Związek Winkulijski
Sprawa kugarsko-tuyuhuńska - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Fora Archiwalne pozostałych państw (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=949)
+---- Dział: Związek Kalkilistycznych Republik Muratyckich (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=281)
+----- Dział: Archiwum ZKRM (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=305)
+------ Dział: Gubernatorstwo Koribii (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=45)
+------ Wątek: Sprawa kugarsko-tuyuhuńska (/showthread.php?tid=491)

Strony: 1 2

Sprawa kugarsko-tuyuhuńska - Waksman - 18 Lut 2019

Drodzy koribiańczycy!

Nie od dawna wiadomo, że wasze terytoria leżą na ziemiach dawnego Królestwa Tuyuhun oraz Chanatu Kugarskiego. Nie od dawna również wiadomo, że władze Gubernatorstwa nic sobie z tego nie robią. Ani z ichniejszej kultury, ani z ichnijeszych map, ani z ichniejszego niczego. Tak po prostu nie może być. Jeżeli ulokowaliście się na tych ziemiach, to musicie liczyć się z tym, że tutaj kiedyś coś było. To nie wyparowało, a rzeczy, które po tym pozostały nadal są.

Pozwoliłem sobie nanieść mapę Koribii na mapę Kugarii oraz Tuyuhun. Efekt wygląda następująco:
[Obrazek: Koribia1.png]
Co widzimy? Tuyhun znajduje się w 100% w Koribii, Kugaria zaś w jakichś 50%. Na mapie Koribii nie ma takiego miasta jak "Fuhu", a na jego miejscu widzimy jakieś jezioro. Miejscowość Anxa-Kangczong (jakoś tak) została przemianowana na "Port Mosellbi". Nie widzimy również żadnej wzmianki o tych terenach w podziale administracyjnym Gubernatorstwa. To naprawdę smutne, że te ziemie, które były domem dla tak wspaniałej kultury, zostały zapomniane przez władze Koribii.

Stąd mój apel - Gubernatorze! Zrób coś z tym! Tak nie może być! Domagamy się pielęgnowania przez Koribię kultury kugarskiej i tuyuhuńskiej! Domagamy się utworzenia osobnej jednostki podziału administracyjnego obejmującej dawne Tuyuhun oraz Kugarię!

RE: Sprawa kugarsko-tuyuhuńska - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 18 Lut 2019

Witam!
Na wstępie muszę pana utwierdzić, że tak pamiętamy o Kugarii oraz o jej kulturze. Jak było powiedziane w wydaniu wiadomości z dnia, w którym doszło do ''Strajku Kugarskeigo'' 
-mniejszość kugaryjską zamieszkującą Koribię iż nadal mają zapewnione wszelkie przywileje które obowiązywały za istnienia Domu Kugaryjskiego i rząd zapewni im wszelkie prawo do kultywacji swoje kultury i zwyczajów. 
-Obecny rząd mimo iż nie popiera rozwoju wielokulturowości to zadba to aby już istniejące miały jak najlepsze warunki do podtrzymania swojej kultury. 
Niech mi pan uwierzy nie są to tylko puste słowa. Nie dochodziło i nie dochodzi po tym incydencie do podobnych pro[size=125]cederów. Jeżeli popatrzeć na sprawę z geograficznego punktu (chodzi mi o zmiany nazw miejscowości) to nie jest ona problemem dla mniejszości (ale skąd ja to wiem?) otóż sprawa nie została przez nacjonalistycznie ugrupowania kugarskie poruszana. Jeżeli będzie trzeba zmienimy je na oryginalne, a nawet zmienimy podział administracyjny. Ostatnimi czas zajmujemy się planami miast, torów Koribi, więc nie stanowi to dla nas żadnego problemu. Kugaria o swoją kulturę dba samodzielnie i za to mogę przeprosić, że mogła być to zła decyzja rządów Koribi. Postaramy się razem z kulturoznawcami Kugari dojść do układu i zorganizować uroczystości poświęcone tej zaprawdę wspaniałej kulturze. My nie chcieliśmy wpychać na siłę ''towaru'' Kugari i Kugarom, ponieważ oni wiedzą lepiej jak mają wyglądać ich święta, a my ani razu tego nie tępiliśmy. Na koniec proszę nas nie demonizować naszych rządów jako dyktatorskie i okupacyjne, jednakowoż dziękujemy za pouczenie. Jak wspomniałem w najbliższym czasie postaramy się dojść do ugody z kulturoznawcami i takowe święta (mam nadzieję) się odbędą [/size]

