Print thread view
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Gmach Narodów | Sala Plenarna
Page 3 of 3 < 1 2 3
Author RE: Zamach stanu w Su³tanacie Al Rajn
Meisande V Gvandoya

Member

Posted on 02.08.2008 10:02:57
Franciszek Jozef II napisa³/a:

Teraz tylko jestem ciekaw, kto zostanie Su³tanem. Jak mniemam, Rz±d i Si³y Zbrojne wy³oni± swojego kandydata, ale wtedy nale¿y mu wspó³czuæ. Nie do¶æ, ¿e bêdzie rz±dziæ z ³aski konkretnych osób, to jeszcze te osoby s± wiaro³omne (skoro potrafi³y obaliæ JW Su³tan, to co zrobi± ze swoim kandydatem?)...

Ze wzglêdu na charakter Al Rajn nie powinienem tego pisaæ, ale nasuwa mi siê jedno:
Bo¿e wspieraj, Bo¿e ochroñ...

To ja teraz przytoczê wypowied¼ JW Su³tan z forum mikronacji:
Panie rhad jest pan w b³êdzie poniewa¿ jestem wirtualn± siostr± i jedynie znajom± WE Ramzaniego tak jak ni± by³a poprzednia Su³tan a realn± sisotrê dopieru szukje do objêcia tronu tyle zdo³a³am siê dowiedzieæ. Wiêc serdecznie prosi³abym Pana rhada o nie przekrêcanie faktów.

I teraz jak pisa³am w pierwszych moich postach, jest sprawa bynajmniej dla mnie jasna czemu dosz³o do puczu i kto bêdzie nastêpnym Su³tanem, a je¶li nie to na pewno bêdzie to osoba, która powiedzmy delikatnie, ma dobre uk³ady z Rz±dem i Si³ami Zbrojnymi.
Oczywi¶cie mogê siê myliæ, to tylko taka moja hipoteza.

(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy
Edited by Meisande V Gvandoya on 02.08.2008 10:03:15
http://www.samunda.only.pl Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Posted on 08.08.2008 09:13:27
Wróci³em i... sta³o siê to, czego niestety siê obawia³em.

JW Su³tan, owszem, ³agodzi sprawê i d±¿y do maksymalnych ustêpstw ze swojej strony. W³a¶ciwie postawi³a wysokie wymagania, z których powoli schodzi, co rzeczywi¶cie jest cenne. Niestety, podobnych zamiarów nie maj± pozosta³e strony. Mam wra¿enie, ¿e bêd± trzymaæ siê swoich interesów, niczym orkiestra na Titanicu, który to szed³ ju¿ na dno, a oni wci±¿ grali. Obawiam siê, ¿e w Al Rajnie bêdzie to samo. Kraj idzie na dno, natomiast oni spieraj± siê o w³asne interesy.

Dwóch zaciek³ych radyka³ów z WRNOR, zgodnie z moimi "przepowiedniami" przedwyjazdowymi staraj± siê sk³óciæ obrady, prowokuj±c stronê rz±dow±. Taka atmosfera nie jest zbyt dobra, jest fatalna, utrudnia mi prace. Wszyscy wiedz± doskonale, ¿e chodzi o lepsze jutro dla Al Rajnu - nie ka¿dy natomiast wciela to w ¿ycie.

Co do podziêkowañ dla mnie - my¶lê, ¿e jeszcze za wcze¶nie. Zdziwi³ mnie natomiast czas przesz³y w wypowiedzi WCKM ("próbowa³"smiley, bo przecie¿ rozmowy wci±¿ trwaj± i wci±¿ jestem przekonany, ¿e kompromis mo¿e zostaæ osi±gniêty. Nie raz ju¿ WRNOR najpierw wydawa³ deklaracje, a potem robi³ zupe³nie co innego, ku zaskoczeniu wszystkich. Mowa np. o aresztowanych.

Porównania Al Rajnu w podobnym nie³adzie do pañstwa afrykañskiego s± w pewnym stopniu zasadne. Mam wra¿enie jednak, ¿e Al Rajn skoñczy (je¶li ju¿ rozpatrujmy ten negatywny scenariusz) niczym Belgia, której grozi rozpad. Choæ i ta realna, i ta wirtualna sprawa nie s± zakoñczone, dlatego nie maco na razie wysnuwaæ daleko id±cych wniosków. Jest ¼le - owszem - ale chcia³bym przypomnieæ, ¿e ponad miesi±c temu, gdy 4 lipca nast±pi³ pucz, by³o jeszcze gorzej. Nast±pi³a poprawa, ocieplenie relacji na linii Al Rajn - Misja. Po pierwszej rozmowie z szefem WRNOR ba³em siê, czy w ogóle Misja zostanie wpuszczona, a teraz prowadzone s± rozmowy. To sukces - mo¿e kto¶ powiedzieæ, natomiast dla mnie pe³nym sukcesem bêdzie zaprowadzenie stabilizacji w Al Rajnie.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 08.08.2008 11:10:34
Dziêkujê za te szczegó³owe informacje - wobec powrotu szefa Misji OPM w Al Rajn znika potrzeba szukania jego zastêpcy, tym niemniej proszê p.Peruna o wspó³pracê w kwestii Al Rajn - tak, by zastanowiæ siê, jak skutecznie zadzia³aæ.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Posted on 09.08.2008 00:00:56
Piotr Koscinski napisa³/a:
Dziêkujê za te szczegó³owe informacje - wobec powrotu szefa Misji OPM w Al Rajn znika potrzeba szukania jego zastêpcy, tym niemniej proszê p.Peruna o wspó³pracê w kwestii Al Rajn - tak, by zastanowiæ siê, jak skutecznie zadzia³aæ.

