Związek Winkulijski
Historia internetowa ZPViW - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Fora Archiwalne pozostałych państw (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=949)
+---- Dział: Cesarstwo Insulii (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=862)
+----- Dział: Społeczeństwo (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=658)
+------ Dział: Dyskusje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=761)
+------ Wątek: Historia internetowa ZPViW (/showthread.php?tid=3957)

Historia internetowa ZPViW - August vHS - 27 Sty 2021

Postanowiłem spisać w formie kompletnej historię Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu z racji powolnego i stopniowego jej zapominania. Rzecz jasna będzie odbywać się w częściach. Oczywiście liczę się z tym, że mogę się mierzyć z krytyką osób opisanych, jednakże myślę, że to wytrzymam. Zatem zaczynajmy.

Początek
Nie jest znana dokładna data powstania koncepcji unii voxlandzkio-westlandzkiej. 25 grudnia 2019 roku, w Boże Narodzenie, forum Królestwa Voxlandu zostało usunięte. Nastąpiło tymczasowe przeniesienie się na forum prowincji vox., Republiki Ruby. Próby założenia nowego forum przez Fibera Karo nie powiodły się, co publicznie zakomunikowano 3 stycznia 2020 r.  Wkrótce potem przestawiono lansowany już od jakiegoś czasu w Westlandzie pomysł unii i dołączenia do Federacji Nordackiej, który został przez króla Vox. Joahima von Ribertropa pod dyskusję w referendum 6 stycznia. Wtedy też jeden z trzech współzałożycieli Secesyjnej Republiki Westland August von Hippogriff przekazał przez Fibera Karo projekt traktatu zjednoczeniowego. O godzinie 20:38 dokument został przyjęty i wszedł w życie. Voxland przeniósł się na forum Westlandu. Rządy tymczasowego parlamentu nie trwały długo. 12 stycznia przyjęto konstytucję i ustawę o symbolach narodowych. W kolejnych dniach trwały rozmowy i przygotowania do przystąpienia do Federacji Nordackiej. Liczba obywateli połączonego Voxlandu i Westlandu spełniała wymogi narzucone przez prezydenta FN Kamilijana Harlina⁶. Konstytucja wprowadzała diarchię; współwładzę króla i prezydenta, Kongres jako organ ustawodawczy i urząd Generalissimusa, mającego zwierzchnictwo nad armią. Wprowadzono podział terytorialny na stany. Pierwszym królem ZP został Joahim von Ribertrop, a pierwszym prezydentem August de la Sparasan, będący prezydentem Secesyjnej Republiki Westland od 5 stycznia, kiedy to pierwszy prezydent SRW Aleksander Novak ustąpił ze stanowiska, zachowując jednak faktyczną władzę jako administrator forum. 18 stycznia przeprowadzono ankietę w sprawie utworzenia nowego forum, przyjętą przy 100% głosów za i maksymalnej frekwencji. 20 stycznia rozmowy z Kamilijanem Harlinem zostały ostatecznie sfinalizowane i rozpoczęto proces przenoszenia się na forum FN.
Federacja
O godzinie 15:03 opublikowano Traktat o Włączeniu Zjednoczonego Państwa w skład Federacji Nordackiej. Prezydent FN utrzymywał obywateli ZP w mylnym przeświadczeniu o zadowoleniu reszty mieszkańców Federacji z przyłączenia państwa voxlandzkio-westlandzkiego, równocześnie próbując przekonać "efeńczyków" do ZP. Szesnaście minut po wejściu w życie aktu przyłączenia Kamilijan Harlin wydał oświadczenie do obywateli:
Szanowni Państwo!
Dnia 20 stycznia ratyfikowany został planowany już od blisko miesiąca traktat dotyczący wejścia Voxlandu i Westlandu w skład FN jako jedna prowincja - Zjednoczone Państwo. 
ZP jest obiecującym tworem mikronacyjnym, w którym mieszka czterech mikronautów, choć dwóch z nich są już efeńczykami. Westland zaprezentował nam bardzo kreatywną i innowacyjną narrację dotyczącą 3 grup walczących o względy na terytorium, lecz jednocześnie współpracujących ze sobą w ramach jednego kraju. Voxland natomiast był państwem, które pomimo niezbyt bogatej kultury mogło przetrwać wiele miesięcy dzięki narracji i aktywności władcy. 
Liczę na to, że połączywszy siły, Voxland i Westland wprowadzą do FN odskocznie od reszty prowincji i centrali. Mamy już socjalistyczny Volkian, socjaldemokratyczny ZSRM oraz kapitalistyczny i silnie sfabularyzowany Egvalland. Zjednoczone Państwo będzie wyróżniało się na tle tych samorządów. Wierzę również, że nowa prowincja przyciągnie do nas najświeższych obywateli. 
Pokładam nadzieje w tym projekcie, ale na wypadek, gdyby jakimś cudem coś nam nie wyszło, to w traktacie znajdują się przepisy mówiące, że w przypadku spadku aktywności prowincji dojdzie do autorozwiązania umowy, nie ma więc co się bać - możemy tylko zyskać. Warto spróbować i dać im szansę. 
Kamiljan de Harlin von Wespucci
VI Prezydent FN
Problemy zaczęły się ujawniać nieco później. Dotąd cicha frustracją objawiła się w postaci wygłoszonego o godzinie 19:52 oświadczenie ówczesnego ministra sprawiedliwości Grzegorza Szaraka von Hohenburga, które zostało gorąco poparte m.in. przez Kaspara Waksmana:

