![]() |
|
Wieści z zagranicy - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z zagranicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=3) +--- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=3579) |
RE: Wieści z zagranicy - Alfred Fabian - 13 Lip 2022 Cóż, miałem nie zabierać głosu w różnych sprawach, ale pozwolę sobie może na kilka słów mojej osobistej opinii. Aktualnie, poza Transnordatą nie widzę perspektyw do szerszej współpracy na Nordacie.
Muratyka dalej (chociaż już coraz mniej), jest postrzegana przez pryzmat dawnych czasów waksmańskich. Może kiedyś to się zmieni, może faktycznie pora zacząć zapominać o niektórych rzeczach, ale to jeszcze nie ten moment.
Bialenia i Brodria obecnie wcale nie są w stanie, zachęcającym do współpracy. O ile sam nie lubię Ronona i Andrzeja za ich antysarmacką, kompletnie nieuzasadnioną postawę, tak po prostu to, jak zostali potraktowani we własnej ojczyźnie i jak zabroniono im się bawić tak, jak by chcieli jest po prostu smutne. Szkoda, że niektórzy nie potrafią zrozumieć, że nie każdy musi grać w jednym państwie w tę samą grę i próbują ustalać własne zasady. O wojnie domowej, jaka się szykuje i jaka zostanie pewnie spłaszczona do przerzucania się nieistniejącymi czołgami, lub do jej niezajścia już nie wspominam.
Hawiland i Kiriania są państwami, które są młode i popełniają błędy. To takie państwa członkowskie dawnego UTNu, które jeszcze nie wiedzą do końca, z czym się je mikronacje i podejmują głupie decyzje, jak operacja Rox, która była kompletnie niepotrzebna. Teraz będą postrzegani jako imperatorzy, którym ciągle za mało pikseli na mapie. A szkoda, bo liczyłem, że państwa będą się stabilnie i zrównoważenie rozwijać, pokazując jakąś jakość.
Xorphia nie odstaje niestety od Hawilandu i Kirianii, chociaż cieszy, że jeszcze nie umarła. Ich reakcja jest naturalna, ale też w drugą stronę zbyt przesadzona. Podbijanie Kirianii, bo ona podbiła Xorphie jest co najmniej zabawne.
Magnifikat nie żyje już raczej ostatecznie, Czesnorad niedługo zostanie częścią Muratyki, patrząc na przeszłą historię chociażby z Koribią. Samunda jest krajem, z którym współpraca może być doraźna, ale raczej prowadzą własną niezależną narrację i na współpracy międzynarodowej z Samundą to może nawet powinno im mniej zależeć niż nam na współpracy z OBPP. Chociaż, może to tylko moje niepotrzebne przeświadczenie.
O krajach, takich jak Sarmacja, Leocja, Edelweiss, Lumeria, Austro-Węgry nie wspominam. To są kraje poza Nordatą. Współpraca z Nimi to przyjemność, ale to się też nie wpisuje w większości w nordacką politykę długofalową, tylko na pojedyncze akcje.
