Związek Winkulijski
Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Ambasady (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie (/showthread.php?tid=5818)

Strony: 1 2 3 4

RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Adelajda Radziwiłłówna - 09 Lut 2025

(09 Lut 2025, 17:22:20)OlaChojnacka napisał(a): Nie mogę nie odnieść wrażenia, że Baridas jest traktowany jako lumeryjska kolonia, a nie równorzędna część.

Tarjaturunenat Tuolelenkki zabezpiecza tylko moje prawa, nadane mi zresztą, o ile mnie pamięć nie myli, przez pierwszego Króla Lumerii. Biorąc pod uwage tragedię, jaka miała miejsce w Lumerii, nie mam całkowitej pewności tego, że moje prawa będą dalej respektowane. Oczywiście prywatnych animozji z JKM nie biorę pod uwagę, poważni politycy się nimi nie kierują.

W ogóle ciekawa jest ta reakcja obronna ws. Baridasu, bo gdyby Lumerii dalej na nim zależało, to nie uciekaliby do dalekiej Winkulii, tylko relokowaliby się np. w Almerze czy Ciudad de Bravo. Coś tu się nie klei (i dodatkowo potwierdza w/w myśl o nierównym traktowaniu - rząd/władca ucieka a wy, Baridajczycy, radźcie sobie sami...)

Szanowna Pani,
Baridas nigdy nie był traktowany jak kolonia. Prawnie posiada on taką samą wartość jaką posiada Lumeria. Został on jednak za bardzo przez nią zdominowany. Każdy raczej zauważył, że stowarzyszenie z Lumerią było szansą na dalsze przetrwanie. W tej kwestii to raczej kwestia prymatu Lumerii ze względu na to, że Baridas znalazł się na lumeryjskim forum. 
Nadana Pani ziemia nigdy nie zostanie odebrana ze względu, że została ona nadana dożywotnio przez ówczesnego króla. Zabezpieczenie w taki sposób nie było potrzebne. Nie mam jakichkolwiek intencji odbierania komuś czegoś. Z mojej perspektywy, interwencja Tuolelenki wygląda jak zwyczajna próba zamachu na państwowość Lumerii i Baridasu. 
W kwestii utworzenia rządu na uchodźstwie nie miałam niestety nic do powiedzenia. Myślę, że ucieczka króla i rządu (który nie istnieje) do państwa zaprzyjaźnionego jakim jest Winkulia, było rozsądnym rozwiązaniem. 

Podsumowując. Następnym razem, gdy będzie Szanowna próbowała działać na rzecz Baridasu, prosimy uprzednio o informację. Czasy republikańskie w Baridasie skończyły się wraz z tą unią. Mimo wszystko w nadziei dojścia do konsensusu, ponownie apeluję o unieważnienie dekretu wydanego przez Szanowną.

RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Waksman - 09 Lut 2025

Jugowice są muratyckie. Pozdrawiam.

RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Erik Otton von Hohenburg - 09 Lut 2025

(09 Lut 2025, 19:03:38)Waksman napisał(a): Jugowice są muratyckie. Pozdrawiam.

Osaczesko jest winkulijskie
z poważaniem Erik

RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Alfred Fabian - 09 Lut 2025

Szanowni

Po pierwsze, proszę uspokoić emocje. Wszystkie negatywne są nam dzisiaj niepotrzebne. Celem utworzenia rządu na uchodźctwie było przede wszystkim ograniczenie kryzysu, jaki nastał Lumerię i Baridas, a nie jego pogłębienie. Należy opanować emocje.

Po drugie, Tarjaturunenat Tuolelenkki nie jest w posiadaniu ani Gideny, ani Ravenspell. Jakkolwiek zostały nadane w lenna, tak stanowią integralną część Królestwa Baridasu, które aktualnie jest również częścią Królestwa Lumerii. Wszelkie próby zmiany tego stanu spotykają się ze zdecydowanym sprzeciwem i są traktowane jako jawne wypowiedzenie wojny. Jeszcze jako Król nawołuję do odpuszczenia, wszystkie sprawy da się pokojowo rozwiązać.

Po trzecie, Królestwo Lumerii i Baridasu jest cały czas związane umową, na podstawie której wszelkie prawa do Gideny są scedowane na osobę Jej Cesarskiej Futrzastości Aleksandrę I, czy też JE Olę Marcjan Chojnacką i będą respektowane niezależnie od sytuacji, jaka spotkała teraz Lumerię i Baridas, dopóki nie zakończyła ona państwowości. Nie można tego jednak powiedzieć o Ravenspell, gdyż jak wszyscy doskonale widzimy, władze Baridasu niezbyt przejęły się tymi prawami już w momencie wyjścia Baridasu z Księstwa Sarmacji, pozbawiając praw do lenna (Gideny) chociażby JKW Laureta Gedeona.

Bolą mnie również słowa o tym, że Baridas jest traktowany jak lumeryjska kolonia, kiedy to właśnie JE Ola Marcjan-Chojnacka ten Baridas sprzedała Lumerii za dosłownie "kilka groszy". Nie uważam, aby teraz można było mówić o jakimkolwiek nierównym traktowaniu przez nas. Widzicie drzazgę w naszym oku, a nie widzicie belki w swoim.

