|
| Author |
Ksiêstwo Andaluzji |
Yaraeh

|
| Posted on 19.03.2008 19:19:59 |
|
|
Zgodnie z rozdzia³em drugim, artyku³em trzecim Karty Organizacji Polskich Mikronacji, wnioskujê o przyjêcie Ksiêstwa Andaluzji do OPM.
Strona internetowa:
http://www.andaluzja.yoyo.pl/
Yaraeh I Euskadi Ksi±¿ê Andaluzji |
|
| Author |
RE: Ksiêstwo Andaluzji |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 19.03.2008 23:02:04 |
|
|
Uprzejmie proszê na priv o konkretne informacje, dotycz±ce liczby mieszkañców, aktywnych mieszkañców, systemu w³adz, systemu prawa, listy dyskusyjnej i/lub forum dyskusyjnego.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|
| Author |
Alexander Bleeser

|
| Posted on 20.03.2008 13:20:26 |
|
|
Wasza Ekscelencjo!
Apeluj±c o ³askawo¶æ w spogl±daniu na nowe, tworz±ce siê dopiero nacje nie my¶la³em, ¿e dobroduszno¶æ i otwarto¶æ sprowadzi siê do takiego absurdu.
Ksiêstwo Andaluzji, jak dumnie zosta³o nazwane, ju¿ na pierwszy rzut oka zaliczyæ mo¿na do 'yoyonacji' (nie uw³aczaj±c innym mikronacjom o stronach na tym w³a¶nie serwerze, wszak nie o hosting tu chodzi). A gdy przyjrzeæ siê bli¿ej, tylko utwierdzamy siê w przekonaniu, ¿e... tu nic nie ma! Piêciu u¿ytkowników, na forum dwa tematy i kilkana¶cie postów (z czego ponad po³owa to 'gra w skojarzenia' ), ¿adnych infomacji na temat pañstwa, (prócz mapki w±tpliwego pochodzenia oraz god³a i flagi, które choæ dobrze zrobione s± jednak zbyt niewielk± czê¶ci± wiedzy o ca³o¶ci, by traktowaæ je powa¿nie) a w dziale 'Kontakt' - co ugodzi³o mnie najbardziej - widzimy typowo cmsowy szablon 'My company'.
Mam wra¿enie, ¿e to kolejna zabawa JE Yaraeha, który przecie¿ - nie zapominajmy - og³osi³ siê ostatnio premierem Samundy. Je¿eli jednak siê mylê i Ksiêstwo Andaluzji rzeczywi¶cie ma aspiracje staæ siê mikronacj±, (to co mamy przed sob± teraz, to jeszcze nie mikronacja) to w³adca powinien zadbaæ o lepsze przygotowanie, czy w ogóle jak±kolwiek aktywno¶æ (czyli dzia³anie na rzecz pañstwa, a nie organizacjê 'gier forumowych' ) przed z³o¿eniem wniosku do Organizacji.
Owszem, b±d¼my wyrozumiali, ale... bez przesady.
Pozdrawiam,

Edited by Alexander Bleeser on 20.03.2008 13:23:02 |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 20.03.2008 14:14:09 |
|
|
Ekscelencjo,
Ja ka¿dy wniosek o przyjêcie do OPM traktuje z jednakow± staranno¶ci±. Je¶li Andaluzja spe³nia warunki - zaproponujê, by zosta³a do OPM przyjêta. Je¶li nie spe³nia - zaproponujê, by jej nie przyjmowaæ. Na razie na stronie www Andaluzji widzê w³adcê (jak rozumiem, bo nie jest to nigdzie powiedziane - Ksi±¿ê) i 2 obywateli, na forum - 5 u¿ytkowników, natomiast nie widzê ¿adnych przepisów prawa. Czyli, bez powa¿niejszej analizy widaæ, ¿e Andaluzja na dzi¶ warunków Karty OPM nie spe³nia. W szczególno¶ci, nie spe³nia wymogów Art. 3. pkt. 1. (1): "uznaje siê za organizacjê pañstwow±". Nie ma bowiem na stronie www Andaluzji ¿adnego przepisu prawnego, i¿ jest to "organizacja pañstwowa".
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Alexander Bleeser

