| Author |
RE: Wniosek o przyjêcie VRP do OPM |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 09.06.2008 20:44:51 |
|
|
I jeszcze jedna uwaga: w Konstytucji VRP napisane jest, ¿e "Sejm sk³ada siê z Izby Poselskiej". Oczywi¶cie, mog± byæ zbiory jednoelementowe, ale taka formu³a sk³ania do zastanowienia, czy np. w zamy¶le autorów nie by³o dodanie "i Izby Senatorskiej", inaczej po co Sejm mia³by siê sk³adaæ z czego¶ pojedyñczego?
Ale nie chcê by kto¶ s±dzi³, ¿e siê czepiam 
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|
| Author |
daniochas

|
| Posted on 10.06.2008 07:11:03 |
|
|
Uff... Wiele tu pad³o pytañ, wiêc nie gniewajcie siê, ¿e na jakie¶ nie odpowiem, po prostu zapomnia³em.
O uznanie przez kraje tak zwanej "Wielkiej Trójki" ubiegali¶my siê,m ale niczym to nie skutkowa³o. Jaki¶ czas nas uznawa³ Trizondal (czyli czê¶æ Sarmacji), ale po moim skandalu z Sarmacj± zerwali traktat.
Puste miejsca na stronie - przypu¶æmy, ¿e mówimy o firmach. Otó¿ uzupe³nianie informacji o nich nale¿y do ich za³o¿ycieli.
Sejm - nasz autor Konstytucji jest trochê dziwny, nosi go niekiedy :-P
Sejm 2.0 - naprawdê na stronie jest, ¿e Sejm siê sk³ada ze 100 pos³ów? Znów zapomnia³em zmieniæ... Po Odrodzeniu zmniejszyli¶my liczbê pos³ów 20 razy, teraz mamy 5 
Aha, i jeszcze : pretensji do terenu prawdziwej RP nie mamy. Najlepiej o tym ¶wiadczy nazwa naszego narodu (Piêciopolanie) i to, ¿e Prezydent (czyt. ja) nigdy nie by³em w Polsce.
Edited by daniochas on 10.06.2008 07:12:44 |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

|
| Posted on 10.06.2008 08:30:10 |
|
|
Hmm...
Rozumiem te usprawiedliwienia, jednak zastanawiam siê czy wielk± trudno¶ci± by³o przygotowaæ wszystko i pó¼niej startowaæ do OPM, do mnie takie poprawki i uzupe³nianie w trakcie jako¶ nie przemawiaj±.
Sejm - nasz autor Konstytucji jest trochê dziwny, nosi go niekiedy :-P
Mo¿e by¶cie siê Panowie dogadywali nim co¶ podacie publicznie, bêdzie lepiej wygl±da³o.
Ja nadal wstrzymujê siê z decyzj± w tej sprawie.
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy
Edited by Meisande V Gvandoya on 10.06.2008 08:30:46 |
|
| Author |
daniochas

|
| Posted on 10.06.2008 08:32:28 |
|
|
|
Rozumiem te usprawiedliwienia, jednak zastanawiam siê czy wielk± trudno¶ci± by³o przygotowaæ wszystko i pó¼niej startowaæ do OPM, dla mnie takie poprawki i uzupe³nianie w trakcie jako¶ nie przemawiaj±.
My ju¿ rok chcemy wst±piæ do OPM i w trakcie tej debaty nic nie poprawiamy.
Mo¿e by¶cie siê Panowie dogadywali nim co¶ podacie publicznie, bêdzie lepiej wygl±da³o.
Obywatelom VRP nie przeszkadzaj± 2 s³owa "Izba Poselska" (które nic nie zmieniaj±) w Konstytucji. Nie znacz± te s³owa przecie¿, ¿e tracimy niepodleg³o¶æ, likwidujemy Sejm, czy co¶ takiego.
|
|
| Author |
Mateusz Walczak

