| Author |
Wojsko OPM? |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 16.07.2008 18:10:03 |
|
|
Król Brugii Maksymilian I zg³osi³ bardzo ciekawy pomys³ stworzenia "wojska OPM".
To moim zdaniem ciekawy pomys³.
Na pocz±tek proponujê powo³anie Komitetu Wojskowego przy Sekretarzu Generalnym OPM.
Taki komitet móg³by zaproponowaæ konkretne rozwi±zania.
Na pocz±tek proponujê zg³oszenie po 1 przedstawicielu z tych pañstw, które wojsko posiadaj±.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|
| Author |
RE: Wojsko OPM? |
Victorio Mortuus

|
| Posted on 16.07.2008 18:41:58 |
|
|
Wojsko OPM, tak? Z ca³ym szacunkiem, je¶li mogê, jaki cel by³by tego wojska? Nie ¿ebym by³ przeciwny, bo popieram pomys³, jednak OPM do tej pory kojarzy³o mi siê z przeciwieñstwem wojska, z dyplomacj±.
|
|
| Author |
Bogusj

|
| Posted on 16.07.2008 19:32:40 |
|
|
wojsko, a czy my nie mijamy siê z celem? i co taki genera³ bêdzie robi³, udawa³ ¿e te gwiazdki s± baaardzo potrzebne? Z tego co zauwa¿y³em powsta³y ju¿ jakie¶ komitety, misje i inne cuda, czy móg³bym dostaæ odpowied¼ co z tego pracuje, funkcjonuje albo zosta³o zakoñczone sukcesem?
Poza tym by³ konkurs na dyplom (?) OPM, wys³a³em prace z pro¶b± o logo OPM w wiêkszej rozdzielczo¶ci aby poprawiæ jako¶æ, niestety nigdy nie dosta³em odpowiedzi.
JEszcze jedno, kto w koñcu zosta³ vice sekretarzem OPM?
Wielki Triumwir Triumwiratu Erboki,
Bogusj de Cubalibre |
|
| Author |
Aaron von Lichtenstein-Rozman

|
| Posted on 16.07.2008 19:35:15 |
|
|
Chodzi jak rozumiem o co¶ w rodzaju si³ pokojowych które wkracza³y by do miejsc w krtórych trwa konflikt i dzia³a³y by rozjemczo. Pomys³ jest rzeczywi¶cie ciekawy.
Minister Spraw Zagranicznych Ksiêstwa Sarmacji
Prezydent Sclavinii |
|
| Author |
KM

|
| Posted on 16.07.2008 20:33:30 |
|
|
Czyli takie mikronacyjne ONZ
|
|
| Author |
pawelabrams

|
| Posted on 16.07.2008 21:27:15 |
|
|
B³êkitne he³my w wersji mikro 
Prezydent Interlandu
http://www.republikainterlandu.co.cc |
|
| Author |
daniochas

|
| Posted on 17.07.2008 07:25:38 |
|
|
Nie wiem, co o tym my¶leæ. W ¶wiecie realnym, wed³ug mnie, takie wojsko znajdzie swe zastosowanie, w mikro¶wiecie wystarczy tylko Misji OPM.
i dzia³a³y by rozjemczo Bombing for peace 
|
|
| Author |
Anarchia Napalm Perun

|
| Posted on 17.07.2008 08:57:36 |
|
|
|
Piotr Koscinski napisa³/a:
Król Brugii Maksymilian I zg³osi³ bardzo ciekawy pomys³ stworzenia "wojska OPM".
To moim zdaniem ciekawy pomys³.
Na pocz±tek proponujê powo³anie Komitetu Wojskowego przy Sekretarzu Generalnym OPM.
Taki komitet móg³by zaproponowaæ konkretne rozwi±zania.
Na pocz±tek proponujê zg³oszenie po 1 przedstawicielu z tych pañstw, które wojsko posiadaj±.
Nie jestem przekonany, czy OPM powinno budowaæ miêdzynarodowe struktury rozjemcze. Moim zdaniem nie wolno nam wykraczaæ poza kraje, które s± cz³onkami OPM. Nic nas nie upowa¿nia do wtykania nosa sprawy krajów niezrzeszonych. Bo mo¿e siê okazaæ, ¿e kilka krajów spoza OPM za³o¿y jak±¶ organizacjê, która uzna, ¿e to do nas nale¿y wkroczyæ.
Proponujê wstrzymaæ siê z powo³aniem komitetu (w ogóle Diuk ma tendencje do zwo³ywania cia³ dzia³aj±cych poza forum OPM) i poczekaæ na konkretn± propozycjê, któr± publicznie omówimy.
Zatem- wydaje mi siê, ¿e mo¿emy stworzyæ jaki¶ dokument, uprawniaj±cy do wkroczenia wojsk OPM, z³o¿onych z wojsk pañstw cz³onkowskich, ale tylko na terytoria pañstw OPM w szczególnie okre¶lonych warunkach, z mo¿liwo¶ci± zastrze¿enia przez dany kraj, ¿e nie zgadza siê na który¶ z punktów lub wcale nie zgadza siê na wkroczenie w jakiejkolwiek sytuacji.
Wandejski Sarmata, bezpañstwowiec,
by³y Zastêpca Sekretarza Generalnego OPM |
|
| Author |
MIvG