Jako Minister Sprawiedliwości postaram się zabrać głos w sprawie przyłączenia Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu do granic Federacji Nordackiej. 
Jak najbardziej rozumiem, że Szanowny Prezydent miał tylko i wyłącznie dobre intencje. 
Jednakowoż Prezydent przyłączając Zjednoczone Państwo Voxlandu i Westlandu zupełnie zaniechał Wolę Ludu, nie konsultując tego z Nim. Mimo, iż nie jest to prawnie wymagane, to jak teraz widzimy była to zła decyzja. 
Pojawił się także zły odzew za granicą. Osobiście z większościami z nich się zwyczajnie nie zgadzam. To smutne, że duża część mieszkańców mikroświata płacze wręcz nad aktywnością, a gdy ktoś znalazł na nią pewien środek to jest jeszcze większy płacz. Sądzę, że Zjednoczone Państwo Voxlandu i Westlandu w żaden sposób nie jest pokrzywdzone przez pakt zawarty z Federacją Nordacką, a na pewno nie rząd Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu nie podpisywało tego paktu z nożem przyłożonym przy krtani.
Zarówno ja jak i z pewnością Szanowny Pan Prezydent jesteśmy wielkimi przeciwnikami imperializmu, lecz w tej sytuacji Szanowny Pan Prezydent (przy okazji gwałcąc Wolę Ludu) chciał dać szansę temu tworowi. Ostatecznie Federacja teoretycznie zyskała, bo w efekcie otrzymała jednego (a nawet dwóch) zupełnie nowych obywateli, którzy zgodzili się na bycie obywatelami Federacji Nordackiej. 
Jednakowoż przez odzew zagraniczny oraz przez pogwałcenie Woli Ludu jestem zmuszony poprosić, o odwołanie decyzji o przyłączeniu Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu, oraz zerwaniu paktu z Tym v-państwem.
/-/ Grzegorz Szarak von Hohenburg
Dalej sytuacja zaczęła eskalować. Próby obrony ZP przez jego obywateli i prezydenta FN nie pomogły. O godzinie 18:17 Kamilijan Harlin i Aleksander Novak, mianowany przez niego ministrem gospodarki, ewakuowali się z kancelarii prezydenckiej śmigłowcem. Stamtąd prezydent FN wydał oświadczenie:
Szanowni Państwo.
SBV wkroczyła na terytorium Dystryktu Federalnego. Służby prowincjonalne zainterweniowały w centrali na wniosek Marszałka Parlamentu. Obawiając się przekroczenia uprawnień przed funkcjonariuszy i dalszych nieprzewidzianych okoliczności w związku z niepopularnością głowy państwa i jego ministra, postanowiono o ewakuacji dla bezpieczeństwa państwa. Bezpieczny prezydent to bezpieczne państwo. Bezpieczny minister gospodarki to bezpieczne finanse obywateli. Prawdopodobnie zatrzymamy się na terytorium Orientyki, w miejscu odosobnienia.

