![]() |
|
Wieści z zagranicy - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z zagranicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=3) +--- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=3579) |
RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 19 Lis 2023 Czy konserwatyści wygrają wybory do Kongresu II FN drugiej kadencji? Przez ostatni czas można było zauważyć niechęć "konserwatystów" do naszego państwa. Potwierdzeniem tego jest niedawny raport obecnego premiera II FN. Wygłosił on tam: Cytat:Początkowo, na samym początku urzędowania, poleciałem do Winkulii i podpisałem traktat o stosunkach dyplomatycznych oraz wspólną deklarację, wkrótce okazało się jednak, że Związek Winkulijski woli przyłączyć się do organizacji jawnie antagonizującej nasz kraj. Postanowiłem więc o ograniczeniu dyplomacji do państw Nordackiej Piątki (łącznie z FN): Hawilandu, Insulii, Eesti i Garmani.Można czytać to jako sygnał pogrzebania planów współpracy między II Federacją a Winkulią. Wątpię również, aby ta sytuacja zmieniła się w następnej kadencji. O ile ponownie zostaną wybrani. Więcej optymizmu widzę w programie Kolacji dla Federacji. W ich programie możemy przeczytać: Cytat:Zacieśnimy współpracę ze Związkiem Winkulijskim i Królestwem HawilanduAbstrahując już od sposobu współpracy, cieszę się, że część polityków naszego sąsiada pragnie rozwijać dobre relacje z nami. Zamknęliśmy drzwi na dołączenie do II Federacji, nie zamknęliśmy się jednak na współpracę i budowanie wspólnych inicjatyw. Myślę, że stanowisko MSZu jak i całego rządu jest tej kwestii zgodne. A jak Wy uważacie? Z naszego punktu widzenia lepiej żeby to Koalicja dla Federacji przejęła władzę? RE: Wieści z zagranicy - Mateusz Żmigrodzki - 20 Lis 2023 No cóż, myślę że dla nas lepiej, aby w Achkiv (czy jak się ich stolica nazywa, excusez-moi) rządziły siły gotowe do współpracy, nie zaś żyjące jakimiś fanaberiami. Niestety jak nieoficjalnie się donosi, w Federacji zwyciężyła ta o to frakcja mongolska, która jest gotowa na największe polityczne barbarzyństwo. A szkoda, bowiem jakieś wspólne kroki podjęliśmy, a mogą zostać one w trymiga zaprzepaszczone. Z kolei, co do samego pana von Kirianóo podjąłem odpowiednie decyzje personalne. Szanuję go jako naszego obywatela i członka rodziny panującej, jednakże w sytuacji, w której wypowiedział takie, a nie inne słowa, zmuszony jestem usunąć ze składu Rządu Królewskiego. Decyzja zostanie ogłoszona jeszcze dzisiejszego wieczora. RE: Wieści z zagranicy - Alfred Fabian - 20 Lis 2023 Niektórzy po prostu nie umieją lub zwyczajnie nie chcą współpracować. Szkoda. RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 20 Lis 2023 Niesamowita jest ta błyskawiczna zmienność. Na początku kadencji masz nadzieję na unormowanie stosunków, podpisujesz wstępny traktat a po paru miesiącach wszystko się zmienia. Nie tylko w naszym kontekście tak jest. Ludzie angażują się w jakieś projekty a później dochodzą z błahych powodów. Nagle wszystko ulega zmianom. Między państwami psują się relacje, zakopywane są wspólnie planowane inicjatywy. Brak mi stabilności w tym wszystkim. RE: Wieści z zagranicy - Mateusz Żmigrodzki - 20 Lis 2023 No cóż, też mi się to szczerze mówiąc nie podoba. Zawierając traktat z FN naprawdę liczyłem, że uda się nami a nimi nawiązać owocną współpracę. Niestety, jest jak jest. Jak widać egocentryzm silniejszy od humanizmu. W każdym razie, mimo wszystko jeśli szanowni partnerzy z FN będą skłonni współpracować, to współpracować z nimi będziemy. Dopóki jestem premierem (a w sumie niedużo czasu już mi na tym urzędzie zostało) drzwi nasze będą otwarte. RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 20 Lis 2023 Tym bardziej, że już oficjalnie wybory do Kongresu II kadencji wygrała Koalicja