| Author |
RE: Samunda przestaje istnieæ. |
MichalORhada

|
| Posted on 16.03.2008 19:37:12 |
|
|
Pañskie imponderabilia ni± s± powodem mojego ewentualnego skonfundowania.
(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
 |
|
| Author |
Yaraeh

|
| Posted on 16.03.2008 20:03:55 |
|
|
|
انا اسفة جدا ، لكني لا اريد التحدث مع هذه جهله مثلك. |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

|
| Posted on 16.03.2008 21:02:36 |
|
|
WE,
to jest szczyt chamstwa, dziecinady i ogólnie brak s³ów na co¶ takiego
dosta³am w³a¶nie wiadomo¶æ z Banku Sarmacji:
Bank Sarmacji <bank@sarmacja.org>
do mnie
poka¿ szczegó³y
17:31 (3 godzin temu)
------------------------------------------------
|)(` B A N K S A R M A C J I
|)_) ODEBRANO PRZELEW
------------------------------------------------
Od: ksi±¿ê Micha³ O\'Rhada [BS-xxxxx]
Do: Margerita von Thorn-Wo³yñczyk [BS-xxxxx]
Kwota: xxx
Tytu³em: Zwrot nieprzyjêtego przelew.
Na koncie:xxxx
-= Dane przelew±jacego =-
identyfikator: A3163
Powiem jedno, mnie to ju¿ nie interesuje, to dziecinne Pan O'Rhada zachowa³ siê jak piêcioletnie dziecko, przepraszam, jak pisa³am nie jestem królow±.
Z wyrazami szacunku.
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
|
| Author |
MichalORhada

|
| Posted on 17.03.2008 03:24:48 |
|
|
Owszem. Zwróci³em pieni±dze, poniewa¿ mi siê nie nale¿±. By³y one zap³at± za prawa do Samundy, transakcja sfinalizowana, wszystko zatem odby³o siê zgodnie z prawem.
(-) Micha³ O'Rhada
 |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 17.03.2008 11:31:23 |
|
|
Ekscelencje!
Proponujê nastêpuj±ce rozwi±zanie:
1. Samunda (rozumiem, ¿e jest jedna Samunda) staje siê Terytorium pod Opiek± OPM.
2. SG OPM wyznaczy Wysokiego Komisarza OPM ds. Samundy (mo¿e byæ to zreszt± sam SG OPM).
3. Wysoki Komisarz bêdzie czuwaæ nad porz±dkiem i bezpieczeñstwem Samundy, innymi s³owy - mieszkañci i/lub lokalne w³adze sceduj± na niego prawo do reprezentacji na zewn±trz i do ochrony militarnej i jakiejkolwiek innej. W szczególno¶ci Wysoki Komisarz bêdzie czuwa³ nad bezpieczeñstwem forum lub listy dyskusyjnej Samundy.
4. W przeci±gu 30 dni Wysoki Komisarz zarz±dzi referendum; w referendum mieszkañcy Samundy (tzn. osoby, które ju¿ by³y w przesz³o¶ci mieszkañcami Samundy lub bêd± nimi w dniu g³osowania od co najmniej 21 dni) wypowiedz± siê -czy chc± byæ niepodleg³ym v-pañstwem,czy te¿ chc± wej¶æ wsk³ad WR Morvan.
Proszê o opinie.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
Edited by Piotr Koscinski on 17.03.2008 11:31:59 |
|
| Author |
MichalORhada

|
| Posted on 17.03.2008 13:55:34 |
|
|
Wolna Republika Morvan nie przyjmie ¿adnej decyzji, która narusza³a by jej prawa do ziem, zakupionych od by³ej Królowej. Nie wycofa siê te¿ z terytoriów do tej pory opanowanych.
Jeste¶my gotowi na dwustronne pertraktacje ze stron± Samundyjsk±, na podstawie ustaleñ, jakie z Jej Wysoko¶ci± Meisande poczynili¶my czy te¿ nawet poprzez mediacje OPM. Jednak nie bêdziemy pertraktowaæ z wielopañstwowcami, którzy z Samund± maj± tyle wspólnego, co ja ze Scholandi±.
(-) Micha³ O'Rhada
 |
|
| Author |
rhadmor