|
| Posted on 20.03.2008 15:26:49 |
|
|
Ekscelencjo Sekretarzu,
Nikt nie podwa¿a WE kompetencji - nie tylko wierzê, ale i widzê, ¿e jest dok³adnie tak jak WE twierdzi. Uwa¿am jednak, ¿e nawet rozwa¿anie przyjêcia do OPM struktury, która nie jest krajem, za³o¿ona zosta³a w po¶piechu i bez wymaganej do tego dok³adno¶ci oraz zarz±dzana jest przez cz³owieka, który uzurpuje sobie prawo do terenów jednego z pañstw cz³onkowskich jest niebezpieczne. Oczywi¶cie, dobrze, ¿e Wasza Ekscelencja postanowi³ zapoznaæ reprezentantów ze z³o¿onym wnioskiem, ale - na Boga! - nie mo¿emy traktowaæ tego typu prowokacji (bo sposób w jaki zabrano siê do utworzenia Ksiêstwa Andaluzji niew±tpliwie ¶wiadczy o prowokacyjnym 'rodowodzie' tej¿e decyzji [choæ mo¿e nie samego kraju w jego istocie]) powa¿nie! Tak jak powinni¶my walczyæ o prawa mniejszych mikronacji, tak nie mo¿emy pozwoliæ na szarganie ich opinii nacjami dwu-, trzyosobowymi powsta³ymi poprzez przyw³aszczenie sobie cudzych ziem, historii kultury, czy te¿ (jak w tym przypadku) powstaniem pañstwa za³o¿onego przez osobisto¶æ, która tego typu akcji siê dopuszcza³a (dopuszcza do tej pory?).
Czy OPM nie powinna przede wszystkim staæ na stra¿y praw pañstw zaanga¿owanych w rozwój v-¶wiata, a wiêc i swych dotychczasowych cz³onków? Dopuszczanie mo¿liwo¶ci przyjêcia w szeregi OPM kraju, który praktycznie nie istnieje, nie jest uznawany przez ¿adne inne pañstwo cz³onkowskie, (czy w ogóle ¿aden inny kraj) a ponadto 'zarz±dza' nim cz³owiek, który jeszcze wcale nie tak dawno og³osi³ siê premierem Samundy (a warto wspomnieæ, ¿e zorganizowa³ te 'Drugie Królestwo Samundy' w taki sam chaotyczny sposób ) - to ¿art. Takie wydarzenie nie mo¿e mieæ miejsca i my¶lê, ¿e od razu powinno siê temu panu odmówiæ.
Ksiêstwo Andaluzji na dzieñ dzisiejszy nie jest organizacj± pañstwow±, (jak ju¿ Wasza Ekscelencja zauwa¿y³ - choæ nie zgodzê siê z tym, ¿e potrzebny jest osobny dokument prawny taki stan rzeczy stwierdzaj±cy; ale to ju¿ temat na inn± dyskusjê) a struktur± 'krajopodobn±', je¶li mogê siê tak wyraziæ, na dodatek utworzon± w sposób i - ¶miem twierdziæ - ku prowokacji; niedbale i na prêdce, bez refleksji i obywateli uwa¿aj±cych je za swoj± ojczyznê. Nie ma ¿adnych podstaw, ( a powiem nawet, ¿e istniej± same przeciwwskazania) by przyj±æ Ksiêstwo Andaluzji do Organizacji.
Pozdrawiam,

Edited by Alexander Bleeser on 20.03.2008 15:29:23 |
|
| Author |
Piotr Mikolaj

|
| Posted on 20.03.2008 15:35:43 |
|
|
Wasza Ekscelencjo,
Bior±c pod uwagê wczorajsz± sesjê plenarn± OPM, jestem (nader mile) zaskoczony stanowiskiem Waszej Ekscelencji.
Wasze Ekscelencje,
W pe³ni zgadzam siê (bo jaki¿ by³by sens w powielaniu argumentów) ze stanowiskiem Jego Ekscelencji Kanclerza Federalnego ZKB.
(-) Piotr Miko³aj.
Edited by Piotr Mikolaj on 20.03.2008 15:36:04 |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 20.03.2008 15:58:38 |
|
|
Ekscelencje,
Ja nie mam podstaw prawnych do odrzucenia wniosku bez jego zbadania, tylko na podstawie w³asnego przekonania, ¿e wniosek nadaje siê do odrzucenia.
Z regu³y rozpatrywanie wniosku trwa do miesi±ca. To wystarczaj±cy czas na przekonanie siê, czy wnioskodawca w ogóle istnieje, a je¶li istnieje, to czy spe³nia minimum wymogów.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Yaraeh

