| Author |
RE: Problem narasta |
Piotr Mikolaj

|
| Posted on 11.12.2007 19:40:52 |
|
|
Post Scriptum: http://ms-net.info/?teksty,6,6
(-) Piotr Miko³aj. |
|
| Author |
MichalORhada

|
| Posted on 12.12.2007 10:36:27 |
|
|
Moim zdaniem, nastawienie na "odsiewanie" czê¶ci v-pañstw jest szkodliwe i przeczy idei OPM. W koñcu, niczym przywo³any ONZ, ma byæ to organizacja obejmuj±ca jak najszersze krêgi, nie elitarny klub dla wybranych.
Co do quorum, jestem za jego zniesieniem, zgodnie z zasad± - nieobecni nie maj± g³osu. Jednocze¶nie ka¿de g³osowanie po³±czy³bym np. z wysy³aniem maili do u¿ytkowników forum, co jak s±dzê, spowodowa³oby wiêksz± obecno¶æ delegatów. W przypadku wspomnianego przeze mnie MUP to siê sprawdzi³o.
Ja, osobi¶cie, jestem przeciwnikiem p³acenia obowi±zkowych sk³adek, dlatego deklarujê, ¿e je¿eli stan± siê one jakimkolwiek kryterium, nie bêdê ich p³aci³. Natomiast, je¿eli bêd± one w formie dobrowolnej zbiórki, owszem, mogê siê dorzuciæ.
Zastanawiam siê te¿, jakie to pañstwa Jego Ksi±¿êca Mo¶æ uwa¿a za istniej±ce wy³±cznie w spisie cz³onków OPM. Ja dostrzegam, spo¶ród martwych v-nacji, jedynie oba Baridasy i Brugiê. Do nich mo¿na by dodaæ jeszcze Ces.Aztec, choæ ostatnio (wczoraj) na uroczysto¶ci z okazji rocznicy Mandragoratu Wandystanu by³ jeden z obywateli Aztecu, niestety nie uda³o mi siê z nim porozmawiaæ na temat obecnego stanu pañstwa.
(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
 |
|
| Author |
FJ II

|
| Posted on 27.01.2008 10:04:09 |
|
|
|
Moim zdaniem, nastawienie na "odsiewanie" czê¶ci v-pañstw jest szkodliwe i przeczy idei OPM. W koñcu, niczym przywo³any ONZ, ma byæ to organizacja obejmuj±ca jak najszersze krêgi, nie elitarny klub dla wybranych.
Nie jestem tutaj takim egalitaryst± w wyra¿aniu pogl±dów na ten temat, jednak czê¶ciowo siê zgadzam. Pañstwa, które i tak s± nieaktywne, nie ci±gn± nas za sob± "w dó³". One sobie ¶pi± w letargu, nie naprzykrzaj±c siê nikomu, wiêc i my siê im nie naprzykrzajmy.
Co do quorum, jestem za jego zniesieniem, zgodnie z zasad± - nieobecni nie maj± g³osu. Jednocze¶nie ka¿de g³osowanie po³±czy³bym np. z wysy³aniem maili do u¿ytkowników forum, co jak s±dzê, spowodowa³oby wiêksz± obecno¶æ delegatów. W przypadku wspomnianego przeze mnie MUP to siê sprawdzi³o.
Zgadzam siê - i tutaj wystarczy wiadomo¶æ na PW, chyba ¿e kto¶ ma wy³±czone powiadomienia, to jego strata.
Ja, osobi¶cie, jestem przeciwnikiem p³acenia obowi±zkowych sk³adek, dlatego deklarujê, ¿e je¿eli stan± siê one jakimkolwiek kryterium, nie bêdê ich p³aci³. Natomiast, je¿eli bêd± one w formie dobrowolnej zbiórki, owszem, mogê siê dorzuciæ.
Z ró¿nych g³osów wynika, ¿e - jak damy sk³adkê obowi±zkow±, to nie uzbieramy wiele. A jak damy dobrowoln±, to mo¿e byæ tak, jak jaki¶ czas temu w Sarmacji, kiedy to na serwer zebrano poka¼n± kwotê.
Zastanawiam siê te¿, jakie to pañstwa Jego Ksi±¿êca Mo¶æ uwa¿a za istniej±ce wy³±cznie w spisie cz³onków OPM. Ja dostrzegam, spo¶ród martwych v-nacji, jedynie oba Baridasy i Brugiê. Do nich mo¿na by dodaæ jeszcze Ces.Aztec, choæ ostatnio (wczoraj) na uroczysto¶ci z okazji rocznicy Mandragoratu Wandystanu by³ jeden z obywateli Aztecu, niestety nie uda³o mi siê z nim porozmawiaæ na temat obecnego stanu pañstwa.
Baridas to akurat jest sprawa do¶æ zabawna... Republika praktycznie nie istnieje, a Królestwo... có¿, je¶li Królestwo Baridas ma mieæ g³os, to równie¿ nikt nie powinien protestowaæ przeciwko JE O'Rhadzie jako w³adcy Tuolelenkki. Jest to bowiem analogiczna sytuacja.
(-) FJ II, I. R. |
|
| Author |
FJ II