RE: Sprawa kugarsko-tuyuhuńska - Kamiljan de Harlin - 18 Lut 2019

Co za fatalny los, najbardziej różnorodny narodowościowo region federacji znalazł się w rękach nacjonalistów. Tutaj nie wystarczy tylko Dom Kugarski, trzeba nadać Kugarom szeroką autonomię i zachować wszelkie miasta wraz ich nazwami. Apeluję o rozwiązanie sprawy kugarskiej z jak największą korzyścią dla uciskanej mniejszości.

RE: Sprawa kugarsko-tuyuhuńska - Harrison Wells - 18 Lut 2019

Prawda jest taka że Pan @Kaspar Waksman podjął słuszną inicjatywę lecz obarcza winą rząd Koribii a nie odpowiedzialny za wszystko rząd upadłej Szwergii.
A pan @"Kamiljan de Harlin-Wespucci" powinien mieć jeszcze mniej do gadania a bardziej broni interesów upadłej mikronacji niż własnego narodu , obarczając Narodowo-liberalny rząd Koribii winą za wszelkie zło tego świata.

RE: Sprawa kugarsko-tuyuhuńska - Abraham van Helsing - 18 Lut 2019

Problem tkwi w tym że utworzenie autonomii mogło by się wiązać z tym że Chanat Kugaryjski mógłby w przyszłości domagać tych terenów a to mocno osłabiło by Federacje Nordacką. Czy pan @"Kamiljan de Harlin-Wespucci" świadomie chce osłabić nasze państwo ?

RE: Sprawa kugarsko-tuyuhuńska - Kamiljan de Harlin - 18 Lut 2019

(18 Lut 2019, 19:39:45)Abraham van Helsing napisał(a): Problem tkwi w tym że utworzenie autonomii mogło by się wiązać z tym że Chanat Kugaryjski mógłby w przyszłości domagać tych terenów a to mocno osłabiło by Federacje Nordacką.
Tylko, że jest zupełnie przeciwnie. Koribizowanie tych ziem i nieobdarzenie Kugarów autonomią mogłoby nawet doprowadzić do wojny, jeśli Kugaria wróciłaby do życia. Raczej nikt nie będzie składał na poważnie roszczeń do tych ziem, Kugaria musiałaby się naprawdę podnieść na nogi, aby zażądać ich zwrotu. Tu chodzi o ochronę dziedzictwa kulturowego polskich mikronacji i umożliwienie zainteresowanym działanie w Kugarii w ramach Federacji Nordackiej.

Mam nadzieję, że Koribia poradzi sobie z opieką nad tymi arcywartościowymi terytoriami. Nie jestem populistą ani nacjonalistą, więc nie będę tolerował działań mogących choćby zmierzać w kierunku imperializmu.

(18 Lut 2019, 19:25:41)Eobard Thawne napisał(a): obarcza winą rząd Koribii a nie odpowiedzialny za wszystko rząd upadłej Szwergii.
Czuję tutaj realną politykę, zwalanie winy na poprzednich rządzących. Przez długi czas rząd Koribii był niezainteresowany Kugarią, dopiero ocknął się po strajkach.

