się, że Rotria bardzo konserwatywnie trwała przy swoich sojusznikach w regionie takich jak swieżutko odrodzona Brodria, czy Bialenia. Nie chciałbym wciągać ZW w wewnątrzrotryjski konflikt, ale chciałbym żeby zabawa v-chrześcijaństwo była bardziej egalitarna i powszechna niż jest obecnie. Zastawiam się czasem czy nie powinniśmy porozumieć się z krajami Nordaty w sprawie takiego kościoła i uzgodnić jakąś politykę rozwoju duchowego Winkulii.
RE: Wieści z zagranicy - Adam Aleksander II - 21 Lut 2022 Myślę, że obecnie najpoważniejszą opcją religijną dla naszego państwa byłoby nie v-chrześcijaństwo, a v-islam, tj. Zielony Kościół prowadzony w Bialenii. Nie jest to nam obcy teren, znamy się z tamtejszymi obywatelami, więc myślę, że w kwestii organizacji jakiejś wspólnej inicjatywy nie było by aż tak trudno, zwłaszcza, że oprócz nich, na forum znajdują się również obywatele Suderlandu i Brodrii. RE: Wieści z zagranicy - Erik Otton von Hohenburg - 21 Lut 2022 W sumie to nie jest taki zły pomysł — w przeszłości były w ZW regiony stricte islamskie jak Siyah, Al-Aleman czy Saracenna, zislamizować można byłoby także obszary dzisiejszego Neb Tawi, i wpisywałoby się to w idee Winkulii podzielonej religijnie. RE: Wieści z zagranicy - Adam Aleksander II - 21 Lut 2022 Myślę, że proces islamizacji mógłby objąć nawet wszystkie pozostałe regiony (fabularnie po dłuższym czasie) oprócz Volkianu, bo to jednak wioska dość daleko od cywilizacji. RE: Wieści z zagranicy - Mateusz Żmigrodzki - 21 Lut 2022 W sumie pomysł wprowadzenia islamu też jest całkiem ciekawy. Sam akurat niestety duchowo jestem daleki od niego, aczkolwiek przecież religia w mikro to przede wszystkim odpowiedni klimat, narracja, a nie modły i teologia. Jednak co nieco wiem na temat tej religii, więc jeśli taki kierunek obierzemy - jestem gotowy wspomóc tą inicjatywę. Co do v-chrześcijaństwa, miałem pomysł, aby doprowadzić do utworzenia kościoła narodowego poprzez zjednoczenie Kościoła Winkulii oraz Apostolskiego Kościoła Winkulii. Sam pomysł co prawda bardziej rozpatrywałem w kontekście stworzenia bazy dla nowego ruchu narodowego, który to niebawem zostanie powołany, jednak zawsze warto rozważyć także go w kontekście v-religijnym. Można ewentualnie jeszcze pomyśleć nad porozumieniem z przyjaciółmi z Insulii. O ile wiem, istnieje tam państwowy kościół, na którego czele stoi Cesarz. Może by połączyć razem siły? RE: Wieści z zagranicy - Adam Aleksander II - 21 Lut 2022 Taka fuzja też byłaby ciekawa i szła by w parze z planowaną polityką zagraniczną obu kandydatów na stanowisko Ministra Stanu. RE: Wieści z zagranicy - Adam Aleksander II - 27 Lut 2022 Rosja wysyła jednostki na granice z Ukrainą dla ćwiczeń Znaczy Bialenia wysyła jednostki na granicę z Muratyką dla ćwiczeń http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showthread.php?tid=3189 RE: Wieści z zagranicy - Alfred Fabian - 27 Lut 2022 Gdyby Prezydentem Bialenii był kto inny, to pewnie olałbym temat, ale w tym konkretnym przypadku można się spodziewać każdego scenariusza... RE: Wieści z zagranicy - Fatima Popow-Chojnacka - 27 Lut 2022 No oby nie bawili się w to co się dzieje w nieistniejącym realu... |