Związek Winkulijski
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Wiadomości z zagranicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=3579)

RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 12 Lip 2022

Ultimatum Xorphii po ostatnim ataku. Żądają wydania władcy lub wypłaty odszkodowania w wysokości 3 5000 000 Warenów. W przeciwnym wypadku flota przeprowadzi atak. Czy tylko mi wygląda to na obrzucanie gównem a nie sensowny konflikt?

RE: Wieści z zagranicy - August vHS - 12 Lip 2022

Ja nie rozumiem, co to za dziwna moda na cenzurowanie nazw krajów. Już od dłuższego czasu mnie to zastanawia. Nazwa im przecież niż nie zrobiła, tylko ludzie...

RE: Wieści z zagranicy - Fatima Popow-Chojnacka - 12 Lip 2022

Ja się zastanawiam po co to wszystko. Dwie młode mikronacje. Zamiast skupić się na budowie państwa, przyciągnąć ludzi w normalny sposób no to dziwna wojna.. Gwiazdkowania nazwy kraju też nie rozumiem do tej pory.

RE: Wieści z zagranicy - Joahim von Ribertrop - 12 Lip 2022

Cytat:Czy tylko mi wygląda to na obrzucanie gównem a nie sensowny konflikt?

>Nordata
>Sensowny konflikt

Nie za duże te oczekiwania?

Cytat:Gwiazdkowania nazwy kraju też nie rozumiem do tej pory.

A tak, dziwna to nowomoda. Toż już lepiej i bardziej pogardliwie wymyślić jakąś chamską przeróbkę nazwy, w stylu Sramacja a nie.

RE: Wieści z zagranicy - Fatima Popow-Chojnacka - 12 Lip 2022

Chamska przeróbka dla mnie też sensu nie ma. Dobrze mówi August. Nazwa kraju nic nie zrobiła tylko ludzie. Możemy się nie lubić ale nazwę kraju nie tykać.

RE: Wieści z zagranicy - Jerzy I Izaak - 12 Lip 2022

Zgadzam się z Fatimą oraz Augustem.
Takim zachowaniem nie sprowadzi się ludzi choćby niewiadomo co by się obiecywało.
Cenzurowanie nazwy państwa moim zdaniem jest poprostu niesmaczne.

RE: Wieści z zagranicy - Adam Aleksander II - 12 Lip 2022

>Dlaczego ma nam zależeć na sprawach wewnętrznych naszych sąsiadów? Sami wybrali takiego prezydenta.

Dla mnie fearmongering ze strony Romanowa jest trochę nie na miejscu, to po pierwsze. Po drugie, powinniśmy mieć gdzieś kto gdzie rządzi, bo akurat w obecnej sytuacji, dopóki są jakieś państwa skłócone, czy to przez działania jednostek, czy też odgórnie, to jednak zawsze udałoby nam się znaleźć przeciwwagę do wrogich nam działań.

Osobiście myślę, że powinniśmy trochę zmienić kierunek polityki z neutralnej, na politykę realnej Wielkiej Brytanii, czyli lawirować w polityce zagranicznej tak, żeby utrzymywać równy balans sił na kontynencie.

RE: Wieści z zagranicy - Kamiljan de Harlin - 12 Lip 2022

Neutralnym można być jak się posiada terytorium Szwajcarii lub Liechstensteinu, a nie kiedy kontroluje się ćwiartkę kontynentu.

>Sami wybrali takiego prezydenta.
Spoiler alert: nie wybrali. Doszedł do władzy w wyniku przewrotu.

RE: Wieści z zagranicy - AleksanderNovak - 12 Lip 2022

Ja już mówiłem na discordzie co o tym sądzę. Nie interesuje mnie spór tych dwóch Brodryjczyków. Transnordata ma z Brodrią traktat który gwarantuje Naszą nienaruszalność, a Bialenia zawsze była pokojowa co do Transnordaty.

RE: Wieści z zagranicy - Kamiljan de Harlin - 12 Lip 2022

>Transnordata ma z Brodrią traktat który gwarantuje Naszą nienaruszalność
Nie ma. Nasza Cesarzowa unieważniła każdy akt prawny poza nadaniami obywatelstw i traktatem z Sarmacją.