| Author |
Wniosek o przyjêcie VRP do OPM |
KM

|
| Posted on 06.06.2008 21:41:43 |
|
|
|
Nazywam siê Kazimierz Modliñski i jestem z VRP. Nasz kraj jest aktywny i ma ponad 40 sta³ych i aktywnych obywateli. Ci±gle siê rozwijamy. Nasz kraj jest uznawany przez wiele pañstw z wirtualnego swiata. Chcieliby¶my nale¿eæ do tej organizacji |
|
| Author |
RE: Wniosek o przyjêcie VRP do OPM |
Percian de Wega

|
| Posted on 06.06.2008 22:21:13 |
|
|
Pozwolê sobie zabraæ w tej sprawie pierwszy g³os.
Nie w±tpiê, ¿e VRP spe³nia wymogi art. 3 Karty OPM, jednak warto by by³o chocia¿ adres strony podaæ.
Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM
Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu |
|
| Author |
Mateusz Walczak

|
| Posted on 06.06.2008 22:39:36 |
|
|
Nie chcê nic krakaæ, ale szykuje siê kolejna batalia s³owna na forum OPM...
Sprawa VRP zawsze budzi³a mieszane uczucia, choæ osobi¶cie oczekiwa³em tego wniosku i my¶lê, ¿e wej¶cia VRP w struktury da kolejne mo¿liwo¶ci dla OPM. Oczywi¶cie, je¶li nie bêdzie nikogo anty. Teraz trzeba jak najszybciej napisaæ raport
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
Lorenzo de Medici

|
| Posted on 07.06.2008 00:36:13 |
|
|
Zapewne mniej kontrowersyjna ni¿ nasz przypadek ale Stolica Apostolska Rotria popiera przyjêcie VRP w szeregi Pañstw Cz³onkowskich OPM.
(-) Abp Lorenzo de Medici,
Prymas Królestwa Elderlandu
Stra¿nik Pieczêci Zagranicznej
Kongregacja ¦w.Oficjum
Reprezentant Pañstwa Ko¶cielnego Rotria przy OPM
 |
|
| Author |
FJ II

|
| Posted on 07.06.2008 10:52:26 |
|
|
E... o jakiej "sprawie" VRP raczy Ekscelencja mówiæ?
(-) FJ II, I. R. |
|
| Author |
Percian de Wega

|
| Posted on 07.06.2008 11:11:09 |
|
|
Podzielam pytanie JCKM Franciszka Józefa 
Ja nie mam nic przeciwko wej¶ciu VRP (moje prywatne zdanie).
Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM
Królestwa Elderlandu |
|
| Author |
ks Marco kard de Zepp

|
| Posted on 07.06.2008 11:37:36 |
|
|
|
Ja równie¿ nie mam nic przeciwko, jestem zdecydowanie ZA. Jestem Prymasem w VRP, widzê, ¿e kraj ten siê rozwija i jest aktywny. |
|
| Author |
daniochas

|
| Posted on 07.06.2008 12:30:53 |
|
|
Witam zebranych!
Otó¿ jestem Prezydentem VRP, bardziej znanym w v-¶wiecie jako Daniel Rawiñski, ale zarejestrowa³em ten nick, bo mi Rawiñskiego z jakiego¶ powodu nie aktywuje.
Adresy VRP, wedle pro¶by :
http://www.vrp.hostingas.in - strona
http://www.vrp.hostigas.in/forum - forum
My¶lê, ¿e VRP spe³nia wszystkie kryteria wst±pienia do OPM, jednodniow± mikronacj± te¿ pewnie nie jeste¶my :-P
Oczywi¶cie Kazimierz Modliñski trochê sk³ama³ z liczb± aktywnych - jest ich 3-4 razy mniej.
P.S. O, jestem 100 u¿ytkownikiem tego portalu
Edited by daniochas on 07.06.2008 12:35:30 |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 08.06.2008 13:49:47 |
|
|
Ekscelencjo,
Proszê spojrzeæ do dzia³u "Cz³onkostwo w OPM", poczytaæ formularz z pytaniami, odpowiedzieæ na te pytania - i zamie¶ciæ odpowiedzi w tym w±tku.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|
| Author |
daniochas

