I Posiedzenie Prezydium II kadencji

Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Re: I Posiedzenie Prezydium II kadencji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Bottom post of the previous page:

Wasza Cesarska Mość,
Wasza Królewska Mość Marszałku,
Wysoka Izbo,

Mam kilka uwag.

Art. 3. ust. 1. - "(...) o randze królestwa" - wykreśliłabym to ponieważ moim zdaniem jeżeli w strukturach posiadalibyśmy np. Republikę to nie ma zbytnio sensu nadawać jej rangi monarchistycznej. Obecnie znajdujemy się w takim położeniu, że każda prowincja jest monarchią, ale do pewnego momentu tak nie było. Skromnie uważam, że można ten punkt zakończyć przed wzmianką o randze lub zakończyć i po kropce dodać (lub średniku), że każda prowincja jest równa względem posiadanych praw i obowiązków wobec władz centralnych.

Art. 3. ust. 2. - "(...) zarządzania własnymi finansami" - również wykreśliłabym, ponieważ w niedawno podpisanej ustawie o kontach samorządowych w Art. 1. ust. 1 mówi się cyt. "Państwa składowe Cesarstwa Insulii posiadają prawo do otrzymania własnego konta państwowego zwanego w Międzynarodowym Banku Pollinu i prowadzenia przez to samodzielnej polityki pieniężnej wedle własnego uznania.", można by się tutaj również kłócić czy nie oznacza to niejako suwerenności w zarządzaniu gospodarką, które zawarto dalej w proponowanej ustawie. Jednakże skupiłabym się najbardziej na tym właśnie sformułowaniu odnośnie finansów. Co prawda ustawa do życia jeszcze nie weszła, ale gdy wejdzie wymagana byłaby nowelizacja tejże by nie było tak, że dwa akty prawne dają to samo prawo bo robi się przysłowiowy misz masz. Nie jesteśmy państwem "prawa" w rozumieniu, że sens swojej egzystencji opieramy na prawie, więc dałabym nam tą swobodę domniemania i uznania, że mimo niewejścia ustawy o kontach samorządowych do życia, wiadomym powszechnie jest, że prowincje mają prawo do samodzielnej polityki finansowej. Tutaj chciałabym zrobić dygresję, że samo ich założenie i powolne działanie można by już zorganizować, złożyć wniosek w MBP, a obywatele np. mogliby dobrowolnie składać do momentu wejścia ustawy w życie czyt. usprawnień MBP daninę czy tam podatek pod koniec msc. To taka dygresja.

Art. 7. ust. a. - "opuszczenie struktur Cesarstwa przez terytorium jest możliwe jedynie za porozumieniem władz terytorium z Prezydium i Cesarzem" - tutaj uważam, że wystarczyłoby samo Prezydium, ponieważ ostatecznie Cesarz podpisuje lub nie ustawę Prezydium. Więc niejako jest to dla mnie niepotrzebne komplikowanie przekazu. Co jak Prezydium powie nie, a Cesarz powie tak? Co jak będzie na odwrót? Dlatego zostawiłabym samo Prezydium, ponieważ ostatecznie właśnie i tak ostatnie zdanie ma Cesarz. Zdanie, które oczywiście możemy poznać w trakcie debaty.

I uwaga stylistyczna - nagła zmiana numeracji w Art. 7. z numerów dla ustępów na litery. Tak nieprawniczo oraz jeszcze bym dodała, że rzymskie cyfry (choć tutaj już pewności nie mam, ale też bym trzymała się jednolitego stylu prawodawczego) są dla artykułów, zaś arabskie dla ust. i pkt.. Plus właśnie z tym jednolitym stylem - w poprzedniej ustawie właśnie mamy rzymskie cyfry dla artykułów, więc tak m. zd. wypadałoby trzymać jeden kurs i albo tam zmienić, albo tutaj. Tyle z mojej strony.
HM Queen af Konigreich af Voxland
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Odniosę się do uwag Anastazji, które uważam w większości za zasadne...
Numeracja rzymska ustępów rzeczywiście byłaby niekonsekwentna, więc można ją zastąpić cyframi arabskimi.
Sposób numeracji artykułów jest mi w sumie obojętny, więc jaka wola Prezydium, tak będzie.
Zgadzam się z uwagami co do Art. 3. i Art. 7. (a). Naniosę zaproponowane zmiany na szkic projektu.
W artykule siódmym mamy litery, bo taka jest już praktyka, że jeśli wyliczenie jest poprzedzone zdaniem niebędącym same w sobie ustępem, tylko główną częścią artykułu, to każdy element wyliczenia jest poprzedzony oznaczeniem literowym. Zastosowane jest to m.in. w AN, gdzie po literach wypisane są stanowiska niepołączalne z funkcją Posła do Prezydium. Może i dziwna zasada, ale oryginalna.

