Związek Winkulijski
Sprawa Brodrii - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33)
+----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536)
+------ Dział: Archiwum publiczne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=129)
+------- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=29)
+-------- Dział: Pałac Prezydencki (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=84)
+-------- Wątek: Sprawa Brodrii (/showthread.php?tid=793)

Strony: 1 2 3 4

Sprawa Brodrii - Iwan Pietrow - 28 Kwi 2019

Cytat:
Jugowice, dnia 28 kwietnia 2019 r.

[ATTACHMENT NOT FOUND]

Szanowny Panie Prezydencie!
Narody Federacji Nordackiej!
Brodryjczycy!

Przybywam do Federacji Nordackiej z wizytą o niezwykle istotnym znaczeniu dla całego kontynentu nordackiego. Jako ostatni legalnie wybrany Prezydent Brodrii zauważam, że swoje plany wobec ziem brodryjskich snują osoby o szemranej reputacji w mikroświecie. Daleko za morzem, w Bialenii, niejaki Grutin ogłosił utworzenie "komitetu", którego zadaniem ma być stworzenie na terytorium Brodrii państwa "Bałmucjan, Czuwatów i Noklezyjczyków". Jest to niewątpliwie ruch godny potępienia, ponieważ uderza on w państwowość brodryjską.

Moim zadaniem jest zatem powstrzymać tę karygodną inicjatywę, polegającą na rozporządzeniu brodryjskimi terytoriami według widzimisię osoby, która nie ma do tego żadnych praw i kompetencji. Jako ostatni legalnie wybrany Prezydent Brodrii nigdy nie zakończyłem funkcjonowania tego państwa. Brodria nie została skreślona z map decyzją jej władz.

Moglibyśmy teraz toczyć spory o to, że zagarnięcie terytoriów Brodrii przez Suderland i Federację jest nielegalne i nie powinno mieć miejsca. Nie ma to jednak teraz większego sensu, zwłaszcza że pierwotne brodryjskie regiony zostały nietknięte.

I to właśnie na tych terenach należy teraz się skupić i o nie walczyć. To właśnie w Bałmucji, Czuwacji, Noklezji i Rosyji tworzyło się państwo brodryjskie. To na tych terenach narodziła się Brodria.

"Powrót do macierzy" - tak nazwałbym akcję, którą należy przeprowadzić. Brodria musi powrócić na mapy mikroświata, ale musi to zrobić powracając na jej pierwotne tereny. Przybywam zatem do Federacji Nordackiej, aby prosić o pomoc - w odtworzeniu Brodrii.

Zdaję sobie sprawę z tego, że odtwarzanie państwa w tak ciężkiej chwili w pojedynkę, na własnym forum, jest ruchem niezwykle ryzykownym. Federacja Nordacka jako jedna z najaktywniejszych mikronacji może zagwarantować, że Brodria będzie miała pewne miejsce w mikroświecie. Będąc częścią Federacji Brodria zyska możliwość nowego startu i rozkwitu. Prowadziłem rozmowy z Rządem Federacji i mogę z radością ogłosić, że pomoc zostanie nam udzielona.

Jako ostatni legalnie wybrany Prezydent Brodrii czuję się zobligowany do zdecydowanego działania w tej sytuacji i reprezentowania interesu Brodrii w dalszych rozmowach. Mianuję się Naczelnikiem Brodrii i do czasu podpisania umowy z władzami Federacji Nordackiej o uregulowaniu sytuacji na ziemiach brodryjskich oraz wyboru nowych władz Brodrii, uważam się za jedyną osobę zdolną do podejmowania decyzji ws. państwa brodryjskiego, w tym do wydawania wiążących aktów prawnych.

Wierzę, że obywatele brodryjscy pójdą za moim głosem i wesprą odbudowę kraju.

Niech żyje Brodria! Niech żyje przyjaźń między narodami Nordaty!

/-/ Iwan Pietrow
Naczelnik Brodrii

RE: Sprawa Brodrii - Leszek Ebe-Grüner - 28 Kwi 2019

Hahahahahahahaha……

Nie no, lepszego żartu nie słyszałem, wybacz za śmiech, ale to jakaś kpina z Federacji Nordackiej. Pierw wyzywasz że Suderland i my zgarnęliśmy ziemie Brodrii(mimo że FN co najwyżej ma ziemie Kugarskie), a potem oczekujesz od nas pomocy? Nonsens.

