Print thread view
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Gmach Narodów | Monarchia Austro-Wêgier
Page 1 of 2 1 2 >
Author Wypowiedzenie Karty OPM
FJ II

Member

Posted on 28.08.2007 19:26:52
W chwili, gdy Organizacja Polskich Mikronacji prze¿ywa kryzys oraz gdy g³osy nasze licz± siê coraz mniej, jak zreszt± sama Organizacja w naszej ocenie, pragnê oznajmiæ, i¿ Monarchia Austro-Wêgier z dniem dzisiejszym wypowiada Kartê Organizacji Polskich Mikronacji. W tej sprawie do¶æ s³ów zosta³o ju¿ wypowiedzianych, dlatego nic wiêcej do dodania nie mam.

(-) FJ II, I. R.
http://www.austro-wegry.org Send Private Message
Author RE: Wypowiedzenie Karty OPM
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 28.08.2007 21:50:07
Ekscelencje,
Có¿ ja mogê powiedzieæ? Mogê tylko wyraziæ ¿al, ¿e JCKMo¶æ Cesarz Austro-Wêgier chce zniszczyæ Organizacjê Polskich Mikronacji. Ja jestem zwolennikiem budowania, a nie niszczenia. Ale widaæ JCKMo¶æ - przeciwnie.
Pragnê o¶wiadczyæ bardzo stanowczo: ja do niszczenia Organizacji Polskich Mikronacji rêki nie przy³o¿ê. I dlatego te¿ bêdê zdecydowanie przeciwdzia³a³ próbom jej rozsadzania i dekonstrukcji.
Pragnê te¿ gor±co zaapelowaæ do wszystkich cz³onków OPM: je¶li chcecie choæby minimum wspó³pracy pomiêdzy v-pañstwami, nie wystêpujcie z naszej Organizacji! Mamy siê porozumiewaæ, mamy tworzyæ platformê zgody i wspó³dzia³ania. Spróbujmy przezwyciê¿yæ dziel±ce nas ró¿nice.
Oczywi¶cie - je¶li dla kogo¶ wa¿niejsze s± jego partykularne ambicje i znajduje przyjemno¶æ w roztrz±saniu ró¿nic miêdzy "Cz³onkami Sta³ymi" i "Cz³onkami Zwyk³ymi", a¿ staje siê to sensem jego dzia³ania we wspólnocie v-miêdzynarodowej - niech odchodzi, tworzy jaki¶ "Lepszy OPM", "Najlepszy OPM", a¿ bêdziemy mieli tyle wirtualnych oenzetów co wirtualnych pañstw.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
Ulryk Dariusz Scholandzki

Webmaster

Posted on 28.08.2007 22:42:45
Wypowiem siê, choæ de facto nie mam ju¿ prawa g³osu po zrezygnowaniu z funkcji. Maj±c jednak na sercu dobro OPM i widz±c jak sytuacja jest powa¿na postanowi³em dorzuciæ swoje zdanie.

Sam Monarcha A-W zauwa¿y³, ¿e w OPM jest kryzys. Ka¿da organizacja takie kryzysy prze¿ywa. Ba! Ka¿de pañstwo takie kryzysy prze¿ywa. Czy to jest jednak powód, aby dane pañstwo opuszczaæ? Aby os³abiaæ je swoim odej¶ciem? Analogia chyba jest oczywista. Wielokrotnie podkre¶la³em za SG OPM, ¿e Organizacja to pañstwa cz³onkowskie i bez ich wspó³pracy daleko nie zajedziemy. Przykro mi czytaæ, ¿e A-W wypowiedzia³y kartê za powód podaj±c kryzys. Moim zdaniem kryzys jest do przezwyciê¿enia, ale tylko i wy³±cznie wspólnymi si³ami. Przecie¿ jeste¶my tak blisko porozumienia - CzS zrzekaj± siê statusu, s± nowe propozycje SG OPM.

Szczerze mówi±c lekko siê pod³ama³em faktem odej¶cia A-W, bo wiem, ¿e (znany mi osobi¶cie ze szczytu w W-wie) Monarcha A-W jest cz³owiekiem rozs±dnym, bardzo inteligentnym i roztropnym. Dziwi mnie taka reakcja i decyzja. Podejrzewam, ¿e nied³ugo dowiemy siê o "nowym OPM", w którym bêdzie wszystko piêknie i ³adnie. Oczywi¶cie do czasu, mili Pañstwo. Do czasu, gdy pojawi siê problem wielkiego kalibru, z którym nie bêdzie siê nikomu chcia³o uporaæ. Bo dlaczego mia³oby byæ inaczej, skoro tutaj jest w³a¶nie tak. Potem nowa organizacja i od pocz±tku proszê, a¿ bêdzie wszystko piêknie, ale do czasu znowu.

