Print thread view
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Sekretariat | Sekretariat
Page 2 of 4 < 1 2 3 4 >
Author RE: Wniosek o przyjêcie VRP do OPM
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 09.06.2008 20:44:51
I jeszcze jedna uwaga: w Konstytucji VRP napisane jest, ¿e "Sejm sk³ada siê z Izby Poselskiej". Oczywi¶cie, mog± byæ zbiory jednoelementowe, ale taka formu³a sk³ania do zastanowienia, czy np. w zamy¶le autorów nie by³o dodanie "i Izby Senatorskiej", inaczej po co Sejm mia³by siê sk³adaæ z czego¶ pojedyñczego?
Ale nie chcê by kto¶ s±dzi³, ¿e siê czepiam smiley

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
daniochas

Member

Posted on 10.06.2008 07:11:03
Uff... Wiele tu pad³o pytañ, wiêc nie gniewajcie siê, ¿e na jakie¶ nie odpowiem, po prostu zapomnia³em.

O uznanie przez kraje tak zwanej "Wielkiej Trójki" ubiegali¶my siê,m ale niczym to nie skutkowa³o. Jaki¶ czas nas uznawa³ Trizondal (czyli czê¶æ Sarmacji), ale po moim skandalu z Sarmacj± zerwali traktat.

Puste miejsca na stronie - przypu¶æmy, ¿e mówimy o firmach. Otó¿ uzupe³nianie informacji o nich nale¿y do ich za³o¿ycieli.

Sejm - nasz autor Konstytucji jest trochê dziwny, nosi go niekiedy :-P

Sejm 2.0 - naprawdê na stronie jest, ¿e Sejm siê sk³ada ze 100 pos³ów? Znów zapomnia³em zmieniæ... Po Odrodzeniu zmniejszyli¶my liczbê pos³ów 20 razy, teraz mamy 5 smiley

Aha, i jeszcze : pretensji do terenu prawdziwej RP nie mamy. Najlepiej o tym ¶wiadczy nazwa naszego narodu (Piêciopolanie) i to, ¿e Prezydent (czyt. ja) nigdy nie by³em w Polsce.
Edited by daniochas on 10.06.2008 07:12:44
www.vrp.hostingas.in/forum Send Private Message
Meisande V Gvandoya

Member

Posted on 10.06.2008 08:30:10
Hmm...
Rozumiem te usprawiedliwienia, jednak zastanawiam siê czy wielk± trudno¶ci± by³o przygotowaæ wszystko i pó¼niej startowaæ do OPM, do mnie takie poprawki i uzupe³nianie w trakcie jako¶ nie przemawiaj±.

Sejm - nasz autor Konstytucji jest trochê dziwny, nosi go niekiedy :-P

Mo¿e by¶cie siê Panowie dogadywali nim co¶ podacie publicznie, bêdzie lepiej wygl±da³o.

Ja nadal wstrzymujê siê z decyzj± w tej sprawie.

(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy
Edited by Meisande V Gvandoya on 10.06.2008 08:30:46
http://www.samunda.only.pl Send Private Message
daniochas

Member

Posted on 10.06.2008 08:32:28
Rozumiem te usprawiedliwienia, jednak zastanawiam siê czy wielk± trudno¶ci± by³o przygotowaæ wszystko i pó¼niej startowaæ do OPM, dla mnie takie poprawki i uzupe³nianie w trakcie jako¶ nie przemawiaj±.

My ju¿ rok chcemy wst±piæ do OPM i w trakcie tej debaty nic nie poprawiamy.

Mo¿e by¶cie siê Panowie dogadywali nim co¶ podacie publicznie, bêdzie lepiej wygl±da³o.

Obywatelom VRP nie przeszkadzaj± 2 s³owa "Izba Poselska" (które nic nie zmieniaj±) w Konstytucji. Nie znacz± te s³owa przecie¿, ¿e tracimy niepodleg³o¶æ, likwidujemy Sejm, czy co¶ takiego.
Mateusz Walczak

Member

Posted on 10.06.2008 18:43:07
Czas w³±czyæ siê do ciekawej dyskusji, zastrzegam jednak, ¿e prezentujê w³asne zdanie nt. VRP, jest to wy³±cznie mój komentarz, a nie stanowisko Królestwa Scholandii.