|
| Posted on 27.01.2008 10:38:26 |
|
|
I jeszcze co¶ a propos Baridasu - wiêc skoro nasze prowincje mog± mieæ w Austrii Wydzia³y Krajowe (co¶ a la Rz±d), Namiestnictwa i Sejmy Krajowe, skoro Bo¶nia mo¿e mieæ Namiestnika i Sejm, skoro Wêgry te¿ maj± swój Sejm, a Austria Radê Pañstwa - i to nie s± urzêdy centralne. Czyli jakby siê porz±dnie czepiæ (powtarzam: porz±dnie czepiæ, niekoniecznie i¶æ za zdrowym rozs±dkiem), Austro-Wêgry oprócz przedstawicielstwa w³adz centralnych mog³yby oddelegowaæ do OPM:
- Austriê,
- Wêgry,
- Chorwacjê,
- Bo¶niê,
- ziemie w Austrii objête Namiestnictwami (to okre¶la pewien Dekret)...
Albo chocia¿ czê¶æ tych ziem... I wszystkie by³yby o podobnej niezale¿no¶ci w polityce zagranicznej jak Królestwo Baridasu.
(-) FJ II, I. R. |
|
| Author |
MichalORhada

|
| Posted on 27.01.2008 12:28:58 |
|
|
Owszem. W sumie, ka¿de pañstwo mog³o by sobie powydzielaæ po kilka czê¶ci, ¿eby uzyskaæ dodatkowy wp³yw...
(-) Micha³ O'Rhada
 |
|
| Author |
FJ II

|
| Posted on 27.01.2008 16:26:51 |
|
|
I jeszcze Ziemia Franciszka Józefa, to jest ka¿da wyspa tego archipelagu osobno ;-).
(-) FJ II, I. R. |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 28.01.2008 16:09:27 |
|
|
Ekscelencje,
W przypadku Królestwa Baridas mamy do czynienia z uni± personaln± z Sarmacj±, choæ faktycznie jest to co¶ wiêcej ni¿ tylko unia personalna.
Republika Baridas - mam uzasadnione w±tpliwo¶ci, czy nie
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 28.01.2008 16:10:02 |
|
|
przepraszam, dokoñczenie poprzedniego postu:
...nale¿y uznaæ jej za usta³±.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Alchien de Archien-Liberi

|
| Posted on 28.01.2008 21:32:28 |
|
|
Hm, to ciekawe, ¿e Ekscelencja Sekretarz nie przedstawi³ takich w±tpliwo¶ci, gdy miejsce Królestwa Baridas zajê³o Terytorium Baridas...
Pozdrawiam,
gen. Alchien diuk d'Archien-Liberi
Premier Królestwa Dreamlandu |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 28.01.2008 22:10:44 |
|
|
Nie rozumiem - jest Królestwo Baridas i co do jego istnienia nie by³o w±tpliwo¶ci. Gdyby zosta³o wcielone do Sarmacji, musia³oby znikn±æ z OPM.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |

|
| Posted on 28.01.2008 22:33:05 |
|
|
I nie mia³ Ekscelencja nigdy podstaw do uznania sarmackiego Baridasu za "usta³y"? 
Pozdrawiam,
gen. Alchien diuk d'Archien-Liberi
Premier KD |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 29.01.2008 12:04:07 |
|
|
Ekscelencjo,
Wiem, ¿e Królestwo Baridasu prze¿ywa³o ciê¿kie chwile. I mam nadziejê, ¿e to przesz³o¶æ. Natomiast odnoszê wra¿enie, ¿e Republika Baridasu przesta³a istnieæ nawet z nazwy; jej miejsce zajê³a (?) Socjalistyczna Republika Baridasu, maj±ca 3 (s³ownie - trzech) mieszkañców.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |

|
| Posted on 29.01.2008 21:43:53 |
|
|
A po czym to Ekscelencja pozna³? Domy¶lam siê, ¿e po stronach tej¿e Republiki (przy okazji proszê podaæ adres)?
Czy jestem zmuszony przypominaæ Ekscelencji, co przez d³uuugi czas czeka³o na przypadkowego turystê po klikniêciu na "baridajski" link na stronie Sarmacji?...
Pozdrawiam,
gen. Alchien diuk d'Archien-Liberi |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 29.01.2008 21:48:30 |
|
|
Proszê uprzejmie:
http://www.baridas.yoyo.pl/news.php
W dziale "prawo" czytam:
Aktualnie trwaj± prace kodyfikacyjne nad aktami prawnymi. Do czasu uchwalenia obowi±zuj± utarte zwyczaje. W razie potrzeby wszelkie niejasno¶ci rozwi±zuje Rada Republiki.
Pytanie: czy przynale¿no¶æ SRB do OPM jest "utartym zwyczajem"?... ¦miem w±tpiæ.
Co do Sarmacji: ja mieszkam w Gellonii, a z Gellonii do Baridasu jest do¶æ daleko...
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |

|
| Posted on 30.01.2008 17:59:48 |
|
|
Skoro trzymamy siê literalnie tego, co znajduje siê na stronie Baridasu republikañskiego, to widzi Ekscelencja - nale¿y zapytaæ Rady Republiki, bo ona rozwiewa w±tpliwo¶ci.
A je¿eli podejdziemy do sprawy powa¿nie - bo, jak rozumiem, Ekscelencja chce udowodniæ, ¿e Baridas sam porzuci³ OPM - to poproszê o kopiê dokumentu, w którym jego w³adze stwierdzaj± wyst±pienie z Organizacji.
Proszê udowodniæ, ¿e jest Ekscelencji bli¿ej z Gellonii do bezstronno¶ci i obiektywno¶ci ni¿ do sarmackiego Baridasu.
--
Pozdrawiam,
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 31.01.2008 13:02:25 |
|
|
Ekscelencjo?
Czy ja cokolwiek chcê udowodniæ? Nie. Wskazujê jedynie na pewien problem.
Wiadomo doskonale, dlaczego mamy w OPM dwa Baridasy; wiadomo te¿ doskonale, ¿e OPM bardzo liberalnie podchodzi do wymogów aktywno¶ci dla pañstw cz³onkowskich. Ja nie chcia³bym w tej chwili wpl±tywaæ siê w problem pt. "czy Republika Baridasu istnieje, czy te¿ nie, a je¶li istnieje, to czy pozostaje cz³onkiem OPM", bo bêdziemy mieli sytuacjê jak z Tuolelenkk±. To samo dotyczy Królestwa Baridasu, o którym wszelako wiem, ¿e po pewnych problemach - jak najbardziej istnieje, jest i chce byæ w OPM.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
MichalORhada

|
| Posted on 31.01.2008 17:50:16 |
|
|
Tu zgodzê siê z Sekretarzem Generalnym - przesz³o¶æ jest przesz³o¶ci±, a teraz powinni¶my siê zaj±æ tera¼niejszo¶ci±. A obecna sytuacja jest taka, ¿e Republikañski Baridas le¿y od dawna, a Królestwo kwitnie.
Dlatego po raz kolejny wnoszê o ustanowienie statusu pañstwa u¶pionego - i przyznaniu go pañstwom, o których pisa³em wcze¶niej.
(-) Micha³ O'Rhada
 |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 01.02.2008 16:02:49 |
|
|
Ekscelencjo,
Dobrze, spróbujê sformu³owaæ uzupe³nienie Karty OPM lub nawet projekt konwencji.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
FJ II

|
| Posted on 01.02.2008 21:35:05 |
|
|
Niemniej jednak wraz ze statusem pañstwa u¶pionego nie wolno bardzo restrykcyjnie podchodziæ do takowego kraju... B±d¼my nadal liberalni.
(-) FJ II, I. R. |
|
| Author |

|
| Posted on 02.02.2008 11:32:45 |
|
|
Ekscelencjo Sekretarzu, proszê te¿ przygotowaæ projekt statusu "pañstwa koronnego"...
--
Pozdrawiam,
|