Wiele pañstwa Koalicji osi±gnê³y i nie rozumiem zupe³nie dzia³añ niektórych pañstw. Co CzS musz± jeszcze zrobiæ, aby zadowoliæ te pañstwa? Oddaæ ho³d lenny? Wspó³czujê SG OPM i podziwiam, ¿e ma jeszcze si³ê walczyæ o trwa³o¶æ OPM. Zamiast wiêc dzia³aæ pochopnie, zastanówmy siê i pomó¿my Mu wspólnie.

Ulryk Dariusz Scholandzki
Send Private Message
Alexander Bleeser

Member

Posted on 29.08.2007 10:09:40
Wasza Cesarska Wysoko¶æ,
Wasza Królewska Wysoko¶æ,
Wasza Ekscelencjo,

Przez niesamowicie d³ugi czas t³uczony by³ ten temat i jako i¿ OPM nic w kwestiach dla Koalicji kluczowych nie zmieni³o, Monarchia Austro-Wêgier wystêpuje z Organizacji. To chyba nie wymaga wyt³umaczenia. Je¶li chodzi, za¶, o tak ciê¿k± wypowied¼ Sekretarza Generalnego, to zupe³nie nie mogê poj±æ wzburzenia. S³usznie, 'kapitan tonie ostatni', jednak¿e proszê nas - co robi Wasza Ekscelencja razem z Jego Królewsk± Wysoko¶ci± - nie próbowaæ zdyskredytowaæ. Zapewniam Wasz± Ekscelencjê, ¿e pañstwa Koalicji ¶wietnie sobie poradz±, poza tym widaæ jest Wasza Ekscelencja ¼le poinformowany, bo WPW nie ma byæ instytucj± identyczn± jak OPM, nie bêdzie nieudolnym ONZetem.

Mimo i¿ nie powinienem by³ siê wypowiadaæ, sytuacja tego wymaga³a.

Pozdrawiam,

GG: 5526629 eldaron@wp.pl Send Private Message
Patryk I

Member

Posted on 29.08.2007 13:43:21
Czytaj±c propozycje zmian SG w karcie OPM stwierdzam ¿e ona nic nie zmienia i jeste¶my na NIE tej zmianie.
Królestwo Natanii jest coraz bli¿sze podjêcia decyzji w rezygnacji z cz³onkostwa w OPM.
Cz³onkowie OPM mog± Natanie uznaæ jako tchórza gdy¿ wygl±da to na ucieczke z ton±cego okrêtu lecz w rzeczywisto¶ci nie zgadzamy siê na istnienie organizacji CzS.
OPM ma byæ organizacj± której istnienie zapewiaj± jej cz³onkowie którzy s± równi wobec siebie a CzS przekre¶laj± t± "dewize".
Jak mamy byæ równi to wszyscy.Nie mo¿e byæ tak ¿e s± równi i równiejsi.
Co do decyzji Monarchii Austro - Wêgier to nale¿y uszanowaæ ich decyzje gdy¿ jest to panstwo w pe³ni suwerenne.
Pozdrawiam
Król Natanii
Patryk I Labacki

Król Natanii
Patryk I Labacki
Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 29.08.2007 14:51:06
Ekscelencje,
Istotnie, moja wypowied¼ po decyzji Austro-Wêgier by³a emocjonalna. I trudno siê dziwiæ: ja chcê kompromisu, tymczasem jedna strona - Koalicja - tego kompromisu nie chce. Zamiast zmierzaæ do rozwi±zania sporu, Austro-Wêgry spór pog³êbi³y.
Ja nikogo nie próbujê dyskredytowaæ. Problem polega tylko na tym, ¿e mamy tu jakby dwie strony: jedna (ja jako SG oraz m.in. wystêpuj±cy tu Reprezentanci Scholandii i Sarmacji) chce wspó³pracy i porozumienia i poszukuje kompromisu, druga (Koalicja) ewidentnie nie chce wspó³pracy i porozumienia.
Co do Natanii: oczywi¶cie, Natania zadecyduje sama, zgodnie ze swoj± wol±.
Je¶li w wirtualnym ¶wiecie nie jeste¶my w stanie siê porozumieæ w do¶æ nieskomplikowanych sprawach, to doskonale rozumiem sytuacjê w ¶wiecie realnym. Rozumiem niechêæ czê¶ci v-pañstw do instytucji Cz³onków Sta³ych, jednak mo¿na by³o spokojnie próbowaæ znale¼æ w tej sprawie jaki¶ kompromis, jaki¶ konsensus - i jednocze¶nie pracowaæ nad sprawami konkretnymi, nie proceduralnymi. Tymczasem poza nielicznymi, wiêkszo¶æ nie chce pracowaæ nad wspó³prac± v-miêdzynarodow± - albo nie wypowiada siê w ogóle, albo skupia siê nad problemami proceduralnymi.
¯yczê jak najlepiej WPW. Nie wiem tylko, czemu nie mo¿na by³o tworzyæ tej organizacji równolegle do OPM - utrzymaæ OPM jako ogólne forum dialogu i wspó³pracy?