Zacznê mo¿e od pocz±tku. Przywita³em mi³o VRP, owszem, jak to w artykule w IOPM mo¿na przeczytaæ. Chodzi³o mi g³ównie o to, aby ka¿dy kraj, który z³o¿y chêæ wej¶cia w struktury OPM nie by³ traktowany jako kolejny problem na g³owie. Odpowiedzi na pytanie sie pojawi³y, w³a¶ciwie nie by³oby ¿adnych zastrze¿eñ, gdyby nie...

Informator OPM. To dziêki niemu my, Reprezentanci, a tak¿e pozostali obserwatorzy i obywatele pañstwa cz³onkowskich OPM mogli dowiedzieæ siê bardzo ciekawych opinii w³adz VRP ws. wej¶cia i zdania nt. OPM. Tutaj przytoczê niektóre:

Na przyk³ad VRP jest tak bardziej neutralna, ale do OPM nie wst±pimy.

Daniel Rawiñski

Tak skomentowa³ te s³owa autor artyku³u "V Rzeczpospolita Polska w OPM?", Pan Madred Kwiatkowski-Bourbon:
Prezydent Daniel Rawiñski, który jeszcze nieca³e dwa tygodnie temu pisa³ o OPM niepochlebnie i zarzeka³ sie, ¿e kraj, na czele którego stoi, nigdy nie bêdzie cz³onkiem OPM, dzisiaj ju¿ udowadnia³, ¿e V RP spe³nia wszystkie wymogi Karty OPM.

I w tym momencie zacz±³em siê dziwiæ i ciekawiæ spraw±. Oczywi¶cie, w tym miejscu nale¿± siê obfite brawa od Reprezentantów dla JE Madreda - gdyby nie on, zapewne tkwiliby¶my w b³êdnej ¶wiadomo¶ci, jak to bardzo VRP chce do OPM wst±piæ. Natomiast dobi³a mnie wypowied¼ Prezydenta VRP, Daniela Rawiñskiego, jako komentarz do artyku³u:

[...]Otó¿ Modliñski z³o¿y³ wniosek o cz³onkostwo bez konsultacji z jakim¶ innym organem w³adzy, wycofywaæ siê by³o zbyt pó¼no.

Do OPM nie zamierzali¶my wst±piæ, bo uwa¿ali¶my i nadal uwa¿amy, ¿e rz±dzi tu Wielka Trójca, która nas, jak wiadomo, nie uznaje. Jednak nigdy nie byli¶my przeciwnikami samej organizacji, tylko realnie oceniali¶my mo¿liwo¶ci wst±pienia.

T± wypowiedzi± pokaza³ Pan tylko, ¿e polityka zagraniczna VRP jest niezorganizowana, a decyzje s± podejmowane bez konsultacji. A taka decyzja, jak wst±pienie do OPM, nie mo¿e byæ podejmowana na "hop - siup". Czy mo¿emy mieæ podstawy, ¿e pañstwo, które wprost przyznaje siê do takiego dzia³ania w polityce zagranicznej jest pañstwem godnym zaufania? Czy mamy pewno¶æ, ¿e w niedalekiej przysz³o¶ci MSZ VRP bez konsultacji z Prezydentem podejmie jak±¶ kontrowersyjn±, a mo¿e i negatywn± dla OPM decyzjê? Po tych s³owach, wypowiedzianych jak gdyby nigdy nic odpowied¼ brzmi NIE.

Dalsza czê¶æ - Wielka Trójka rz±dzi w OPM. Gdzie? Ja tego jako¶ nie widzê. Ach, ale¿ prawda, przecie¿ ja mo¿e nie mogê byæ obiektywny, skoro jestem ze Scholandii.

