Związek Winkulijski
Nowe państwa - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Wiadomości z zagranicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Wątek: Nowe państwa (/showthread.php?tid=4680)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Nowe państwa - Robert Drenin - 20 Cze 2022

(20 Cze 2022, 20:27:49)Erik Otton von Hohenburg napisał(a): skoro Abchazja można by rzec - pośrednio się odrodziła, to może by udało się zrobić kongres panbatawski z udziałem Winkulii, Kucelgradu i Kiranii? Wink

Kucelgradu?

RE: Nowe państwa - Adam Aleksander II - 20 Cze 2022

No to jest państwo wywodzące się z tej samej rodziny.

RE: Nowe państwa - Robert Drenin - 21 Cze 2022

(20 Cze 2022, 23:51:32)Adam Aleksander II napisał(a): No to jest państwo wywodzące się z tej samej rodziny.

Fakt. Jednakże oznaczałoby to, że Czesnorad w imieniu narodowości Kucelgradzkiej w Czesnoradzie należałby do Kongresu Panbatawskiego. Z kolei rozmowy z Makrelą stanęły (póki co już niedługo będą mijać 3 tygodnie od ostatniej wypowiedzi).

RE: Nowe państwa - Albert Fryderyk de Espada - 21 Cze 2022

(21 Cze 2022, 00:10:33)Robert Drenin napisał(a):
(20 Cze 2022, 23:51:32)Adam Aleksander II napisał(a): No to jest państwo wywodzące się z tej samej rodziny.

Fakt. Jednakże oznaczałoby to, że Czesnorad w imieniu narodowości Kucelgradzkiej w Czesnoradzie należałby do Kongresu Panbatawskiego. Z kolei rozmowy z Makrelą stanęły (póki co już niedługo będą mijać 3 tygodnie od ostatniej wypowiedzi).

No cóż zrobić, szczerze liczyłem że może z tego całego sporu Kucelgradu i Czesnoradu uda się ugrać coś pozytywnego, ale widząc słomiany zapał towarzysza Makreli zastanawiam się po co w ogóle z nim rozmawiać. Gdyby mu zależało na tym kraju to dokładałby wszelkich starań by się dogadać a jeżeli nie to działał by w inny sposób, a tu cisza i spokój, trochę widać po tym jak mu zależy i nie wiem czy jest sens tym dalej przejmować.

RE: Nowe państwa - Erik Otton von Hohenburg - 21 Cze 2022

Propozycję tą rzuciłem niejako roboczo - dla jasności jestem neutralny jeśli chodzi o stosunki kucelgradzko-czesnoradzkie. W każdym razie zależy mi przede wszystkim na rozwoju kultury ludów batawskich. Z tego co się orientuję Czesnoradczycy uważają się za słowian w jakiś sposób spokrewnionych z kucelgradczykami. Jeśli jednak Czesnorad byłby zainteresowany, to myślę, że mogłby zostać zaproszony na kongres jako uczestnik-obserwator. Ale jako, że narazie tylko dwa państwa odwołują się na ten moment do tej gałezi ludów a ja sam nie odpowiadam za politykę zagraniczną ZW, to ewentualne plany odnosnie tego kongresu będę musiał odłożyć na pózniej. 

RE: Nowe państwa - Robert Drenin - 21 Cze 2022

(21 Cze 2022, 00:45:55)Erik Otton von Hohenburg napisał(a):

Propozycję tą rzuciłem niejako roboczo - dla jasności jestem neutralny jeśli chodzi o stosunki kucelgradzko-czesnoradzkie. W każdym razie zależy mi przede wszystkim na rozwoju kultury ludów batawskich. Z tego co się orientuję Czesnoradczycy uważają się za słowian w jakiś sposób spokrewnionych z kucelgradczykami. Jeśli jednak Czesnorad byłby zainteresowany, to myślę, że mogłby zostać zaproszony na kongres jako uczestnik-obserwator. Ale jako, że narazie tylko dwa państwa odwołują się na ten moment do tej gałezi ludów a ja sam nie odpowiadam za politykę zagraniczną ZW, to ewentualne plany odnosnie tego kongresu będę musiał odłożyć na pózniej. 

Jak najbardziej się zgadza. Mam nadzieję, że też moje wypowiedzi nie były specjalnie odbierane jako wymierzone przeciw temu Kongresow. (Jakoś ostatnio na pewnych rzeczach się skupiałem i zapomniałem o tym fakcie. Muszę to sobie w końcu zapisać).
Natomiast co do Kongresu, to myślę, że Rada Komisarzy Ludowych nie będzie mieć nic przeciwko uczestnictwa w Kongresie jako uczestnik-obserwator (przynajmniej na początku). Na pewno to też zapewni ciągłość fabularną. Ponadto jeżeli Kongres mógłby organizować badania, to związku z zaistnieniem naszego kraju, można by rozpocząć "badania" mające na celu ustalenie dokładniejszych korzeni Czesnoradczyków. Może być z tego dość ciekawa narracja, zwłaszcza również o etymologię słowa "Czesnorad".

RE: Nowe państwa - Kamiljan de Harlin - 26 Cze 2022

Myślę, że nawet jeśli tow. Makrela się gdzieś zapodział, to nic nie staje Wam na przeszkodzie, by samemu zabepieczyć dziedzictwo Kucelgradu – zrobić jakąś mikroskopijną prowincję i tam skupić kulturę Kucelgradu.

RE: Nowe państwa - Mikołaj III - 27 Cze 2022

Ten wątek wydaje mi się najwłaściwszy.
[Obrazek: 99845060622811147.png]

RE: Nowe państwa - Artur Kardacz - 27 Cze 2022

Akurat to nie jest najwłaściwszy wątek niemniej w imię króla i obywateli dziękuję za zaproszenie i życzę wszystkiego co najlepsze Imperatorowi oraz całej Kiranii.

RE: Nowe państwa - Kamiljan de Harlin - 28 Cze 2022

Chyba przyjdę. A jakie będą atrakcje dla gości?