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Alexander Bleeser

Member

Posted on 29.08.2007 16:06:33
Wasza Ekscelencjo,

Nie wiem dlaczego Wasza Ekscelencja bez przerwy wspomina o kompromisie, które nie da siê uzyskaæ. WPW nie mo¿e istnieæ obok OPM z bardzo prostego powodu: wbrew temu, co Wasza Ekscelencja mówi, OPM nie jest 'forum dialogu i wspó³pracy' i nigdy nim nie bêdzie, póki istnieje instytucja Cz³onków Sta³ych. To samo z owym kompromisem - dalszy udzia³ w OPM by³by zamachem na w³asn± suwerenno¶æ, niemal¿e aktem autodestrukcji.

Koalicja chce wspó³pracowaæ i zapewne owy kryzys dawno by ju¿ min±³, gdyby Organizacja usunê³a z Karty zapis o Cz³onkach Sta³ych - bo przecie¿, je¶li wed³ug Waszej Ekscelencji, ten zapis nic nie znaczy i nikogo nie wynosi ponad innych, to po co on nam w³a¶ciwie jest?

S± Cz³onkowie Stali - nie ma porozumienia, a ten, jak go Wasza Ekscelencja nazwa³, 'problem proceduralny', jest obecnie jednym z najwiêkszych problemów polskiego Mikro¶wiata: problemem wolno¶ci, równo¶ci i braterstwa.

Z powa¿aniem,

Piotr Koscinski

Admin

Posted on 29.08.2007 17:19:00
Ekscelencjo,
Gdybym chcia³ zbyæ tê wypowied¼ ¿artem, powiedzia³by, ¿e OPM to nie forum Rewolucji Francuskiej. Ale nie bêdê ¿artowa³.
Zostaj±c sekretarzem generalnym, przyszed³em "na zastane". I co zasta³em? OPM z jej Kart± oraz kilkunastoma cz³onkami. W tym w wiêkszo¶ci cz³onkami "niesta³ymi".
Mam pytanie: czemu Brugia, Surmenia i Austro-Wêgry zosta³y cz³onkami organizacji, z której za³o¿eniami siê nie zgadza³y? Co takiego siê sta³o, ¿e najpierw wszystko by³o OK, a nagle sprawa Karty OPM sta³a siê problemem godz±cym w Wolno¶æ, Równo¶æ i Braterstwo?...
Czy Cz³onkowie Stali zrobili co¶ takiego, co godzi w wolno¶æ kogokolwiek?... A mo¿e w braterstwo (je¶li istnieje...)? No, faktycznie, jest pewna nierówno¶æ. Ale czy np. Dreamland powinien byæ traktowany identycznie jak jakie¶ zupe³nie nowopowsta³e v-pañstwo z 7 mieszkañcami?...
Z wypowiedzi Ekscelencji widzê, ¿e jednak Koalicja stawia³a ultimatum. I nie chcia³a (wci±¿ nie chce) ¿adnych kompromisów. Wszystko - albo nic. Przepraszam, ale wygl±da to na celowo zorganizowan± akcjê, maj±c± na celu wyprowadzenie czê¶ci v-pañstw z OPM. Koalicja od pocz±tku wiedzia³a, ¿e chce za du¿o - i teraz zbiera plon swojego dzia³ania.
Wed³ug mnie has³a "wolno¶æ, równo¶æ, braterstwo" przykrywaj± cel: zniszczenie OPM.
Taki ewidentnie jest cel Surmenii, taki ewidentnie jest cel Austro-Wêgier. Nie bardzo rozumiem dlaczego? Zw³aszcza nie rozumiem JCKM Cesarza Austro-Wêgier, którego pozna³em "realnie" i z którym - jak mi siê wydawa³o - uda mi siê znakomicie porozumieæ.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
MichalORhada