RE: Wieści z zagranicy - Albert Fryderyk de Espada - 13 Lip 2022 (13 Lip 2022, 01:01:09)Alfred Fabian von Tehen-Dzek napisał(a): No cóż, co fakt to fakt, ciężko jest pokazać że Muratyka co coś więcej niż Waksman ale próbuję to zmienić (próbuję ja gdyż poza mną i właśnie Waksmanem w IV Republice nie ma aktywnych obywateli na ten moment. Cytat:Alfred Fabian von Tehen-Dzek Tutaj troszeczkę się nie zgadzam gdyż relacja Czesnoradu z Muratyką jest bardzo podobna do relacji Winkulii z Transnordatą, współdzielimy forum i żyjemy w przyjaznych relacjach, a z Koribią to była inna bajka i to że jest obecnie częścią Muratyki jest przede wszystkim wynikiem moich lepszych lub gorszych decyzji z przeszłości. Czy się to podoba czy też nie prowadzenie państwa w maksymalnie 2 osoby nie byłoby ani fajne ani przyjemne stąd chyba dobrze że jest jak jest. RE: Wieści z zagranicy - Robert Drenin - 13 Lip 2022 (13 Lip 2022, 01:01:09)Alfred Fabian von Tehen-Dzek napisał(a): Przyszłości nie jestem w stanie przewidzieć, ani nie będę ukrywać swojego braku wiedzy w zakresie historii Koribii. Jednakże nie chcąc też nikogo urazić, to raczej nie będzie to wykonalne. O ile nic nie zmusi Towarzysza Molotina i mnie, to nie zapowiada się na to. Z Muratyką możemy z chęcią współpracować i wspierać się, jednakże nie ukrywam, że chcielibyśmy wdrażać na terytorium swoim idee molotinistyczne i praktykować wciąż gospodarkę centralnie planowaną, co powątpiewam w taką możliwość, gdybyśmy się stali częścią Muratyki (choćby z autonomią). Poza tym mamy własną wizję na przyszłość kraju. Była raz taka też sytuacja, w której zapytano się Towarzysza Ścierkowa, czemu nie wolelibyśmy być częścią Wandystanu. A nie chcielibyśmy, gdyż wynika to z faktu, że występują też różnice w światopoglądzie naszym, a Mandragoratu Wandystanu (pomimo, że podobieństwo może być już większe, niż z Muratyką). Aczkolwiek nie ukrywam, że być może Czesnorad nie jest też specjalnie jakoś zaangażowany w politykę międzynarodową obecnie. Jedyne ambasady na dzień dzisiejszy to mamy z Muratyką, martwym Magnifikatem, Kirianią i Hawilandem. Kiedyś w sumie będzie się trzeba jakoś zabrać za dalsze traktaty (jak szczęście dopisze, to w najbliższym czasie). RE: Wieści z zagranicy - Waksman - 13 Lip 2022 Alfredzie, z bólem muszę obalić twoje teorie - Czesnorad nie będzie częścią Muratyki. Jak to powiedział Pan Drenin - zbyt duże różnice światopoglądowe. Przy czym ja uważam, że zdecydowanie lepiej jest tak, jak teraz ![]() Jeśli chodzi o postrzeganie Muratyki to tak, z bólem przyznaję rację. Aczkolwiek z drugiej strony mnie to nie dziwi, no bo kto z muratykan tak głośno wszędzie krzyczał, jak nie ja? XD Cieszy mnie jednak użycie przez ciebie sformułowania "chociaż już coraz mniej" - jest nadzieja!
RE: Wieści z zagranicy - Adam Aleksander II - 13 Lip 2022 Myślę, że na tę chwilę jest za wcześnie na współpracę z Kiranią i Hawilandem. Rozczarowałem się po tej całej operacji Rox i to jak się pewne osoby zachowywały na discordzie, w skrócie jak dzieci, dlatego dajmy im dojrzeć i przełóżmy jakieś kontakty/współpracę przynajmniej do końca wakacji. Sam pomysł jakiejś organizacji wiążące państwa leżące nad morzem wewnętrznym- me gusta Jeszcze brakuje na tej naszej Skandynawii Xorphii, która zajmuje chyba całe OBPP. Dokleisz ich może tam Joachim bo już widziałem zakusy pewnej nieogarniętej osoby na te tereny. RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 14 Lip 2022 Widzę, że temat