Atlas VIK

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Re: Atlas VIK

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Bottom post of the previous page:

Vladimir Agucko pisze: 06 mar 2023, 22:46
Kamiljan de Harlin pisze: 05 mar 2023, 14:17 Mapy to wszakże potężne narzędzie propagandy w mikroświecie...
Nie wiem o co chodzi z tą propagandą mapową... To jest tylko majnd mapa, gdzie co leży. Tawarisz Drenin z Czesnoradu próbuje przekładać je na gierę, a mikronacja jako forum będzie mu służyła chyba jako notatnik... Bo silnik giery się wszystkim zajmie. Uważam to za dywersyjne działanie na rzecz mikronacji. Kiedyś występowano przeciwko klikaniu i nawet sławetnej Republiki Wirtualnego Świata nie chciano dopuścić do świata mikronacji właśnie ze względu na charakter gry przeglądarkowej...
Chodzi o to, że możesz tworzyć własną wersję rzeczywistości, wprowadzać drobne zmiany w jednym i drugim miejscu, a potem mówić, że twoja wersja mapy mikroświata jest tą prawdziwą. Niektórzy nawet nie zauważą, gdy wykreślisz jedno państwo, a dodasz drugie i patrząc na mapę po prostu powiedzą, że jest ładna.

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
Vladimir Agucko

Post autor: Vladimir Agucko »

Ta ładniość czy tam ładność to mnie w mikroświecie rozpierdala... Taki metroseksualizm mapowy się tworzy troszku... Aż do wyrzygania. :P
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

VIK informuje, że jest wkurwiony. Na poważnie, nie możecie sobie czegoś skolonizować tylko musicie usypywać?! Czy wy macie w ogóle Rozum I Godność Człowieka?! Wy wiecie ile to roboty jest, ile ja to mierzyć i rysować muszę?! No ja pierdolę.

Na szczęście nie ma mapy tych terytoriów, więc bez wahania zamierzam je olać. Niestety mamy dopiero 26 marca, następna mapa dopiero w czerwcu, więc wszystko może się zmienić. Nosz kurde...

Choć i tak jest lepiej niż, jest, bo w pierwszej chwili myśleliśmy w Centrali, że te wyspy to są pierdolnięte literalnie w Fenocji. Na szczęście sprawdziliśmy w końcu ile ma równik, i doszliśmy do wniosku, że to jest już jednak lekka przesada z naszej strony XD
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Benji

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Benji »

To kaj te wyspa?
Jego Królewska Mość Benjamin I
Król Fenocji, Król Senior i Ojciec Założyciel Voxlandu, Hrabia Kirgydy
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Benji pisze: 26 mar 2023, 14:28To kaj te wyspa?
Jako leniowi narodowemu nie chce mi się liczyć, ale o ile nic nie pojebałem wychodzi że gdzieś między Vaarlandem a Fenocją. Oczywiście zawsze jest opcja że jednak pojebałem i są już w Fenocji. W liczeniu zdecydowanie nie pomaga fakt patologiczności odwzorowania Pollinu oraz to, że VIK dopiero teraz skubnął się że promień na szerokości na której powinny być te wyspy (sądząc po opisie - mniej więcej na szerokości geograficznej Estelli Wschodniej albo Rusi) jest mniejszy niż promień na równiku w pobliżu którego znajduje się Turetia.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika
Benji

OBYWATEL

ODZNACZENIA

W takim razie Fenocka Służba Zwalczania Naruszeń Przestrzeni Terytorialnej, Morskiej i Powietrzne (FSZNPTMiP) policzy i sprawdzi. Jak będzie na Fenocji – to wiadomo – nie uznaned.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Trzeba w końcu zrobić globus Pollinu, bo liczenie odległości na płaskiej mapie to jest dramat jakiś... + nie da się w sensowny sposób przedstawić biegunów. Ale zanim zaczniemy nanosić mapy na kulę, to czekają nas miesiące lub lata głowienia się nad tym jak w ogóle wygląda Pollin, jakie są wielkości kontynentów, odległości między nimi, etc.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Benji

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Jak się eksperci nie pomylili, to:
Obrazek

Opis dokonanych pomiarów:
  1. Na podstawie skali umieszczonej na mapie, zmierzono, iż 1000 km (tysiąc kilometrów) odpowiada 149 px (stu czterdziestu dziewięciu pikselom).
  2. 149 px podzielono przez 1000, aby łatwiej było liczyć, bo czemu nie. Dało nam to wynik taki, iż 1 km = 0,149 px.
  3. 0,149 pomnożono przez 2958 i wyszło, że odpowiada to 440,742 px.
  4. Obszar 440,742 px ze środkiem na najbardziej na wschód wysuniętym punktem Turetii nałożono na mapę.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2023, 15:19 przez Benji, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Kamiljan de Harlin pisze: 26 mar 2023, 15:09 Trzeba w końcu zrobić globus Pollinu,
Nawet nie próbujcie. Pamiętam próby przy okazji Nowomapy Ronona, która ma mieć wielkości niby takie jakie uznają kraje (vide https://forum.leocja.org/viewtopic.php?p=37174#p37174) i wyszło, że globus dla Pollinu wyglądałby po prostu chujowo. Lepiej, łatwiej i milej po prostu wydymać matematykę i przyjąć, że w mirkoświecie mapę na prostokącie da się przełożyć na kulę dokładnie tak jak wygląda na prostokącie.
Benji pisze: 26 mar 2023, 15:11 Jak się eksperci nie pomylili, to:
Obrazek
Prosimy o interpretację, bo sami mamy z tym problem XD
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika
Benji

OBYWATEL

ODZNACZENIA

edytowałem post właśnie xd
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Joahim von Ribertrop pisze: 26 mar 2023, 15:14 i wyszło, że globus dla Pollinu wyglądałby po prostu chujowo.
Potrzymaj mi piwo! To, że nikt nie potrafi ładnie nanieść mapy na kulę, nie znaczy, że to nie jest możliwe.

Kamiljan de Harlin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co słychać w Insulii?”