Member

Posted on 29.08.2007 17:27:38
Uwa¿am, ¿e JE Gensek zapêdza siê nieco, wszêdzie wêsz±c spiski zniszczenia OPM. Austro-Wêgry i Surmenia odesz³y (moim zdaniem nies³usznie), bo nie widzia³y mo¿liwo¶ci reformy, ew. uzna³y, ¿e szkoda na ni± ich wysi³ku. W±tpiê jednak, aby by³o to powodowane zamiarem destrukcji OPM.

Zjednoczone Imperium Tuolelenkki nie ma zamiaru wystêpowaæ z Organizacji Polskich Mikronacji, jednak dostrzega potrzebê zmian obecnej sytuacji.

(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
morwieniec http://www.morbhan.org Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 29.08.2007 17:40:54
Ekscelencjo,
Na szczê¶cie nie jestem zwolennikiem teorii spiskowej.
W tym przypadku jednak mamy do czynienia z ultymatywnym stawianiem ¿±dañ, gdy wiadomo, ¿e doprowadzi to do kryzysu i ¿±dania spe³nione nie zostan±. 1 + 1 = 2.
Oczywi¶cie, wola³bym siê myliæ.
Liczê na aktywny udzia³ Ekscelencji w reformowaniu OPM.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Nehelen LiD

Member

Posted on 29.08.2007 21:36:28
Monarchia Austro-Wêgier podjê³a takow± decyzjê i chyba inne kraje nie musz± w ni± wnikaæ. Nale¿y j± uszanowaæ. S± niepodleg³ym krajem o dosyæ ju¿ d³ugiej tradycji.

Jednak¿e teraz zauwa¿y³em s³owa Ekscelencji Sekretarza Ko¶ciñskiego, który stwierdzi³, ¿e dzia³ania by³ zamierzone. Nie s±dzê. Wszelkie dzia³ania tych pañstw zmierza³y do reformy Organizacji i do prowadzenia dialogu, czy¿ nie? W takim razie, skoro dialog by³ wzajemnym obwinianiem siê i przerzucaniem pi³eczki, dany kraj móg³ wyst±piæ i nie podlega to dyskusji. Uwa¿am, ¿e te kraje maj± te¿ prawo do szukania alternatyw... Ale ja nie o tym.

Kiedy dowiedzia³em siê (a dok³adniej przeczyta³em by³), i¿ powsta³a Koalicja przeciwko zapisowi w Karcie OPM o Cz³onkach Sta³ych, nie zauwa¿y³em podjêcia g³osowania w tej sprawie. Nie mo¿na, nikt nie ma prawa, w moim odczuciu, zak³adaæ z góry, ¿e co¶ siê stanie, wiêc nie podejmujmy ¿adnych dzia³añ. Jedna osoba nie skupia w sobie wszystkich g³osów decyzyjnych krajów cz³onkowskich, wiêc warto by³oby sprawdziæ jak by³oby. Gdybanie to nie jest cecha dobrego dyplomaty. Oczywi¶cie nigdy nie powiedzia³em, ¿e chwalê Koalicjantów, sami o tym wiedz±, gdy z nimi rozmawia³em, ale przynajmniej ich nie krytykujê. Rozmy¶la³em nad rozwi±zaniem danego problemu dosyæ d³ugo, dlatego moim b³êdem mo¿e by³o milczenie. Jednak jestem dumny z tego, ¿e nie bra³em w tym udzia³u bezpo¶rednio. Nie zosta³em pos±dzony o stronnictwo. Dialog nie opiera siê najpierw na mocowaniu i t³amszeniu, z racji tego mo¿na by³o pierw g³osowanie zrobiæ, potem dodatkowo prowadziæ dysputê na ten temat, co zrobiæ. Cz³onkowie Stali wypowiedzieliby swoje zdanie, a nu¿ zmieniliby je, ale nie mo¿na zak³adaæ, ¿e tak nie sta³oby siê by³o. I na tym skoñczê przemy¶lenia, pó¼niej dodam wiêcej, jak siê lepiej poczujê.

