Religie Voxlandu

Moderator: Władze Voxlandu

Awatar użytkownika
piwski

ODZNACZENIA

Re: Religie Voxlandu

Post autor: piwski »

Bottom post of the previous page:

Ogólnie monarchie są niczym specjalnie oryginalnym, jakieś republiki też. Wszechobecne języki quasi-germańskie również. Nie inaczej Prawie-chino-japonio-wietnam w kilku miejscach na planecie, dwa Krakowy i dwa Lwowy, z trzy Wisły, parlamentaryzm i okrągłość Pollinu.

Pomimo tego wydaje mi się, że budowanie czegoś mocno odbiegającego od znanego nam świata, może prowadzić do dezorientacji. Znacznie gorzej bym się bawił, gdyby chcieć tutaj wykreować od postaw cały świat myśli od A do Z, do tego mając cały czas na uwagę spójność otaczającego nas środowiska naturalnego. To byłoby na pewno imponujące, z chęcią bym sobie pozgłębiał tajniki takiego świata (inna sprawa, że Pollinu, po 2ch dekadach jego organicznego wzrostu w zupełnie chaotyczny sposób, nie sposób tak przerobić). Niemniej tworzenie czegoś w takim zupełnie obcym świecie byłoby dla mnie udręką.

A tak jak mamy zrozumiałe tytuły, formy rządów, języki też wzorowane na czymś realnym i religię zaciągniętą z reala, jest dużo prościej, dużo przyjemniej.
Piwski Sroczyński

Prezes Instytutu Kultury Osieckiej
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

piwski pisze: 28 gru 2022, 08:51 Do osiągnięcia takiego celu przydatna jednak jest jakaś Katedra,
Kiedyś, za pierwszej unii z Westlandem, a w zasadzie to już po wejściu ZP do FN, trzasnąłem sobie taką w Voxie. Znaczy trzasnąłem, ona tam była od zawsze, gdzie od zawsze to jest, eee... 1720...? Nie pamiętam, a nie chce mi się sprawdzać. Pamiętam tylko tyle, że jej wizerunek to była Katedra Barcelońska - tak, ta co ją robią robią i zrobić nie mogą. Tylko nasza była zrobiona (i opuszczona, ale to pomińmy).
piwski pisze: 28 gru 2022, 08:51 ubrany w zdobne szaty duchowny
Najprawdopodobniej koronacja będzie świecka... Nawet nie dlatego, że jestem leniem i nie chce mi się iść prosić o jakiegoś duchownego. Po prostu praktycznie każdy z nas, mikronautów realnych, wierzy w coś innego. Bo tak jak mówiłem: mamy Anę i Matkę Prokrastynację, mamy mnie i Inbę, mamy Krzysztofa i Kościół Sarmacki, mamy Benjego co w ogóle w nic nie wierzy... I weź Pan coś z tego wybierz.

Ostatecznie zostaje stara dobra wojna domowa.
piwski pisze: 28 gru 2022, 08:51Patriarcha Rotrii
Obecnemu kadencja kończy się w styczniu, ja mam koronację w maju. Jak będą wybierać nowego tak szybko jak obecnego (którego swoją drogą wcale nie wybrali, sam się wybrał) to jak się przed wakacjami wyrobią to będzie dobrze XD
Kamiljan de Harlin pisze: 28 gru 2022, 13:55 To chrześcijaństwo się już wszystkim nie przejadło?
Może Wam. Mi jedyne co się przejadło to to, że za każdym razem jak ktoś w tym kraju rzuci hasłem "chrześcijaństwo" to zaraz jest jaśnie wielki problem. Równie dobrze można powiedzieć że monarchia się przejadła, republika się przejadła, islam się przejadł... Ja tam się ograniczać nie będę - mikronacje się nam jeszcze nie przejadły?
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
T. Dostojewski

Post autor: T. Dostojewski »

Popieram Jego Królewską Mość Joahima.
Tymoteusz Dostojewski
Prezes Partii Monarchistów
Syn Mikołaja Patryka Dostojewskiego
Obrazek
Awatar użytkownika
August dlS

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: August dlS »

Szanowni Państwo,
Zrobiłem już kiedyś opis struktury religijnej Marsylii (wtedy jeszcze części Voxlandu), jest on może nieco zdezaktualizowany (ale nie sądzę, by jakoś szczególnie), więc na wypadek, gdyby mógł się komuś w tej dyskusji przydać (bo w końcu wierzenia całej Voximy naturalnie przenikały na cały jej obszar, więc i na Półwysep Marsylijski).

http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=3942
August de la Sparasan de Harlin
Sagan Amatorii, przewodniczący Sądu Ludowego, prezydent ZPViW, piastujący obecnie bądź w przeszłości liczne inne stanowiska
Obrazek
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Czyli wychodzi na to, że Marsylia, 2 najmniejszy obszar archipelagu voximskiego nie był tak zdominowany przez rotryzm - 56% wierzy w co innego niż rotryzm, 8% jest ateistami... Co prawda Marsylia to nie cała Voxima, ale ukazuje pewne zróżnicowanie narodu. Ja bym szła ścieżką, że skoro był chrzest Kralka, był internetowy rotryzm, ale były też inne wiary, inne państwa, Wokaingowie, Germanowie z reformacją (trzeba to będzie wymyślić jakoś i opisać), Baradowie, Rzym zapewne z innymi wierzeniami dodatkowo, potem XX i XXI wiek, era internetowa, otwarcie na świat i jego wierzenia, przyjście wandeizmu to... Voxland nie ma głównej wiary. Jest silnie zróżnicowany. Nie jest na pewno ateistyczny, ale nie jest też stricte jednoreligijny. (Happy canadian noises) Wskutek czego mamy niejako, nieplanowo stworzone typowo zachodnie społeczeństwo, zwłaszcza z krajów kolonialnych lub imigranckich. Aż kusi by zrobić jakiś ładny wykres w excelu...
HM Queen af Konigreich af Voxland
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Voxlandzka codzienność”