|
| Posted on 20.03.2008 17:16:49 |
|
|
|
Alexander Bleeser napisa³/a:
Wasza Ekscelencjo!
Apeluj±c o ³askawo¶æ w spogl±daniu na nowe, tworz±ce siê dopiero nacje nie my¶la³em, ¿e dobroduszno¶æ i otwarto¶æ sprowadzi siê do takiego absurdu.
Ksiêstwo Andaluzji, jak dumnie zosta³o nazwane, ju¿ na pierwszy rzut oka zaliczyæ mo¿na do 'yoyonacji' (nie uw³aczaj±c innym mikronacjom o stronach na tym w³a¶nie serwerze, wszak nie o hosting tu chodzi). A gdy przyjrzeæ siê bli¿ej, tylko utwierdzamy siê w przekonaniu, ¿e... tu nic nie ma! Piêciu u¿ytkowników, na forum dwa tematy i kilkana¶cie postów (z czego ponad po³owa to 'gra w skojarzenia' ), ¿adnych infomacji na temat pañstwa, (prócz mapki w±tpliwego pochodzenia oraz god³a i flagi, które choæ dobrze zrobione s± jednak zbyt niewielk± czê¶ci± wiedzy o ca³o¶ci, by traktowaæ je powa¿nie) a w dziale 'Kontakt' - co ugodzi³o mnie najbardziej - widzimy typowo cmsowy szablon 'My company'.
Mam wra¿enie, ¿e to kolejna zabawa JE Yaraeha, który przecie¿ - nie zapominajmy - og³osi³ siê ostatnio premierem Samundy. Je¿eli jednak siê mylê i Ksiêstwo Andaluzji rzeczywi¶cie ma aspiracje staæ siê mikronacj±, (to co mamy przed sob± teraz, to jeszcze nie mikronacja) to w³adca powinien zadbaæ o lepsze przygotowanie, czy w ogóle jak±kolwiek aktywno¶æ (czyli dzia³anie na rzecz pañstwa, a nie organizacjê 'gier forumowych' ) przed z³o¿eniem wniosku do Organizacji.
Owszem, b±d¼my wyrozumiali, ale... bez przesady.
Pozdrawiam,
Odpieraj±c zarzuty...
Dziêkujê za zwrócenie uwagi na dzia³ kontakt, zwyczajnie go pomin±³em, ale ju¿ poprawi³em - jednak¿e jest to wci±¿ rozwi±zanie tymczasowe, bo najprawdopodobniej formularz.
Odno¶nie informacji - to bardzo wygodne, z pozycji v-pañstwa której ju¿ trochê istnieje mówiæ, ¿e informacje s± ubogie - "Zapomnia³ wó³, jak cielakiem by³", chocia¿ mi osobi¶cie nasuwa siê ten dowcip ze studentem i profesorem - z uwagi na powagê instytucji OPM - cytowaæ go nie bêdê.
Za¶ co do sprawy mojego premierowania w Samundzie - gdy rozmawia³em z Jej Królewsk± Wysoko¶ci±, wyrazi³a ona zgodê, abym bra³ udzia³ w odbudowie Królestwa, z pozycji premiera tego kraju. Jednak¿e jej dalsze - niekonsekwentne zachowanie - spowodowa³o we mnie swoisty niesmak, w wyniku czego, odszed³em od Królestwa Samundy.
Al fin, chcia³bym przypomnieæ tylko, ¿e zarówno v-¶wiat jak i Internet w ogóle, jest tylko zabaw±, wiêc nie rozumiem argumentu o "kolejnej zabawie"
|
| Author |
MichalORhada

|
| Posted on 21.03.2008 01:07:10 |
|
|
W ramach protestu przeciwko dyskryminacji m³odych pañstw i nawo³ywania do ³amania zasad OPM, Wolna Republika Morvan jednostronnie uznaje pañstwowo¶æ Ksiêstwa Andaluzji.
Prosimy równie¿ Jego Ekscelencjê Sekretarza Generalnego o obiektywny raport ze zgodno¶ci± tego pañstwa z Kart± OPM.
(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
 |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