Ekscelencjo Sekretarzu,

Nie chcê zostaæ ¼le zrozumiany, ale Misja to co¶, co ja zacz±³em i obiecujê dokoñczyæ. Nie chcia³bym, aby do Misji kto¶ do³±cza³ w momencie, gdy tak naprawdê niewiele zdzia³a. Stronom przedstawi³em swoje argumenty, strony odpowiedzia³y dyskusj±, któr± kontynuujê. Teraz najwa¿niejsze decyzje le¿± w rêkach dyskutantów, ja niejako "nadzorujê" rozmowy i wyci±gam jakie¶ propozycje, wnioski. Byæ mo¿e przez te 10 dni uda³oby mi siê poci±gn±æ sprawê do przodu - to pewne. Przyznam, ¿e bojê siê te¿ reakcji mieszkañców Su³tanatu, którzy do pewnych rzeczy musieli "dorastaæ". Proszê wiêc o zrozumienie mnie i moich obaw.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 10.08.2008 18:17:03
Ale¿ ja nie chcê nikomu niczego narzucaæ.
Jest misja, ma szefa, wszystko jest w porz±dku r11; ZSG Bruthus Perun bêdzie misjê wspiera³, o ile bêdzie taka potrzeba. I ju¿.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
Percian de Wega

Moderator

Posted on 13.08.2008 23:09:07
Ekscelencjo Walczaku!

Sk³adam interpelacjê! Jakie stanowisko zajmuje misja OPM w Su³tanacie Al-Rajn w sprawie opublikowanego artyku³u w tamtejszej gazecie?

Link do artyku³u: http://sultanat.wordpress.com/2008/08/13/pogrzebane-nadzieje-na-stabilizacje/

Czy prawd± jest, ¿e tamtejsze nielegalne w³adze odtr±ci³y pomocn± d³oñ OPM?

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu
Edited by Percian de Wega on 13.08.2008 23:10:27
Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Posted on 21.10.2008 23:54:30
Witam,

Moja Misja w³a¶ciwie siê koñczy. Wybory by³y - ¿adnych uchybieñ nie stwierdzono, sam ¿adnych nie zauwa¿y³em. Od czasu rozwi±zania WRNOR (pocz. wrze¶nia) do momentu wyborów (pa¼dziernik) obserwowa³em sytuacjê i wnioskujê, ¿e wszystko wróci³o do jak najlepszej normy.

Postaram siê na dniach (zale¿nie od reala, czy w ¶rodku tygodnia mi siê uda, czy dopiero w weekand) usi±¶æ nad obszerniejszym podsumowaniem prac w Al Rajnie. Raport powinien by zwieñczeniem i zakoñczony pro¶b± o zakoñczenie misji. Jako, ¿e tre¶æ nie bêdzie zapewne ma³a, a znaj±c moje zdolno¶ci do pisania d³ugich tekstów - bêdzie ciekawiesmiley

Co do wst±pienia Su³tanatu do OPM. Kwestia nale¿y do w³adz. Z tego co siê orientujê, na razie rz±d i parlament zajmuj± siê sprawami wewn±trzkrajowymi, aby uporz±dkowaæ prawo i sytuacjê w Al Rajnie, pó¼niej dojdzie do dzia³ania w sprawach zagranicznych. Su³tanat do MUP wst±pi³ - liczê, ¿e nastêpne bêdzie OPMsmiley

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Meisande V Gvandoya

Member

Posted on 22.10.2008 10:17:50
Szczerze powiem, ¿e bardzo cieszy mnie stabilizacja Su³tanatu Al Rajn, czekam z niecierpliwo¶ci± na obszerny raport JE.
My¶lê i¿ Al Rajn stanie siê pañstwem stabilnym, co za tym idzie aktywnym cz³onkiem OPM w przysz³o¶ci czego im ¿yczê i liczê na ich obecno¶æ w¶ród obecnych pañstw.

(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy
http://www.samunda.only.pl Send Private Message
Page 3 of 3 < 1 2 3