Związek Winkulijski
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Wiadomości z zagranicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=3579)

RE: Wieści z zagranicy - Henryk Wespucci - 03 Sty 2024

Wasza Ekscelencjo Romanow!
Szanowni Państwo!

Cieszy mnie, że sojusznicy Związku Winkulijskiego interesują się sytuacją naszego kraju. Wskazuje to, że dwustronne relacje między naszymi krajami są relacjami budowanymi na prawdzie i szczerości, a nie cyniczności lub po prostu - bo tak wypada. Cieszy mnie to, że Winkulia może liczyć na szczere przyjaźnie w Mikroświecie. To bardzo cenne dla mnie i bardzo buduje.

Pragnę jednak sprostować informacje zawarte w piśmie Waszej Ekscelencji Romanowa do członków Paktu Bundżadarskiego jakoby Minister Stanu nie podejmował żadnych działań. Jako Premier Rządu Królewskiego z mocy prawa zostałem Regentem Związku Winkulijskiego, którego podstawowym obowiązkiem jest możliwie jak najszybsze skontaktowanie się z kolejnymi osobami z listy sukcesyjnej do tronu Związku Winkulijskiego. W odpowiedzi na interpelację pana Artura Kardacza von Hohenburga wskazałem, że jako Regent podejmuję wszelkie wymagane ode mnie prawem działania, których celem jest wyznaczenie następcy tronu zgodnie z porządkiem prawnym. Proces ten jest trudny i skomplikowany, a z racji na aktualnie trwający okres świąteczno-noworoczny ulega on przedłużeniu. Wskazać należy, że mija w istocie dopiero 5 dni od momentu złożenia abdykacji przez Jego Królewską Wysokość Alfreda Fabiana. W historii Związku Winkulijskiego chociażby poprzednim razem okres ten był o wiele bardziej długi oraz o wiele bardziej skomplikowany z uwagi na brak jakichkolwiek sensownych procedur.

Co do samego paktu - ponoszę wyłączną odpowiedzialność za chwilowy zastój związany z sprawami paktu. Zapewniam Waszą Ekscelencję oraz Sojuszników, że moim celem będzie kontynuowanie starań poczynionych przez moich poprzedników w kwestiach spraw międzynarodowych. Przyznam, że nie interesowałem się samym paktem - nie brałem udziału w jego formowaniu, ani też nikt nie wdrożył mnie, stąd możliwy być chwilowy brak ruchu Związku Winkulijskiego. Niezwłocznie po wyborze nowego monarchy oraz konsultacji prawnej Związek Winkulijski postanowi o swoim członkostwie w pakcie i ewentualnie dopełni formalności. Jako Minister Stanu, co wskazałem w odpowiedzi na interpelację pana Kardacza - jestem neutralny i nie będę formował polityki rządu bez poznania priorytetów jakie wyznaczy Rządowi Królewskiemu monarcha. Niemniej prywatnie jako Henryk Wespucci mam nadzieję na jak najszybsze zacieśnienie współpracy.

RE: Wieści z zagranicy - Santi Vilarte - 07 Sty 2024

Hasseland rozpoczął specjalną operację graficzną na DeviantArt. Na profilu KH można tam teraz przeglądać kolejne eksponaty z angemonckiego Muzeum Sztuki Inteligentnej:
[Obrazek: 100505667931999297_t.png]

RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 07 Sty 2024

Może agemonckie Muzeum Sztuki Inteligentnej byłoby zainteresowane wystawą w naszej galerii sztuki? Zawsze to jakaś okazja do współpracy.

RE: Wieści z zagranicy - Santi Vilarte - 08 Sty 2024

(07 Sty 2024, 22:20:18)Folksfüther napisał(a): Może angemonckie Muzeum Sztuki Inteligentnej byłoby zainteresowane wystawą w naszej galerii sztuki? Zawsze to jakaś okazja do współpracy.

Dobry pomysł, zapiszę sobie na jutro żeby przygotować coś świeżego na tę okazję

RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 16 Sty 2024

(01 Sty 2024, 19:05:25)Folksfüther napisał(a): Westland z szansą na wejście do II Federacji. Czy nasz sąsiad powiększy się o kolejne państwo? Przy tym warto poruszyć temat likwidacji Technokratycznej Republiki Klindonii (jednej z prowincji II Federacji). W myśl ustawy o Obszarze Bez Przynależności Państwowej pod Protekcją II Federacji Nordackiej ziemie rozwiązanej Republiki zostaną otoczone opieką militarną przez wojsko II Federacji. 

Wychodzi na to, że rachunek wyjdzie na zero. Równie ciekawy jest tutaj wątek Repujerstanu, który wcześniej gościł na forum Bastionu Pollinu.

To już pewne.

RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 21 Sty 2024

Czyżby nowa mikronacja na Nordacie? Jeśli trafiłem na dobry artykuł, państwo Akropol powstało 20.10. 2022 roku. Do tej pory nic o nich nie słyszałem.

RE: Wieści z zagranicy - Benji - 22 Sty 2024

(21 Sty 2024, 02:33:37)Folksfüther napisał(a): Czyżby nowa mikronacja na Nordacie? Jeśli trafiłem na dobry artykuł, państwo Akropol powstało 20.10. 2022 roku. Do tej pory nic o nich nie słyszałem.

Z tego co kojarzę, to Akropol „działał” dotychczas na Discordzie, i wątpię, że to się zmieni. Słowo „działał” umieściłem w cudzysłowie, bo aktywnością to tam nie grzeszyli...

RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 23 Sty 2024

Czyli kolejne, jednoosobowe państwo które za kilka miesięcy upadnie. Niemniej życzę powodzenia, oby twórca szybko nie zraził się mikoświatem i pozostał tutaj na dłużej. Wiele większych państw potrzebuje nowych obywateli.

RE: Wieści z zagranicy - Ignacy K. - 03 Kwi 2024

Ranking aktywności na forach mikronacji zweryfikowanych przez Stempel.

I KWARTAŁ 2024
1. Księstwo Sarmacji 4394
2. Kotlina Edelweiss 4183
3. Palatynat Leocji 1951
4. Federacja Nordacka 1900
5. Bastion Pollin 1298
6. Cesarstwo Niemieckie 987
7. Królestwo Voxlandu 802
8. Związek Winkulijski 704
9. Królestwo Skarlandu 596
10. Rzeczpospolita Obojga Narodów 520
11. Cesarstwo Bizantyjskie 516