|
| Author |
Apel do Cz³onków OPM |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 20.10.2008 17:43:29 |
|
|
Ekscelencje,
Mam narastaj±ce w±tpliwo¶ci co do sensu pracy nad dokumentami w ramach OPM. Wiele pracy w³o¿y³em ja i kilka innych osób w Konwencjê o tytu³ach naukowych. I - zosta³a ona podpisana zaledwie przez 4 Czlonków OPM. Reszta milczy; nie wiem - Konwencji nie zauwa¿a, nie chce jej podpisaæ, albo siê namy¶la? Konwencja o wolnym dostêpie do miejsc publicznych zosta³a podpisana przez 6 Cz³onków OPM i 1 nie-Cz³onka. A pozostali? Czemu nie podpisali? Mo¿e siê w miêdzyczasie namy¶lili?... Czy ich to w ogóle nie interesuje?
Stworzyli¶my Fundusz OPM. Umowê w sprawie Funduszu podpisa³o 3 Cz³onków OPM; jeden Cz³onek OPM da³ ¶rodki - ale ¿e tylko jeden, to nie sposób tak naprawdê ich wykorzystaæ. A pozostali? Nie chc±? Nie mog±? Czy po prostu nie maj± swoich w³asnych pieniêdzy - ale nie sazkodzi, delegatura Funduszu mog³aby u nich istnieæ.
To tylko kilka spraw, w których "para posz³a w gwizdek". I w przypadku Konwencji, zw³aszcza "naukowej", naprawdê nie trzeba ¿adnego wysi³ku, ¿eby je podpisaæ. Nie mogê poj±æ, czemu ma³o kogo interesuj±.
Pytanie, czy ta szacowna Organizacja potrzebuje w tej sytuacji sekretarza generalnego? Mo¿e nie potrzebuje, bo i tak ma³o kto co robi? Wystarczy, bo ja wiem, rotacyjny przewodnicz±cy - jak nie przymierzaj±c, w UE.
Bardzo Ekscelencje proszê o zastanowienie siê nad tym.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
Edited by Piotr Koscinski on 20.10.2008 17:44:28 |
|
| Author |
RE: Apel do Cz³onków OPM |
Mateusz Walczak