Senator ds. Dyplomacji
Konsulatu Tyrencji i Luminatu
Send Private Message
Alexander Bleeser

Member

Posted on 29.08.2007 22:20:07
Wasza Ekscelencjo,

Powiem krótko: ¶mieszy mnie pañska wypowied¼. Oczywi¶cie, nie marzyli¶my o niczym innym, lecz zniszczeniu OPM. Marzy nam siê jedynie wieczna chwa³a kosztem Sarmacji, za¶ miast Królestwa Dreamlandu chcemy widzieæ zgliszcza. No i jeszcze Scholandia, która zostanie potraktowana broni± j±drow±, a jej flagi zostan± spalone.

¦mieszne. Nic wiêcej.

Czy Dreamland powinien byæ traktowany tak samo jak siedmioosobowe pañstwo? Proszê mi powiedzieæ, w czym Dreamland jest lepszy od siedmioosobowego - aktywnego (sic!) - pañstwa? Ma lepszy design? Ma systemy? Nie. Jest identyczn± organizacj±, tyle ¿e wiêksz±, a posun±³bym siê w swych stwierdzeniach nawet dalej: aktywna siedmioosobowa mikronacja z du¿± porcj± dobrych pomys³ów mog³aby byæ nawet skuteczniejsza w dzia³aniu od Dreamlandu, Scholandii, Sarmacji, Austro-Wêgier, Surmenii i Brugii razem wziêtych.

Proszê nie rzucaæ fa³szywych oskar¿eñ, samemu traktuj±c siedmioosobowe 'pakiety' potencja³u z pogard± - to siedmioosobowe pañstwo mo¿e w przysz³o¶ci staæ siê hiperkrajem, które bêdzie decydowaæ o losach mikro¶wiata w taki sposób, w jaki teraz nieudolnie próbuje 'Trójka'.

Z powa¿aniem,

Piotr Koscinski

Admin

Posted on 30.08.2007 10:15:18
Ekscelencjo,
Nikogo nie traktujê z pogard±.
Fakt jest taki - chcemy czy nie - ¿e du¿e v-pañstwo ma znacznie wiêksze mo¿liwo¶ci dzia³ania. Choæby dlatego, ¿e mo¿e np. wystawiæ - bo ja wiem? - dziesiêcioosobowy korpus ambasadorów. Co ma znaczenie na arenie v-miêdzynarodowej. A ma³e v-pañstwo ma takie mo¿liwo¶ci g³ównie potencjalnie.
Problem nie polega na sztucznym wyrównywaniu - z rosyjska mówi±c, "urawni³owce". Chodzi o to by przyj±æ nie do wiadomo¶ci - wiêksze v-pañstwa je¶li maj± wiêcej uprawnieñ, to i wiêcej obowi±zków i wiêksz± odpowiedzialno¶æ. Tak¿e za wspomaganie tych mniejszych. Co¶ za co¶. I nie chodzi o jakie¶ szczególnie wielkie uprawnienia "du¿ych".
Mo¿na oczywi¶cie zastosowaæ "urawni³owkê". Tyle, czy mniejsze v-pañstwa jej podo³aj±? Tak po ludzku, prosto: znajd± ludzi by dzia³ali?...
Tu chodzi nie o idee, a o sprawno¶æ dzia³ania i wspó³odpowiedzialno¶æ za organizacjê.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Anarchia Napalm Perun

Member

Posted on 30.08.2007 10:58:11
Przede wszystkim witam wszystkich Pañstwa serdecznie!

Osobi¶cie nie wydaje mi siê dobrym pomys³em roz³amanie OPM tworzeniem alternatywnej organizacji. Niestety, ale spowoduje to powstanie dwóch klubów- czego¶ w rodzaju G-7 i po przeciwnej alternatywnego sojuszu, który bêdzie skupia³ w wiêkszo¶ci kraje mniejsze i Austro- Wêgry jako co¶ w rodzaju du¿ego przedstawiciela i wyraziciela g³osów mniejszo¶ci (taka Brazylia lub Indie).

Moim zdaniem szkoda, bo powstanie nowej organizacji skutecznie przekre¶la mo¿liwo¶æ funkcjonowania wirtualnego ONZu. Ani jedna, ani druga organiziacja nie stanie siê podstaw± do budowania nowej struktury, w której mog³yby siê znale¼æ wszystkie aktywne pañstwa.