|
| Posted on 21.03.2008 09:47:40 |
|
|
WE,
moim zdaniem skoro pañstwo istnieje chyba od 19 marca to trudno by by³o super rozwiniête, przepraszam ale po kilku dniach nie mo¿na oceniæ aktywno¶ci czy intencji twórcy.
Zatem nie mo¿na ju¿ na samym pocz±tku przekre¶laæ jakiego¶ pañstwa, bo cyt.:
Piêciu u¿ytkowników, na forum dwa tematy i kilkana¶cie postów (z czego ponad po³owa to 'gra w skojarzenia' ), ¿adnych infomacji na temat pañstwa, (prócz mapki w±tpliwego pochodzenia oraz god³a i flagi, które choæ dobrze zrobione s± jednak zbyt niewielk± czê¶ci± wiedzy o ca³o¶ci,
Jak to mówi±, nie od razu Kraków zbudowano.
My¶lê ¿e klimat jest ciekawy i ja bym da³a mo¿liwo¶æ rozwoju Ksiêstwu Andaluzji.
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 21.03.2008 11:47:48 |
|
|
Ekscelencje,
Raport na pewno bêdzie obiektywny.
Natomiast jestem zdania, ¿e je¶li kto¶ zak³ada v-pañstwo i na razie ma 5 u¿ytkowników forum i w sumie 3 obywateli to nie powinien natychmiast zwracaæ siê o cz³onkostwo w OPM. Mo¿e i powinien prosiæ OPM o pomoc - i Organizacja takiej pomocy na pewno nie odmówi.
Wg. mnie takim minimum, choæ nigdzie nie okre¶lonym formalnie, jest posiadanie co najmniej 10 mieszkañców w tym 5 aktywnych; posiadanie minimum prawa pañstwowego, a tak¿e co najmniej forum dyskusyjnego i/lub listy duskusyjnej.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Mateusz Walczak

|
| Posted on 21.03.2008 13:17:52 |
|
|
Ekscelencje, prosi³bym uprzejmie o spokój.
OPM nikogo nie dyskryminuje, nie rozumiem wiêc, sk±d takie g³osy.
Wszelkie dyskusje bêdziemy mogli zacz±æ dopiero w momencie, gdy zobaczymy raport. Obecnie poczekajmy na raport...
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
Alexander Bleeser