|
| Posted on 08.06.2008 14:05:52 |
|
|
1. Pi±ta Rzeczpospolita Polska (VRP)
2. Za³o¿ona jako gra polityczna w marcu 2006, uznawani za mikronacjê od lata 2007, obecne forum i strona (na nowym serwerze) od 1 maja 2008.
3. Konstytucja VRP http://vrp.hostingas.in/index.php?option=com_content&task=view&id=122&Itemid=102
4. G³owa Pañstwa - Prezydent
Szef Rz±du - Prezydent
Parlament - Sejm, sk³adaj±cy siê z 5 pos³ów.
5. Prezydent i Premier - Daniel Rawiñski
Minister Spraw Zagranicznych i Promocji - Kazimierz Modliñski
6. Po zmianie strony i forum - 36
7. 10-15
8. Polski jest jedynym jêzykiem urzêdowym VRP.
9. W imieniu Narodu VRP o¶wiadczam, ¿e :
- Swoj± ideologi± lub dzia³alno¶ci± nie zmierzamy do zak³ócenia prawid³owej dzia³alno¶ci OPM.
- Nie bêdziemy naruszali zakazu stosowania przemocy lub gro¼by jej u¿ycia we wzajemnych relacjach z cz³onkami OPM.
10. W imieniu Narodu VRP o¶wiadczam tak¿e, ¿e :
- Prowadzimy samodzieln± politykê zagraniczn±.
Podpisane :
(-) Daniel Rawiñski
|
|
| Author |
KM

|
| Posted on 09.06.2008 08:58:15 |
|
|
My¶lê, ¿e przyjêcie VRP do OPM bêdzie dobre i po¿yteczne i dla organizacji i dla naszego kraju. Czekamy na decyzjê
PS: czy mo¿liwe jest zmiana nicku z KM na KAZIMIERZ MODLIÑSKI?
bo przy rejestracji nie da³o sie aktywowac z tym nickiem
Edited by KM on 09.06.2008 09:03:11 |
|
| Author |
korab

|
| Posted on 09.06.2008 11:48:46 |
|
|
Szanowni Pañstwo.
Ksiêstwo Sarmacji, a w szczególno¶ci Ministerstwo Spraw Zagranicznych, pod moim kierownictwem, stara siê byæ otwarte i dzia³a zgodnie z za³o¿eniem, ¿e dobro wspólnoty, jest równie¿ dobrem dla naszego kraju. Ksiêstwo Sarmacji jest przeciwne przyjêcia VRP do OPM.
Oczywi¶cie mo¿emy wykazaæ siê pewn± elastyczno¶ci±, nasze zdanie w tej kwestii nie jest doktrynalne. I te¿ nie jest moim celem mieszaæ V RP z b³otem. A wrêcz przeciwnie zachêciæ do pracy i równie¿ wiêkszej elastyczno¶ci w polityce zagranicznej.
Z zaciekawieniem przyj±³em fakt, ¿e Ksiêstwo Sarmacji, Królestwo Dreamlandu i Królestwo Scholandii, czyli najwiêksze Polskie Pañstwa Wirtualne, nie s± przez V RP uznawane.
Drug± kwesti±, któr± s±dzê, ¿e warto poruszyæ...jest strona internetowa, która wygl±da na szablon i nie jest dokoñczona. Dyplomacja jest sztuk± i byæ mo¿e nie na miejscu jest oceniaæ czyje¶ podwórko, ale pomimo tego, ¿e wymagania s± znane, pañstwa cz³onkowskie powinny reprezentowaæ pewien poziom, czyli przynajmniej w miarê wykonane strony www-uzupe³nione.
Micha³ diuk £aski
Kanclerz
Ksiêstwa Sarmacji |
|
| Author |
daniochas

|
| Posted on 09.06.2008 12:44:29 |
|
|
Nie wiedzia³em, ¿e OPM jest otwarta tylko na mikronacje z ³adnymi stronami, nie na wszystkie.
Z zaciekawieniem przyj±³em fakt, ¿e Ksiêstwo Sarmacji, Królestwo Dreamlandu i Królestwo Scholandii, czyli najwiêksze Polskie Pañstwa Wirtualne, nie s± przez V RP uznawane.
Nie uznajemy tych, którzy nie uznaj± nas. Wzajemne uznanie i kropka.
Poza tym, gdzie w wymaganiach przyst±pienia jest ³adna strona internetowa? Mo¿e jestem ¶lepy? |
|
| Author |
korab