Oczywi¶cie popieram d±¿enie MA-W, ju¿ pewnie nieaktualne, do reformy OPM. Instytucja cz³onków sta³ych jest poroniona totalnie. Ale b³±d OPM polega³ moim zdaniem na bardzo ³atwym przyjmowaniu do miêdzynarodowej spo³eczno¶ci wszelkich tworów pseudopañstwowych. Bo, z ca³ym szacunkiem dla mojego v-ojca, ale Teulo... co¶ tam, bo wymówiæ tego nie potrafiê, pañstwo, które ma jednego obywatela i w dodatku jest pod opiek± nieuznawanego prawie powszechnie tworu oderwanego od KS to jaki¶ ¶miech na sali.

Jakakolwiek organizacja a'la ONZ, która ma byæ powa¿n± instytucj± miêdzynarodow± nie mo¿e sobie pozwoliæ na przyjmowanie do swojego grona kilkuosobowych yoyonacji. I niech bêdzie to przestroga dla nowej organizacji v-miêdzynarodowej, a dla OPM nauczka, ¿e nie mo¿na przyjmowaæ byle kogo. Bo ostra selekcja na wstêpie pozwoli³aby unikn±æ potrzeby tworzenia instytucji cz³onków sta³ych.

Wandejski Sarmata, bezpañstwowiec,
by³y Zastêpca Sekretarza Generalnego OPM
http://www.wandystan.only.pl Send Private Message
MichalORhada

Member

Posted on 30.08.2007 11:29:29
Wasza Ekscelencjo, je¿eli pragnie WE obra¿aæ jednego z cz³onków OPM, to czy naprawdê warto by³o siê w ogóle wypowiadaæ?

OPM pod tym wzglêdem powinna kontynuowaæ tradycje FPM, które by³o miejscem wymiany pogl±dów dla wszystkich wirtualnych pañstw, bez wzglêdu na ich wielko¶æ czy zaawansowanie techniczne.

Postawa Wande... Wanda... czy jak to siê tam zwie, jest sprzeczna z ich w³asn± ideologi± - a podobno og³aszaj± siê jako zwolennicy wolno¶ci...

BTW - nie zapamiêtanie s³owa Tuolelenkka dowodzi chyba tylko jednego. S³abo¶ci umys³u, potwierdzanej rzucanymi oszczerstwami.

(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
morwieniec http://www.morbhan.org Send Private Message
Anarchia Napalm Perun

Member

Posted on 30.08.2007 12:56:33
MichalORhada napisa³/a:
Wasza Ekscelencjo, je¿eli pragnie WE obra¿aæ jednego z cz³onków OPM, to czy naprawdê warto by³o siê w ogóle wypowiadaæ?

OPM pod tym wzglêdem powinna kontynuowaæ tradycje FPM, które by³o miejscem wymiany pogl±dów dla wszystkich wirtualnych pañstw, bez wzglêdu na ich wielko¶æ czy zaawansowanie techniczne.

Postawa Wande... Wanda... czy jak to siê tam zwie, jest sprzeczna z ich w³asn± ideologi± - a podobno og³aszaj± siê jako zwolennicy wolno¶ci...

BTW - nie zapamiêtanie s³owa Tuolelenkka dowodzi chyba tylko jednego. S³abo¶ci umys³u, potwierdzanej rzucanymi oszczerstwami.

Odpowiedzia³em na LDMW, mam nadziejê, ¿e to rozja¶ni w±tpliwo¶ci. Je¶li zajdzie potrzeba, zacytujê odpowied¼ tutaj.

Umys³ mam s³aby, ale przynajmniej wiem, w jakim kraju wirtualnym chce dzialac i w stosunku do ktorego jestem lojalny. Bo Wasza Ekscelencja jest szefem Morwanu, reprezentuje w OPM Tuolelenkke, a w Wandystanie jest kwiatonem.

Mateusz Walczak

Member

Posted on 30.08.2007 14:33:48
Witam,

Przede wszystkim na pocz±tku chcia³bym powidzieæ, ze jestem niemile zaskoczony faktem wyst±pienia z OPM A-W. JCKM Franciszek Józef II jak i ca³y naród chcieli pracowac dla organizacji, a to wyst±pienie jest ogromnym zaskoczeniem i jednoczêsnie stwierdzam, i¿ nie rozumiem tak drastycznej decyzji ze strony A-W.

Pro¶ba dla Pana Bruthusa Perun- Radetzky: Pañstw, które posiadaj± skróty KS jest co najmniej du¿o (Królestwo Scholandii, Ksiêstwo Sarmacji, Królestwo Surmeñskie), dlatego mimo, i¿ wiem, ze mia³ Pan na my¶li Sarmacja, to prosi³bym na przysz³o¶æ u¿ywania skrótów, które jasno mówi±, o którym kraju Pan mówi.