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Tak jak mówiłem, zamieszczam poprawiony projekt nr 2.:
Projekt nr 2.
Akt Konstytucyjny o podziale administracyjnym Cesarstwa Insulii
z dnia xxx marca 2023 roku

Rozdział I
[Definicje]
Art. 1.
Niniejszy akt określa prawo samorządowe Cesarstwa Insulii, podział terytorialny Cesarstwa oraz określa jednostki podziału terytorialnego.

Art. 2.
  1. Granice Cesarstwa są jednolite i niedopuszczalne do naruszenia przez wszelkie czynniki zewnętrzne.
  2. Każde naruszenie granic Cesarstwa przez państwo trzecie uznawane jest za wypowiedzenie wojny.
  3. Opuszczenie struktur Cesarstwa Insulii przez dany region na podstawie obustronnego porozumienia władz centralnych z władzami tegoż regionu nie jest w świetle prawa secesją.

Rozdział II
[Jednostki podziału administracyjnego I stopnia]
Art. 3.
  1. Prowincja jest to samorządna i autonomiczna jednostka podziału terytorialnego Cesarstwa Insulii, z których każda jest równa względem posiadanych praw i obowiązków wobec władz centralnych.
  2. Każda prowincja posiada prawo do obierania własnych władz, organizowania swojej polityki gospodarczej oraz wewnętrznej, tworzenia własnych wojsk oraz uchwalania prawa lokalnego, o ile nie stoi ono w sprzeczności z prawodawstwem Cesarstwa.
  3. Prowincja ani jej podległe ziemie nie mają prawa do prowadzenia własnej polityki zagranicznej, dokonywania secesji ani wypowiadania posłuszeństwa władzom centralnym.
  4. Prowincje mają obowiązek posłuszeństwa wobec władz centralnych oraz dbania o interes Cesarstwa.
Art. 4.
  1. Dzielnica Senioralna stanowi obszary bezpośrednio podległe Cesarzowi oraz siedzibę władz centralnych Cesarstwa.
  2. Dzielnica Senioralna nie posiada własnych finansów, autonomii ani wojsk. Za ład wewnętrzny, gospodarczy i bezpieczeństwo militarne Dzielnicy Senioralnej odpowiadają władze centralne.
Art. 5.
  1. Terytorium zależne to ziemie o specjalnym statusie prawnym, którego zależności i relacje z Cesarstwem Insulii określane są z osobna dla każdego takiego terytorium.
  2. Za zgodą Cesarza lub parlamentu można odstąpić od obowiązywania określonych przepisów Cesarstwa na ziemiach terytorium zależnego.
  3. Terytorium zależne za zgodą władz centralnych może prowadzić własną politykę zagraniczną.

Rozdział III
[Granice wewnętrzne Cesarstwa]
Art. 6.
Granice terytoriów Cesarstwa określa załączona do aktu mapa.

Art. 7.
Załączoną mapę aktualizują zgodnie z literą prawa organy władzy wykonawczej Insulii na podstawie przeprowadzanych w Cesarstwie i jego samorządach zmian z uwzględnieniem, że:
a) opuszczenie struktur Cesarstwa przez terytorium jest możliwe jedynie za porozumieniem władz terytorium z Prezydium,
b) żadne terytorium Cesarstwa ani samo Cesarstwo nie może prowadzić ekspansji terytorialnej bez zgody Prezydium,
c) władze danego terytorium mogą zrzec się fragmentu posiadanych ziem za zgodą Prezydium,
d) na podstawie obustronnie ratyfikowanego traktatu do struktur Cesarstwa może dołączyć niepodległy byt państwowy, jednocześnie zrzekając się swojej niezależności,
e) Cesarstwo może otrzymać od państwa trzeciego część jego ziem na mocy ratyfikowanego obustronnie traktatu.
‎⠀

Rozdział IV
[Postanowienia końcowe]
Art. 8.
Niniejszy akt wchodzi w życie wraz z opublikowaniem jego pierwszego załącznika, ale dopiero po wpisaniu tegoż aktu do Dziennika Prawnego.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Nie zgłaszam więcej uwag
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Przedłużam debatę do jutra, tak jakby ktoś jeszcze chciał się wypowiedzieć.
Kamiljan de Harlin pisze: 01 mar 2023, 17:41 b) żadne terytorium Cesarstwa ani samo Cesarstwo nie może prowadzić ekspansji terytorialnej bez zgody Prezydium,
c) władze danego terytorium mogą zrzec się fragmentu posiadanych ziem za zgodą Prezydium,
W ogóle teraz mam taką rozkminę: czy to dotyczy tylko przypadków ekspansji na terytoria leżące poza Insulią czy też wewnętrzne migracje pikseli też wymagają zgody Prezydium?
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Joahim von Ribertrop pisze: 01 mar 2023, 18:19 Przedłużam debatę do jutra, tak jakby ktoś jeszcze chciał się wypowiedzieć.
Kamiljan de Harlin pisze: 01 mar 2023, 17:41 b) żadne terytorium Cesarstwa ani samo Cesarstwo nie może prowadzić ekspansji terytorialnej bez zgody Prezydium,
W ogóle teraz mam taką rozkminę: czy to dotyczy tylko przypadków ekspansji na terytoria leżące poza Insulią czy też wewnętrzne migracje pikseli też wymagają zgody Prezydium?
W zamyśle chodziło o ekspansje zewnętrzne, ale można to doprecyzować.

