Print thread view
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Gmach Narodów | VRP
Page 4 of 4 < 1 2 3 4
Author RE: Wielki kryzys polityczny w VRP
Mateusz Walczak

Member

Posted on 31.12.2008 12:57:48
Jestem ¶wiadom, ¿e sytuacja jest trudna. Pan Daniel Rawiñski podj±³ decyzjê kieruj±c siê impulsem, interesem pañstwa, ale nie zastanowi³ siê "na ch³odno" nad podstaw± prawn±. Ja jestem w stanie to zrozumieæ, jako cz³owiek, ale "dura lex sed lex". Musimy siê trzymaæ prawa.

A prawo jasno mówi o tym, ¿e Prezydent mo¿e byæ odwo³any tylko przez S±d, a z tego, co zd±¿y³em siê zorientowaæ ¿adnego sêdziego Piêciopolska nie posiada. Tak wiêc nie by³o mo¿liwo¶ci prawnego usuniêcia inaczej ni¿ przez S±d.

Kolejnym powodem zaistnienia takiej sytuacji to danie zbyt du¿ej w³adzy prezydentowi. Z jednej strony - to naród go wybra³, wiêc si³± rzeczy powinna to byæ osoba z pomys³em na kraj oraz z du¿ym zaufaniem. Prawo VRP nie by³o przystosowane do tego rodzaju sytuacji, tak wiêc mo¿na stwierdziæ, ¿e dokonano zamachu stanu.

Twierdzenie, ¿e te rozwa¿ania s± stronnicze jest po prostu k³amstwem. To, co tam umie¶ci³em by³o konsultowane zarówno z Sekretarzem Generalnym, który podczas swojego d³ugiego sprawowania funkcji wielokrotnie pokazywa³, ¿e potrafi byæ jak najbardziej obiektywny w nawet najtrudniejszych konfliktach dyplomatycznych, a tak¿e z Panem Micha³em Sidoniukiem, który sprawuje funkcjê Ambasadora Sarmacji w VRP. Z powodu tej drugiej osoby bezpodstawny jest argument, ¿e Misja nie zna VRP.

Oczywi¶cie mo¿e byæ tak, jak SG powiedzia³ w³adza mo¿e byæ nielegalna. Proponujê w³adzom VRP, aby odczekaæ kilka dni, ale ¿eby w³adza by³± wybrana wg rzeczywistego prawa i ustaw. Kto ma byæ prezydentem - ten nim na pewno bêdzie. Kwestia - czy legalnie czy te¿ nie? To ju¿ ich wybór.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
daniochas

Member

Posted on 31.12.2008 13:07:28
To w takim razie ja mam propozycjê: os±d¼my Rumunów za to, ¿e zabili Ceausesku. Takie porównanie byæ mo¿e zbyt brutalne, ale wiêcej nie wiem.
www.vrp.hostingas.in/forum Send Private Message
Lukan

Member

Posted on 31.12.2008 13:49:09
To jakby zawsze sie kierowaæ, ¿e cel u¶wiêca ¶rodki to popadliby¶my w paranoje. Doprowadzi³oby to do anarchi, ciekawe, ¿e w innych krajach chcieli by ich w³adcy sie tka kierowali. Chyba po to jest prawo, by krzta³towac zycie w danym kraju.

Prezydent VRP
Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 31.12.2008 15:36:11
os±d¼my Rumunów za to, ¿e zabili Ceausesku

Pan Nowocieñ = brutalny dyktator, dzia³aj±cy z wykorzystaniem tajnej policji, morduj±cej bez skrupu³ów?
Ciekawe. Ja bym za takie porównanie to jednak skierowa³ sprawê do s±du...

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
daniochas

Member

Posted on 31.12.2008 17:45:03
W mikro¶wiecie kasowanie 90% postów jest chyba czym¶ równoznacznym.
www.vrp.hostingas.in/forum Send Private Message
KM

Member

Posted on 31.12.2008 18:41:25
No mo¿e pan Nowocieñ nie jest do koñca równy Ceausescu
Ale nie jest te¿ nie by³ J.F.Kennedy'ym VRP

Piotr Koscinski napisa³/a:
[quote]
Ciekawe. Ja bym za takie porównanie to jednak skierowa³ sprawê do s±du...

Nie s±dzê by p.Nowocieñ sie obrazi³.... Znosi³ wiêksze pyskówki i wiêksze zniewagi
Edited by KM on 31.12.2008 18:43:22
Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 01.01.2009 19:46:56
Znosi³ wiêksze pyskówki i wiêksze zniewagi

No, znaczy to, ¿e ciekawie siê tam w VRP bawicie - pyskówki i zniewagi.
Gratulacje...
smiley

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
Lukan

Member

Posted on 01.01.2009 22:01:02
Ju¿ z takimi rzeczami mia³em do czynienia przez ca³e moje wirtualne ¿ycie. Niestety nikomu jak zawsze nie podoba³ siê moja wizja. Przez ca³y mój pobyt na VRP by³em poni¿any i obrzucany b³otem. Gdy chcia³em zreformowac finase i ruszyc gospodarke, gdy wróci³em do kraju by pomóc oraz gdy zamierza³em przestawiæ VRP na nowe lepsze tory. Wiem, ¿e za duzo nie zrobi³em. Wiem, ¿e nie ukoñczy³em a¿ 3 prezydentur. Wiem, ¿e i ja wp³yna³em na VRP. Ale nikt mi nie mo¿e zarzuciæ, ¿e siedziaê³m jak leñ i nie stara³em siê, ¿eby nasz kraj by³ jeszcze leszy i rós³ w si³e.

Prezydent VRP
Send Private Message
Percian de Wega

Member

Posted on 01.01.2009 23:03:57
Panowie!

Czy ta debata nie mo¿e siê wreszcie przerodziæ merytoryczn± dyskusjê?
Jak do tej pory mamy ci±g³e wymiany zdañ miêdzy Piêciopolaninami! Z tego co wiem VRP ma w³asne forum i uprzejmie bym prosi³ w imieniu Ekscelencji Reprezentantów i organów administracyjnych OPM o obrzucanie siê b³otem w³a¶nie tam.

Poczekajmy na stosowny raport. Oceñ my go obiektywnie na miarê naszych mo¿liwo¶ci, zastanówmy siê co mo¿emy zrobiæ i co trzeba zrobiæ, a na koniec.. gdy ju¿ bêdzie po wszystkim wyci±gnijmy z tego wnioski, tak aby wiêcej takie incydenty nie mia³y miejsca.

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu
Send Private Message
Page 4 of 4 < 1 2 3 4