Ponadto pro¶ba do Pana O'Rhady oraz Pana Perun- Radetzky: Je¶li Panowie nie pamiêtaj± nazw krajów innego Reprezentanta to proponujê skorzystaæ z opcji "Kopiuj", a nastêpnie "Wklej", gdy pisz± Panowie post.

Co do wypowiedzi Pana Alexander Bleeser, który mia³ ju¿ siê dawno usun±æ z forum OPM, a wci±¿ na nim siedzi i stara siê zrobiæ jeszcze wiêcej szkód. Gdyby odszed³ Pan zaraz po swojej deklaracji, uwa¿a³bym, ¿e Brugia odesz³a i jej predstawiciele te¿. A Pan wci±z chce zniszczyæ jak najwiêcej z obecnie dzia³aj±cych w OPm krajów, wyprowadziæ razem ze sob± i stworzyæ buntownicz± atmosferê w OPM. Pzrypomnê, ¿e ¿adna osoba spoza OPM, je¶li nie jest Reprezentantem nie mo¿e uczestniczyæ w obradach. Je¶li siê Pan nie zgadza - proszê siê wypowiedzieæ.

Je¶li niektóre kraje uwa¿aj±, ¿e stworz± w 3-4 drugi OPM - to niech sobie robi±. Róbcie sobie, trwajcie w przekonaniu, ¿e co¶ tworzycie. Ale to oznacza, ¿e nie umiecie ustaliæ kompromisu, znale¼æ rozwi±zanie, czy po ludzku dogadaæ siê - czyli po prostu nie jeste¶cie Panowie dyplomatami. Przecie¿ mo¿naby za³o¿yæ drugi ONZ, drug± Uniê Europejsk± - ale tam sa dyplomaci i staraj± siê ustaliæ kompromis, wycofaæ siê z jakiej¶ korzy¶ci dla siebie w zamian za co¶ dla innego kraju. A tymczasem KSur, A-W i ZKB uwa¿aj±, ¿e kompromis po czasie jest z³y, udowadniaj±, jacy to repreantanci Sarmacji, Scholandii, Dreamlandu i k±zyd kto ich popiera jest zly. Owszem, system Cz³onków sta³ych by³ stworzony po to, aby Trójk± by³a stabilizacj± w stosunku do mniejszych pañstw, których rozpad ma wiêksze prawdopodobieñstwo, ni¿ np. Sarmacji. teraz my wychodzimy z propozycj± Rady Karty OPM, wg mnie to kompromis, ale Wy, widz±c, ¿e ju¿ nie macie racji wojuj±c jedynie argumentem Cz³onków sta³ych i widz±c, ¿e my jeste¶my w stanie to zlikwidowaæ, odwracacie siê. W takim razie nie jeste¶cie dyplomatami. Nie umiecie znale¼æ komrpomisu, tylko stawiacie swoje warto¶ci ponad wszystko. A gdy widzicie, ze Wasz argument straci³ na wa¿no¶ci, uwajecie, ¿e Was ju¿ nie ma. S³uszna ideologia. Je¶li takie idee bêd± przelane w WKW, to za kilka tygodni i on siê rozpadnie.

Je¶li przedstawiciele A-W, ZKB i KSur s± dyplomatami i umiej± negocjowaæ, to teraz powinni zacz±c rozmowy z OPM: naprawdê, my potrafimy ust±piæ od jakiej¶ decyzji, SG OPM oraz Scholandia i Dreamland pokazali, ze mog± zrezygnowaæ z czego¶ dla dobra iminia innych. A czy Wy, Drodzy Byli Reprezentanci przy OPM z Austro-Wêgier, Królestwa Surmeñskiego i ZK Brugii jeste¶cie w stanie wycofaæ swoj± decyzjê, widz±c chêæ do dalszej wspó³pracy?

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Anarchia Napalm Perun

Member

Posted on 30.08.2007 18:15:21
Mateusz Walczak napisa³/a:

Pro¶ba dla Pana Bruthusa Perun- Radetzky: Pañstw, które posiadaj± skróty KS jest co najmniej du¿o (Królestwo Scholandii, Ksiêstwo Sarmacji, Królestwo Surmeñskie), dlatego mimo, i¿ wiem, ze mia³ Pan na my¶li Sarmacja, to prosi³bym na przysz³o¶æ u¿ywania skrótów, które jasno mówi±, o którym kraju Pan mówi.