Na powa¿nie - proszê pokazaæ mi miejsce, dzia³ania, jednym s³owem mówi±c - przyk³ad na to, ¿e OPM rz±dzi Trójka. Taki stan rzeczy by³, racja. G³ówn± ide± tego by³o utrzymanie stabilizacji. Natomiast po licznych dyskusjach zdecydowali¶my na tym forum, ¿e lepiej bêdzie usun±æ zapisy o tzw. Cz³onkach Sta³ych. I pañstwa Trójki zdecydowa³y siê na taki kompromis. Chyba, ¿e Pan Prezydent nie zna przepisów OPM.

Kompletnym absurdem jest Pana zdanie mówi±ce o niechêci wst±pienia VRP do OPM. Domniemywam, ¿e tok my¶lenia w³adz Pana pañstwa wygl±da, jak to mawia³ Lech Wa³êsa, "nie chcem, ale muszem". Nikt VRP ³aski nie robi - je¶li nie chcecie byæ w OPM, to dlaczego VRP (przepraszam za to dosadne okre¶lenie, ale w tym miejscu jest najbardziej adekwatne) pcha siê do niego?! To ju¿ przesz³o wszelk± moj± logikê. Podejrzewam, ¿e nie tylko moj±.

Tak samo dziwi mnie opinia o autorze Konstytucji. Skoro jest "dziwny", to dlaczego nie zostanie zats±piony przez kogo¶ innego? Ponadto dziwi mnie to, ¿e autor Konstytucji jest tylko jeden - a to wynika z Pana wypowiedzi. Gwo¼dziem do trumny w tym temacie jest jednak fakt, ¿e skoro to Konstytucja i musi przej¶æ przez Parlament (w przypadku VRP - Sejm), to dlaczego ¿aden z pos³ów nie zwróci³ uwagê na ¼le skonstruowane zdanie? Je¶li pos³owie nie umiej± zwracaæ uwagi na takie zrezy, lepiej niech nie bêd± pos³ami.

daniochas napisa³/a:My ju¿ rok chcemy wst±piæ do OPM i w trakcie tej debaty nic nie poprawiamy.

Nie wiem, ¶miaæ siê czy p³akaæ? Mo¶ci Panowie z VRP, Panowie sami nie wiedz±, czy chc± wst±piæ do OPM czy nie!! Za ka¿dym razem zaprzeczacie sobie - MSZ chce, potem Prezydent mówi, ¿e nie chce, ale sprawy zasz³y za daleko, a na koniec przyznaje, ¿e VRP chce wst±piæ od pó³ roku! Od chêci do realizacji jest jednak d³uga droga. Szkoda, ¿e pañstwo tego nie pamiêtaj±.

Przyk³adów móg³bym chyba mno¿yæ. Uprzejmie proszê, aby Pan Prezydent Rawiñski ustosunkowa³ siê do w/w przeze mnie kwestii. A na koniec apelujê - proszê, aby Pan i obywatele VRP decyzje, czy pañstwo ma wst±piæ do OPM podjêli najpierw we w³asnym gronie, a dopiero potem pisali z konkretnymi wnioskami. By³a mowa o stronie - strona nie jest rewelacyjna, fakt. Nie chodzi o jaki¶ mistrzowski design, ale o aktualno¶æ. Inni moi koledzy po fachu udowodnili, ¿e brak np. aktualnych firm, a czêsto zdarza siê pusty link. Proszê kandydaturê dopracowaæ.

Na koniec mam pytanie: czy VRP kontaktowa³a siê w sprawie uznania z w³adzami Scholandii? By³em przez 5 miesiêcy MSZ, a jeszcze d³u¿ej zaanga¿owany w tworzenie rz±du i jako¶ nic o tym nie s³ysza³em...

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
daniochas

Member

Posted on 11.06.2008 07:26:23
Decyzja by³a podjêta, brzmia³a ona, ¿e próbujemy. A jednak Kazimierz Modliñski z³o¿y³ wniosek, choæ nie musia³ tego robiæ. A wycofywaæ nie ma sensu.

I jeszcze : czêsto mnie oskar¿aj± o zmianê zdañ. Ale nawet gdyby to by³a prawda, nic w tym z³ego nie ma. W koñcu nie jestem krajem , a do OPM chce wst±piæ nie Modliñski, nie Rawiñski, a ca³a VRP.