|
| Posted on 21.03.2008 15:00:55 |
|
|
Wasze Ekscelencjo!
Dziêkujê za zwrócenie uwagi na dzia³ kontakt, zwyczajnie go pomin±³em, ale ju¿ poprawi³em - jednak¿e jest to wci±¿ rozwi±zanie tymczasowe, bo najprawdopodobniej formularz.
Odno¶nie informacji - to bardzo wygodne, z pozycji v-pañstwa której ju¿ trochê istnieje mówiæ, ¿e informacje s± ubogie - "Zapomnia³ wó³, jak cielakiem by³",
Có¿, nie czy siê ¶miaæ, czy powinienem raczej p³akaæ. Pó³ biedy gdyby zawarto¶æ strony by³a uboga - ale ona jest pusta! Nie ma na niej niemal ¿adnych informacji! ¯adnej wzmianki o obowi±zuj±cym systemie, nic o strukturach w³adzy wykonawczej, (których to organizacja - przypominam - jest niezbêdna, by w ogóle ubiegaæ siê o przyjêcie do Organizacji), ¿adnej inicjatywy - czegokolwiek co ¶wiadczy³oby o faktycznym istnieniu Ksiêstwa Andaluzji. Same strony, nawet pe³ne, to nie dowód, to ¿adne potwierdzenie, gwarant, czy (tym bardziej) samo pañstwo - to jedynie ¶rodek jego wyrazu. Rozumiem zapa³, ba!, niecierpliwo¶æ, ale nie przychodzi siê z niczym do miêdzynarodowych instytucji. To po prostu niepowa¿ne.
A w przys³owiu jak byk (tak, byk ) stoi 'cielêciem', ale to ju¿ z czystej z³o¶liwo¶ci. 
Za¶ co do sprawy mojego premierowania w Samundzie - gdy rozmawia³em z Jej Królewsk± Wysoko¶ci±, wyrazi³a ona zgodê, abym bra³ udzia³ w odbudowie Królestwa, z pozycji premiera tego kraju. Jednak¿e jej dalsze - niekonsekwentne zachowanie - spowodowa³o we mnie swoisty niesmak, w wyniku czego, odszed³em od Królestwa Samundy.
...i postanowi³em je sobie przyw³aszczyæ. Godne po¿a³owania.
Al fin, chcia³bym przypomnieæ tylko, ¿e zarówno v-¶wiat jak i Internet w ogóle, jest tylko zabaw±, wiêc nie rozumiem argumentu o "kolejnej zabawie"
Zgadza siê, ale ka¿da gra ma swoje regu³y. Tutaj jednymi z nich s± ca³kiem realne warto¶ci, wiêc nie mo¿emy uznawaæ ka¿dego zmy¶lonego, jednoosobowego pañstewka, którego za³o¿enia sprowadzaj± siê do jak najszybciej wykonanej strony i z³o¿eniu wniosku o przyjêcie do Organizacji. A co dalej..?
Ekscelencjo!
W ramach protestu przeciwko dyskryminacji m³odych pañstw i nawo³ywania do ³amania zasad OPM, Wolna Republika Morvan jednostronnie uznaje pañstwowo¶æ Ksiêstwa Andaluzji.
Wielce zmartwi³a mnie Wasze Ekscelencji wypowied¼. Od zawsze walczy³em o prawa mniejszych oraz m³odych mikronacji i cel ten przy¶wiecia mi po dzi¶ dzieñ. Temu s³u¿y³o wyst±pienie z OPM, za³o¿enie WPW, (podzia³a³o - czê¶ciowo, bo czê¶ciowo - no, ale krzywdz±cy zapis z Karty OPM znikn±³) temu s³u¿y ci±g³a praca i pomoc udzielana innym w³adcom. Mo¿e nie jestem 'Pierwszym Orêdownikiem' wolno¶ci, ale dzia³aniem cz³owiek, który postanawi siê w koñcu nim okrzykn±æ, kierowa³by przede wszystkim brak rozwagi. Nie mo¿e zabrakn±æ nam wcze¶niejszego pomy¶lunku, szczególnie gdy dzier¿ymy odpowiedzialno¶æ za ca³e pañstwa, narody - nawet te wirtualne! Przecie¿ to od naszych, nawet symbolicznych decyzji zale¿± losy v-¶wiata - jakkolwiek nieskromnie mia³oby to zabrzmieæ.