Ponadto pro¶ba do Pana O'Rhady oraz Pana Perun- Radetzky: Je¶li Panowie nie pamiêtaj± nazw krajów innego Reprezentanta to proponujê skorzystaæ z opcji "Kopiuj", a nastêpnie "Wklej", gdy pisz± Panowie post.

Pro¶ba do Ja¶nie Pana Walczaka.

O ile pro¶bê o KS rozumiem (chocia¿ nie do koñca, bo zawsze mo¿na dopytaæ, a sam Pan z kontekstu wyczyta³, o jakie KS chodzi), to drug±... albo lepiej nie powiem, bo zaraz siê zacznie afera.

Powiem tylko, ¿e pouczeniami to mo¿e Pan zrobiæ stosunkom wandejsko- scholandzkim wiêcej szkody ni¿ po¿ytku. I proszê o uszanowanie specyfiki kulturowej Wandystanu. Powiedzia³em, co mia³em na my¶li, w najspokojniejszy wandejski sposób.

Gdybym mówi³ po wandejsku i to w dialekcie zwanym perunowym, us³ysza³by Pan co¶ takiego:

S³uchaj Synku, 3#$%^ sobie te rady @@#$%^&

Mam nadziejê, ¿e Scholandczycy potrafi± zrozumieæ, ¿e kultura innego kraju mo¿e byæ inna od Scholandzkiej. I zaznaczam, ¿e nie mam ¿adnych uprzedzeñ ani do Pana ani do Scholandii i liczê na merytoryczn± dyskusjê, bez czepiania siê drobiazgów, w przysz³o¶ci.

Pozdrawiam serdecznie

Piotr Koscinski

Admin

Posted on 30.08.2007 18:36:28
Ekscelencjo,
Mam ogromn± pro¶bê o pos³ugiwanie siê tutaj nie jêzykiem wandejskim, w dialekcie perunowym zw³aszcza, a jêzykiem dyplomatycznym.
Proszê siê przemóc! smiley
Na marginecie: Dyrektor Walczak jest Scholandczykiem, ale jego narodowo¶æ i obywatelstwo nie ma znaczenia, gdy wystêpuje jako dyrektor Gabinetu Sekretarza Generalnego OPM. Podobnie jak moja narodowo¶æ i obywatelstwo nie maj± znaczenia, gdy wystêpuje jako Sekretarz Generalny...

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Edited by Piotr Koscinski on 30.08.2007 18:43:48
Anarchia Napalm Perun

Member

Posted on 30.08.2007 18:46:46
Piotr Koscinski napisa³/a:
Ekscelencjo,
Mam ogromn± pro¶bê o pos³ugiwanie siê tutaj nie jêzykiem wandejskim, w dialekcie perunowym zw³aszcza, a jêzykiem dyplomatycznym.
Proszê siê przemóc!
Na marginecie: Dyrektor Walczak jest Scholandczykiem, ale jego narodowo¶æ i obywatelstwo nie ma znaczenia, gdy wystêpuje jako Syrektor Gabinetu Sekretarza Generalnego OPM. Podobnie jak moja narodowo¶æ i obywatelstwo nie maj± znaczenia, gdy wystêpuje jako Sekretarz Generalny...

Ale¿ ja nie zamierzam odrzucaæ jêzyka dyplomacji. Ale jednocze¶nie jestem Wandejczykiem i podobnie jak szanujê obyczaje innych kultur, proszê o uszanowanie moich. Nie chce mi chyba Diuk powiedzieæ, ¿e mamy siê ró¿niæ kulturowo, ale podczas dyskusji w OPM stosowaæ tylko obyczaje monarchistyczne. Bo nak³anianie mnie do stosowania takich a nie innych obyczajów, czy takiego a nie innego jêzyka, okre¶la siê jako przemoc symboliczn±.

Przeoczy³em podpis Pana Dyrektora. Ale nie zmienia to faktu, ¿e nie mo¿na kogo¶ oddzieliæ od jego kultury i kraju, tylko dlatego, ¿e sprawuje obecnie funkcjê dyrektora czy sekretarza.

Jest jednak Diuk Sarmat±, a Pan Dyrektor Scholandczykiem. Ale nie ci±gnijmy tej dyskusji, bo wydaje mi siê, ¿e nie ma potrzeby.

Miesi±c ze mn± Drodzy Pañstwo wytrzymacie, bo tyle zosta³o mi do koñca kadencji.

Pozdrawiam

Page 1 of 2 1 2 >