![]() |
|
Wieści z zagranicy - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z zagranicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=3) +--- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=3579) |
RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 20 Lis 2023 Jego Wspaniałość na pewno zdaję sobie sprawę z konsekwencji, jakie niósłby za sobą wybór Bolesława na następcę tronu. Poza tym, nie sądzę aby mój v-syn był w ogóle brany pod uwagę. Mam swój typ ale wstrzymam się z nim do momentu koronacji. RE: Wieści z zagranicy - Henryk Wespucci - 20 Lis 2023 Tylko nie zmienia to faktu, że nawet ósme, względnie odległe miejsce w przypadku rezygnacji poprzednich kandydatów sprawi, że na winkulijski tron wstąpi osoba bez dobrej woli. RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 20 Lis 2023 Na liście sukcesyjnej nie brakuję osób oddanych i kompetentnych. To nie fair generalizować każdego, przez postępowanie jednej osoby. Wierzę, że Król wybierze mądrze. RE: Wieści z zagranicy - Henryk Wespucci - 21 Lis 2023 Arturze, w żadnym wypadku nie demonizuję osób oddanych i kompetentnych, czyli właściwie wszystkich z listy sukcesyjnej. Mam z nią inny problem - mniej lub bardziej widoczne zaangażowanie w Winkulii lub mniej lub bardziej widoczny związek z naszym państwem. Tym razem jednak mam problem nie systemowy, a jednostkowy. Nie wymagam, aby całą listę wywrócić do góry nogami. Wniosłem wyłącznie o to, aby Jego Królewska Mość skreślił w mojej opinii osobę, która działa sprzecznie z winkulijską racją stanu. RE: Wieści z zagranicy - Mikołaj III - 22 Lis 2023 Winkulia od momentu powstania II Federacji Nordackiej próbowała postawić się w roli jej narracyjnego wroga/rywala. Członkowie społeczeństwa winkulijskiego wielokrotnie formułowali wypowiedzi czy też pisali artykuły posądzające nas o najgorsze. I ja to rozumiem, zwłaszcza, że wiedziałem iż taka sytuacja nie przekłada się na prywatne znajomości. Kierując rządem Federacji widziałem szansę na zbudowanie środkowonordackiego bloku państw, z Nordatą i Winkulią na czele. Ubiegło mnie jednak dołączenie ZW do Paktu Bundżadarskiego. Naprawdę wbrew pomówieniom nie mam nic przeciwko użytkownikom Bastionu, ale z ich ust padło tyle sugestii czy nawet otwartych oskarżeń o imperializm o pikselożerstwo, że naturalnie traktuję tenże Pakt jako organizację antagonizującą Nordatę (cały czas mówię o narracji a nie o kontaktach personalnych, żeby było to jasne). I po tych wszystkich rzeczach, jakich się nasłuchałem o Wielkiej Muratyce w FN wchodzę na forum winkulijskie i widzę święte oburzenie o coś, co w żaden sposób Winkulii nie urągało, jak już to temu "antagonizującemu sojuszowi". Ponownie, nie mam pretensji o takie zachowanie względem FN, co najwyżej o sprawę bycia szpiegeim i aparatczykiem. Stałości chcecie, tak? Minister Stanu zapewniał, że z obecną władzą łatwiej się będzie układać niż z Waksmanem. Ale oto Bolesław "wbił szpilkę", i Waksman wybawieniem dla stosunków winkulijsko-nordackich. No przepraszam, ale to zaprzeczenie stałości. Na koniec chciałbym uroczyście obiecać, że nie będę się ubiegał o tron winkulijski - na światków biorę czytelników tego posta. Jeśli to nie wystarczy, można mnie oczywiście usunąć z listy sukcesyjnej, bez różnicy. RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 22 Lis 2023 Obecność Winkulii w Pakcie Bundżadarskim nie odbieram nam woli do współpracy z II Federacją Nordacką. Rozumiem jednak, że środkowonordacki blok państwa ma stać w kontrze do sojuszu zainicjowanego przez Nan Di. Stąd ta kość niezgody między naszymi państwami. Cóż, powodów przystąpienia do Paktu Bundżadarskiego można szukać między innymi w podejściu II Federacji. Pamiętam dyskusję elit federacyjnych o dołączeniu do Organizacji Bezpieczeństwa Państw Nordaty. Woli do budowania tego bloku wtedy nie widziałem i szczerze mówiąc nie widzę nadal. W przeciwieństwie do przywódców członków Paktu Bundżadarskiego. Tutaj jest wola oraz pomysł na współpracę. RE: Wieści z zagranicy - Waksman - 22 Lis 2023 Oho, czekałem tylko na to, aż w tej rozmowie padnie moje nazwisko. I tak w sumie dość późno...
RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 22 Lis 2023 Gratuluję. RE: Wieści z zagranicy - Waksman - 22 Lis 2023 (22 Lis 2023, 21:24:58)Folksfüther napisał(a): Gratuluję. Dziękuję. RE: Wieści z zagranicy - Ignacy K. - 28 Lis 2023 Witam, na co można wydawać tutejszą walutę, którą zarabia się za aktywność? |