|
| Posted on 17.03.2008 14:30:56 |
|
|
Ja sie zgadzam na rozwi±zanie zaproponowane przez Sekretarza Generalnego - to raz.
dwa - Radecki proszony jest o symboliczne "zamkniêcie siê". Dosyæ ju¿ siê nawzajem poobra¿ali¶my.
Ola de Bourbon-Hughson, Erboka
 |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

|
| Posted on 17.03.2008 15:15:23 |
|
|
Ja równie¿ jestem za propozycj± Sekretarza Generalnego.
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
|
| Author |
MichalORhada

|
| Posted on 17.03.2008 16:11:15 |
|
|
Mia³em na my¶li bynajmniej nie Ciebie, Rhadmorze. Chodzi³o mi osoby o takie jak rodzinka Euskadi, przywiezione w worku z Sarmacji.
BTW
Umowa, skoro "musi" byæ spisana oddzielnie - z dok³adnych cytatów rozmowy.
Przedmiot sprzeda¿y
r0;terytoria Samundy (r30 tylko razem z materialami nt. panstwa
zebym nie musial wszystkiego od nowa pisacr1;
Cena
r0;XXX [lt] i paciorki i nie bêdziesz nalatywa³ na moje nowe pañstwor1;
Obie strony zaakceptowa³y umowê.
M.Or17;Rhada r0;Spoko a wiec XXX i paciorki. swietnier1;
Meisande r0;nie ¶wietnie tylko ¶wiêty spokój dla mojego pañstewka.r1;
M.O'Rhada "no ja i tak nie mialbym nic przeciwko ;-) no wiec daj konto "
Meisande "A8077 to konto. W razie co to co mam to dam."
- Raport przelewu z BS.
BS-aXXXX| BS-AXXXX|XXX.00|Kupno Samundy|2008-03-06 22:10:27
(-) Micha³ O'Rhada

Edited by MichalORhada on 17.03.2008 16:31:28 |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

|
| Posted on 17.03.2008 17:17:36 |
|
|
Wie Pan co?
Ja te¿ mogê wkleiæ rozmowê z numerem o nazwie np. Cindy Crawford i powiedzieæ ¿e da³a mi 100 dolarów bo taki mia³a nik i upominaæ siê od niej realnie, bo tak napisa³ ten kto¶ z kim rozmawia³am, i uwa¿aæ to za umowê, zaznaczam mój oficjalny podpis na dokumentach pañstwowych czy postanowieniach jest nieco inny, a to co wy¿ej to przez pana podpisane i niech pan nie robi fa³szerstwa, nie jest to mój podpis jako królowej Samundy, wiêc nie wiem z kim pan rozmawia³. Jeszcze pragnê dodaæ i¿ rozmowê na gg mo¿na spreparowaæ, ja mogê przys³aæ tak± w której pan O'Rhada przekazuje mi prawo do Morvanu. Zatem pan daruje sobie takie chwyty.
I jeszcze jedna uwaga, proszê mnie na gg nie nachodziæ bo i tak nie odpiszê.
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
|
| Author |
MichalORhada

|
| Posted on 17.03.2008 18:53:30 |
|
|
No to ju¿ jest szczyt. Oskar¿a mnie Pani, jakobym spreparowa³ ca³± tê rozmowê? No takiego dziecinnego podej¶cia to ja siê nie spodziewa³em. Przyznajê, ¿e jestem zaskoczony takim podej¶ciem ze strony, któr± uwa¿a³em za w miarê powa¿n±.
A umowy nie podpisywa³em z Królow± Samundy, bo Samunda nie istnia³a. Podpisywa³em z w³a¶cicielk± praw do nazwy i terenów.
(-) Micha³ O'Rhada
 |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

|
| Posted on 17.03.2008 19:15:26 |
|
|
Po co pan dyskutuje z "byle jak± królow± byle jakiego królestwa" to pana s³owa i po co panu to "byle jakie królestwo" i dobrze ¿e sam pan przyznaje ¿e nie podpisywa³ umowy z Królow± Samundy, bo Samunda nie istnia³a wiêc sam pan stwierdza, ¿e nie posiada pan ani umowy z moim podpisem ani prawa do ZKS, tym bardziej, ¿e obecnie s± ludzie gotowi odbudowaæ Samundê wiêc obecnie ona istnieje i obecne ataki s± niczym innym jak aktem przemocy i napa¶ci na obecnych mieszkañców Samundy.
Napad³ pan kraj, który próbuje d¼wign±æ siê ze zgliszczy, jest pan naje¼d¼c± na obecn± ludno¶æ Samundy, w realnym ¶wiecie co¶ takiego nazywa siê ludobójstwem.
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
|
| Author |
MichalORhada