bialeńsko-brodryjski (bo ciężko obecnie go rozdzielić) cieszy się sporym zainteresowaniem w Winkulii. Więc może postaram się podsumować, jak to wygląda z mojej perspektywy, maksymalnie skrótowo, żeby komukolwiek chciało się przeczytać. Ja z Iwanem nie jestem w żadnym konflikcie i raczej takie wymiany zdań, jakie miały miejsce w ostatnich dniach, nie będą się powtarzać. Jeszcze zanim podjęliśmy z Rononem decyzje o opuszczeniu Bialenii, Ronon pokłócił się z Iwanem. A jako, że ja z Rononem przez lata współpracowałem, pewien z kolegów Iwana (chyba każdy zainteresowany wie o kogo chodzi) postanowił przy okazji trochę mi dowalić. Może trochę te kłótnie przyspieszyły moją decyzję o wycofaniu się, ale nie była to główna przyczyna. Przede wszystkim - znudziłem się Bialenią, a może i ogólnie mikroświatem. W praktyce od dłuższego czasu miałem trzy sytuacje egzystencjalne w Bialenii, cyklicznie się powtarzające (w różnej kolejności): - ja jestem prezydentem - mam motywację do aktywności i odczuwam sprawczość, ale jednocześnie czuję dużą presję, żeby kraj dobrze się rozwijał; w efekcie nie ubiegam się o reelekcję, bo mam dość. - prezydentem jest Ronon lub Ametyst - jest okej, zajmuję się jakimiś pobocznymi rzeczami, po pewnym czasie zaczynam się nudzić, ale z poczucia obowiązku i lojalności wobec prezydenta trwam na posterunku. - prezydentem zostaje ktoś inny, dla urozmaicenia i zabicia nudy - nawet jeśli ja się z tą osobą dobrze dogaduję, to zaraz osoby mi nieprzychylne (a zwłaszcza jedna taka osoba) zaczynają nastawiać prezydenta przeciwko mnie, wmawiając mu, że ja będę próbował wszystkim sterować z tylnego siedzenia. Zaczynają się inby, na początku małe, a później wymykające się spod kontroli, które w efekcie prowadzą do zniechęcenia większości Bialeńczyków. Aczkolwiek tym razem czynnikiem zapalnym był konflikt na linii Pietrow-Dex, a nie Ordyński-Medycejski. Cóż, postanowiłem wyjść z tego zaklętego kręgu. Początkowo chciałem w ogóle odejść z mikroświata, no ale jak widzicie - jestem tu znowu. Pewnie nie będę jakoś super aktywny, ale całkiem nie zaglądać chyba już nie potrafię. Wracając do głównego wątku... Moje nieporozumienie z Iwanem (już wyjaśnione) postanowił wykorzystać Piotr Romanow, przy okazji wysuwając roszczenia do tronu Brodrii. Chyba jednak zauważył już, że nie ma to większego sensu. Forum z nagłówkiem "Brodria" może oczywiście stworzyć sobie każdy. Ale funkcjonującej Brodrii chyba już nie potrafi stworzyć nikt. Przecież w ostatnim czasie poza Iwanem (którego Brodria - bądźmy szczerzy - nie funkcjonuje) krajem tym rządziłem też ja, Piotr, Grutin. Za każdym razem wyglądało to tak samo - nie było ludzi chętnych do działania na dłuższą metę. Teraz tym bardziej nie będzie. Moim zdaniem najlepiej będzie, jeśli każdy spośród skonfliktowanych lub "skonfliktowanych" pójdzie w swoją stronę. Ronon działa w Leocji, ja obecnie przebywam w Muratyce, Piotr głównie w Edelweiss (o ile jestem na bieżąco), a Iwan może w Bialenii realizować swoje wizje. Pewnie, że szkoda, że nie potrafiliśmy się wszyscy dogadać. Stowarzyszenie bialeńsko-brodryjskie mogłoby być fajnym i aktywnym miejscem, gdybyśmy wszyscy czterej potrafili zasiąść do stołu i się porozumieć. Ale cóż, chyba nie jest to możliwe, były już podejmowane takie próby (jeszcze kilka miesięcy temu mieliśmy wszyscy odbudowywać Brodrię), ale kończyło się jak zwykle... RE: Wieści z zagranicy - Waksman - 16 Lip 2022 BREAKING! Ruszył oficjalny test systemu gospodarczego Unii Nordackiej! Zapraszamy do wspólnej zabawy! Źródło: 1. https://muratyka.nordata.pl/forum/index.php?