![]() |
|
Wieści z zagranicy - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z zagranicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=3) +--- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=3579) |
RE: Wieści z zagranicy - Alfred Fabian - 01 Wrz 2022 Polityka neutralności jest przez nas cały czas kontynuowana, a wszystkie ostatnie działania na arenie międzynarodowej mieściły się w Winkulijskiej Racji Stanu. Natomiast Magnifikat, tak jak wcześniej był, tak nadal jest - dopóki sam siebie uznaje za państwo wirtualne - uznawane przez Związek Winkulijski w niezmienionych granicach. RE: Wieści z zagranicy - Mateusz Żmigrodzki - 01 Wrz 2022 Przede wszystkim myślę, że często źle rozumiemy pojęcie neutralności. Mianowicie, według mnie, neutralność to brak uczestnictwa w żadnego rodzaju zorganizowanych sojuszach wojennych. W skrócie - neutralność oznacza wyrzeczenie się wszelkiej chęci działań wobec innych państw. Jednak neutralność nie oznacza, iż Winkulia powinna być obojętna wobec naruszeniom reguł prawa v-międzynarodowego i łamania wyznawanych przez nasze państwo wartości. Więc myślę, że przystąpienie do takowego oświadczenia nie było by żadnym zwrotem w naszej dotychczasowej polityce zagranicznej. Jednak nie chcę do czego nawoływać, czy też zniechęcać - od podejmowania takich decyzji są rzecz jasna władze naszego państwa. Lecz należy pamiętać, że upadek I ZW był także pochodną inwazji, gdzie agresor zupełnie zignorował jakąkolwiek przyzwoitość i zasadę suwerenności narodu. RE: Wieści z zagranicy - Alfred Fabian - 01 Wrz 2022 No i właśnie do niedawna też tak definiowałem neutralność. Nie ukrywam, że była to moim zdaniem definicja o wiele lepiej odzwierciedlająca to pojęcie. Niemniej jednak, w trakcie kilku rozmów z Ministrem Stanu zdecydowaliśmy się przyjąć odmienną interpretację - neutralność jest nieodłącznie związana z zabezpieczaniem interesu Winkulii. My nikomu wojny nie wypowiadamy, nie mieszamy się w cudze konflikty, ale jednocześnie sprawiamy, że nasz kraj jest bezpieczniejszy...
Chociaż pisząc to powyższe, sam zaczynam ponownie wątpić w fakt neutralności Związku i dalszego prowadzenia takiej polityki. A już szczególnie, wpisywania jej do naszego ustawodawstwa może nie jest już aż tak dobrym pomysłem, jakim było te kilka miesięcy temu, kiedy mieliśmy na kontynencie status quo, nic się nie działo i nikt nie miał głupich pomysłów. No i nie było też nowych graczy na arenie międzynarodowej, których teraz mamy.
RE: Wieści z zagranicy - Erik Otton von Hohenburg - 01 Wrz 2022 Co ciekawe w Muratyce pojawiło się pytanie A. P Ordyńskiego o to czy nie zaproponowano nam możliwości podpisania takiego oświadczenia. Król Bornfostu wyraził nadzieje na to, że zgodzimy się z treścią oświadczenia, a zatem jak widzimy z jednej strony jak to JKM stwierdził uznajemy niepodległość Magnificatu i co za tym idzie także to, że okupacja jego południowej części jest nielegalna. Także ratyfikacja niniejszego oświadczenia przez nasz rząd, według mojej opinii byłaby wskazana, lub też wydanie własnego oświadczenia w tej sprawie.
RE: Wieści z zagranicy - Alfred Fabian - 01 Wrz 2022 No cóż, zaproszeni do podpisania oświadczenia nie zostaliśmy, może to i lepiej. Natomiast nadal nie uważam manifestowania faktu uznawania granic Magnifikatu w niezmienionej formie jako działania koniecznego. Nie zostaliśmy proszeni o żadne wsparcie przez LRM (nie ukrywam natomiast, że prywatnie otrzymywałem pytania nt, ewentualnego oświadczenia w tej sprawie). Dlatego tak, potępiamy wszyscy agresję Muratyki i operację Busola. Nie zaprzeczam temu. Ale po co robić to głośno? Jeżeli Magnifikat potrzebuje wsparcia lub pomocy z naszej strony - czy to merytorycznej, czy gospodarczej - nie ma problemu, pomożemy. Ale nie będziemy im pomocy wpychać na siłę.
RE: Wieści z zagranicy - Joahim von Ribertrop - 01 Wrz 2022 A w Santerze bez zmian. Znaczy się Króla obrali. Znowu Petrowicza Catalana. Ale Nie Mówimy O Brunie, tylko o jakimś Petharze. RE: Wieści z zagranicy - Alfred Fabian - 01 Wrz 2022 No cóż, Santera dalej będzie się kisiła z Petrowiczami-Catalanami. A mogli dać tron Adelaidzie i zatrzymać ją na dłużej, tak jak Insulia na dłużej zatrzymała von Hohenburgów
RE: Wieści z zagranicy - Erik Otton von Hohenburg - 01 Wrz 2022 Jak narazie jesteśmy zmuszeni budować Hohenburgizm na jednym kontynencie
RE: Wieści z zagranicy - Adam Aleksander II - 01 Wrz 2022 Dajmy Hohenburga na kanclerza sarmackiego i będzie można myśleć już o innych państwach wtedy. Co do LRM i oświadczeń, myślę, że tak jak już zauważono, Związek Winkulijski domyślnie potępia inwazję na tereny Magnificatu, jeżeli to państwo uważa się za pełnoprawną mikronację. RE: Wieści z zagranicy - Kamiljan de Harlin - 05 Wrz 2022 Rozpoczynają się oficjalne pertraktacje pokojowe pomiędzy LR Magnifikatu a Muratyką. |