Decyzja o utworzeniu rządu na uchodźctwie w Winkulii była podyktowana niczym innym jak faktem, że Baridas jest częścią Lumerii i tragedia dotknęła tak samo Lumerię, jak i Baridas. Jestem ciekawy, jak WE widzi rząd na uchodźctwie w kraju, w którym nie jest w stanie takiej władzy sprawować.

RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - OlaChojnacka - 09 Lut 2025

(09 Lut 2025, 19:01:52)Adelajda Radziwiłłówna napisał(a): Nie mam jakichkolwiek intencji odbierania komuś czegoś. 

A ja Pani o to nie posądzam. Tu raczej chodzi o innych. Żyjemy obecnie w epoce relatywnego spokoju, ale kto wie...

(09 Lut 2025, 19:01:52)Adelajda Radziwiłłówna napisał(a): Czasy republikańskie w Baridasie skończyły się wraz z tą unią.

Gwoli ścisłości, to nie jest żadne działanie mające na celu zmiane ustroju. W Gidenie są relikty Republiki - i nie wykluczam nazwania tak jednostki administracyjnej przy opracowywaniu podziału - ale nie jest moją intencją tworzenie "drugiego Baridasu".

(09 Lut 2025, 21:32:47)Alfred Fabian napisał(a): Wszelkie próby zmiany tego stanu spotykają się ze zdecydowanym sprzeciwem i są traktowane jako jawne wypowiedzenie wojny.
I wzajemnie - a nam wojna jest zbedna. Co prawda wygramy - to wiem z góry - ale zmarnujemy czas, który możemy wykorzystać na inne rzeczy.

(09 Lut 2025, 21:32:47)Alfred Fabian napisał(a): Po trzecie, Królestwo Lumerii i Baridasu jest cały czas związane umową, na podstawie której wszelkie prawa do Gideny są scedowane na osobę Jej Cesarskiej Futrzastości Aleksandrę I, czy też JE Olę Marcjan Chojnacką i będą respektowane niezależnie od sytuacji, jaka spotkała teraz Lumerię i Baridas, dopóki nie zakończyła ona państwowości. Nie można tego jednak powiedzieć o Ravenspell, gdyż jak wszyscy doskonale widzimy, władze Baridasu niezbyt przejęły się tymi prawami już w momencie wyjścia Baridasu z Księstwa Sarmacji, pozbawiając praw do lenna (Gideny) chociażby JKW Laureta Gedeona.

Prawda.

(09 Lut 2025, 21:32:47)Alfred Fabian napisał(a): Bolą mnie również słowa o tym, że Baridas jest traktowany jak lumeryjska kolonia, kiedy to właśnie JE Ola Marcjan-Chojnacka ten Baridas sprzedała Lumerii za dosłownie "kilka groszy".

W trakcie mojej pierwszej prezydentury, pojawił się negatywny społeczny odzew - więc ustąpiłam ze stanowiska. Pojawił się nowy Prezydent. Szkoda, że ta tendencja nie poszła dalej.

(09 Lut 2025, 21:32:47)Alfred Fabian napisał(a): Decyzja o utworzeniu rządu na uchodźctwie w Winkulii była podyktowana niczym innym jak faktem, że Baridas jest częścią Lumerii i tragedia dotknęła tak samo Lumerię, jak i Baridas. Jestem ciekawy, jak WE widzi rząd na uchodźctwie w kraju, w którym nie jest w stanie takiej władzy sprawować.

A to ciekawe, bo w/w ziemie zdają się być bezpieczne, ludzie tam żyją, bawią się, pracują, ptaszki ćwierkają...
Z Dreamlandu też nie słyszymy o żadnym pomorze... I ja wiem, że jestem osobą skłaniająca się do tego, aby v-swiat był jak najbardziej fantastyczny, ale bądźmy poważni - jeśli nie ma informacji, że w jakiś sposób owa zaraza przeszła [w Lumerii nie ma instalacji Gideńskich Gwiezdnych Wrót, w Baridasie od lat nie było lotów stamtąd], to możemy przyjąć, że można się tym zarazić "z powietrza". A nawet, jeśli takie mikroby są długowieczne i są w stanie same przekraczać morza, to najpierw musiałyby zaatakować Teutonię oraz Dreamland. Co nie miało miejsca.
Baridas nie jest skażony, jest natomiast w wiekszości niezamieszkany.

RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Burek - 09 Lut 2025

Wygląda to jak sprawa dla Międzymikronacyjnego Trybunału Karnego™.

RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Kamiljan de Harlin - 09 Lut 2025

(09 Lut 2025, 23:22:48)Burek napisał(a): Wygląda to jak sprawa dla Międzymikronacyjnego Trybunału Karnego™.

Zgadzam się.  Flush

RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Prokrustes - 11 Lut 2025

Czyli co w koncu z ta Lumeria ?  Smile

RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Adelajda Radziwiłłówna - 11 Lut 2025

Będzie z pewnością lepiej niż z pewnym jednoosobowym państwem, którego nie ma nawet na mapie. Blush

RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Sorcha Raven - 11 Lut 2025

(11 Lut 2025, 13:59:52)Adelajda Radziwiłłówna napisał(a): Będzie z pewnością lepiej niż z pewnym jednoosobowym państwem, którego nie ma nawet na mapie. Blush

Ależ głęboka analiza  Big Grin
Cytując klasyka: "plujcie śmiało, zawsze coś przylgnie" .