Związek Winkulijski
Czym jest Winkulia? - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Offtop (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Czym jest Winkulia? (/showthread.php?tid=5476)

Czym jest Winkulia? - Pavel van der Gibson - 04 Lis 2023

Przychodzę do was z pytaniem.

Jak byście określili klimat fabularny panujący w Winkulii? Pisząc o klimacie mam na myśli do czego realowego moglibyście porównać Winkulię. A może nie da się dokladnie porównać za to można tu znaleźć kilka elementów z różnych miejsc, epok itp.

Niech przykładem, o co mi chodzi, będzie Edelweiss, którego klimat to mini państewko w Alpach pomiędzy Austrią a Niemcami w latach 20' XX w.

RE: Czym jest Winkulia? - Artur Kardacz - 04 Lis 2023

Pamiętam podobną dyskusję, która wywiązała się między obywatelami Winkulii. Tam też padło pytanie do czego moglibyśmy ten kraj porównać. Niestety, z tego co pamiętam, wniosków nie wysunęliśmy żadnych. Natomiast zgodzę się, że w Winkulii możemy znaleźć elementy z różnych miejsc i okresów czasowych. Azymutię i jej klimat przyrównać można do Australii, Górna Winkulia z niektórymi elementami być może do Bliskiego wschodu. Volkian zaś odnosi się do PRLu. Albion to mocno zurbanizowany, nowoczesny kraj z lekkimi nutkami średniowiecza i kolonializmu. Ciężko to wszystko podsumować jakiś jednym odniesiem. Może to jakaś siła Winkulii, że pozwalamy bawić się w dowolnym klimacie (o ile nie odbiega on tak bardzo od reszty).

RE: Czym jest Winkulia? - Erik Otton von Hohenburg - 04 Lis 2023

Wydaje mi się, że porównywanie Winkulii z jakimś realowym wzorcem pewnym sensie mija się z celem - tak jak to wskazał mój przedmówca, ZW nigdy nie szukało jedynego konkretnego wzorca, a poza tym teraz myślę, że lepiej będzie jeśli nie będziemy narzucać sobie jednego ograniczającego nas klimatu. Winkulia jest generalnie zlepkiem różnych regionów i różnych kultur, w tym również przedwinkulijskich - faraonskie Neb Tawi i germansko-slowianska Santana i Burgia, czy posowiecka Goruzja.

RE: Czym jest Winkulia? - Pavel van der Gibson - 05 Lis 2023

To spytam inaczej, a co w taki razie w takim razie wyróżnia Winkulię? Czym różni się np. od Voxlandu?

RE: Czym jest Winkulia? - Erik Otton von Hohenburg - 05 Lis 2023

(05 Lis 2023, 11:31:17)Pavel van der Gibson napisał(a): To spytam inaczej, a co w taki razie w takim razie wyróżnia Winkulię? Czym różni się np. od Voxlandu?

Umiejętność napisania zdania bez "co ku..." Smile ale tak poważnie to w tym konkretnym przypadku ciężko jest mi wykazać jakieś konkretne, nieoczywiste różnice gdyż mało się interesowałem tym państwem. Niemniej jeśli chodzi o elementy które w jakiś sposób mogą nas wyróżniać mniej lub bardziej słusznie (i z czym można się nie zgadzać) od reszty państw regionu to według mnie są: klimat przyrodniczy raczej śródziemnomorski, górzyste ukształtowanie terenu na większości obszarów, duże rozproszenie ludności na ogromnych obszarach i skoncentrowana w dużych skupiskach miejskich. Pod względem społecznym: obecność liczonych grup religijnych etnicznych i etnograficznych na obszarze kraju, większość kraju jest jednak skupiona w dwóch protestanckich kościołach reprezentujących nurt tzw. winkuliokatolicyzmu, pod względem kulturowym jest jak mi się zdaję stosunkowo spory nacisk na tworzenie prasy i literatury, co można zaobserwować w bibliotece, wyróżnia nas też język winkulijskim wzorowany głównie na mikronacyjnym języku szwecilandzkim, który z kolei był wzorowany na językach germańskich, jak mi się zdaję chyba na językach skandynawskich. Pod względem politycznym to jest szacunek do tradycji czy to historycznych zarówno winkulijskich jak i przedwinkulijskich, szacunek do monarchii konstytucyjnej i pewna tradycja "silnej władzy", i próby budowania politycznej narracji niekoniecznie pokrywającej się z autentycznymi sporami. No a poza tym wiadomo dość silny regionalizm i kolonializm. Jeśli chodzi o epokę w jakiej się znajdujemy jest ona jak najbardziej współczesna. Nie wiem czy udało mi się poprawniej scharakteryzować Winkulie, czy w jakiś sposób wyróżniamy się od innych państw wirtualnych. Ot państwo jak każde inne.

PS: z takich stricte winkulijskich zwyczajów i tradycji jakie mogą nas szczególnie wyróżnić są Revalfröd obchodzony 1 grudnia, Świeto Wina ok 5 października czy Alstingusfest.Poza tym Winkulijczycy pochodzą od Batawów i innych grup etnicznych powołanych do życia przez Szymona Uchastoka.

RE: Czym jest Winkulia? - Artur Kardacz - 05 Lis 2023

Dość bogata historia, licząc od 2016 roku to Winkulia funkcjonuje już przez 7 lat (oczywiście z przerwami więc trochę naciągam). Z naszym nawiązywaniem do starszych państw to jeszcze bardziej bogatsza. Od zawsze staraliśmy się kultywować pamięć i historię państw wymarłych, które kiedyś działały na terenie dzisiejszej Winkulii. Mamy fajną, zgraną i lubiącą się grupę obywateli. Większość zna się od 2018 roku. Wspólnie działaliśmy przy wielu mikronacyjnych projektach. Myślę, że też atmosfera jest okej. Wyrośliśmy z tego yoyonacyjnego "wieku" gdzie nakręcało się różne głupie inby. Jak pojawia się jakiś konflikt, to zawsze staramy się znaleźć jakiś konsensus. Nie skreślamy też każdego od początku. Mamy Burka który trochę na początku trolował, dziś jest jednym z zasłużonych obywateli i jego wkład w Winkulię jest ogromny. Daliśmy drugą szansę Fazilowi. Niestety ten nie wyciągnął lekcji z przeszłości i nadal psuł nam zabawę. 

Trochę odbiegłem od tematu.

EDIT: Swoją drogą w lutym tego roku obchodziliśmy pięciolecie Winkulii. To już trochę mniej naciągane.

RE: Czym jest Winkulia? - Pavel van der Gibson - 06 Lis 2023

Dzięki za odpowiedzi Big Grin