|
| Posted on 09.06.2008 15:19:15 |
|
|
|
daniochas napisa³/a:
Nie wiedzia³em, ¿e OPM jest otwarta tylko na mikronacje z ³adnymi stronami, nie na wszystkie.
Poza tym, gdzie w wymaganiach przyst±pienia jest ³adna strona internetowa? Mo¿e jestem ¶lepy?
Oczywi¶cie odnoszê siê do konkretnej rzeczy: http://www.vrp.hostingas.in/forum/viewtopic.php?t=79
Nie ocenia³em strony pod wzglêdem ³adna/nie³adna, zauwa¿y³em tylko, ¿e strona nie jest uzupe³niona...pe³no pustych linków i tak dalej.
Micha³ diuk £aski
Kanclerz
Ksiêstwa Sarmacji |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 09.06.2008 15:30:44 |
|
|
OPM otwarta jest na wszelkie mikronacje, choæ oczywi¶cie strona internetowa jako¶ ¶wiadczy o autorach 
Mam pytanie do W³adz VRP: czy VRP wystêpowa³a do Dreamlandu, Sarmacji i Scholandii o uznanie?
I przy okazji. Odniesienie do pañstwa realnie istniej±cego (dawniej lub obecnie) nie musi byæ przeszkod± w cz³onkostwie w OPM; przyk³ad - Austro-Wêgry. Zreszt±, Sarmacja powsta³a z v-pañstwa o nazwie Wolny Klub RP... Warunek, moim zdaniem konieczny: v-pañstwo nie mo¿e ro¶ciæ pretensji terytorialnych do istniej±cych pañstw realnych.
Mam natomiast kilka uwag do strony internetowej i zamieszczonych tam informacji. Np., czy to, ¿e Sejm sk³adaæ siê z jednej izby, oznacza, ¿e planujecie drug±? I kolejne pytanie: jak w Sejmie mo¿e byæ 100 pos³ów?...
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
ks Marco kard de Zepp

|
| Posted on 09.06.2008 16:18:13 |
|
|
VRP ma niepouzupe³niane linki na stronie chyba dlatego, ¿e niedawno siê odrodzi³a (z tego co wiem).
|
|
| Author |
Percian de Wega

|
| Posted on 09.06.2008 17:51:57 |
|
|
Robi siê coraz ciekawiej... Jednak nie bêdê mierzy³ VRP tak± sam± miark± jak Genoviê. A mam ku temu chêci. Czy VRP przemy¶la³a dog³êbnie ów wniosek? Czy VRP jest gotowa by wej¶æ w struktury organizacji?
Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM
Królestwa Elderlandu |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

|
| Posted on 09.06.2008 18:34:38 |
|
|
Samunda obecnie wstrzymujê siê z okre¶leniem swojego stanowiska w tej sprawie.
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
|
| Author |
MIvG

|
| Posted on 09.06.2008 19:14:53 |
|
|
|
Np., czy to, ¿e Sejm sk³adaæ siê z jednej izby, oznacza, ¿e planujecie drug±? Tak nawiasem mowiac, to historycznie rzecz biorac polski parlament od wieku wiekow nazywany byl Sejmem (Sejm) i skladal sie z dwoch izb: poselskiej i senatorskiej. Tylko nasz obecny parlament sklada sie z Sejmu i Senatu. Wiec to nie jest ten sam co kiedys, wobec tego Sejm nie musi oznaczac planowanai drugiej izby To taka mala dygresja
Ja mam pytanie do WE SG czy to pytanie Mam pytanie do W³adz VRP: czy VRP wystêpowa³a do Dreamlandu, Sarmacji i Scholandii o uznanie? swiadczy o tym, ze uznanie przez ktorys z tych krajow jest warunkiem koniecznym badz swego rodzaju zaleceniem,a by mozna bylowstapic do OPM?
Z powa¿aniem,
(-) Maksymilian I, Król Brugii
Edited by MIvG on 09.06.2008 19:18:40 |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 09.06.2008 20:42:54 |
|
|
Wasza Królewska Wysoko¶æ,
Moje pytanie o stosunki VRP - Dreamland, Scholandia i Sarmacja wynika z czystej ciekawo¶ci. Przedstawiciel VRP napisa³:
Wiêc podstawowe pytanie brzmi, czy VRP zabiega³a o uznanie, czy te¿ oczekuje na nie bez ¿adnych zabiegów. Tak samo jestem ciekaw, czy Dreamland, Scholandia i Sarmacja jako¶ z VRP siê kontaktowa³y, czy te¿ nie?
Wasza Królewska Mo¶æ doskonale wie z praktyki OPB, ¿e uznanie przez ktorys z tych krajow NIE jest warunkiem koniecznym badz swego rodzaju zaleceniem,a by mozna bylowstapic do OPM .
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|