Podróż zakończyła się jednak w Gaudium, gdzie o godzinie 21:00, zdesperowany i otoczony przez wrogów, rzucił się z mostu i utonął. Kilkanaście minut później marszałek parlamentu, antyzetpenista Erik von Hohenburg, stwierdził opróżnienie urzędu prezydenta i przejął jego obowiązki. V-śmierć prezydenta wywołała skrajne emocje.

Koniec części pierwszej

Część druga
 Burza

Jeszcze 20 stycznia o godzinie 20:05 poirytowany sytuacją król ZP Joahim von Ribertrop ogłosił zarządzanie referendum niepodległościowego, które ogłosił bezprawnie, bez konsultacji z prezydentem ZP Augustem von Hippogriffem. Mimo to, pomysł podchwycili obywatele FN na czele z marszałkiem Erikiem von Hohenburgiem, który oznajmił chęć organizacji takowego referendum na dniach. Obywatele ZP rozpoczęli w następnym dniu protesty, które przeniosły się do Jugowic, stolicy Federacji. Pojawili się tam Aleksander Novak i August von Hippogriff. W wyniku wydarzeń protesty brutalnie rozpędzono, Novaka aresztowano, August natomiast zdołał uciec i przez kolejne trzy dni przebywał na uchodźtwie w Sarmacji, wydając kilka zarządzeń. Po powrocie sytuacja nadal się zaostrzała. W wyniku burzliwych wydarzeń mimo korzystnego wyniku referendum August zauważył nieprawidłowości faktycznie unieważniające traktat z Federacją Nordacką. Ujawnienie ich publicznie nie wchodziło w grę. Prezydent ZP musiał podjąć trudną decyzję i zasiąść do rozmów z wcześniej nieprzychylnym ZP przywódcą Związku Kalkilistycznych Republik Muratyckich (innej prowincji FN) Kasparem Waksmanem. W ich wyniku 12 lutego 2020 roku ZPViW stało się częścią ZKRM - Ulenem Voxlandzko-Westlandzkim. Traktat został zawarty bez obecności króla ZP z którym nie dało się skontaktować mimo pilności sytuacji. Nadtowarzyszem Ulenu został August de la Sparasan (wyrzucony z rodu von Hippogriff w związku z nieuwzględnieniem interesów na linii Hippogriff-Hohenburg). Próbował on nadzorować proces czasowej "inkubacji" ZP w ZKRM do czasu "dorośnięcia" do niego Federacji Nordackiej. Było to jednak utrudniane przez Aleksandra Novaka, dotąd wielkiego działacza patriotycznego, który częściowo zmanipulowany przez władze FN przeszedł na ich stronę. 17 marca ZKRM ogłosiło niepodległość, a niedługo potem po burzliwym procesie Ulen V-W odłączono od ZKRM. August de la Sparasan został nielegalnie obalony a władza prezydencka trafiła do Aleksandra Novaka, który rozpoczął swoją wspieraną przez władze FN dyktaturę. Próby uratowania ZP przeprowadzone przez legalnego prezydenta nie zostały już poparte przez Pierwszego Towarzysza ZKRM Kaspara Waksmana. Krótko potem wyemigrował on z ZKRM, a następnie sfingował swoją v-śmierć, będąc człowiekiem całkowicie rozczarowanym i sfrustrowanym klęską próby uratowania ZP w FN. 3 kwietnia 2020 roku ZP zadeklarowało niepodległość od FN. Krok ten był inspirowany i poparty przez władze Federacji.