Tym samym ¶mia³o mogê stwierdziæ, i¿ nie nawo³ujê do ³amania praw, a jedynie do tego w³a¶nie zdrowego rozs±dku. Jak traktowaæ mamy pañstwo, którego w³adze og³aszaj± swe panowanie bez ¿adnego przygotowania: bez przemy¶lenia systemu rz±dzenia, bez obmy¶lenia praw i wolno¶ci. Przecie¿ s± to sprawy ca³kiem podstawowe! Sprawy, bez których ¿adna organizacja isnieæ nie mo¿e. Nie przeciwstawiam siê krajom m³odym ani niedo¶wiadczonym, nie zwalczam pañstw ani w³adców o odmiennych pogl±dach, nieznanych b±d¼ zwyczajnie niepopularnych, czy nielubianych. Nie, nie o to chodzi! Chodzi o zachowanie pewnych ca³kiem oczywistych zasad, pewnej kolejno¶ci, która winna przy¶wiecaæ ka¿dej osobie sprawuj±cej w³adzê. Najpierw przygotowanie, kompetencje, my¶l i plan, a przede wszystkim wola dzia³ania. Pó¼niej dopiero przychodzi czas na '¶wiecenie' sw± prac± na innych, co mówiê bez ¿adnej z³o¶liwo¶ci. W wypadku Ksiêstwa Andaluzji priorytety zdaj± siê byæ odwrócone: najpierw zg³aszamy siê do Organizacji, by nas 'popar³a', (wziê³a pod opiekê?) a do rzetelnej pracy bierzemy siê w drugiej kolejno¶ci. Naprawdê trudno nie odnie¶æ wra¿enia, ¿e taka w³a¶nie 'agenda' przy¶wieca w³adzom w/w pañstwa (bior±c jeszcze pod uwagê poprzednie dzia³ania samego w³adcy).
Nie wypowiadam siê przeciw Ksiêstwu Andaluzji jako pañstwu, andaluzyjczykom jako obywatelom, a wreszcie przeciw JE Yaraehowi jako w³adcy - nie! Wo³am o rozs±dek i poszanowanie dla panuj±cych zasad, które przychodz±, zreszt±, z samej (wspominanej przeze mnie tak czêsto) rozwagi!
Najpierw pracujmy - pó¼niej wo³ajmy o uznanie.
Najpierw siê starajmy - dopiero pó¼niej pro¶my o pomoc.
Czy¿ nie tak powinno to wszystko dzia³aæ?
Wasza Krolewska Mo¶æ,
Nie odmawiam Ksiêstwu Andaluzji mo¿liwo¶ci rozwoju. Nie odmawiam Ksiêstwu Andaluzji jakkichkolwiek mo¿liwo¶ci! Nie chcia³bym przytaczaæ wszystkich swych argumentów z tekstu powy¿ej, ale s± pewne sprawy, o których najzwyczajniej nale¿y wspomnieæ raz jeszcze. Popieram wszelkie formy aktywno¶ci, wszelkie sensowne i konstruktywne dzia³anie - nie wszystkie jednak 'akcje' JE Yaraeha mo¿na do takowych zaliczaæ. Tak jak powstanie Morvanu nie budzi wed³ug mnie ¿adnych w±tpliwo¶ci, republika powsta³a na drodze wypowiedzenia pos³uszeñstwa w³adcy (wola³bym nie anga¿owaæ siê znów w dyskusjê: s³usznie czy nie, ale fakty s± faktami) i powsta³a z woli i ku chwale obywateli, tak s± powa¿ne powody, które zmuszaj± do refleksji nad genez± Ksiêstwa Andaluzji. JE Yaraeh piêæ dni temu za³o¿y³ 'nowe' Królestwo Samundy, za¶ ju¿ trzy dni pó¼niej powstaje Ksiêstwo Andaluzji! Dla mnie jest to do¶æ podejrzane: czy oznacza to, ¿e samozwañczy premier Samundy zrzek³ siê w³adzy? Sprawa jest wyj±tkowo mêtna. Poczekajmy wiêc na raport JE Sekretarza, choæ w±tpiê, by wniós³ w tej sprawie co¶ nowego. Póki JE Yaraeh wci±¿ uwa¿a siê za w³adcê dwóch pañstw, do jednego z nich nie maj±c przy tym ¿adnych praw, wydaje mi siê, ¿e przysz³o¶æ Ksiêstwa Andaluzji jest przes±dzona. Co mog³oby istotnie zmieniæ sytuacjê tego¿ pañstwa? Przygotowanie, praca, praca, praca... No i takie 'drobnostki' jak zrzeczenie siê pretensji do Samundy.
Wasza Ksi±¿êca Mo¶æ,
Bior±c pod uwagê wczorajsz± sesjê plenarn± OPM, jestem (nader mile) zaskoczony stanowiskiem Waszej Ekscelencji.
Cieszy mnie, ¿e dokona³a siê nagle taka zmiana w opinii o mej osobie. Nie jestem wszak zatwardzia³ym, konserwatywnym libera³em, wolê raczej my¶leæ osobie jako o cz³owieku rozs±dnym (choæ czasem sam dziwiê siê, ¿e tego w³a¶nie rozs±dku mi brak).
'À la fin' moje pogl±dy, jak i ca³± powy¿sz± wypowied¼ pozwolê podsumowaæ sobie s³owami poety:
Wolno¶æ, wolno¶æ ponad wszystko!
Wolno¶æ, a nie samowola...