Konserwatywna (uzyskując trzy mandaty). Do Kongresu dostali się: Bolesław Kirianóo von Hohenburg, Leonid Repulijski i Henryk Ziemiański (z KK). Z kolei Koalicja dla Federacji uzyskała dwa mandaty (Albert Fryderyk de la Espada i Piotr Jankowski). Obecność Ziemiańskiego w Kongresie już wywołała oburzenie u demokratów. RE: Wieści z zagranicy - Henryk Wespucci - 20 Lis 2023 Jestem niezwykle zadziwiony takim obrotem spraw. Oczywiście - byłem i jestem nadal niezadowolony z przebiegu referendum w sprawie dołączenia naszego kraju do odnowionej Federacji Nordackiej. Czas pokazał, że nie byłaby to zła decyzja. Niemniej nie rozumiem jak Związek Winkulijski będący krajem naturalnie neutralnym względem Federacji Nordackiej. Nie mam zielonego pojęcia o jakiej organizacji która rzekomo antagonizuje Federację Nordacką mówi szef efeńskiego rządu. Nic mi nie wiadomo, żebyśmy należeli do jakiejkolwiek takiej organizacji. Smutne jest to tym bardziej, że wypowiada to do niedawna Wicepremier i Wiceminister Spraw Zagranicznych, pretendent do tronu Związku Winkulijskiego. Mimo tego, że von Kirianóo zajmuje odległe miejsce na liście sukcesyjnej to ma realne szanse na zostanie monarchą. Pokazuje to, że to o czym mówiłem przy okazji wyborów na urząd Ministra Stanu sprawdza się. Wówczas zarzucano mi, że dramatyzuję. Wówczas nie byłem na tyle odważny, żeby uznać, że ktoś kieruje się antywinkulijską postawą. Jak widzimy - niestety tak się dzieje. Żądam wyjaśnień od JE Ministra Stanu - dlaczego pozwolił, aby w jego rządzie zasiadała osoba, która kieruje się wyłącznym dobrem obcego państwa. Co miało wpływ na nominację pana von Kirianóo? Przynależność polityczna? A może dowód osobisty z nazwiskiem Hohenburg? Czy pan von Kirianóo posiadał dostęp do informacji o znaczeniu strategicznym dla bezpieczeństwa Winkulii, czy jako wiceminister spraw zagranicznych realnie wpływał na winkulijską politykę dyplomatyczną? Czy w chwili pełnienia urzędu pan von Kirianóo był obywatelem Związku Winkulijskiego? Żądam od Jego Królewskiej Mości natychmiastowej reakcji. Wasza Królewska Mość jest bądź co bądź seniorem rodu panującego, który ma istotny wpływ na sytuację polityczną w Winkulii. Ponadto żądam od Jego Królewskiej Mości natychmiastowego skreślenia pana von Kirianóo z listy sukcesyjnej do tronu Związku Winkulijskiego. Jako I Sekretarz Socjalistycznej Partii Volkianu, jako Prezydent Socjalistycznej Republik i Volkianu nie zgadzam się aby takie osoby, które działają sprzecznie z interesem winkulijskim miały jakiekolwiek szanse na tron. Takie działanie nie jest zgodne z Winkulijską Racją Stanu. Liczę, że JE Żmigrodzki, JKM Alfred odniosą się do tych pojawiających się wątpliwości. RE: Wieści z zagranicy - Mateusz Żmigrodzki - 20 Lis 2023 (20 Lis 2023, 18:39:33)Henryk Wespucci napisał(a): Żądam wyjaśnień od JE Ministra Stanu - dlaczego pozwolił, aby w jego rządzie zasiadała osoba, która kieruje się wyłącznym dobrem obcego państwa. Co miało wpływ na nominację pana von Kirianóo? Przynależność polityczna? A może dowód osobisty z nazwiskiem Hohenburg? Czy pan von Kirianóo posiadał dostęp do informacji o znaczeniu strategicznym dla bezpieczeństwa Winkulii, czy jako wiceminister spraw zagranicznych realnie wpływał na winkulijską politykę dyplomatyczną? Czy w chwili pełnienia urzędu pan von Kirianóo był obywatelem Związku Winkulijskiego? Wolałbym, aby interpretację przedłożono mi w kancelarii, mimo to odpowiem na te pytania. Pan Kirianóo w momencie, którym obejmowałem urząd Ministra Stanu, był całkiem aktywnym działaczem koalicyjnej wobec Folksbundu Partii Narodzenia Winkulii. Funkcję Wiceministra Spraw Zagranicznych pełnił on już za rządów poprzedniego premiera, JE Artura Kardacza von Hohenburga. W tamtym czasie bowiem pan Kirianóo wspomagał, jako wiceminister, wysiłki