RE: Sprawa Brodrii - Waksman - 28 Kwi 2019

Panie Leszku,

JE Iwan nie pisał nic o wyzywaniu nas, i Suderlandu. jasno jest napisane, że owszem, zabraliśmy te tereny, ale ta sprawa nie jest istotna, bo nie są to prowincje macierzyste. Proszę się nauczyć czytać ze zrozumieniem, a następnie komentować.

RE: Sprawa Brodrii - Iwan Pietrow - 28 Kwi 2019

Brodria została wykreślona z mapy Nordaty arbitralnie. Ja na pewno się na to nie godziłem, o czym zresztą swego czasu informowałem.

Nie w tym jednak rzeczy... Wyraźnie oświadczyłem, że toczenie sporów o kwestię przynależności ziem zagarniętych nie ma sensu i nie będę do nich dążył. Moim celem jest odtworzenie Brodrii na jej pierwotnych ziemiach, wskazanych powyżej, a one jeszcze przez nikogo nie zostały przejęte,

No może nie tyle co wyzywał, co twierdził że Federacja Nordacka posiada jakieś ziemie Brodyjskie. Jednak wracając do sprawy:
Nawet jeśli pomożemy Iwanowi z sprawą Grutina, to co dostaniemy w zamian? Fakt możemy spowodować jako jedna z najaktywniejszych mikronacji by Brodria odżyła, jednak w zamian pan Iwan powinien coś zaoferować.

RE: Sprawa Brodrii - Henryk Wespucci - 28 Kwi 2019

[pap=marsz]Wasza Ekscelencjo!
Szanowni!

Nie pozostaje mi napisać nic innego jak - pomożemy. Myślę że niedługo, w niedalekiej przyszłości będzie możliwe podpisanie stosownych dokumentów pomiędzy Brodrią, a Federacją. Mam nadzieję na to, że "powrót do macierzy" będzie dobry dla Brodrii i przyniesie jej wiele korzyści, i być może dawną świetność.

p. o. Prezydenta Federacji Nordackiej
Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej,
/-/ Henryk Wespucci
[/pap]

RE: Sprawa Brodrii - Harrison Wells - 28 Kwi 2019

Z całym szacunkiem panie marszałku ale to czy pomożemy nie jest sprawą którą należy podejmować od tak, a już na pewno nie przez jedną osobę . Pan @"Leszek Roskohard-Tracz" słusznie zauważył że nie jest powiedziane nic o korzyściach dla nas. Jeżeli większość obywateli wesprze tę inicjatywę to nie mam nic przeciw, ale jest jeszcze za wcześnie na podejmowanie takiej decyzji.

RE: Sprawa Brodrii - Henryk Wespucci - 28 Kwi 2019

[pap=marsz]Szanowny Panie Pośle,

Oczywiście że nie możemy podejmować takiej decyzji od ta. Powyższe oświadczenie jest pierwszym widocznym efektem długotrwałych rozmów na linii Wespucc - Pietrow. Stąd też nie rozumiem dlaczego według Was, Panie Pośle twierdzenie że decyzje podejmowane są od tak.

Odnośnie rzekomego podejmowania decyzji przez jedną osobę - jest to zgodne z art. 42. Konstytucji Federacji Nordackiej - mógłbym podjąć taką decyzję, jednak tego nie zrobiłem. Sprawa Brodrii była bowiem poruszana na wyjazdowym posiedzeniu rządu w AM Learven. Żaden minister nie złożył sprzeciwu, wszyscy wypowiedzieli się pozytywnie.

Proszę Szanownego Posła, oraz Panie Leszku - znacie pojęcie bezinteresowności? Federacja powinna szukać sojuszników, a nie wszędzie widzieć swój interes. Ja jestem zdanie, że powinniśmy w miarę możliwości pomagać innym. Czy zyskamy? Trudno powiedzieć. Na pewno nie straci na tym Federacja, ani Brodria. Tego jestem pewny.

p. o. Prezydenta Federacji Nordackiej,
Marszałek Parlamentu Federacji Nordackiej
/-/ Henryk Wespucci
[/pap]

Sojusznika? Rozumiem jakby to miałby być sojusz z państwem co jest uznawane(Sarmacja, Dreamland itd.), ale z państwem o którym już nic nie słychać? Oczywiście jest coś takiego jak bezinteresowność. Dodajmy ich ziemie do FN, oni będą sobie aktywni z miesiąc, a potem albo będą nieaktywni z powrotem, albo zrobią sobie niepodległość, tam będą nieaktywni po jakimś czasie i znowu będą płakać do FN, by przyjęła w ich szeregi. Oczywiście jest to przykład ekstremalny, aczkolwiek całkiem możliwy do wydarzenia. I czy stracimy? Tak, czas na tym stracimy, są ważniejsze rzeczy do obgadania, niż sprawa Brodrii.