Kamiljan de Harlin
Vladimir Agucko

Post autor: Vladimir Agucko »

Przepraszam, ale czytam rozdział I i powinny znaleźć się w nim definicje... Gdzie one są? Jak mam rozumieć każde naruszenie granic Cesarstwa przez państwa trzecie? A drugie to które?

Tak w ogóle, kto ma prawo głosu w Prezydium? Bo gdybym mógł głosować, to bym głosował przeciwko temu brzmieniu...
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Nie bawimy się w państwo prawników, więc długie akty definiujące rzeczy oczywiste są nam niepotrzebne. Oczywiście można pisać wszystko tylko dla kogo, jak 95% mieszkańców mikronacji, jak i w sumie realnych państw nigdy nie czyta ustaw. Obecnie mikronacyina kultura prawna się zmienia i dąży się do prostych, ogólnych aktów, które określają to, co najważniejsze dając tym samym dużą swobodę zabawy bo biurokracja nikomu potrzebna nie jest.

A głosować może każdy wybrany przez obywateli członek Prezydium.
Obrazek Obrazek
Vladimir Agucko

Post autor: Vladimir Agucko »

Rzeczy oczywiste powiada, Wasza Wysokość? Niestety, ale oczywistość czy też rzeczywistość dla każdego jest inna... Rozumiem, że tak ma pozostać?
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Przedłużam debatę do poniedziałku.
Vladimir Agucko pisze: 04 mar 2023, 01:18 Jak mam rozumieć każde naruszenie granic Cesarstwa przez państwa trzecie? A drugie to które?
Ta uwaga w sumie sprawiła, że po raz pierwszy w życiu zastanowiłem się czym jest to mityczne "państwo trzecie". I w ten sposób odkryłem, że wbrew temu co całe życie myślałem, nie jest to "państwo inne niż państwo o którym mowa" (czyli w przypadku Insulii byłaby to np. Muratyka), tylko "państwo nienależące do UE/EOG" (po przyjęciu UN jako tego wirtualnego odpowiednika UE dostajemy że dla Insulii takim krajem byłaby np. Sarmacja). No kurde wtopa.png XD Nieironicznie wołam: dawać definicję!

Po prostu zmieńmy z "państwo trzecie" na "jakiekolwiek inne państwo" i luj.

W ogóle czemu trzecie a nie drugie XD
Vladimir Agucko pisze: 04 mar 2023, 01:18 Tak w ogóle, kto ma prawo głosu w Prezydium? Bo gdybym mógł głosować, to bym głosował przeciwko temu brzmieniu...
Obecnie tylko ja ja, Anastasia i Krzysztof. Z czego i tak to czy ustawa przejdzie czy nie zależy wyłącznie ode mnie XD. Natomiast 13 marca wygasa nam kadencja, więc niedługo powinny być wybory (patrzy na @Kamiljan de Harlin).
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Joahim von Ribertrop pisze: 04 mar 2023, 22:48 Przedłużam debatę do poniedziałku.
Vladimir Agucko pisze: 04 mar 2023, 01:18 Jak mam rozumieć każde naruszenie granic Cesarstwa przez państwa trzecie? A drugie to które?
Ta uwaga w sumie sprawiła, że po raz pierwszy w życiu zastanowiłem się czym jest to mityczne "państwo trzecie". I w ten sposób odkryłem, że wbrew temu co całe życie myślałem, nie jest to "państwo inne niż państwo o którym mowa" (czyli w przypadku Insulii byłaby to np. Muratyka), tylko "państwo nienależące do UE/EOG" (po przyjęciu UN jako tego wirtualnego odpowiednika UE dostajemy że dla Insulii takim krajem byłaby np. Sarmacja). No kurde wtopa.png XD Nieironicznie wołam: dawać definicję!

Po prostu zmieńmy z "państwo trzecie" na "jakiekolwiek inne państwo" i luj.
To jest unijna definicja. Wiecie, że według unijnych definicji marchew to owoc, a ślimak to ryba? Poza unią państwo trzecie oczywiście oznacza "państwo inne niż państwo o którym mowa".
Still, można to przeformułować:
Art. 2.
2. Każde naruszenie granic Cesarstwa przez jakiekolwiek inne państwo uznawane jest za wypowiedzenie wojny.

+Poprawka, o której mówiłem drzewiej:
Art. 7.
b) żadne terytorium Cesarstwa ani samo Cesarstwo nie może prowadzić ekspansji terytorialnej na ziemie zewnętrzne bez zgody Prezydium,

Kamiljan de Harlin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prezydium”