|
| Posted on 17.07.2008 11:29:05 |
|
|
Mój pomys³ zak³ada³, ze Kontyngent by³by powo³ywany z kontyngentow wojskowych panstw czlonkowskich, ktore "przekaza" je pod dowodztwo OPM na czas danej misji. Misjê pokojowa (rozjemcza; bo o taka mi chodzilo) wysylana bylaby za zgoda panstwa, w ktorym mialaby sie ona odbyc oraz za zgoda wiekszosci panstw czlonkowskich.
Z powa¿aniem,
(-) Maksymilian I, Król Brugii |
|
| Author |
Mateusz Walczak

|
| Posted on 17.07.2008 11:29:10 |
|
|
Bardzo chcia³bym najpierw jako¶ konstruktywnie skrytykowaæ ten pomys³, natomiast na usta (i na klawiaturê) ci¶nie mi siê jedno s³owo: NIE
Co starsi obserwatorzy i reprezentanci (starsi nie wiekiem, ale sta¿em w OPM) pamiêtaj±, ¿e w listopadzie 2007 r. SG zaprezentowa³ pomys³ Komisji Wojskowej ni Rozbrojeniowej, który przeszed³ praktycznie bez wiêkszego echa. Dziwi mnie wiêc od¶wie¿anie pomys³u, choæ w pewnym stopniu rozumiem, ze s± nowi reprezentanci od tego czasu.
Przede wszystkim pytanie po co nam Komisja Wojskowa? To pytanie chyba nie zadali sobie pomys³odawcy projektu. Owszem, mo¿na interweniowaæ, ale czy my jeste¶my sojuszem wojskowym czy organizacj± miêdzynarodow±? Mam wra¿enie, ¿e niektórzy zaczynaj± siê zapominaæ.
Moim zdaniem powinni¶my d±¿yæ do Organizacji, której celem jest rozwi±zywanie spraw dyplomatycznie. Owszem, ONZ posiada si³y zbrojne, bo najpierw powinny byæ zawsze negocjacje, natomiast kiedy trzeba, a sytuacja jest po prostu niedopuszczalna - trzeba zaatakowaæ. Natomiast co nam, przywódcom v-pañstw, da to, ¿e wy¶lemy do np. Al Rajnu wojska? Nic, rozz³o¶cimy tylko WRNOR i nie bêdzie ju¿ zupe³nie mowy o ¿adnej misji.
Real rz±dzi siê swoimi prawami, w pewnych sprawach mo¿emy real i wirtual porównywaæ. W tej natomiast nie. Przyk³adowo, jaki¶ kraj OPM zostanie napadniêty przez inny. Tylko teraz kwestia jest taka - je¶li jeden kraj wypowiada drugiemu wojnê, to nie mo¿e tego zrobiæ ot tak, ale musi np. zniszczyæ stronê czy co¶ w tym rodzaju, a nie "robimy z wami wojnê".
My¶lê, ¿e OPM powinien siê ograniczyæ do dzia³añ dyplomatycznych i do kwestii wojska nie wracaæ. Wojsko ma ka¿de chyba pañstwo, z zadaniem stabilizacji czy pomocy (kiedy¶ si³y zbrojne KSch opracowa³y raport nt strony g³ównej, dla przyk³adu). Moim zdaniem nie têdy droga.
A tak swoj± drog± - uwa¿am, ¿e powinni¶my najpierw skoñczyæ jedn± rzecz, zanim zabierzemy siê do drugiej. Wiecznie stoi projekt konwencji o stopniach i tytu³ach naukowych, a tutaj chcemy robiæ komisje wojskow±....
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
KM

|
| Posted on 17.07.2008 18:32:22 |
|
|
Pan Minister Spraw Zagranicznych Scholandii wyrazi³ chyba najbardziej sprawiedliwy os±d na ten temat
|
|
| Author |
Victorio Mortuus

|
| Posted on 17.07.2008 18:34:50 |
|
|
Ekscelencjo,
Ja chcê zwróciæ uwagê jedynie na to, ¿e je¿eli OPM zajmuje siê jednym projektem to nie znaczy, ¿e ju¿ na wszelkie inne ma siê zamykaæ, bo w takim wypadku OPM by³oby zbêdne przez swoj± niefunkcjonalno¶æ.
Co do pomys³u samego wojska, jak dla mnie kwestia jest do przedyskutowania, choæ osobi¶cie wci±¿ siê zastanawiam jak mia³yby funkcjonowaæ te "si³y zbrojne", bo zgadzam siê z przedmówc±, ¿e wojsko jako wojsko wiele zrobiæ nie mo¿e. Z ca³ym szacunkiem dla ka¿dego pañstwa, ale wojsko, w moim przekonaniu, jest czym¶ w rodzaju "teoretycznego zabezpieczenia". W razie gdyby co¶, to o mamy armiê, bo jak przychodzi do jej u¿ycia jest wiêkszy k³opot, z którym borykaj± siê chyba wszyscy. Jak zarz±dzaæ fikcyjn± armi±?
Je¿eli za¶ cz³onkowie nie chc± wojska, to mo¿e zadbajmy o wy¿szy poziom dyplomacji? Bo z ca³ym szacunkiem dla ka¿dego dyplomaty, polityka i zwyk³ego obywatela, ale troszeczkê naci±ganym okre¶leniem jest dyplomacja w stosunku do sporej czê¶ci osób, bo niektórzy z nas, mówiê tak¿e o sobie, dyplomacjê znaj± jedynie z ksi±¿ek, gier i s³owników, a to z pewno¶ci± nie da OPM 100% osi±galno¶ci celów.
Edited by Victorio Mortuus on 17.07.2008 18:36:24 |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 17.07.2008 18:34:54 |
|
|
Skoro tak, to zostawmy sprawê wojska i misji wojskowych - byæ mo¿e kiedy¶ do tego powrócimy, o ile bêdzie taka wola
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|