Koniec części drugiej

RE: Historia internetowa ZPViW - Joahim von Ribertrop - 28 Sty 2021

Cytat:Nie jest znana dokładna data powstania koncepcji unii voxlandzkio-westlandzkiej.
Nigdy. Spytać trzeba by Novaka.

Cytat:urząd Generalissimusa, mającego zwierzchnictwo nad armią.
Ne pamentam.

Cytat:Podróż zakończyła się jednak w Gaudium, gdzie o godzinie 21:00, zdesperowany i otoczony przez wrogów, rzucił się z mostu i utonął.
Co, jak można by dodać, było potem przyczyną zdumienia wojsk FN. Prezydent im zwał sprzed nosa.

Cytat:Jeszcze 20 stycznia o godzinie 20:05 poirytowany sytuacją król ZP Joahim von Ribertrop ogłosił zarządzanie referendum niepodległościowego, które ogłosił bezprawnie, bez konsultacji z prezydentem ZP Augustem von Hippogriffem.
Kłamliwa propaganda. NIC, powtarzam NIC nie regulowało kwestii referendum. A skoro tak, to było to legalne. Zresztą napisanie tak to po prostu hipokryzja, bo potem, gdy August zrobił DOKŁADNIE to samo, to było że nie, wszystko jest OK.

Cytat:Mimo to, pomysł podchwycili obywatele FN na czele z marszałkiem Erikiem von Hohenburgiem, który oznajmił chęć organizacji takowego referendum na dniach.
A już czasem wcześniej Erik nie rzucał żeby referendum zrobić?

Cytat:nieprawidłowości faktycznie unieważniające traktat z Federacją Nordacką.
A jakie to niby ,,nieprawidłowości"?

Cytat:Traktat został zawarty bez obecności króla ZP z którym nie dało się skontaktować mimo pilności sytuacji.
Pamiętacie co mówiłem o hipokryzji? Dało się. Sytuacja wcale nie była taka zła. Godzina, dwie, jeden dzień- nic złego by się nie stało.

Cytat:częściowo zmanipulowany przez władze FN przeszedł na ich stronę.
Nie ma dowodów na manipulację Novaka.

Cytat:17 marca ZKRM ogłosiło niepodległość, a niedługo potem po burzliwym procesie Ulen V-W odłączono od ZKRM.
Tu nawalił ciąg przyczynowo-skutkowa. Powinno być tak:

Przyczyna: wyrok Sądu Najwyższego FN ogłaszający, że włączenie ZPViW do ZKRM było nielegalne.
Wydarzenie: ogłoszenie niepodległości przez ZKRM w dniu 17 marca 2020 roku.
Skutek: powstanie niepodległego ZKRM, rozpad FN.

Cytat:Krok ten był inspirowany i poparty przez władze Federacji.
Nie wiem jak Helmut rozumie ,,inspirowany", ale w moim znaczeniu... Tak, był. W wizji ,,nowego FN" władz FN nie było miejsca na ZPViW- był to projekt Związku Winkulii i Volkainu. Już sama nazwa tłumaczyła, że na Voxland i Westland nie ma miejsca więc...

RE: Historia internetowa ZPViW - AleksanderNovak - 28 Sty 2021

>Traktat został zawarty bez obecności króla ZP z którym nie dało się skontaktować mimo pilności sytuacji.
No ale w 5 minut się nie skontaktujesz z Joahimem który w weekendy idzie do piwnicy a w tygodniu dwa razy zagląda.

>Próbował on nadzorować proces czasowej "inkubacji" ZP w ZKRM do czasu "dorośnięcia" do niego Federacji Nordackiej.
Kłamstwo. Nie było niczego takiego, teraz się z tego tłumaczysz.

>Było to jednak utrudniane przez Aleksandra Novaka, dotąd wielkiego działacza patriotycznego, który częściowo zmanipulowany przez władze FN przeszedł na ich stronę.
August wtedy nigdy mi nie powiedział że specjalnie tak zrobił by nie wyrzucić ZPViW z FN, ale jak wiemy ZPViW nie było zagrożone wyrzuceniem, tego szansa była taka duża jak wyrzucenie chociażby Volkianu, ale nawet biorąc pod uwagę że August nie wiedział o tym lub został zmanipulowany, to przeszłem na strone wolności dla ZP a nie na strone władz FN.

