![]() |
|
Rzecz o Archiwaliach - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Rzecz o Archiwaliach (/showthread.php?tid=5884) |
Rzecz o Archiwaliach - Mikołaj III - 20 Kwi 2025 Szia. Nie wiem na ile to kogokolwiek obchodzi, ale archiwa forum Związku Winkulijskiego są jednymi z najbardziej chaotycznych i nieuporządkowanych w mirko. Głównym problemem są zdublowane archiwa w archiwach, tyczy się to zwłaszcza pozostałości po Insulii/Zjednoczonym Państwie. Kiedy przejdziemy się Podziemiami Zamku Królewskiego, wybierzemy fora po pozostałych państwach i wklikamy się w Cesarstwo Insulii, zobaczymy jego archiwum. Kiedy w nie klikniemy, zobaczymy kolejne archiwum, a oprócz tego archiwa konkretnie ZPViW oraz SRW. Takie wielokrotne zakotwiczanie archiwów i bezwzględne trzymanie się struktury forum, która istniała w momencie archiwizacji jest na pewno ideą dobrą i piękną, ale jakże niefunkcjonalną. Nie tylko nie wiadomo w którym archiwum w archiwum będzie archiwalny wątek, ale niektóre działy są po prostu zdublowane. Ruba jest tutaj, ale też i tu. Voxland znajduje się tu, tu i tu. Konstytucja Lutowa Secesyjnej Republiki Westland, która mogłaby być w pięciu poddziałach (Podziemia --> Pozostałe państwa --> Zjednoczone Państwo --> Secesyjna Republika Westland --> Archiwum prawne) zamiast tego jest w jedenastu. Żeby ocalić materiał historyczny w postaci archiwalnych forów poszczególnych państw nie musimy zachowywać dwóch zdublowanych działów jednej jednostki administracyjnej z różnych okresów historii, z dwoma wątkami każda. Powinniśmy wyciągnąć jedno Zjednoczone Państwo z archiwów Insulii i przenieść je bezpośrednio do pozostałych państw, obok tego drugiego ZP, zdublowane działy usunąć lub przenieść do ich nowszych odpowiedników i w ogóle pousuwać puste działy - nikt już w nich nic nie napisze. Jeśli Reżim przekaże mi odpowiednie permisje, jestem w stanie to zrobić, ale przedtem chcę to publicznie uzgodnić. Jest szansa, że do reszty zwariowałem od szukania strzępków informacji po stu tysiącach różnych mikroświatowych archiwów i wszystko tak naprawdę jest w porządku. Zapraszam do dyskusji. RE: Rzecz o Archiwaliach - Burek - 20 Kwi 2025 Nie robić TEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RE: Rzecz o Archiwaliach - Kamiljan de Harlin - 20 Kwi 2025 Problem tyczy też się I FN, związku winkulii i volkianu oraz Egvallandu. Archiwalne struktury to możemy wrzucić do galerii von Thorn, ale jeśli mamy użytkowe forum, to powinno być użytkowe a nie robić za muzeum. Jeśli jakiś region dalej istnieje, to wrzucmy do niego posty z jego przeszłych działów... RE: Rzecz o Archiwaliach - Artur Kardacz - 20 Kwi 2025 Temat bardzo ważny, wszakże spora część historii Nordaty mieści się na naszym forum. To nie tak, że my nie chcemy tego archiwum poprawić. Po prostu nie ma komu tego zrobić. Jako jedyny najbardziej aktywny administrator kiedyś podjąłem się tego zadania. Coś tam nawet zmieniłem ale zdecydowanie za mało. Mimo wszystko swój ograniczony czas wolę poświęcać na inne aktywności (narracja, pracę nad stroną główną itp.) Skontaktowałem się ponownie z Prezesem RA w kwestii nadania uprawnień Waszej Królewskiej Mości. Skoro JKM pragnie się tym zająć to bardzo proszę. RE: Rzecz o Archiwaliach - Burek - 20 Kwi 2025 Lepiej, żeby struktura była taka jak faktycznie była. Organizacja forum to też informacja na temat przeszłości (z której można wyciągnąć i inne informacje). RE: Rzecz o Archiwaliach - Henryk Wespucci - 29 Kwi 2025 Archiwum Forum Związku Winkulijskiego zarządzane jest przez Reżim Administratorski S.Z. z siedzibą w Krasnodarsku, upoważnionego zarządcę infrastruktury infroamtycznej Związku Winkulijskiego. Niezwykle cieszy chęć uporządkowania zbiorów, które są bardzo złożone, ze względu na historię Związku Winkulijskiego, a właściwie samego forum. Jest to też jeden z powodów dla których chociażby Alfred Fabian von Tehen-Dżek proponował wielki reset i przejście na nowe forum. Administratorzy nie są zdecydowani. Jako Prezes Reżimu Administratorskiego wyrażam pogląd, że forum powinno być funkcjonalne. Kwestia dokumentacji natury katalogowania zbiorów, jest kwestią wtórną i powinna przede wszystkim służyć możliwie jak najszybszemu odnalezieniu żądanych informacji. Jako Prezes Reżimu Administratorskiego wspólnie z Kolegium Administratorów Reżimu Administratorskiego, podjąłem decyzję o powołaniu Jego Królewskiej Mości na stanowisko Młodszego Administratora Archiwisty i powierzeniu mu misji reformy archiwów Reżimu Administratorskiego. Wobec tego JKM został włączony w skład Reżimu Administratorskiego na czas pełnienia tej misji na prawach identycznych z resztą członków Kolegium Administratorów. RE: Rzecz o Archiwaliach - Kamiljan de Harlin - 01 Maj 2025 Słuszna decyzja i głos rozsądku ze strony Reżimu Administratorskiego Spółki Złodziejskiej. Od zawsze zachowywaliście się jak profesjonaliści. RE: Rzecz o Archiwaliach - Burek - 01 Maj 2025
RE: Rzecz o Archiwaliach - Mikołaj III - 01 Maj 2025 Dziękuję za powierzenie mi tej roli i okazane zaufanie. Już wkrótce rozpocznie się proces stopniowego uczłowieczania największego archiwum forumowego Nordaty. RE: Rzecz o Archiwaliach - Burek - 02 Maj 2025 Ja już musisz to robić (psycholu) to chociaż zrób kopię zapasową obecnego układu forum i wrzućcie to gdzieś. |