|
| Posted on 10.06.2008 18:43:07 |
|
|
Czas w³±czyæ siê do ciekawej dyskusji, zastrzegam jednak, ¿e prezentujê w³asne zdanie nt. VRP, jest to wy³±cznie mój komentarz, a nie stanowisko Królestwa Scholandii.
Zacznê mo¿e od pocz±tku. Przywita³em mi³o VRP, owszem, jak to w artykule w IOPM mo¿na przeczytaæ. Chodzi³o mi g³ównie o to, aby ka¿dy kraj, który z³o¿y chêæ wej¶cia w struktury OPM nie by³ traktowany jako kolejny problem na g³owie. Odpowiedzi na pytanie sie pojawi³y, w³a¶ciwie nie by³oby ¿adnych zastrze¿eñ, gdyby nie...
Informator OPM. To dziêki niemu my, Reprezentanci, a tak¿e pozostali obserwatorzy i obywatele pañstwa cz³onkowskich OPM mogli dowiedzieæ siê bardzo ciekawych opinii w³adz VRP ws. wej¶cia i zdania nt. OPM. Tutaj przytoczê niektóre:
Na przyk³ad VRP jest tak bardziej neutralna, ale do OPM nie wst±pimy.
Daniel Rawiñski
Tak skomentowa³ te s³owa autor artyku³u "V Rzeczpospolita Polska w OPM?", Pan Madred Kwiatkowski-Bourbon:
Prezydent Daniel Rawiñski, który jeszcze nieca³e dwa tygodnie temu pisa³ o OPM niepochlebnie i zarzeka³ sie, ¿e kraj, na czele którego stoi, nigdy nie bêdzie cz³onkiem OPM, dzisiaj ju¿ udowadnia³, ¿e V RP spe³nia wszystkie wymogi Karty OPM.
I w tym momencie zacz±³em siê dziwiæ i ciekawiæ spraw±. Oczywi¶cie, w tym miejscu nale¿± siê obfite brawa od Reprezentantów dla JE Madreda - gdyby nie on, zapewne tkwiliby¶my w b³êdnej ¶wiadomo¶ci, jak to bardzo VRP chce do OPM wst±piæ. Natomiast dobi³a mnie wypowied¼ Prezydenta VRP, Daniela Rawiñskiego, jako komentarz do artyku³u:
[...]Otó¿ Modliñski z³o¿y³ wniosek o cz³onkostwo bez konsultacji z jakim¶ innym organem w³adzy, wycofywaæ siê by³o zbyt pó¼no.
Do OPM nie zamierzali¶my wst±piæ, bo uwa¿ali¶my i nadal uwa¿amy, ¿e rz±dzi tu Wielka Trójca, która nas, jak wiadomo, nie uznaje. Jednak nigdy nie byli¶my przeciwnikami samej organizacji, tylko realnie oceniali¶my mo¿liwo¶ci wst±pienia.
T± wypowiedzi± pokaza³ Pan tylko, ¿e polityka zagraniczna VRP jest niezorganizowana, a decyzje s± podejmowane bez konsultacji. A taka decyzja, jak wst±pienie do OPM, nie mo¿e byæ podejmowana na "hop - siup". Czy mo¿emy mieæ podstawy, ¿e pañstwo, które wprost przyznaje siê do takiego dzia³ania w polityce zagranicznej jest pañstwem godnym zaufania? Czy mamy pewno¶æ, ¿e w niedalekiej przysz³o¶ci MSZ VRP bez konsultacji z Prezydentem podejmie jak±¶ kontrowersyjn±, a mo¿e i negatywn± dla OPM decyzjê? Po tych s³owach, wypowiedzianych jak gdyby nigdy nic odpowied¼ brzmi NIE.
Dalsza czê¶æ - Wielka Trójka rz±dzi w OPM. Gdzie? Ja tego jako¶ nie widzê. Ach, ale¿ prawda, przecie¿ ja mo¿e nie mogê byæ obiektywny, skoro jestem ze Scholandii.