|
| Posted on 17.03.2008 19:56:19 |
|
|
Umowa jest faktem. Sprzeda¿y nie da siê przekre¶liæ ot tak.
Wolna Republika, zgodnie z umow±, zajê³a ziemie niczyje. Starcie z bojówkami, które pl±drowa³y ziemie Samundy, bêd±cych jedn± z g³ównych przyczeñ wyniszczenia dawnego ZKS, by³o zarzewiem do walk, które spowodowa³y odbudowê pañstwa. Wolna Republika nie zaatakowa³a tzw. Królestwa Samundy. Nie rozpoczê³a z nim wojny. Opar³a swoje pozycje na dotychczasowych i zaproponowa³a negocjacje.
I nadal je proponujemy.
(-) Micha³ O'Rhada
 |
|
| Author |
Mateusz Walczak

|
| Posted on 17.03.2008 20:11:07 |
|
|
Ekscelencje,
Ze szczytnego celu, jakim by³o powo³anie Muzeum zeszli¶my na poziom rozmowy dzieci w piaskownicy i k³ócenie siê w stylu "ile piasku jest moje, a ile twoje".
Zacznê mo¿e od tego, ¿e Ekscelencja O'Rhada mia³ porozmawiaæ nt. powstania Muzeum i tego co wyczyta³em w jego tamtym mailu, mia³ spytaæ siê ówczesnej królowej Samundy, czy mo¿na by zdobyæ jakie¶ materia³y do tego.
A co siê okazuje? JE O'Rhada pisze z pro¶b± o przejêcie terytorium oraz nazwy i praw do ZKS. To jest po prostu skandal. TO takk, gdyby mnie powo³ano na stanowisko Dyrektora Agendy Kultury, a by³by Dyrektorem Agendy Gospodarki...
Dlaczego po¿ar³y Ekscelencje chêci imperialistyczne? Dlaczego zamiast pomocy utworzenia muzeum, WE wola³ przej±æ terytorium i ustanowiæ kolonie z Samundy? Po co? Po co kolejne terotoria pañstwu, które ma 5 (?) obywateli... Czy terytorium Morvanu jest ma³e? Morvanu, do którego swoj± drog± podchodze z dystansem od momentu powstania, ale o tym ju¿ by³y rozmowy na Realnym Szczycie.
Teraz kwestia rzekomej "umowy". Mam takie wra¿enie, ¿e na podstawie lekkiej dyskusji na gg zrodzi³a siê "na szybko" - "umowa". Czy to jest adekwatne do powagi sytuacji? Nie s±dzê.
Kwestia rozwi±zania sporu. Uwa¿am, ze propozycja zaproponowana przez SG jest dobra. Tylko czy jest sens, aby zapobiegaæ czemu¶, do czego dosz³o na si³ê? Choæ tak naprawe - niech lepiej wypowiedz± siê sami mieszkañcy w referendum i bêdziemy znali zdanie ludzi.
Choæ dla mnie je¶li Samunda przesta³a istnieæ, to jej nie ma i tyle.
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
Piotr Mikolaj

