Związek Winkulijski
Przywitanie - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Offtop (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Wątek: Przywitanie (/showthread.php?tid=5596)

Przywitanie - Borys Zamycki - 17 Lut 2024

Pokój temu krajowi!

Nazywam się Borys Zamycki. Przybywam do Winkulii z Nan Di.

Moja wizyta to podróż sentymentalno-krajoznawcza. W dalekiej przeszłości działałem na terenach dzisiejszej Winkulii i, z tego co widzę, po tej mojej działalności pozostał nawet na mapie Winkulii mały ślad w postaci miasta o nazwie Oceanus w Albionie. Wink Teraz z kolei sprowadza mnie ciekawość i chęć szerszego poznania południowego sąsiada, a być może także zaangażowania się w działalność gospodarczą na terenie Winkulii.

RE: Przywitanie - Artur Kardacz - 17 Lut 2024

Bardzo serdecznie witamy.

Ucieszyła mnie wiadomość, że nasz kraj odwiedziła osoba która już wcześniej u nas działała. Jeśli Szanowny Pan chciałbym opowiedzieć coś więcej o swojej działalności i Oceanusie, to byłbym niezmiernie rad. W Winkulii bardzo szanujemy dokonania osób, które działały tutaj przed nami. Ogromnie dużo czerpiemy i nawiązujemy do krajów takich jak Goruzja, Al-Aleman czy Satania i Burgia. Pańska wiedza na pewno nam się bardzo przyda. Przy okazji życzę udanego zwiedzania. Proszę wpaść na piwo z BECZKI do Albionu!

RE: Przywitanie - Erik Otton von Hohenburg - 17 Lut 2024

Witamy serdecznie Big Grin

Przybysze z sojuszniczych stron są w Winkulii zawsze mile widziani. Z tego co mi wiadomo dawniej działał WE na naszych terenach, a jako że bardzo się interesuje tym okresem w historii naszego kraju, to byłbym bardzo wdzięczny jeśli raczyłby Pan opowiedzieć nam nieco o Trigrodzie i innych państwach jakie dawniej istniały na półwyspie. Tak się z resztą składa, że nasz rząd planuje przystąpić do dość ambitnej reformy samorządowej i nakreślić granice komitatow wzdłuż granic historycznych, więc Pana pomoc byłaby dla nas nieocenionym wsparciem Smile

Jeśli chodzi o kwestie gospodarcze, to ta ostatnio troszeczkę siadła, ale i w tej materii nadal prężnie działa kilka firmy prowadzonych przez @Artur Kardacz , więc będzie to doskonała okazja do zacieśnienia naszej współpracy biznesowej. Ze swojej strony także gdy znajdę trochę czasu to postaram się przeprowadzić parę ambitnych projektów w Górnej Winkulii, do której to też serdecznie zapraszam.

RE: Przywitanie - Jerzy I Izaak - 17 Lut 2024

(17 Lut 2024, 19:14:59)Borys Zamycki napisał(a): Pokój temu krajowi!

Nazywam się Borys Zamycki. Przybywam do Winkulii z Nan Di.

Moja wizyta to podróż sentymentalno-krajoznawcza. W dalekiej przeszłości działałem na terenach dzisiejszej Winkulii i, z tego co widzę, po tej mojej działalności pozostał nawet na mapie Winkulii mały ślad w postaci miasta o nazwie Oceanus w Albionie. Wink Teraz z kolei sprowadza mnie ciekawość i chęć szerszego poznania południowego sąsiada, a być może także zaangażowania się w działalność gospodarczą na terenie Winkulii.

Szlachetny Gościu,

Jest mi bardzo miło witać dawnego działacza Winkulii. Mam nadzieję, że tak jak i kiedyś będzie podobało się Panu w Naszym pięknym kraju. 

Z wyrazami szacunku,

RE: Przywitanie - Alfred Fabian - 18 Lut 2024

Co prawda, znamy się już z Vienbien, ale mi również jest miło powitać. W razie potrzeby, tak jak wcześniej, służę pomocą, a i sam chętnie bym posłuchał opowieści z lat, kiedy Winkulia była zupełnie innym krajem. A kto wie, może wrócisz do Winkulii, pomimo tak widocznych zmian w kraju? Smile

RE: Przywitanie - Borys Zamycki - 19 Lut 2024

Serdecznie dziękuję za ciepłe przywitanie!

(17 Lut 2024, 19:45:33)Folksfüther napisał(a): Bardzo serdecznie witamy.

Ucieszyła mnie wiadomość, że nasz kraj odwiedziła osoba która już wcześniej u nas działała. Jeśli Szanowny Pan chciałbym opowiedzieć coś więcej o swojej działalności i Oceanusie, to byłbym niezmiernie rad. W Winkulii bardzo szanujemy dokonania osób, które działały tutaj przed nami. Ogromnie dużo czerpiemy i nawiązujemy do krajów takich jak Goruzja, Al-Aleman czy Satania i Burgia. Pańska wiedza na pewno nam się bardzo przyda. Przy okazji życzę udanego zwiedzania. Proszę wpaść na piwo z BECZKI do Albionu!