Na powa¿nie - proszê pokazaæ mi miejsce, dzia³ania, jednym s³owem mówi±c - przyk³ad na to, ¿e OPM rz±dzi Trójka. Taki stan rzeczy by³, racja. G³ówn± ide± tego by³o utrzymanie stabilizacji. Natomiast po licznych dyskusjach zdecydowali¶my na tym forum, ¿e lepiej bêdzie usun±æ zapisy o tzw. Cz³onkach Sta³ych. I pañstwa Trójki zdecydowa³y siê na taki kompromis. Chyba, ¿e Pan Prezydent nie zna przepisów OPM.
Kompletnym absurdem jest Pana zdanie mówi±ce o niechêci wst±pienia VRP do OPM. Domniemywam, ¿e tok my¶lenia w³adz Pana pañstwa wygl±da, jak to mawia³ Lech Wa³êsa, "nie chcem, ale muszem". Nikt VRP ³aski nie robi - je¶li nie chcecie byæ w OPM, to dlaczego VRP (przepraszam za to dosadne okre¶lenie, ale w tym miejscu jest najbardziej adekwatne) pcha siê do niego?! To ju¿ przesz³o wszelk± moj± logikê. Podejrzewam, ¿e nie tylko moj±.
Tak samo dziwi mnie opinia o autorze Konstytucji. Skoro jest "dziwny", to dlaczego nie zostanie zats±piony przez kogo¶ innego? Ponadto dziwi mnie to, ¿e autor Konstytucji jest tylko jeden - a to wynika z Pana wypowiedzi. Gwo¼dziem do trumny w tym temacie jest jednak fakt, ¿e skoro to Konstytucja i musi przej¶æ przez Parlament (w przypadku VRP - Sejm), to dlaczego ¿aden z pos³ów nie zwróci³ uwagê na ¼le skonstruowane zdanie? Je¶li pos³owie nie umiej± zwracaæ uwagi na takie zrezy, lepiej niech nie bêd± pos³ami.
daniochas napisa³/a:My ju¿ rok chcemy wst±piæ do OPM i w trakcie tej debaty nic nie poprawiamy.
Nie wiem, ¶miaæ siê czy p³akaæ? Mo¶ci Panowie z VRP, Panowie sami nie wiedz±, czy chc± wst±piæ do OPM czy nie!! Za ka¿dym razem zaprzeczacie sobie - MSZ chce, potem Prezydent mówi, ¿e nie chce, ale sprawy zasz³y za daleko, a na koniec przyznaje, ¿e VRP chce wst±piæ od pó³ roku! Od chêci do realizacji jest jednak d³uga droga. Szkoda, ¿e pañstwo tego nie pamiêtaj±.
Przyk³adów móg³bym chyba mno¿yæ. Uprzejmie proszê, aby Pan Prezydent Rawiñski ustosunkowa³ siê do w/w przeze mnie kwestii. A na koniec apelujê - proszê, aby Pan i obywatele VRP decyzje, czy pañstwo ma wst±piæ do OPM podjêli najpierw we w³asnym gronie, a dopiero potem pisali z konkretnymi wnioskami. By³a mowa o stronie - strona nie jest rewelacyjna, fakt. Nie chodzi o jaki¶ mistrzowski design, ale o aktualno¶æ. Inni moi koledzy po fachu udowodnili, ¿e brak np. aktualnych firm, a czêsto zdarza siê pusty link. Proszê kandydaturê dopracowaæ.
Na koniec mam pytanie: czy VRP kontaktowa³a siê w sprawie uznania z w³adzami Scholandii? By³em przez 5 miesiêcy MSZ, a jeszcze d³u¿ej zaanga¿owany w tworzenie rz±du i jako¶ nic o tym nie s³ysza³em...
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
daniochas