|
| Posted on 18.03.2008 05:33:21 |
|
|
26 lutego 2008 r. Zjednoczone Królestwo Samundy przesta³o oficjalnie istnieæ. Stosowna informacja zosta³a przed³o¿ona przez Jej Królewsk± Mo¶æ Meisande V w Organizacji Polskich Mikronacji. 12 marca 2008. r. pojawi³a w OPM siê pierwsza wiadomo¶æ Lorda Protektora tzw. Wolnej Republiki Morvan r12; rNa podstawie uk³adu miêdzy Jej Wysoko¶ci± Meisande, Samunda sta³a siê koloni± Wolnej Republiki Morvanr1;. Co oczywiste, takiego uk³adu byæ nie mog³o r12; stron± umowy miêdzynarodowej mo¿e byæ jedynie pañstwo, które zawiera je poprzez swojego prawnego przedstawiciela. Je¿eli nie by³o pañstwa, nie by³o te¿ królowej. Pojawi³y siê pierwsze pytania, zatem Lord Protektor rozwin±³ swoj± wypowied¼ rUmowa mia³a charakter ustny r12; podczas rozmowy, Jej Królewska Wysoko¶æ przekaza³a wszystkie prawa do ziem i dorobku Królestwa na rzecz Wolnej Republiki Morvan, w zamian za skromn± gratyfikacjê pieniê¿n±r1;. Cytuje pó¼niej rozmowê, na ustalenia w której zawarte siê powo³uje:
Lord Protektor (Czwartek 06.03.2008 21:59-22:03)
Ale mo¿e byæ te¿ tak, ¿e po prostu kupimy te ziemie. [...] Ehe, spoko :-) A wiêc [kwota w libertach] i paciorki, ¶wietnie. Tylko razem z materia³ami na temat pañstwa, ¿ebym nie musia³ wszystkiego od nowa pisaæ.
[...]
JKW Meisande V: (Czwartek 06.03.2008 22:05)
Wiesz, materia³ów jest niewiele, bo jak Skarbnika strona przesta³a istnieæ, to nie zd±¿y³am wszystkiego ¶ci±gn±æ. Ile mam lub pamiêtam, tyle dam.
Racjê ma Lord Protektor pisz±c dalej, i¿ nie zawiera³ umowy z pañstwem oraz, i¿ by³a to umowa prywatna (a zatem, dezawuuj±c swoj± wypowied¼ z dnia 12 marca 2008 r.). Racjê ma Lord Protektor twierdz±c, ¿e tak¿e Jej Królewska Wysoko¶æ nie jest w pe³ni konsekwentna w swoich wypowiedziach. Moim celem jest wskazanie paru (bo, z racji braku wszystkich danych, nie wszystkich) elementów istotnych dla sprawy, a gwoli ¶cis³o¶ci r12; dla uporz±dkowania pewnych, podstawowych pojêæ.
Po pierwsze. Je¿eli pañstwo uleg³o likwidacji (czego nikt nie podwa¿a), to znaczy, ¿e terytorium przez nie wcze¶niej zajmowane jest terytorium niczyim. Nie mog³a zatem Jego Królewska Wysoko¶æ tym terytorium w ¿aden sposób dysponowaæ. Podstawow± zasad± prawa cywilnego (a mówimy tu o umowie zawartej miêdzy osobami prywatnymi) jest za¶ ta, która wyra¿a siê paremi± rnemo plus iuris ad alium transferre potest quam ipse haberetr1; r12; nikt nie mo¿e przenie¶æ na drug± osobê wiêcej praw, ani¿eli sam posiada. Choæby Jej Królewska Wysoko¶æ w momencie zawierania umowy by³a przekonana o tym, ¿e posiada³a prawa do inkryminowanego terytorium r12; w sposób oczywisty tych praw nie posiada³a. Prawa te by³y przynale¿ne pañstwu i uleg³y wyga¶niêciu wraz z jego likwidacj±. Prowadzi to do zgo³a oczywistego wniosku, i¿ próby aneksji tego terytorium przez tzw. Woln± Republikê Morvan nie maj± podstawy prawnej. Lord Protektor kupi³ sobie Niderlandy.
Po drugie. Nazwa i materia³y dotycz±ce pañstwa. Nie wiemy, w jakim stopniu Jej Królewska Wysoko¶æ posiada³a autorskie prawa maj±tkowe do materia³ów i nazwy b. Zjednoczonego Królestwa Samundy. Tê czê¶æ zatem pomijam. Nie ulega natomiast w±tpliwo¶ci, i¿ po pierwsze, by³a to umowa zawarta pomiêdzy podmiotami prywatnymi, po drugie r12; zosta³a ona zawarta na terytorium Ksiêstwa Sarmacji (stanowi±ce dowody w sprawie potwierdzenia przelewów z Banku Sarmacji). Umowa zosta³a zawarta 6 marca 2008 r. Fragment wypowiedzi Jej Królewskiej Wysoko¶ci r12; rbo wiesz, w³a¶nie wypisa³am siê z Sarmacjir1; ¶wiadczy o tym, i¿ w momencie zawierania umowy, by³a ona osob± uznan± za zmar³± w ¶wietle prawa sarmackiego. Na gruncie prawa sarmackiego nie mog³a skutecznie zawrzeæ jakiejkolwiek prawnie wi±¿±cej umowy. W momencie jej skre¶lenia z ewidencji mieszkañców, konto bankowe obecne w sprawie sta³o siê przedmiotem dziedziczenia przez spadkobierców ustawowych lub testamentowych (czy byli tacy r12; nie wiem, nie wnikam).
Aby uj±æ to tak krótko, jak siê da (zdaj±c sobie sprawê z pewnych kuriozów bêd±cych nastêpstwami specyfiki mikronacji). Lord Protektor zawar³ na terytorium sarmackim (przelewy w Banku Sarmacji) umowê z trupem. Nie istnieje ¿aden efektywny (bez uciekania siê do s±downictwa polskiego, co mo¿e byæ zgo³a w±tpliwe z wielu wzglêdów, m.in. tego, i¿ ciê¿ar dowodowy spoczywa³by na Lordzie Protektorze r12; a brak jest umowy na papierze, by³a to umowa zawarta na odleg³o¶æ etc.) sposób dochodzenia roszczenia r12; nie jest mo¿liwe wyegzekwowanie tej umowy ani przed s±dem sarmackim, ani przed jakimkolwiek innym. Fakt emocjonalnego zwi±zku Jej Królewskiej Wysoko¶ci z Samund± jako okre¶lonym bytem o przymiotach mikronacji w ¿aden sposób nie uprawnia Lorda Protektora do egzekucji umowy przy u¿yciu si³y (czy te¿ owej para-si³y, jakiej u¿ycie demonstruje siê w prasie mikronacyjnej). Ka¿da taka próba na gruncie prawa miêdzynarodowego jest nielegalna z uwagi na normê bezwzglêdnie obowi±zuj±c±, jak± jest zakaz u¿ycia si³y zbrojnej.
Podsumowuj±c. Ziemie nie mog³y byæ przedmiotem zawartej umowy, poniewa¿ nie stanowi³y one w³asno¶ci Jej Królewskiej Wysoko¶ci. Umowy o przeniesienie autorskich praw maj±tkowych do nazwy i materia³ów b. Zjednoczonego Królestwa Samundy (choæby Jej Królewska Wysoko¶æ posiada³a pe³niê tych praw, czego nie wiemy) nie sposób wyegzekwowaæ. Lord Protektor popada w wewnêtrzn± sprzeczno¶æ, pisz±c (cytat oryginalny), i¿ rWolna Republika, zgodnie z umow±, zajê³a ziemie niczyjer1;.
Podsumowuj±c zupe³nie, tzw. Wolna Republika Morvan bez jakiejkolwiek podstawy prawnej (sk±din±d, nie po raz pierwszy) usi³uje zaj±æ nienale¿ne jej ziemie, na których r12; jak siê dowiadujemy r12; istnieje ju¿ nowy organizm pañstwowy (niebêd±cy nastêpc± prawnym ZKS) pod nazw± Królestwa Samundy.
Korzystaj±c z okazji zwracam uprzejm± uwagê przedstawiciela Królestwa Scholandii, pisz±cemu rczy terytorium Morvanu jest ma³e?r1;, i¿ na ¿adnej powszechnie uznawanej mapie mikronacji tzw. Wolnej Republiki Morvan nie ma w ogóle (a jej pañstwowo¶ci nie uznaje nikt poza Wandystanem, chyba ¿e Ekscelencja uznaje pañstwowo¶æ Gnomii ;-)), i mo¿e tego siê trzymajmy. To, ¿e Lord Protektor na zarz±dzanych przez siebie stronach internetowych mo¿e wymalowaæ czy napisaæ cokolwiek nie oznacza jeszcze tego, ¿e tak w³a¶nie jest. Kto jak kto, ale przedstawiciel Scholandii powinien to wiedzieæ.
(-) Piotr Miko³aj. |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 18.03.2008 08:21:25 |
|
|
Ekscelencje,
Wywód JKW Ksiêcia Piotra Miko³aja jest pora¿aj±cy.
W tej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak skorzystaæ z zaproszenia w³adz Samundy. Odpowiednie zarz±dzenie wydam wkrótce.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|
| Author |
MichalORhada