|
| Posted on 20.10.2008 21:32:25 |
|
|
|
Piotr Koscinski napisa³/a:
Ekscelencje,
Mam narastaj±ce w±tpliwo¶ci co do sensu pracy nad dokumentami w ramach OPM. Wiele pracy w³o¿y³em ja i kilka innych osób w Konwencjê o tytu³ach naukowych. I - zosta³a ona podpisana zaledwie przez 4 Czlonków OPM. Reszta milczy; nie wiem - Konwencji nie zauwa¿a, nie chce jej podpisaæ, albo siê namy¶la?
Byæ mo¿e to dziwne, ¿e Scholandia, która bardzo aktywnie bra³a udzia³ w pracach nad Konwencj± jej nie podpisa³a. Chcia³bym w tym miejscu zaznaczyæ, ¿e Konwencja jest dla nas nie do zaakceptowania w bie¿±cej formie z okresem przej¶ciowym. Albo co¶ jest na niskim poziomie, albo na wysokim. Decyzje podj±³ rz±d w porozumieniu w Rektorem KUS oraz konsultacjach ze mn±. My¶lê, ze to dobra decyzja.
Brak przygotowania ¶wiadczy m.in. brak osoby, która by³aby Pe³nomocnikiem ds. uczelni. Wg mnie do takiej sytuacji nie powinno doj¶æ i jeszcze przed wej¶ciem konwencji powinny byæ zg³aszane kandydatury na to stanowisko.
Niemniej, zachêcam do studiowania na KUS. Mo¿liwo¶æ t± maj± wszyscy obywatele pañstw, które Scholandia uznaje, a jest ich do¶æ sporo.
Konwencja o wolnym dostêpie do miejsc publicznych zosta³a podpisana przez 6 Cz³onków OPM i 1 nie-Cz³onka. A pozostali? Czemu nie podpisali? Mo¿e siê w miêdzyczasie namy¶lili?... Czy ich to w ogóle nie interesuje?
Królestwo Scholandii posiada ustawê o Li¶cie Dyskusyjnej, dziêki której dostêp na ni± ma ka¿dy obywatel v-¶wiata, którego pañstwo jest uznawane przez Scholandiê. Aby nie dublowaæ przepisów zdecydowali¶my, ¿e nie ma potrzeby podpisywaæ konwencji.
Stworzyli¶my Fundusz OPM. Umowê w sprawie Funduszu podpisa³o 3 Cz³onków OPM; jeden Cz³onek OPM da³ ¶rodki - ale ¿e tylko jeden, to nie sposób tak naprawdê ich wykorzystaæ. A pozostali? Nie chc±? Nie mog±? Czy po prostu nie maj± swoich w³asnych pieniêdzy - ale nie sazkodzi, delegatura Funduszu mog³aby u nich istnieæ.
Je¶li chodzi o to, konto jest i w razie potrzeby mogê zwróciæ siê do Premiera oraz do Ministerstwa Finansów i Gospodarki o dofinansowanie konta Funduszu.
To tylko kilka spraw, w których "para posz³a w gwizdek". I w przypadku Konwencji, zw³aszcza "naukowej", naprawdê nie trzeba ¿adnego wysi³ku, ¿eby je podpisaæ. Nie mogê poj±æ, czemu ma³o kogo interesuj±.
Pytanie, czy ta szacowna Organizacja potrzebuje w tej sytuacji sekretarza generalnego? Mo¿e nie potrzebuje, bo i tak ma³o kto co robi? Wystarczy, bo ja wiem, rotacyjny przewodnicz±cy - jak nie przymierzaj±c, w UE.
Bardzo Ekscelencje proszê o zastanowienie siê nad tym.
Nie jest najlepiej. Jeszcze raz wiêc wnoszê o organizacjê jesiennej sesji plenarnej, ale o tym w odpowiednim w±tku za moment napiszê.
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 21.10.2008 11:43:21 |
|
|
|
Chcia³bym w tym miejscu zaznaczyæ, ¿e Konwencja jest dla nas nie do zaakceptowania w bie¿±cej formie z okresem przej¶ciowym. Albo co¶ jest na niskim poziomie, albo na wysokim. Decyzje podj±³ rz±d w porozumieniu w Rektorem KUS oraz konsultacjach ze mn±. My¶lê, ze to dobra decyzja.
A w moim przekonaniu to egoistyczna decyzja. Konwencja jest kompromisem. Jak ka¿dy kompromis nie jest idealna. Nie mo¿e byæ dostosowana wy³±cznie do Scholandii.
Scholandia uwa¿a, ¿e KUS jest najlepsz± v-uczelni± - zapewne ma racjê - i oferuje studia u siebie. A nie o to chodzi. Ide± Konwencji by³o wsparcie rozwoju nauki w ró¿nych v-pañstwach, i du¿ych, i ma³ych.
Królestwo Scholandii posiada ustawê o Li¶cie Dyskusyjnej, dziêki której dostêp na ni± ma ka¿dy obywatel v-¶wiata, którego pañstwo jest uznawane przez Scholandiê. Aby nie dublowaæ przepisów zdecydowali¶my, ¿e nie ma potrzeby podpisywaæ konwencji.
To znów jest egoizm. I wiêcej - to lekcewa¿enie OPM i mojej skromnej osoby oraz pracy, jak± ja sam w³o¿y³em w prace nad t± Konwencj±.
My¶lê, ¿e moja misja w OPM dobiega powoli koñca. Proszê uprzejmie Reprezentantów, by siê zastanowili, co dalej. Sugerujê wstêpne, kuluarowe konsultacje nad kandydatur± nowego SG OPM.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
Edited by Piotr Koscinski on 21.10.2008 11:43:45 |
|
| Author |
Patryk I

|
| Posted on 21.10.2008 17:11:03 |
|
|
Królestwo Natanii w chwili obecnej przechodzi wielki kryzys.Nie owijaj±c w bawe³nê powiem ¿e praktycznie Natania nie istnieje z braku aktywno¶ci mieszkañców.Pozosta³o nas nie wielu i w chwili obecnej czas wolny którego ja i pozostali mamy bardzo ma³o zajmuje nam odbudowa pañstwa w troche innej postaci ni¿ by³o to dotychczas, dlatego w imieniu Natanii proszê o cierpliwo¶æ wzglêdem naszego pañstwa.
Król Natanii
Patryk I Labacki |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 21.10.2008 17:54:29 |
|
|
Z pewno¶ci± wyka¿emy cierpliwo¶æ wobec Natanii!
¬yczê powodzenia w odbudowie pañstwa.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|
| Author |
Adrian Scott

