![]() |
|
Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Ambasady (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie (/showthread.php?tid=5818) |
Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Alfred Fabian - 01 Lut 2025 Obywatele, obywatelki Czerwony deszcz zasiał spustoszenie w Królestwie Lumerii. Opad zaszkodził ziemi i ludziom, czyniąc Lumerię niezdatną do życia. Ludzie w popłochu rozpierzchli się po mikroświecie, pędząc czym prędzej poza granice państwa. Dzisiaj musimy stanąć nad wyzwaniem - co dalej z Królestwem Lumerii. Chociaż ostatnie miesiące nie były najaktywniejsze dla Królestwa, a kryzys władzy nie został rozwiązany po elekcji królewskiej, nie znaczy, że jej los jest Nam obojętny. Dlatego też dzięki gościnności JKM Dagoberta oraz JE Franciszka von Hohenburga, powołuję Rząd Królestwa Lumerii na uchodźctwie w Związku Winkulijskim. Pora na to, żeby uradzić, co dalej z Lumerią. Czy zsyłamy bomby atomowe na w większości skażone ziemie i całkowicie zapominamy o jej istnieniu, czy jednak walczymy dalej o to, aby odkazić ziemię i uratować nasz kraj. Cokolwiek nie uradzimy, jestem gotowy, aby wspierać Lumerię swoimi zdolnościami, jakkolwiek jednak liczę, że Królestwo stać na lepszego władcę, który pociągnie za sobą tłumy. Dlatego też wzywam wszystkich Lumeryjczyków, którzy jeszcze mają w sobie iskrę walki do podjęcia decyzji - co dalej? Wierzę, że są jeszcze osoby, gotowe dalej walczyć o Królestwo i jestem pewny, że chociaż ostatnie miesiące były ciężkie, to dalej jesteśmy w stanie przeżyć ponowny rozkwit.
Złota Wolność dalej jest możliwa do odtworzenia, jakkolwiek jednak kod jest strasznie ciężki do zrozumienia dla osoby, która jednak jakieś pojęcie o programowaniu ma, co stało się główną przeszkodą w rozwoju Lumerii w trakcie panowania. Jestem jednak przekonany, że jesteśmy w posiadaniu wszystkiego, co niezbędne, aby Złota Wolność wróciła. Baza danych i prawie wszystkie posty Królestwa zostały również zawczasu zabezpieczone przez Orjona Surmę w Muzeum Historii Mikroświata.
RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Adelajda Radziwiłłówna - 01 Lut 2025 Wasza Królewska Mość, Obywatele Lumerii i Baridasu, Lumeria stanęła nad przepaścią, ale to nie oznacza, że musi w nią upaść. Czerwony deszcz odebrał nam ziemię, ale nie odebrał ducha, który przez lata budował potęgę Królestwa. Dziś, gdy nasza ojczyzna zmuszona jest egzystować na uchodźstwie, musimy podjąć decyzję – czy pogrążamy się w rozpaczy, czy też wznosimy się ponad klęskę, by walczyć o przyszłość? Nie mam wątpliwości, że Lumeria może przetrwać i ponownie rozkwitnąć, jeśli tylko znajdziemy w sobie wolę działania. Dlatego wzywam wszystkich, którzy wciąż czują się Lumeryjczykami, byśmy wspólnie wypracowali plan odbudowy – czy to poprzez próbę oczyszczenia naszych ziem, czy rezygnację z państwowości lumeryjskiej i podjęcie prób odnowienia niezależnej państwowości Baridasu. W tym celu proponuję powołanie Rady Ocalenia Lumerii – zgromadzenia, które skupi tych, którzy pragną aktywnie pracować nad przyszłością Królestwa. Musimy wspólnie zastanowić się, jakie kroki podjąć, jaką drogę obrać. Nie wiemy jeszcze, dokąd zaprowadzi nas los, ale jedno jest pewne – przyszłość Lumerii zależy tylko od nas. Jeśli nadal mamy w sobie iskrę walki, nie pozwólmy, by nasz kraj odszedł w zapomnienie. RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - OlaChojnacka - 02 Lut 2025 (01 Lut 2025, 23:23:48)Adelajda Radziwiłłówna napisał(a): czy rezygnację z państwowości lumeryjskiej i podjęcie prób odnowienia niezależnej państwowości Baridasu. Piękna idea, jednak od Gideny - ręce precz!
RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Prokrustes - 03 Lut 2025 Jako poboczny obserwator... starając się zapomnieć o zdradzie jakiej dopuściła się pewna marginalna cześć baridajskich decydentów ... Liczę na to, że Baridas przejmie tutaj kontrolę. Może wchłonąć Lumerię jako zamorską prowincję... To czy jest sens by Baridas stawiał odrębną stronę i forum jest odrębnym pytaniem. Jeżeli nie odrębną to z kim. Sarmacja odpada - choćby dlatego, że władze Sarmacji nie bawią się w "prowincje" ani "unie". UNP ? To już było. Bastion albo Planeta ? RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Erik Otton von Hohenburg - 03 Lut 2025 (03 Lut 2025, 21:31:45)Prokrustes napisał(a): Jeżeli nie odrębną to z kim. Sarmacja odpada - choćby dlatego, że władze Sarmacji nie bawią się w "prowincje" ani "unie". Winkulia? RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Adelajda Radziwiłłówna - 03 Lut 2025 Uważam, że powinien zostać zachowany dotychczasowy porządek, czyli zwierzchność Lumerii nad Baridasem. Nadrzędność Baridasu powinna nastąpić tylko wtedy gdy postanowimy o zakończeniu państwowości Lumerii. Nie jestem zwolenniczką jakichkolwiek unii z Sarmacją. Doprowadzi to do zmarginalizowania roli obu państw. Co do kwestii Bastionu, Orbity czy Winkulii... To wszystko zależy od osób, które będą chciały działać i coś zmienić. Osobiście przemawia do mnie Winkulia. Mam jakiś sentyment do tego forum. Przemawia też za mną fakt tego, że gdy Insulia egzystowała tutaj, miała własne subforum. Jest to lepsza perspektywa w porównaniu z forum Bastionu czy Orbity. RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Prokrustes - 04 Lut 2025 (03 Lut 2025, 22:34:51)Adelajda Radziwiłłówna napisał(a): Uważam, że powinien zostać zachowany dotychczasowy porządek, czyli zwierzchność Lumerii nad Baridasem. Nadrzędność Baridasu powinna nastąpić tylko wtedy gdy postanowimy o zakończeniu państwowości Lumerii. Nie jestem zwolenniczką jakichkolwiek unii z Sarmacją. Doprowadzi to do zmarginalizowania roli obu państw. Co do kwestii Bastionu, Orbity czy Winkulii... To wszystko zależy od osób, które będą chciały działać i coś zmienić. Osobiście przemawia do mnie Winkulia. Mam jakiś sentyment do tego forum. Przemawia też za mną fakt tego, że gdy Insulia egzystowała tutaj, miała własne subforum. Jest to lepsza perspektywa w porównaniu z forum Bastionu czy Orbity. Czy nie jest tak, że jednak większość jakkolwiek aktywnych Lumeryjczyków i Lumeryjek ma swoje korzenie w Baridasie, z czasów gdy o Lumerii jeszcze nikt nie słyszał ? Koniec końców to zależy pod jakim szyldem ludzie chcą, że tak ponownie użyję tego słowa, jakkolwiek działać. Jeżeli dominuje sentyment do Lumerii to jest to owszem właściwa droga. RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Albert - 04 Lut 2025 Drodzy,
niewątpliwie sytuacja jest trudna – cieszę się jednak, że są chociaż pojedynczy obywatele, którym na państwowości Lumerii zależy. Jako osoba, która w ostatnich miesiącach nieustannie podejmuje starania, aby Lumeria nie zniknęła z przestrzeni publicznej i świadomości mieszkańców mikroświata (co dostrzega mam nadzieję każdy mikronauta zaglądający do Sarmacji), wyrażam chęć działania w imię zachowania państwowości Królestwa. Dziękuję Orjonowi za zabezpieczenie naszego dorobku oraz Królowi za podjęcie działań w ramach sprawowania władzy na uchodźstwie.
Chcąc działać i ten nasz wspólny wysiłek jakkolwiek skonsolidować, pragnę zadeklarować gotowość przejęcia władzy w Lumerii – biorąc pod uwagę słowa Króla Alfreda, które padły powyżej: „jakkolwiek jednak liczę, że Królestwo stać na lepszego władcę, który pociągnie za sobą tłumy". Brak mi na tyle pychy, by zapewnić o pociągnięciu za sobą tłumów; uważam jednak, że jako osoba związana z Lumerią (a nie z Baridasem, o czym napomknął Diuk Obserwator powyżej), do tego czująca klimat tego kraju i mająca polityczną sprawność oraz doświadczenie, jestem w stanie przysłużyć się lumeryjskiej sprawie. Nie ma tu oczywiście mowy o żadnym dyktacie – potrzebujemy jednak w tym momencie silnego ośrodka władzy politycznej.
Co dalej? Wszystkie karty wciąż są na stole, a wypracowanie rozwiązań to kwestia rozmów, także na arenie międzynarodowej. Nie zamykałbym się na żaden kierunek. Popieram formułę czegoś na wzór okrągłego stołu w zamkniętej formule, chociażby na Discordzie. Zwierzchność Lumerii nad Baridasem nie powinna podlegać dyskusji.
RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Adelajda Radziwiłłówna - 04 Lut 2025 (04 Lut 2025, 00:48:23)Prokrustes napisał(a): Czy nie jest tak, że jednak większość jakkolwiek aktywnych Lumeryjczyków i Lumeryjek ma swoje korzenie w Baridasie, z czasów gdy o Lumerii jeszcze nikt nie słyszał ? W realiach mikoświatowych nie istnieje pojęcie etniczności. Dzieje się tak, ponieważ zdobycie obywatelstwa jakiekolwiek kraju to kwestia złożenia wniosku o jego nadanie. Kiedyś Baridajczycy masowo stawali się Sarmatami, więc co w tym dziwnego, że potem stawali się Lumeryjczykami? Sentymentalizm oczywiście ma znaczenie, ale gdyby takowy był, nikt nie tworzył by Lumerii. W tym przypadku miała ona większe możliwości, niż istniejąca wtedy Republika Baridasu. Niezmiernie cieszę się z pojawienia kolejnego zainteresowanego w postaci JE Alberta. Cieszę się również z deklaracji przejęcia władzy. Nie ukrywam, że sama zamierzałam ubiegać się o tron, aby wprowadzić gruntowne reformy prawno-ustrojowe. W tym przypadku raczej ustąpię miejsca komuś z większym doświadczeniem. RE: Władza Królestwa Lumerii na uchodźctwie - Prokrustes - 04 Lut 2025 Nie rozchodzi się o etniczność. Bardziej bym patrzył na poczucie przynależności oraz tradycję. Baridas to historia. Mocno zabałaganiona i nie gładka jak np. Dreamland... ale ciągle historia. Ale właśnie, skoro istnieje poczucie przynależności lumeryjskiej to świetnie dla Lumerii. |