![]() |
|
Wieści z zagranicy - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z zagranicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=3) +--- Wątek: Wieści z zagranicy (/showthread.php?tid=3579) |
RE: Wieści z zagranicy - Mateusz Żmigrodzki - 08 Gru 2024 (08 Gru 2024, 04:21:01)Burek napisał(a): https://forum.nordata.org/index.php?/topic/2227-imperium-novum-nordatum/ Hegel w któremś z swoich dzieł powiada, że wszystkie wielkie historyczne zdarzenia i osobistości powtarzaja się w dziejach dwukrotnie. Zapomniał on dodać, że co pierwszym razem było tragedyią, w powtórnym występie na scenie zmienia się w farsę. ~ K. Marx, "18 brumaire Ludwika Bonapartego" RE: Wieści z zagranicy - Alfred Fabian - 08 Gru 2024 Cóż, ja szczerze liczę, że w końcu skończy się to szczęśliwie i jakiś system powstanie. Czy to jest ten konkretny raz, tego nie wiem i nie planuje na razie zagłębiać się w szczegóły dyskusji na ten temat. Natomiast FN jakoś tam sobie informatycznie lepiej od nas radzi i nie da się tego niestety ukryć. RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 09 Gru 2024 Wynika to z jednego, prostego faktu. Mają więcej osób które potrafią się tym zajmować. To nie jest tak, że my nie chcemy rozwijać się pod tym względem. Pomysłów mamy naprawdę dużo. Chociażby ostatni pomysł z winkulijskim monopoly. Tylko co z tego tego? Jedyną osobą która ma jakiekolwiek pojęcie o programowaniu to Ty. RE: Wieści z zagranicy - Waksman - 09 Gru 2024 Więcej osób? Autorem wszystkich systemów II Federacji - E-Federacja, WSG, Endo-Bank, jestem ja. Nikt inny do tej pory nie podjął się zadania stworzenia innego systemu, więc myślę, że nawet w pojedynkę da się zrobić fajną rzecz, jeśli się zachce i znajdzie czas. W waszym przypadku strzelam, że chodzi o czas, bo fakty są takie, że żeby jakikolwiek bardziej skomplikowany system zrobić, trzeba mieć dużo wolnego czasu. RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 09 Gru 2024 Sheldon nie pomagał przy żadnym projekcie? Jest też Kamiljan który jakieś umiejętności ma i zapowiedział stworzenie omawianego wyżej systemu. To prawda, że stworzenie takich systemów wymaga czasu. Niezaprzeczalnie wymaga również umiejętności. Tych niestety u nas tych brakuje (uważam, że mocni jesteśmy za to w innych sferach). Nie licząc naszego niestrudzonego bohatera. Przynajmniej w teorii ustępujemy zatem naszemu sąsiadowi. RE: Wieści z zagranicy - Burek - 09 Gru 2024 (08 Gru 2024, 23:34:22)Alfred Fabian napisał(a): [...] Natomiast FN jakoś tam sobie informatycznie lepiej od nas radzi i nie da się tego niestety ukryć. Jesteśmy informatycznie niedorozwinięci, dotyczy to natomiast przede wszystkim wyglądu naszego forum, który jest no... niezbyt atrakcyjny wizualnie. Do tego dochodzi dość dziwaczny układ działów (szczególnie jak zjedzie się na dół), oraz dziwne pozostałości z okresu pasożytowania tutaj przez Insulię (w tym ich krótkiego epizodu jako państwa transseksualistów).
Takie rzeczy jak systemy gospodarcze czy inne minigry - mają one znaczenie, no małe. Jeżeli takiej potrzeby (ani chęci) nie ma - nie ma sensu nic tu wymyślać na siłę. System gospodarczy nie da nam nowych obywateli, wątpie też żeby specjalnie zaktywizował obecnych.
Naszym problemem jest to, że jesteśmy państwem nieaktrakcyjnym dla reszty mikroświata. Zdaje mi się, że jakby zapytać kogoś z zagranicy (i spoza post-kręgu nordackiego) o powiedzenie czegoś o Winkulii - to nie mógłby by za bardzo nic powiedzieć. Zresztą kiedyś powstał ten filmik. Gościu zaczyna mówić o naszym ustroju, żeby móc powiedzieć cokolwiek xD Sprawiamy wrażenie państwa nijakiego (chociaz nie sądzę, że faktycznie takim jesteśmy).