Pisa³em tak¿e o niewst±pieniu do OPM, bo lud VRP czuje, ¿e nikt nas tu nie przyjmie. A po co próbowaæ, jak nie ma szans?

Edited by daniochas on 11.06.2008 10:11:08
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 11.06.2008 15:01:17
lud VRP czuje, ¿e nikt nas tu nie przyjmie. A po co próbowaæ, jak nie ma szans?

Na jakiej podstawie "lud VRP czuje" co¶ takiego?
Mo¿e lepiej poczekajmy na mój raport?

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
daniochas

Member

Posted on 11.06.2008 15:16:33
Na tej, ¿e nas uznaje mniejszo¶æ cz³onków OPM.

Raport - w³a¶nie, poczekajmy.

Je¶li ju¿ piszê, to przy okazji proszê dodaæ link do Informatora ze strony g³ównej, bo co¶ go nie widzê, a bez linka jest niezbyt wygodnie smiley

Percian de Wega

Moderator

Posted on 11.06.2008 15:39:04
Problem uznawania przez mikronacje.. Pojawi³ siê ju¿ przy sprawie PK Rotria i jego wniosku o przyjêcie w poczet cz³onków OPM. Otó¿ ten problem z uznaniem przez inne pañstwa VRP ma dlatego, ¿e nie potrafi nawi±zywaæ nawet najmniejszych kontaktów, których celem by³oby podpisanie traktatu o uznaniu siê. Do mnie, jako szefa elderlandzkiej dyplomacji, ¿aden Pan Modliñski lub inny obywatel z VRP upowa¿niony do rozmów "na szczycie" siê nie odezwa³. Wszystko da siê zrobiæ, zale¿y tylko od chêci. smiley Chocia¿ nie... spodni przez g³owê siê nie da za³o¿yæ, mimo i¿ ma siê najserdeczniejsze chêci by tak zrobiæ smiley

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu
Send Private Message
daniochas

Member

Posted on 11.06.2008 15:43:53
Widzê, ¿e wielu tu mówi, ¿e nie próbowali¶my nawi±zaæ kontaktów. Otó¿ mogê ¶mia³o twierdziæ, ¿e ze Scholandi± i Elderlandem próbowali¶my to robiæ. Dlaczego jestem tak pewny? Bo to robi³em osobi¶cie ja w czasie bycia MSZ. smiley

KM

Member

Posted on 11.06.2008 19:04:13
Percian de Wega napisa³/a:
. Do mnie, jako szefa elderlandzkiej dyplomacji, ¿aden Pan Modliñski lub inny obywatel z VRP upowa¿niony do rozmów "na szczycie" siê nie odezwa³. Wszystko da siê zrobiæ, zale¿y tylko od chêci. smiley

Jestem ministrem dopiero tydzieñ! Wierzcie mi, ¿e nie zd±¿y³em oblecieæ wszystkich. Odnosze wra¿enie, ¿e nie wpe³ni sie rozumiemy z prezydetenm Rawiñskim. Ja jestem za integracj± a prezydent najpierw jest te¿ za a potem jest przeciw. To tylko podwa¿a wiarygodno¶æ naszego kraju i podkopuje nasz presti¿.
Obiecujê, ¿e w najbli¿szym czasie podejmê próbê skotntaktowania siê przez GG z ministrami dyplomacji Eldernaldu i Scholandii w celu nawi±zania wspó³pracy dyplomatycznej. VRP jest krajem otwartym na wspó³pracê i poka¿emy to.

Edited by KM on 11.06.2008 19:31:13
Send Private Message
Alexander Bleeser

Member

Posted on 11.06.2008 20:03:17
Ab uno disce omnes... Gdyby¶my wszyscy poszli za rad± Wergiliusza VRP zapewne nigdy nie wst±pi³aby do Organizacji.

Có¿ za ba³agan!