RE: Sprawa Brodrii - Piotr Romanow - 29 Kwi 2019

Szanowni Państwo!

Jako członek rodu Dostojewskich, jedynego prawowitego rodu na tronie Brodrii zgłaszam swoje zażenowanie słowami mego przedmówcy Iwana Pietrowa określającego się mianem per Prezydent. Jak dobrze wiemy, lud brodryjski był rządzony przez absolutnego tyrana i niszczyciela aktywności narodu. Nie wierzę w, ani jedne jego słowo mówiące o demokracji czy jaki innym możliwym ustroju panującym w tym narodzie, którego historia jest jedną z dłuższych w mikroświecie. Powołuję się na Mikołaja Patryka Dostojewskiego, ostatniego legalnego władcę w Brodrii, że dopóki jestem, żyw nie pozwolę na takiego władcę dla naszego wielkiego narodu. Ludzie wierzą w słowa Iwana jak głupi i przyklaskują... Zazwyczaj wychodzi super myśl władcy, który nie był aktywny przez miesiąc bo tak, że da nam trochę wolności wprowadza jakieś tam Sobory, Demokracje i różne inne pomysły, które okazują się najzwyklejszą ściemą łykaną przez masę. Wraz z 3 moich przyjaciół staraliśmy się na każdy sposób obalić tego uzurpatora. Nawet chcieliśmy zmiany na Federacje tylko i wyłącznie po to, aby go obalić. Okazało się jednak inaczej wybory zostały zorganizowane w takim momencie, gdy większość obywateli nie mogła głosować, a wybory jak dobrze wiemy wygrał Pietrow. Naród chciał wolności, chciał możliwości wyboru. Dalej się łudzimy o to, że coś się zmieni. Jednym z najgorszych momentów dla nas było, gdy 4 osobową grupą chcieliśmy odtworzyć Federację, wrócił wielki człowiek Tomasz Lisendorff, aż tu nagle *benc* pojawia się Iwan, a całe forum ucicha bo ma dość jego zbędnego gadania o jakieś wielkiej władzy, która jest "legalnie" wybrana. Drogi panie prezydencie, wierzycie Pietrowowi to zobaczycie jaką załatwi wam aktywność na forum. Jak to zauważył jeden z obywateli Federacji Nordackiej, będziecie mieli kolosa aktywnego miesiąc, a później zacznie się ponowne staczanie na dno, ponieważ tu nie ma aktywności władzy, tu nie ma, a naród sfrustrowany zaistniałą sytuacją przestanie się całkiem udzielać i wierzyć w kolejne słowa naszego "legalnie" wybranego prezydenta. Nie mam zamiaru tutaj dyskutować wybierzcie czy wolicie Iwanową chwilówkę Brodrii Iwana, czy postąpicie mądrze i wybierzecie Monarchię Konstytucyjną Brodrii, pod prawowitymi rządami Dostojewskich. Nawet jeśli wam nie pasuję ja, sprowadziłem wam ostatniego legalnego Cara Mikołaja Patryka i to on może zostać władcą Carstwa Brodryjskiego. Wierzę, że podejmiecie odpowiednią decyzję, a sądzę, że nawet tutaj obywatele Nordaty poprą mnie i moje rozwiązanie, ponieważ dla mnie nie liczy się bycie "Wielkim Władcą" niepodzielnie rządzącym, a Ojcem narodu, człowiekiem, który słucha swój lud i spełnia prośby swych wiernych poddanych, a nie mydli im oczy jakimiś bzdetami dotyczącymi jakiś soborów, które podziałają jakąś krótką chwilę, ponieważ urzędujący tam zauważają, że nie mają żadnej realnej władzy, ponieważ liczy się tylko jedna osoba w kraju. 

Dziękuję...