Związek Winkulijski
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Wiadomości z zagranicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=3579)

RE: Wieści z zagranicy - Alfred Fabian - 26 Wrz 2023

Kwestia WRL nie jest bezpośrednią kwestią Związku Winkulijskiego. Jak będzie potrzeba, to zareagujemy, podejmiemy działania, czy coś. Aktualnie - ani nie ma potrzeby działania z naszej strony, ani władze WRL nie potrzebują naszej pomocy. Oczywiście, jesteśmy gotowi, żeby wesprzeć WRL, ale nie ma potrzeby żeby tę pomoc wciskać na siłę.

RE: Wieści z zagranicy - Burek - 28 Wrz 2023

W Federacji Nordackiej pojawiło się kolejne wydanie Wiadomości Mikronacyjnych - tutaj.
Najbardziej podobał mi się fragment o systemie Transport Dwa. Autor wpada tu w samozachwyt nad swoim rewolucyjnym pomysłem zmuszania ludzi do pisania postów o jeżdżeniu samochodem. Prawdopodobnie musiał w trakcie pisania materiału zmieniać bieliznę, zapewne jeszcze kilka razy przy okazji montażu. (Zdaję sobie sprawę, że materiał został stworzony w pewnej konwencji - co stanowi bardzo wygodną maskę. Ale myślę, że przekonanie o geniuszu Transportu jest szczere. Świadczy o tym inba, o której zresztą jest mowa w programie). O rewolucyjności tego pomysłu świadczy to, że "tego jeszcze w mikronacjach nie było." - genialne! Nie ma rzeczy bardziej nowatorskiej niż utrudnianie ludziom życia i zmuszania ich do określonych działań w celu partycypacji w społeczeństwie.

RE: Wieści z zagranicy - Erik Otton von Hohenburg - 30 Wrz 2023

https://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?f=1028&p=385675#p385675 były Król Hasselsndu JKW Piotr de Zaym zrzeka się obywatelstwa sarmackiego

Henryk Ziemiański pozostaje MSW Nordaty, http://forum.nordata.pl/topic/1415-debata-wotum-nieufno%C5%9Bci-msw-henryk-ziemia%C5%84ski/?tab=comments#comment-15156

A poza tym w panstwie naszych zachodnich sąsiadów, po staremu - zacierają łapki na Insulie

RE: Wieści z zagranicy - Burek - 30 Wrz 2023

Czo ten diuk.

>A poza tym w panstwie naszych zachodnich sąsiadów, po staremu - zacierają łapki na Insulie
Mam nadzieję, że nie na WRL. Mam nadzieję, że macierz jest gotowa na udzielenie wszelkiego wsparcia w celu zachowania integralności terytorialnej swojego brzdąca.

RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 30 Wrz 2023

(28 Wrz 2023, 23:48:32)Burek napisał(a): W Federacji Nordackiej pojawiło się kolejne wydanie Wiadomości Mikronacyjnych - tutaj.
Najbardziej podobał mi się fragment o systemie Transport Dwa. Autor wpada tu w samozachwyt nad swoim rewolucyjnym pomysłem zmuszania ludzi do pisania postów o jeżdżeniu samochodem. Prawdopodobnie musiał w trakcie pisania materiału zmieniać bieliznę, zapewne jeszcze kilka razy przy okazji montażu. (Zdaję sobie sprawę, że materiał został stworzony w pewnej konwencji - co stanowi bardzo wygodną maskę. Ale myślę, że przekonanie o geniuszu Transportu jest szczere. Świadczy o tym inba, o której zresztą jest mowa w programie). O rewolucyjności tego pomysłu świadczy to, że "tego jeszcze w mikronacjach nie było." - genialne! Nie ma rzeczy bardziej nowatorskiej niż utrudnianie ludziom życia i zmuszania ich do określonych działań w celu partycypacji w społeczeństwie.

Uczą się od najlepszych z reala. Ale wykonanie sztosik, tak samo jak poprzednie wydanie.

RE: Wieści z zagranicy - Mateusz Żmigrodzki - 30 Wrz 2023

>O rewolucyjności tego pomysłu świadczy to, że "tego jeszcze w mikronacjach nie było."

No nie byłbym tego taki pewien, czy to faktycznie takie oryginalne. O ile kojarzę to w różnych systemach gospodarczych w przeszłości element związany z przemieszczaniem się był obecny. Tylko tam było to przeprowadzane w ramach specjalnej aplikacji webowej, a nie w ramach postów: "odjeżdżam" i następnego po jakimś czasie "przyjechałem". To nie tak, że rozwiązanie p. Waksmana jest do cna złe; ale to nie znaczy, że ten pomysł jest w stu procentach dobry i sprzeciwia mu się jakiś tam beton. Zastanawiam się na przykład co w sytuacji, kiedy system ten byłby wcielony i na przykład wystąpiłaby nadzwyczajna sytuacja? Czy członkowie władz też by musieli najpierw wsiąść w swojego Monta lub w pociąg MKP?

Jak dla mnie system gospodarczy i tego typu rzeczy są po prostu dodatkami (które zazwyczaj szybko się nudzą). Jeżeli ktoś nie chce z tego korzystać - to nie powinien być do tego zmuszany. Powinien móc normalnie funkcjonować w państwie, życiu publicznym, władzach, etc. Wymaganie od kogoś żeby gdzieś tam pisał (albo nawet klikał) w celu normalnego funkcjonowania w państwie jest po prostu antyludzkie. Naprawdę chcemy utrudniać ludziom pisanie postów, szczególnie w czasach gdy ludziom generalnie chce się pisać coraz mniej?

RE: Wieści z zagranicy - Mateusz Żmigrodzki - 30 Wrz 2023

(30 Wrz 2023, 18:44:11)Burek napisał(a): Jak dla mnie system gospodarczy i tego typu rzeczy są po prostu dodatkami (które zazwyczaj szybko się nudzą). Jeżeli ktoś nie chce z tego korzystać - to nie powinien być do tego zmuszany. Powinien móc  normalnie funkcjonować w państwie, życiu publicznym,  władzach, etc. Wymaganie od kogoś żeby gdzieś tam pisał (albo nawet klikał) w celu normalnego funkcjonowania w państwie jest po prostu antyludzkie. Naprawdę chcemy utrudniać ludziom pisanie postów, szczególnie w czasach gdy  ludziom generalnie chce się pisać coraz mniej?

No cóż, jak widać niektórzy chcą. Też mam podobne zdanie, tym bardziej, że dla mnie mikronacje są przede wszystkim zabawą, nie jakimś wyzwaniem, które ma nas wymęczyć.

Jestem ciekawy co z tego wyjdzie po powiedzmy 2 miesiącach. Ciekawe czy będzie im się chciało w kółko pisać :p

Wracając do Sarmacji diuk nieźle już odjechał.

"[...] Wypisałem się z Sarmacji i chcę tylko pilnować żebyście nie zniszczyli Hasselandu. To czego jeszcze ode mnie chcecie? Naślecie na mnie Prefekturę? TK? Czy też mam to rozumieć jak słowa pewnego osławionego mikronauty, który groził, że mnie znajdzie w realu i pobije?Heart Heart Heart

RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 30 Wrz 2023

To niezłe zamieszanie się zrobiło. Myślicie, że jak emocje opadną do Diuk powróci do Sarmacji?