|
| Posted on 11.06.2008 07:26:23 |
|
|
Decyzja by³a podjêta, brzmia³a ona, ¿e próbujemy. A jednak Kazimierz Modliñski z³o¿y³ wniosek, choæ nie musia³ tego robiæ. A wycofywaæ nie ma sensu.
I jeszcze : czêsto mnie oskar¿aj± o zmianê zdañ. Ale nawet gdyby to by³a prawda, nic w tym z³ego nie ma. W koñcu nie jestem krajem , a do OPM chce wst±piæ nie Modliñski, nie Rawiñski, a ca³a VRP.
Pisa³em tak¿e o niewst±pieniu do OPM, bo lud VRP czuje, ¿e nikt nas tu nie przyjmie. A po co próbowaæ, jak nie ma szans?
Edited by daniochas on 11.06.2008 10:11:08 |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 11.06.2008 15:01:17 |
|
|
|
lud VRP czuje, ¿e nikt nas tu nie przyjmie. A po co próbowaæ, jak nie ma szans?
Na jakiej podstawie "lud VRP czuje" co¶ takiego?
Mo¿e lepiej poczekajmy na mój raport?
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
daniochas

|
| Posted on 11.06.2008 15:16:33 |
|
|
Na tej, ¿e nas uznaje mniejszo¶æ cz³onków OPM.
Raport - w³a¶nie, poczekajmy.
Je¶li ju¿ piszê, to przy okazji proszê dodaæ link do Informatora ze strony g³ównej, bo co¶ go nie widzê, a bez linka jest niezbyt wygodnie 
|
|
| Author |
Percian de Wega

|
| Posted on 11.06.2008 15:39:04 |
|
|
Problem uznawania przez mikronacje.. Pojawi³ siê ju¿ przy sprawie PK Rotria i jego wniosku o przyjêcie w poczet cz³onków OPM. Otó¿ ten problem z uznaniem przez inne pañstwa VRP ma dlatego, ¿e nie potrafi nawi±zywaæ nawet najmniejszych kontaktów, których celem by³oby podpisanie traktatu o uznaniu siê. Do mnie, jako szefa elderlandzkiej dyplomacji, ¿aden Pan Modliñski lub inny obywatel z VRP upowa¿niony do rozmów "na szczycie" siê nie odezwa³. Wszystko da siê zrobiæ, zale¿y tylko od chêci. Chocia¿ nie... spodni przez g³owê siê nie da za³o¿yæ, mimo i¿ ma siê najserdeczniejsze chêci by tak zrobiæ 
Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM
Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu |
|
| Author |
daniochas

|
| Posted on 11.06.2008 15:43:53 |
|
|
Widzê, ¿e wielu tu mówi, ¿e nie próbowali¶my nawi±zaæ kontaktów. Otó¿ mogê ¶mia³o twierdziæ, ¿e ze Scholandi± i Elderlandem próbowali¶my to robiæ. Dlaczego jestem tak pewny? Bo to robi³em osobi¶cie ja w czasie bycia MSZ. 
|
|
| Author |
KM

|
| Posted on 11.06.2008 19:04:13 |
|
|
Percian de Wega napisa³/a:
. Do mnie, jako szefa elderlandzkiej dyplomacji, ¿aden Pan Modliñski lub inny obywatel z VRP upowa¿niony do rozmów "na szczycie" siê nie odezwa³. Wszystko da siê zrobiæ, zale¿y tylko od chêci.
Jestem ministrem dopiero tydzieñ! Wierzcie mi, ¿e nie zd±¿y³em oblecieæ wszystkich. Odnosze wra¿enie, ¿e nie wpe³ni sie rozumiemy z prezydetenm Rawiñskim. Ja jestem za integracj± a prezydent najpierw jest te¿ za a potem jest przeciw. To tylko podwa¿a wiarygodno¶æ naszego kraju i podkopuje nasz presti¿.
Obiecujê, ¿e w najbli¿szym czasie podejmê próbê skotntaktowania siê przez GG z ministrami dyplomacji Eldernaldu i Scholandii w celu nawi±zania wspó³pracy dyplomatycznej. VRP jest krajem otwartym na wspó³pracê i poka¿emy to.
Edited by KM on 11.06.2008 19:31:13 |
|
| Author |
Alexander Bleeser