Mo¿na zrozumieæ ubytki na stronach, mo¿na tolerowaæ (choæ te¿ do czasu) do¶æ chaotyczn± politykê zagraniczn± - wszak czasem jest to wynikiem chwilowo zani¿onej aktywno¶ci. Ale tego co zobaczy³em powy¿ej ¿adn± miar± obj±æ nie jestem w stanie. Minister opluwaj±cy prezydenta swego kraju? Wszak siê nie godzi! O jakim presti¿u tu mowa, o jakiej wiarygodno¶ci, gdy najwa¿niejsze w pañstwie osoby nie tylko nie potrafi± w ludzki sposób siê porozumieæ, ale obrzucaj± siê przytykami na forum publicznym. Ba!, i to przed nie byle jak± publiczno¶ci± - reprezentantami pañstw cz³onkowskich organizacji, do uczestnictwa w której to kraj ich pretenduje. Mam nieodparte wra¿enie, ¿e w VRP panuje jaki¶ nieopisany chaos. Panowie, potraktujcie OPM powa¿nie i dopiero z³ó¿cie wniosek o przyjêcie.

Jestem niemile zaskoczony powy¿sz± wymian± zdañ i w ogóle sposobem w jaki Pi±ta Rzeczpospolita zabra³a siê do przyst±pienia do Organizacji.

Pozdrawiam,

Edited by Alexander Bleeser on 11.06.2008 20:03:49
GG: 5526629 eldaron@wp.pl Send Private Message
daniochas

Member

Posted on 12.06.2008 07:07:41
A ja uwa¿am, ¿e Minister ma prawo mówiæ na Prezydenta co tylko chce. Minister jest do pracy, a nie ³adnego gadania.

Piotr Koscinski

Admin

Posted on 12.06.2008 15:09:44
Ekscelencje,
Minister oczywi¶cie mo¿e mówiæ to, co chce, krytykowaæ prezydenta itp. - ale obserwatorzy zewnêtrzni wyci±gaj± z tego odpowiednie wnioski.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Percian de Wega

Moderator

Posted on 12.06.2008 16:32:54
Ech.. Niech VRP i jej g³ówne osoby w pañstwie, jeszcze raz przeanalizuj± chêæ przyst±pienia VRP do OPM.

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu
Send Private Message
daniochas

Member

Posted on 13.06.2008 07:32:53
A kto z VRP mówi, ¿e nie chcemy do OPM?

korab

Member

Posted on 13.06.2008 11:10:03
Zgadzam siê z moimi przedmówcami w kwestii rozbie¿no¶ci stanowisk organów w³adz pañstwowych VRP. Oczywi¶cie znamy wzory z Polskiej Polityki Zagranicznej gdzie MSZ i Prezydent nie za bardzo mog± siê porozumieæ. To nie wygl±da dobrze i proszê równie¿ zauwa¿yæ ¿e nie dyskutuj± oni ze sob± na forum ONZ, NATO, czy UE. I byæ mo¿e to nie ten temat, ale proszê pamiêtaæ o racji stanu i odbiorze zewnêtrznym.

Ja proponuje by V RP uporz±dkowa³a w³asne podwórko i je¶li tak siê stanie nie powinno byæ problemów z przyst±pieniem do OPM.

Micha³ diuk £aski

Kanclerz
Ksiêstwa Sarmacji
Edited by korab on 13.06.2008 11:11:01
Send Private Message
daniochas

Member

Posted on 13.06.2008 14:16:21
Chcê wszystkich powiadomiæ, ¿e od kilku ostatnich dni MSZiP nie robi ¿adnych kroków bez mojej zgody. Taki konflikt wynik³, bo jest nowym ministrem, który otrzymuj±c stanowisko zapomnia³, ¿e jest jeszcze Prezydent/Premier.
Dlatego te¿ uwa¿am, ¿e wszystko jest uregulowane.

Piotr Koscinski

Admin

Posted on 13.06.2008 18:01:34
Informujê oficjalnie, ¿e raport nt. VRP bêdzie w przysz³ym tygodniu.
Proszê cierpliwie poczekaæ.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
daniochas

Member

Posted on 14.06.2008 07:32:19
Dobrze, nam siê nie ¶pieszy smiley

Page 2 of 4 < 1 2 3 4 >