/topic/671-system-gospodarczy-start/&tab=comments#comment-6811; 2. http://nordata.pl/sg/ RE: Wieści z zagranicy - AleksanderNovak - 16 Lip 2022 Jeśli system gospodarczy się rozwinie, Unia Nordacka może być bardzo atrakcyjna dla, jak myślę, myślę Winkulii i Insulii. Sam miałem ten sam pomysł na system gospodarczy tzn. różne surowce z której można produkować towary oraz klasy w tym przypadku są budynki. Jeśli Alfred pomagał w systemie to może podebrał trochę mój pomysł, bo nie tak dawno sam mi pomagał przy moim niedokończonym nie mam oczywiście tego za złe.Tak czy inaczej wszystko się zobaczy. Ktoś wie jak w ogóle teraz wygląda sprawa z Unią Nordacką? Ona już powstała? Jakie by były kryteria dołączenia? Doskonale wiem, że Waksman wspiera różne nowe mikronacje (mowa o Kiranii i Hawilandzie). Z mojej perspektywy to wygląda tak, że okej, te państwa mogłyby być naszymi partnerami ale... -muszą się wpasować w Naszą kulturę, historię przesinternwtową... Albo nawiązywać do wcześniejszych narodów/ludów, albo wpisać się w historię w jakiś sposób (np. Kirania zajmuje terytoria Abachazji (północ z wybrzeżem) i dużą część dawnej Uhrainy (południe). Kiranczycy więc mogliby być ludem zamieszkującym środkową część Kiranii, i w jakiś sposób podporządkować inne narody Abachazów i Uhraińców, oczywiście nie zapominając o nich np. zachowując Uhraińskie miasta. Hawiland mógłby nawiązywać do Noklezji, i tych dziwnych historycznych państw typu Polska który później był jakimś czymś na W? Już nie pamiętam, ale było coś takiego. Może te ludy się połączyły jak plemiona i stworzyły naród Hawilandczyków. Kirania i Hawiland mogłyby też wybrać jaką postać ma ich kultura, już są w większości przyjęte grupy języków w Nordacie i ten temat byl podejmowany i uzgodniony dosyć. Trzeba pomóc dojrzeć tym nowym mikronacjom bo jak widać po ostatniej "operacji Rox" obywatelami tych kraji szarpie syndrom młodego mikronauty. Z chęcią bym był z tymi krajami w jednej organizacji międzynarodowej, gdyby przyjęli ogólne standardy Nordackie szanowane przez wszystkich. Jeśli są jakieś literówki to przepraszam pisze z telefonu RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 16 Lip 2022 Stan nadzwyczajny w Muratyce spowodowany kryzysem demograficznym. RE: Wieści z zagranicy - Waksman - 16 Lip 2022 > Jeśli system gospodarczy się rozwinie, Unia Nordacka może być bardzo atrakcyjna dla, jak myślę, myślę Winkulii i Insulii. Cóż, mam nadzieję, że kiedyś tak wyszkolę się z pisania stron i skryptowania, że może uda mi się zrobić dla całego kontynentu wspólną stronę główną z fajnymi funkcjonalnościami ![]() > Ktoś wie jak w ogóle teraz wygląda sprawa z Unią Nordacką? Ona już powstała? Jakie by były kryteria dołączenia? Na tej chwili sporządzamy Deklarację Założycielską więc nie, Unia sama w sobie jeszcze nie powstała ale jak widać w sercach ludzi już istnieje ![]() Jeśli chodzi o kryteria dołączenia to wygórowane nie będą. Spełnić będzie trzeba takie warunki jak posiadanie stolicy na Nordacie i minimalny czas istnienia kraju (to jest w trakcie ustalania). > Doskonale wiem, że Waksman wspiera różne nowe mikronacje (mowa o Kiranii i Hawilandzie). Z mojej perspektywy to wygląda tak, że okej, te państwa mogłyby być naszymi partnerami ale... Welp, my kiedyś byliśmy dokładnie tacy sami jak oni. Musimy im pomóc. Takie już obowiązki starszaków
|