|
| Posted on 21.10.2008 19:44:07 |
|
|
Królestwo Elderlandu szanujê pracê jak± Jego Ekscelencja diuk Piotr Ko¶ciñski w³o¿y³ w opracowanie tre¶ci Konwencji o Tytu³ach Naukowych oraz w pe³ni pochwala ideê ujednolicenia wspó³pracy miêdzy cz³onkami OPM na arenie edukacyjnej.
Niestety, Królestwo Elderlandu stoi obecnie w obliczu drastycznych reform szkolnictwa wy¿szego, a je¶li chcemy je przeprowadziæ zgodnie z w³asnymi zamiarami nie mo¿emy na dzieñ dzisiejszy przystawaæ na tre¶æ konwencji, która powiedzmy sobie szczerze, zablokuje nasz± o¶wiatê. Kiedy tylko zakoñczymy okres diametralnych zmian zgodnie z nasz± otwart± na wspó³pracê i miêdzynarodowe inicjatywy polityk± zagraniczn± bêdziemy mogli jako w pe³ni dowarto¶ciowane pañstwo przyst±piæ do negocjacji ws. Konwencji. W tej chwili nie mogê zak³adaæ ewentualnych terminów dotycz±cych tego wydarzenia, poniewa¿ w Elderlandzie trwaj± obecnie wybory parlamentarne, których to zwyciêzca przes±dzi ostatecznie o wygl±dzie naszego szkolnictwa.
Proszê wiêc Wasze Ekscelencje o wyrozumia³o¶æ, bêdê na bie¿±co informowa³ o decyzjach podejmowanych przez w³adzê KE na temat tej jak¿e wa¿nej dla przysz³o¶ci OPM konwencji.
(-)Adrian hr. Scott
Lord Kanclerz Królestwa Elderlandu
Szef Delegacji KE przy OPM
Edited by Adrian Scott on 21.10.2008 19:49:43 |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 21.10.2008 22:07:53 |
|
|
Znakomicie. Odnotowujê wiêc zapowied¼ podpisania Konwencji przez Elderland; przypominam, ¿e mo¿liwe jest jej podpisanie z zastrze¿eniami, dotycz±cymi poszczególnych artyku³ów czy terminów.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Adrian Scott

|
| Posted on 21.10.2008 23:13:19 |
|
|
Wasza Ekscelencjo! Z ca³ym szacunkiem chcia³bym dokonaæ lekkiego sprostowania, mianowicie nie obiecujê, i¿ Królestwo Elderlandu podpiszê tê konwencjê. W chwili obecnej jeste¶my sk³onni to zrobiæ kiedy tylko zakoñczymy reformowanie uczelni wy¿szych, aczkolwiek jak ju¿ wcze¶niej wspomina³em mamy w KE okres wyborów. Nowy rz±d wspólnie z królem zadecyduj± o dalszych dzia³aniach w zwi±zku z konwencj±.
Proszê wiêc aby ca³a sytuacja nie by³a traktowana jako nasza pewna deklaracja. Jednak¿e je¶li sytuacja w Króleswie nie ulegnie nieprzewidzianym zmianom to my¶lê, ¿e bez przeszkód bêdziemy mogli my¶leæ o sfinalizowaniu tych rozmów.
(-)Adrian hr. Scott
Lord Kanclerz Królestwa Elderlandu
Szef Delegacji KE przy OPM |
|
| Author |
Mateusz Walczak