Zresztą sami (świadomie lub nie) zdajemy sobie sprawę. Przykładem jest na przykład to, że każdy imigrant, który jakimś cudem sie tu nawinie, jest podejrzewany o bycie Zanikiem. Ten ostatni został zresztą, nie wiem czemu, wyrzucony z kraju na podstawie fasadowego wyroku. Przecież nic tutaj nie zrobił. Już lepiej byłoby go po prostu zgładzić z pozycji administratora.
Nawet pan Heinz-Werner Grüner pozbawił nas wątpliwej przyjemności wysłuchiwania potoku ogłoszeń na temat wyścigów. Wychodzi na to, że bardziej atrakcyjna jest Rusowia :p
RE: Wieści z zagranicy - Artur Kardacz - 09 Gru 2024 Poprawa wyglądu forum to kwestia paru minut roboty. Pytanie czy to wystarczy? Pojawiają się głosy, że powinniśmy zmienić również silnik forum. To już bardziej skomplikowana sprawa i poza moimi zdolnościami. (09 Gru 2024, 17:10:26)Burek napisał(a): Sprawiamy wrażenie państwa nijakiego (chociaz nie sądzę, że faktycznie takim jesteśmy). Oczywiście, że nie jesteśmy. Zresztą na pytanie autora o nasze państwo udzieliliśmy bardziej rozbudowanej odpowiedzi, aniżeli przedstawił on nas w tym materiale. Mamy bardzo bogatą historię (włącznie z historią innych państw), dobrze rozbudowany język, ciekawą kulturę itp. RE: Wieści z zagranicy - Burek - 09 Gru 2024 Wystarczy? Oczywiście, że nie. Ale będzie trochę lepiej. RE: Wieści z zagranicy - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 09 Gru 2024 Mam wątpliwości, czy systemy informatyczne są czymś, co sprawia, że mikronacja jest dużo bardziej atrakcyjna. Funkcjonalne forum i estetyczna strona na pewno działają na plus, ale nie są raczej czynnikiem decydujacym o tym, czy komuś chce się działać w danym państwie. Zdecydowanie ważniejsza jest wartka fabuła (najlepiej taka nieinscenizowana od A do Z) i ciekawy klimat, a więc te same elementy, które pchają nas w kierunku powieści i seriali. Możecie to potraktować jako cope ze strony byłego obywatela Bialenii, która pod względem informatycznym stała mniej więcej na poziomie Winkulii a więc niewiele powyżej dna, ale dla mnie istnienie systemu bankowego to jedno z ostatnich kryteriów na które patrzyłbym, gdybym szukał mikronacji do osiedlenia się. RE: Wieści z zagranicy - Burek - 10 Gru 2024 (09 Gru 2024, 23:27:15)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Mam wątpliwości, czy systemy informatyczne są czymś, co sprawia, że mikronacja jest dużo bardziej atrakcyjna. Funkcjonalne forum i estetyczna strona na pewno działają na plus, ale nie są raczej czynnikiem decydujacym o tym, czy komuś chce się działać w danym państwie. Zdecydowanie ważniejsza jest wartka fabuła (najlepiej taka nieinscenizowana od A do Z) i ciekawy klimat, a więc te same elementy, które pchają nas w kierunku powieści i seriali. Zasadniczo zgadzam się. Natomiast można by trochę poprawić forum. W pierwszym rzędzie proponuję trochę pozmieniać działy (mogę się podzielić swoimi sugestiam i pozbyć się części emotikon, które łaskawie dała nam Incelia (można zamiast dać jakieś własne czy coś, jak ktoś chce). A wracając do Federacji Nordackiej - link. Harlin ma plan stworzyć "Konfederację Wolnych Mikronacji", w ramach której ma istnieć system gospodarczy (sami zreztą przeczytajcie co on tam knuje). Nasz ulubieniec natomiast widzi w tym i Winkulię. Myślę, że jak najbardziej możemy się dołączyć, oczywiście bez większej integracji. Nie będzie to raczej dla nas przesadnie duża atrakcja, ale nam i nie zaszkodzi. |