|
| Posted on 11.06.2008 20:03:17 |
|
|
Ab uno disce omnes... Gdyby¶my wszyscy poszli za rad± Wergiliusza VRP zapewne nigdy nie wst±pi³aby do Organizacji.
Có¿ za ba³agan!
Mo¿na zrozumieæ ubytki na stronach, mo¿na tolerowaæ (choæ te¿ do czasu) do¶æ chaotyczn± politykê zagraniczn± - wszak czasem jest to wynikiem chwilowo zani¿onej aktywno¶ci. Ale tego co zobaczy³em powy¿ej ¿adn± miar± obj±æ nie jestem w stanie. Minister opluwaj±cy prezydenta swego kraju? Wszak siê nie godzi! O jakim presti¿u tu mowa, o jakiej wiarygodno¶ci, gdy najwa¿niejsze w pañstwie osoby nie tylko nie potrafi± w ludzki sposób siê porozumieæ, ale obrzucaj± siê przytykami na forum publicznym. Ba!, i to przed nie byle jak± publiczno¶ci± - reprezentantami pañstw cz³onkowskich organizacji, do uczestnictwa w której to kraj ich pretenduje. Mam nieodparte wra¿enie, ¿e w VRP panuje jaki¶ nieopisany chaos. Panowie, potraktujcie OPM powa¿nie i dopiero z³ó¿cie wniosek o przyjêcie.
Jestem niemile zaskoczony powy¿sz± wymian± zdañ i w ogóle sposobem w jaki Pi±ta Rzeczpospolita zabra³a siê do przyst±pienia do Organizacji.
Pozdrawiam,

Edited by Alexander Bleeser on 11.06.2008 20:03:49 |
|
| Author |
daniochas

|
| Posted on 12.06.2008 07:07:41 |
|
|
A ja uwa¿am, ¿e Minister ma prawo mówiæ na Prezydenta co tylko chce. Minister jest do pracy, a nie ³adnego gadania.
|
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 12.06.2008 15:09:44 |
|
|
Ekscelencje,
Minister oczywi¶cie mo¿e mówiæ to, co chce, krytykowaæ prezydenta itp. - ale obserwatorzy zewnêtrzni wyci±gaj± z tego odpowiednie wnioski.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Percian de Wega

|
| Posted on 12.06.2008 16:32:54 |
|
|
Ech.. Niech VRP i jej g³ówne osoby w pañstwie, jeszcze raz przeanalizuj± chêæ przyst±pienia VRP do OPM.
Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM
Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu |
|
| Author |
daniochas

|
| Posted on 13.06.2008 07:32:53 |
|
|
A kto z VRP mówi, ¿e nie chcemy do OPM?
|
|
| Author |
korab

|
| Posted on 13.06.2008 11:10:03 |
|
|
Zgadzam siê z moimi przedmówcami w kwestii rozbie¿no¶ci stanowisk organów w³adz pañstwowych VRP. Oczywi¶cie znamy wzory z Polskiej Polityki Zagranicznej gdzie MSZ i Prezydent nie za bardzo mog± siê porozumieæ. To nie wygl±da dobrze i proszê równie¿ zauwa¿yæ ¿e nie dyskutuj± oni ze sob± na forum ONZ, NATO, czy UE. I byæ mo¿e to nie ten temat, ale proszê pamiêtaæ o racji stanu i odbiorze zewnêtrznym.
Ja proponuje by V RP uporz±dkowa³a w³asne podwórko i je¶li tak siê stanie nie powinno byæ problemów z przyst±pieniem do OPM.
Micha³ diuk £aski
Kanclerz
Ksiêstwa Sarmacji
Edited by korab on 13.06.2008 11:11:01 |
|
| Author |
daniochas

|
| Posted on 13.06.2008 14:16:21 |
|
|
Chcê wszystkich powiadomiæ, ¿e od kilku ostatnich dni MSZiP nie robi ¿adnych kroków bez mojej zgody. Taki konflikt wynik³, bo jest nowym ministrem, który otrzymuj±c stanowisko zapomnia³, ¿e jest jeszcze Prezydent/Premier.
Dlatego te¿ uwa¿am, ¿e wszystko jest uregulowane.
|
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 13.06.2008 18:01:34 |
|
|
Informujê oficjalnie, ¿e raport nt. VRP bêdzie w przysz³ym tygodniu.
Proszê cierpliwie poczekaæ.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
daniochas

|
| Posted on 14.06.2008 07:32:19 |
|
|