>August de la Sparasan został nielegalnie obalony a władza prezydencka trafiła do Aleksandra Novaka, który rozpoczął swoją wspieraną przez władze FN dyktaturę.
No tak, moja władza zawsze nielegalna ale Joahima już w pełni legalna.

RE: Historia internetowa ZPViW - August vHS - 28 Sty 2021

Spodziewałem się krytyki, jednak nie skierowanej na to, co tłumaczyłem już wiele razy. Niestety pogląd profederacyjny zwyciężył. Smutne, ale nie będę nikogo na siłę przekonywał do prawdy. W końcu "prawda zwycięża" to tylko frazes hipokrytów. W zasadzie to ciekawe, że jestem tak określany. Widzę, że wola ludu jest i przeciwko mnie, i za mną. Dobrze, że inni mają odmienne zdanie, a nie chcę powodować konfliktów. ZP odbudowane, co było możliwe do spełnienia, spełniłem. Udowodnienie prawdy niestety jest jak widać niemożliwe. Nie chciałem nikomu zawadzać, tylko pokazać, jak było faktycznie. Nie udało mi się, porażkę przyjmuję z pokorą. Spełniłem zatem wszystko, co mogłem z tego, czego chciałem. Teraz mogę usunąć się w cień. Jeśli cały ten wywód zostanie skwitowany rzymskim zapisem liczby 490, to trudno, tak samo może być stwierdzone "Nareszcie ten hipokryta odchodzi, lepiej nam bez niego". Nie wątpię. Dlatego właśnie tu, z miejsca, zrzekam się wszystkich pełnionych stanowisk, wycofuję swoją kandydaturę na prezydenta i składam posiadane przeze mnie obywatelstwa. Miło było, choć mój powrót był chyba zbędny. Poradzilibyście, poradzicie sobie beze mnie, jestem tego pewien. A teraz możecie się cieszyć. Również wy, Winkulijczycy, doskonale wiecie o kim mówię.

Wtf weź nie dramatyzuj ja nie będę Cię oceniał z tego jakie błędy popełniłeś w przeszłości, to co było się już nie odstanie nie rozumiem tych emocji. Szkoda że wycofujesz swoją kandydaturę, dla mnie to trochę teraz nie zrozumiałe. Przecież możesz z nami zostać.

Jak coś robisz musisz się liczyć z krytyką, to tylko krytyka nikt z nas nie jest święty.

Cytat:Poradzilibyście, poradzicie sobie beze mnie, jestem tego pewien

Tego nie jestem pewien bo państwo w 2 osoby jest bezsensu i chujowo by było gdybyś teraz odszedł.

Cytat:A teraz możecie się cieszyć. 

Z czego mamy się cieszyć
Nie bierz krytyki tak bardzo do siebie. Ja sam mam bardzo duże problemy z akceptowaniem krytyki, bo z reguły moja osobowość taka właśnie jest ale na prawdę da się z tym żyć xd.

RE: Historia internetowa ZPViW - Joahim von Ribertrop - 28 Sty 2021

Ja pier. Wiesz co ci powiem? Że jesteś debilem.

SAM chciałeś stworzyć demokratyczne ZP. SAM z własnej woli napisałeś ten post. SAM powiedziałeś że akceptujesz krytykę. Ale gdy ktoś ci pokazuje swoją wersję ty robisz to co zwykle- focha. Ty masz po prostu tak, że wszystko musi być po twojemu, bo inaczej jaśnie Helmut odejdzie. Debil no.

:<

RE: Historia internetowa ZPViW - August vHS - 30 Sty 2021

Niniejszym w związku z faktem, że deklaracja uderzyła w ZP (a nie, nie to miała na celu) i została całkowicie olana, wycofuję ją (w sumie i tak nie było jako takim aktem prawnym, trudno).