Moja działalność nie trwała zbyt długo. W lipcu 2014 utworzyłem Republikę Trigrodu i ogłosiłem się jej prezydentem. Stolicą był Oceanus. Państwo zajmowało trzy obszary według mapy Pel Nandera: Saaracennę na południu, Neb Tawi w centrum i Szwecilandię na północy (to tak a propos podniesionej przez @Erik Otton von Hohenburg kwestii reformy samorządowej). Podział administracyjny Trigrodu był, z tego co pamiętam, tożsamy z granicami tych trzech obszarów według podlinkowanej przeze mnie mapy.

Trigród niestety nie był projektem ani zbyt ambitnym, ani długotrwałym - liczył w porywach do 2-3 mieszkańców. Nie zdążył się nawet wykrystalizować ustrój, bo aktywność wygasła po kilku tygodniach. Próby reanimowania Trigrodu poprzez połączenie go z Rosyją w Republikę Wschodnionordacką nie przyniosły żadnego skutku i dlatego ostatecznie porzuciłem Trigród na dobre. Po paru latach przyszli na te tereny skuteczniejsi i oto mamy Winkulię. Smile

Jako osobę interesującą się geografią tej części mikroświata, bardzo cieszy mnie fakt, że uwzględniliście dawną stolicę Trigrodu na swoich mapach. Ogólnie podoba mi się, że potraficie połączyć pamięć o przeszłości swoich ziem z nadawaniem im nowej jakości, budowaniem swojej tożsamości i porządków.

(17 Lut 2024, 19:54:17)Erik Otton von Hohenburg napisał(a):
Jeśli chodzi o kwestie gospodarcze, to ta ostatnio troszeczkę siadła, ale i w tej materii nadal prężnie działa kilka firmy prowadzonych przez @Artur Kardacz , więc będzie to doskonała okazja do zacieśnienia naszej współpracy biznesowej. Ze swojej strony także gdy znajdę trochę czasu to postaram się przeprowadzić parę ambitnych projektów w Górnej Winkulii, do której to też serdecznie zapraszam.

Czy istnieje w Winkulii procedura zakładania działalności gospodarczej/instytucji (wnioski, rejestracja, opłaty skarbowe), czy też państwo ma w tej kwestii bardziej liberalne podejście?

(18 Lut 2024, 22:30:29)Alfred Fabian napisał(a): Co prawda, znamy się już z Vienbien, ale mi również jest miło powitać. W razie potrzeby, tak jak wcześniej, służę pomocą, a i sam chętnie bym posłuchał opowieści z lat, kiedy Winkulia była zupełnie innym krajem. A kto wie, może wrócisz do Winkulii, pomimo tak widocznych zmian w kraju? Smile

Miło mi, że nasze drogi znowu się spotykają - tym razem na Nordacie. 
Z pewnością będę w Winkulii częstym gościem! Smile

RE: Przywitanie - Artur Kardacz - 19 Lut 2024

Cytat:Czy istnieje w Winkulii procedura zakładania działalności gospodarczej/instytucji (wnioski, rejestracja, opłaty skarbowe), czy też państwo ma w tej kwestii bardziej liberalne podejście?

Nie ma żadnej procedury. Po prostu należy utworzyć wątek w którymś z działów i działać. Trzeba mieć tylko na uwadze parę rzeczy. Po pierwsze firmy mogą ubiegać się o wsparcie rządowe w ramach programu robót publicznych. 

http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=5442

Po drugie, prywatne firmy mogą zostać znacjonalizowane przez państwo. Taki zabieg stosowany jest raczej wobec nieaktywnych firm, które od dłuższego czasu nie funkcjonują. Przy nacjonalizacji wypłacane jest odszkodowanie od państwa. 

Polecam również zapoznać się z ewidencją firm i przedsiębiorstw działających w Związku Winkulijskim. 

http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=5420

RE: Przywitanie - Erik Otton von Hohenburg - 19 Lut 2024

Swego czasu znacjonalizowalismy kilka przedsiębiorstw, ale były to przedsiębiorstwa które powstały jeszcze przed 2018 rokiem i nie było najmniejszej szansy, że ich twórcy wogóle wrócą do mikronacji nie mówiąc już o Winkulii. Więc wystawiliśmy je na licytację aby mogły dalej działać w ZW, także nie ma co się obawiać rychłego upaństwowienia. A tak poza tym to bardzo miło mi słyszeć tyle pochwał na temat naszej polityki historycznej Smile, kto wie może kiedyś Oceanus zakwitnie na nowo? - trzeba byłoby mu tylko nadać jakąś własną tożsamość.