RE: Sprawa kugarsko-tuyuhuńska - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 18 Lut 2019

Utworzenie autonomi? Kto by się tym zajmował? Tak jak wspomniałem demonizuje pan i pan Waksman aktualny rząd Koribi. My w żaden sposób nie odpieraliśmy kiedykolwiek mieszkańcom Kugari ich podstawoych praw kulturowych. Koribia i Kugaria to dwaj bracia, których ktoś tu chce skłócić...

[/hr]
Zauważyłem taką tendencje, Suderland rozpoczyna ekspansje to od razu zauważany jest problem, który był nieporozumieniem między Koribią a nacjonalistycznymi Kugarmi i to w dodatku w dużej mierze rozwiązaną, a tu jakieś palny oddawania terytoriów Suderlandowi. Jeszcze raz napomnę Koribia i Kugaria to bracia, którzy nie dadzą się tak łatwo rozłączyć. Nawet gdyby do wrót forum FN przywitało pare osób deklarujących się jako Kugarczycy i chcący ją odbudować powinniśmy się w pierwszej perspektywie zainteresować utworzeniem Koribio-Kurugi.

Cytat:Czuję tutaj realną politykę, zwalanie winy na poprzednich rządzących. Przez długi czas rząd Koribii był niezainteresowany Kugarią, dopiero ocknął się po strajkach.
Strajk był spowodowany tym że pan @Kaspar Waksman jak mniemam omylnie zrozumiał że Koribia próbuje wynarodowić co oczywiście było nieprawdą. A co gdyby na terenie Nordaty Północnej istniała starożytna cywilizacja i ktoś by was posadził o jej zniszczenie czy próbował by pan ją na siłę odbudować. 
Wydaje mi się że usiłuje pan zdobyć rozgłos jako ten dobry i waleczny lecz pańska polityka sprowadza się do chodzenia na ręke wszystkim oprucz własnym braciom i rodakom. Takie postępowanie jest zgubne panie @"Kamiljan de Harlin-Wespucci".
Pozatym jakim prawem wypowiada się pan zamiast Kugarów których dotycz ta sprawa?

[/hr]
Podsumowując
Strajk wybuchł dlatego że Dom Kugaryjski zaprzestał swojej działalności. Owy Dom zgodnie z postanowieniami traktatu z Fuhu Dom Kugaryjski znów działa. Czy prawa do wyznawania własnej religii i kultywowania kultury został Kugarom odebrane: nie' czy rząd wymusza zmiany religii lub zaprzestanie rozwoju kultury Kugaryjskiej: nie, czy pan @"Kamiljan de Harlin-Wespucci" usiłuje zyskać rozgłos przed wyborami prezydenckimi próbując z kłócić dwa bliskie sobie narody: tak. 
Zgodnie z postanowieniami traktatu z Fuhu: ludności Kugaryjska ma takie same prawa jak inni obywatele , a nawet większe.

RE: Sprawa kugarsko-tuyuhuńska - Waksman - 18 Lut 2019

Cytat:Pozatym jakim prawem wypowiada się pan zamiast Kugarów których dotycz ta sprawa?
Kugarzy już próbowali się wypowiedzieć w tej sprawie poprzez pokojowe protesty. Spotkało się to z natychmiastową reakcją władz i "rozgonieniem" protestujących przez służby porządkowe. Czy aby na pewno chcecie słuchać głosu Kugarów?

Cytat:Strajk wybuchł dlatego że Dom Kugaryjski zaprzestał swojej działalności.
On nie zaprzestał swojej działalności z powodów np. technicznych, ale z powodów czysto prawnych, gdyż władze Koribii nie godziły się na jego działanie na swoim terytorium - takie dostaliśmy informacje od korespondentów MurTV.

Tu fakt proszę mi wybaczyć omylny dobór słów odnośnie zawieszenia działalności Domu Kugaryjskiego.
A odnośnie kultywacji kultury Kugaryjskiej to Traktat z Fuhu opisuje tą sytuację i zapewnia wszelkie prawa dla mniejszości Kugaryjskiej i Tuyuhuńskiej.