|
| Posted on 18.03.2008 11:06:45 |
|
|
Wasza Wysoko¶æ!
Po pierwsze, szwankuje czytanie ze zrozumieniem. To ja napisa³em, ¿e z Ksiêstwa Sarmacji siê wypisa³em, nie Jej Królewska Wysoko¶æ. Zreszt± deklaracji tej nadal nie nadano odpowiedniego biegu administracyjnego, ale ja za opiesza³o¶æ administracji Sarmackiej nie odpowiadam. Tak wiêc trupem, jak to Wasza Wysoko¶æ raczy³ okre¶liæ, jestem na razie jedynie deklaratywnie, a nie faktycznie.
Po upadku pañstwa, jakim by³o ZKS, prawa do nazwy i mapy pozosta³y w rêkach ostatniej w³adzy, która nieprzypadkowo by³a te¿ ich autork± i prierwotn± w³a¶cicielk±. Trudno twierdziæ, ¿e prawa te nale¿± do innej osoby.
Owszem, prawdopodobnie niepotrzebnie wda³em siê w dyskusjê natemat wi±¿±cej czy niewi±¿±cej kwestii umowy z Jej Wysoko¶ci±. Tak czy inaczej, Wolna Republika wkroczy³a na terytorium niczyje, maj±c w tej kwestii zgodê ostatniej z w³adz upad³ego pañstwa, co wynika z rozmowy. Nie chodzi³o tu o oficjalne przekazanie ziem, a jedynie zabezpieczenie przed ewentualnymi pó¼niejszymi pretensjami tych¿e by³ych w³adz.
Co do oskar¿enie o ³amanie prawa miêdzynarodowego - jak dot±d nie spotka³em siê z jakimikolwiek regulacjami, czy to OPM, czy innej organizacji dotycz±cymi zajmowania ziem niczyich. A by³y to ziemie niczyje, jak sam to Wasza Wysoko¶æ podkre¶li³. Nie dosz³o do agresji na jakiekolwiek inne pañstwo - owa nowa Samunda powsta³a na terytoriach które zajê³a WRM. Zreszt±, co podkre¶la³em, WRM nie rozpocz±³ dzia³añ przeciwko temu pañstwu i zatrzyma³ dzia³ania militarne.
I jeszcze jedno. Radzi³bym Waszej Wysoko¶ci nie szafowaæ ignoracj± w kwestii chocia¿by wiedzy co do stosunków Wolnej Republiki Morvan z innymi pañstwami. Co do mapy - to jest jaka¶ powszechnie uznawana mapa mikronacji? Bo jak na razie spotka³em siê jedynie z prywatnymi inicjatywami, których ¿adne z pañstwo OPM nie chcia³o uznaæ. Inne pañstwa nale¿±ce do Organizacji równie¿ nie znajduj± siê na tego typu mapach i nikt z tego powodu larum nie czyni.
Zastanawiam siê tak¿e, có¿ ma oznaczaæ "sk±din±d, nie po raz pierwszy". O ile mi wiadomo, a jestem raczej w tej kwestii osobo± najlepiej poinformowan±, Wolna Republika nigdy nie zajê³a ziem, które by³yby jej nienale¿ne.
(-) Micha³ O'Rhada
 |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 18.03.2008 17:20:55 |
|
|
Zarz±dzenie Sekretarza Generalnego OPM
Art. 1.
Samunda zostaje otoczona opiek± OPM.
Art. 2
Sekretarz Generalny OPM wyznacza Wysokiego Komisarza OPM ds. Samundy w randze ambasadora, pos³a lub charge d'affaires an pied.
Art. 3.
Wysoki Komisarz czuwa nad porz±dkiem i bezpieczeñstwem Samundy. W szczególno¶ci Wysoki Komisarz czuwa nad bezpieczeñstwem forum lub listy dyskusyjnej Samundy.
Art. 4.
1. W przeci±gu 30 dni Wysoki Komisarz zarz±dzi referendum; w referendum mieszkañcy Samundy wypowiedz± siê czy chc± byæ niepodleg³ym v-pañstwem,czy te¿ chc± wej¶æ wsk³ad WR Morvan.
2. Uprawnione do udzia³u w referendum bêd± osoby, które ju¿ by³y w przesz³o¶ci mieszkañcami Samundy lub bêd± nimi w dniu g³osowania od co najmniej 21 dni.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|
| Author |
Piotr Mikolaj