|
| Posted on 21.10.2008 23:43:36 |
|
|
Piotr Koscinski napisa³/a:
Chcia³bym w tym miejscu zaznaczyæ, ¿e Konwencja jest dla nas nie do zaakceptowania w bie¿±cej formie z okresem przej¶ciowym. Albo co¶ jest na niskim poziomie, albo na wysokim. Decyzje podj±³ rz±d w porozumieniu w Rektorem KUS oraz konsultacjach ze mn±. My¶lê, ze to dobra decyzja.
A w moim przekonaniu to egoistyczna decyzja. Konwencja jest kompromisem. Jak ka¿dy kompromis nie jest idealna. Nie mo¿e byæ dostosowana wy³±cznie do Scholandii.
Scholandia uwa¿a, ¿e KUS jest najlepsz± v-uczelni± - zapewne ma racjê - i oferuje studia u siebie. A nie o to chodzi. Ide± Konwencji by³o wsparcie rozwoju nauki w ró¿nych v-pañstwach, i du¿ych, i ma³ych.
Tak, ja to rozumiem. Poprosili¶my o pewne rzeczy, one zosta³y odrzucone - ok. My jednak naszego stanowiska nie zmienimy. Po prostu nie chodzi nam o to, aby dostosowywaæ nasz poziom edukacji do poziomu innych pañstw - my chcemy, aby to inne pañstwa dostosowa³y poziom do naszego, który jest bardzo wysoki. Dlatego otworzyli¶my drzwi Uniwersytetu dla tych, którzy s± spoza Scholandii i chcieliby studiowaæ na tej jak¿e presti¿owej uczelni.
Byæ mo¿e nasza decyzja jest egoistyczna - nie mnie oceniaæ. Ale ma ona na celu zadbanie o nasz± edukacjê, nie ma porównania obecnie ¿aden uniwersytet w v-¶wiecie. KUS od pocz±tku tworzyli realni profesorowie (!), co ¶wiadczy o jego poziomie. Nie chcemy go straciæ poprzez wyrównanie siê z nami mniejszych uniwersytetów.
Byæ mo¿e to trzymanie interesów swoich. Nie uwa¿am te¿, aby konwencja w naszych oczach by³a przekre¶lona. Mo¿liwe jest jej wprowadzenie, byæ mo¿e ju¿ po kilku miesi±cach od dnia dzisiejszego. Ale to te¿ nie tylko ode mnie zale¿y - ja MSZ ju¿ od kilku tygodni nie jestem.
To znów jest egoizm. I wiêcej - to lekcewa¿enie OPM i mojej skromnej osoby oraz pracy, jak± ja sam w³o¿y³em w prace nad t± Konwencj±.
My¶lê, ¿e moja misja w OPM dobiega powoli koñca. Proszê uprzejmie Reprezentantów, by siê zastanowili, co dalej. Sugerujê wstêpne, kuluarowe konsultacje nad kandydatur± nowego SG OPM.[/quote]
Nie lekcewa¿ymy SG. Chcemy unikn±æ dublowania prawa. Oczywi¶cie, je¶li prace nad ustaw± o LD bêd±, to nale¿y wzi±æ pod uwagê istnienie tej konwencji. Ale tak jak mówiê - to ju¿ nie bêdzie moja rola po zbli¿aj±cych siê wyborach.
Czy SG powinien ju¿ koñczyæ? My¶lê, ¿e nie czas. Choæ do niczego nie namawiam, to proszê siê zastanowiæ i nie rzucaæ broni po deklaracji jednego pañstwa, ¿e jak na razie obydwie konwencje nie zostan± przez nie podpisane.
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

|
| Posted on 22.10.2008 10:20:03 |
|
|
|
Oczywi¶cie potrzebuje i nie widzê innego godnego kandydata na to miejsce ni¿ WE.
Mam nadziejê, ¿e obudzimy siê niebawem 
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 22.10.2008 15:34:53 |
|
|
|
proszê siê zastanowiæ i nie rzucaæ broni po deklaracji jednego pañstwa, ¿e jak na razie obydwie konwencje nie zostan± przez nie podpisane.
Tu nie chodzi o jedno pañstwo. Proszê mi wierzyæ: kierowanie OPM jest trudniejsze, ni¿ kierowanie na przyk³ad rz±dem Ksiêstwa Sarmacji. Najgorsze jest, jak co¶ próbujê zrobiæ, organizujê jak±¶ pracê, co¶ wreszcie z tego wynika i...
...nic! Cisza! Nawet nie wiadomo, dlaczego ta cisza. Projekt siê nie podoba? Kto¶ nie chce podpisaæ Konwencji, bo jest sprzeczna z prawem wewnêtrznym? W ka¿dym razie - odpowiedzi± na moje dzia³ania bardzo czêsto jest milczenie.
I w tym tkwi problem OPM. Oraz mój w³asny.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
pawelabrams

|
| Posted on 04.11.2008 20:00:14 |
|
|
U nas fundusz na razie nie ma racji bytu ze wzglêdu na... tymczasow± przerwê w dzia³aniu jakiejkolwiek gospodarki. Wiêc jest, a jakby go nie ma.
Prezydent Interlandu
http://www.republikainterlandu.co.cc |
|
|
|  |