Rządu Królewskiego w nawiązywaniu współpracy dyplomatycznej z różnymi państwami nordackimi, w szczególności wspierał działania w ramach obszaru postbrodryjskiego. Nominację na Wiceministra Stanu uzyskał na podstawie decyzji podjętej pomiędzy partnerami koalicyjnymi. Uważałem ponadto, że może on się przysłużyć naszemu krajowi oraz iż należy stawiać na nową generację. Chcę podkreślić, że nazwisko czy też przynależność do rodu panującego Hohenburgów w żadnym stopniu nie miała związku z tą decyzją. Była to decyzja oparta czysto na ówczesnych przesłankach merytorycznych. Jak jednak widać te się z czasem zdezaktualizowały. Pan Kirianóo nie posiadał dostęp do informacji o znaczeniu strategicznym dla bezpieczeństwa Winkulii. Nie pełnił on również funkcji decyzyjnej ws. winkulijskiej polityki zagranicznej. O ile mi wiadomo, na chwilę obecną, a także przez cały okres pełnienia urzędu, pan Kirianóo był i jest obywatelem Związku Winkulijskiego. RE: Wieści z zagranicy - Alfred Fabian - 20 Lis 2023 Wasza Ekscelencjo Przede wszystkim, nie jestem de facto seniorem rodu panującego, pomimo tego, że na tronie zasiadam. Nie neguję jednak wpływu swojego, jak i całego rodu na sytuację w Związku Winkulijskim. Odnosząc się do zarzutów, czy raczej żądań - żądajcie. Problem jest taki, że nie zgodzę się na taki mezalians, nawet w przypadku jawnego działania na szkodę. Tak właśnie została zbudowana lista sukcesyjna, żeby uwzględniać to, co w listach sukcesyjnych jest najlepsze - tak naprawdę, jest to bombonierka pełna niespodzianek. Nie wiadomo jeszcze, kto zostanie moim następcą ostatecznie, ale każda z osób, które zasiądą na tronie zdecydowanie zmieni to, w jaki sposób wygląda Związek Winkulijski. O ile w normalnej sytuacji taki mezalians byłby jeszcze w porządku - tak teraz jest już na to za późno. W najbliższym czasie czekają nas wybory kolejnego Ministra Stanu, które ponownie bardzo mocno wpłyną na to, jak będzie wyglądać polityka wewnętrzna Związku Winkulijskiego. Decyzja została podjęta i następny minister stanu będzie współpracował już z nowym monarchą. Tuż po zakończeniu wyborów ukaże się akt abdykacji. Pobudki, które poruszałem drogami prywatnymi z niektórymi osobami są takie same, niemniej wyjaśnienia pojawią się już w trakcie publikacji aktu. Do tego momentu obserwatorzy zagraniczni będą musieli zacisnąć zęby i poczekać. Zmiana aktu sukcesyjnego tuż przed tak istotnym wydarzeniem w naszej historii mija się z celem istnienia takowego. Jedyną przesłanką, jaką jestem skłonny zaakceptować, to bezpośrednio skierowana uchwała Folkstagu, przyjęta bezwzględną większością głosów. RE: Wieści z zagranicy - Henryk Wespucci - 20 Lis 2023 Chyba Wasza Królewska Mość żartuje. Przy całym szacunku i mojej prywatnej sympatii do Was, chcecie utrzymać osobę działającą na szkodę Związku Winkulijskiego, wbrew racji stanu, która wykorzystuje Winkulię do wewnętrznych utarczek politycznych w Federacji Nordackiej. Oczywiście - jest to wyłącznie Wasza decyzja i niestety wyłącznie Wasze prawo zgodnie z art. 3 Karty Konstytucyjnej. Winkulia potrzebuje monarchy oddanego, kompetentnego. Nie potrzebujemy monarchy pozostającego jak chorągiewka na wietrze, który sprzeniewierza się swojej rodzinie i Winkulii. Rozumiem, że zmienianie w przeddzień abdykacji tak istotnych zapisów mogłoby nie być taktowne. Mimo to jeśli wymaga tego dobro państwa to Król w mojej ocenie powinien podjąć taką decyzję. Nowy monarcha niewątpliwie zmieni Związek Winkulijski, niedoścignionym wzorem pozostanie Wasza Królewska Mość jako przykład monarchoabsolutysty bądź co bądź oświeconego. Nie chciałbym jednak, żeby to była ewentualna zmiana na pana von Kirianóo, otwarcie wyrażającego się przeciw naszemu krajowi. Winkulia nie jest krajem, który wytrzyma takie potknięcie. |