|
| Posted on 18.03.2008 17:42:04 |
|
|
Wasze Ekscelencje,
Muszê dokonaæ sprostowania. Nieumy¶lnie wprowadzi³em Wasze Ekscelencje w b³±d pisz±c o skre¶leniu Jej Królewskiej Wysoko¶ci z ewidencji mieszkañców. Zmieni³a ona w nim swoje nazwisko, co uniemo¿liwi³o jej odnalezienie. Czyni to jednak sprawê o wiele bardziej przejrzyst±, paradoksalnie.
W my¶l prawa sarmackiego tak Lord Protektor, jak i Jej Królewska Wysoko¶æ, podlegaj± obecnie jurysdykcji s±dowej Ksiêstwa Sarmacji (obydwoje nie zostali skre¶leni z ewidencji mieszkañców, zatem nie s± osobami uznanymi za zmar³e). a w³a¶ciwym organem dla dochodzenia zawartej umowy przeniesienia autorskich praw maj±tkowych jest s±d Ksiêstwa Sarmacji.
Meritum co do "przekazania" ziemi, oczywi¶cie - nie ulega zmianie (poniewa¿ Jej Królewska Wysoko¶æ nie by³a jej dysponentem). Uznanie praw maj±tkowych do kszta³tu by³oby, na gruncie mikronacji, to¿same, przez analogiê, z uznaniem praw maj±tkowych do np. kszta³tu Wysp Brytyjskich czy nazwy "Polska" - co prowadzi³oby do oczywistych absurdów.
Albo siê stosuje prawo realne (a wówczas, ¿yczê powodzenia w dochodzeniu umowy przed s±dem polskim), albo siê stosuje nasze realia (w my¶l których prawa do kszta³tu czy nazwy s± oczywi¶cie pozbawione podstaw).
(-) Piotr Miko³aj. |
|
| Author |
MichalORhada

|
| Posted on 18.03.2008 19:16:48 |
|
|
Po raz kolejny, Wasza Wysoko¶æ mnie nie zrozumia³a.
Nie by³o moim celem zawieranie umowy, czy to oficjalnej, czy to prywatnej, na rzecz przekazania tych praw, nie mam zamiaru pos³ugiwania siê prawami autorskimi do kszta³tów kontynentów czy nazw geograficznych. Umowa kupna mia³a de facto byæ jedynie zabezpieczeniem przed jakimikolwiek pretensjami ze strony by³ych w³adz Samundy.
Dla mnie absurdem jest stosowanie praw autorskich wobec kszta³tów ziem, czy nazw geograficznych mikronacji. Ale by³y ju¿ takie sytuacje, ¿e tego typu pretensje siê pojawia³y. Chcia³em wiêc sprawê niejako wyprzedziæ, aby mieæ pewno¶æ, ¿e tego sytuacja siê nie pojawi. St±d owo kupno. Akurat pieni±dze sarmackie, w zwi±zku z wyprowadzk±, przesta³y mieæ dla mnie jak±kolwiek warto¶æ, wiêc uzna³em, ¿e to najlepszy sposób. Przy okazji chcia³em zakupiæ materia³y dot. Samundy, aby mieæ u³atwion± pracê nad kontynuacj± kulturow±.
No i, paradoksalnie, my¶la³em ¿e to najlepszy sposób, aby nie zostaæ uznanym za bezprawnego naje¼d¼cê ziem niczyich - uzyskaæ w tej kwestii poparcie by³ej w³adczyni. No có¿. Jak siê okaza³o, Jej Królewska Wysoko¶c okaza³a siê byæ osob± ca³kiem niepowa¿n±, ³ami±c± wszelkie umowy, a plan pokojowego zajêcia tych ziem skoñczy³ siê, jak siê skoñczy³.
(-) Micha³ O'Rhada
 |
|