|
|
| Author |
Yaraeh

|
| Posted on 21.03.2008 16:06:33 |
|
|
Alexander Bleeser napisa³/a:
Wasze Ekscelencjo!
Odno¶nie informacji - to bardzo wygodne, z pozycji v-pañstwa której ju¿ trochê istnieje mówiæ, ¿e informacje s± ubogie - "Zapomnia³ wó³, jak cielakiem by³",
Có¿, nie czy siê ¶miaæ, czy powinienem raczej p³akaæ. Pó³ biedy gdyby zawarto¶æ strony by³a uboga - ale ona jest pusta! Nie ma na niej niemal ¿adnych informacji! ¯adnej wzmianki o obowi±zuj±cym systemie, nic o strukturach w³adzy wykonawczej, (których to organizacja - przypominam - jest niezbêdna, by w ogóle ubiegaæ siê o przyjêcie do Organizacji), ¿adnej inicjatywy - czegokolwiek co ¶wiadczy³oby o faktycznym istnieniu Ksiêstwa Andaluzji. Same strony, nawet pe³ne, to nie dowód, to ¿adne potwierdzenie, gwarant, czy (tym bardziej) samo pañstwo - to jedynie ¶rodek jego wyrazu. Rozumiem zapa³, ba!, niecierpliwo¶æ, ale nie przychodzi siê z niczym do miêdzynarodowych instytucji. To po prostu niepowa¿ne.
A w przys³owiu jak byk (tak, byk  ) stoi 'cielêciem', ale to ju¿ z czystej z³o¶liwo¶ci.
Nie ma to jak...o ironio...cielêca zagrywka...
...i postanowi³em je sobie przyw³aszczyæ. Godne po¿a³owania.
Nic sobie nie przyw³aszczy³em.
Zgadza siê, ale ka¿da gra ma swoje regu³y. Tutaj jednymi z nich s± ca³kiem realne warto¶ci, wiêc nie mo¿emy uznawaæ ka¿dego zmy¶lonego, jednoosobowego pañstewka, którego za³o¿enia sprowadzaj± siê do jak najszybciej wykonanej strony i z³o¿eniu wniosku o przyjêcie do Organizacji. A co dalej..?
Pewnie! Bo ka¿da mikronacja, nawet Sarmacja, od razu by³a taka jaka jest teraz!
Nie odmawiam Ksiêstwu Andaluzji mo¿liwo¶ci rozwoju. Nie odmawiam Ksiêstwu Andaluzji jakkichkolwiek mo¿liwo¶ci! Nie chcia³bym przytaczaæ wszystkich swych argumentów z tekstu powy¿ej, ale s± pewne sprawy, o których najzwyczajniej nale¿y wspomnieæ raz jeszcze. Popieram wszelkie formy aktywno¶ci, wszelkie sensowne i konstruktywne dzia³anie - nie wszystkie jednak 'akcje' JE Yaraeha mo¿na do takowych zaliczaæ. Tak jak powstanie Morvanu nie budzi wed³ug mnie ¿adnych w±tpliwo¶ci, republika powsta³a na drodze wypowiedzenia pos³uszeñstwa w³adcy (wola³bym nie anga¿owaæ siê znów w dyskusjê: s³usznie czy nie, ale fakty s± faktami) i powsta³a z woli i ku chwale obywateli, tak s± powa¿ne powody, które zmuszaj± do refleksji nad genez± Ksiêstwa Andaluzji. JE Yaraeh piêæ dni temu za³o¿y³ 'nowe' Królestwo Samundy, za¶ ju¿ trzy dni pó¼niej powstaje Ksiêstwo Andaluzji! Dla mnie jest to do¶æ podejrzane: czy oznacza to, ¿e samozwañczy premier Samundy zrzek³ siê w³adzy? Sprawa jest wyj±tkowo mêtna. Poczekajmy wiêc na raport JE Sekretarza, choæ w±tpiê, by wniós³ w tej sprawie co¶ nowego. Póki JE Yaraeh wci±¿ uwa¿a siê za w³adcê dwóch pañstw, do jednego z nich nie maj±c przy tym ¿adnych praw, wydaje mi siê, ¿e przysz³o¶æ Ksiêstwa Andaluzji jest przes±dzona. Co mog³oby istotnie zmieniæ sytuacjê tego¿ pañstwa? Przygotowanie, praca, praca, praca... No i takie 'drobnostki' jak zrzeczenie siê pretensji do Samundy.
Nie wiem kto wymy¶li³ informacjê o nowym Królestwie Samundy oraz o jakichkolwiek roszczeniach Ksiêstwa Andaluzji do terytorium tego pañstwa, i mnie to nie interesuje. Tylko sprostujê. Po raz pierwszy i ostatni. Wiêcej nie bêdê siê powtarza³, wiêc proszê przeczytaæ uwa¿nie.
Nie wnikaj±c w genezê konfliktu Morwan - Samunda, zaproponowa³em Meisande odbudowê Samundy. Mia³em w nowej, odbudowanej Samundzie byæ premierem. Za³o¿y³em zatem now± stronê Samundy i doda³em skrypt banku. Nie wiem, czy funkcja premiera, na któr± Meisande de facto i de iure siê zgodzi³a oznacza natychmiast g³owê pañstwa, poniewa¿ wydaje mi siê, i¿ tak nie jest, aczkolwiek, zawsze mogê siê myliæ. Ksiêstwo Andaluzji, jako takie nie wysuwa tak¿e ¿adnych roszczeñ terytorialnych w stosunku do terytoriów obecnie zajmowanych przez Królestwo Samundy.
'À la fin' moje pogl±dy, jak i ca³± powy¿sz± wypowied¼ pozwolê podsumowaæ sobie s³owami poety:
Wolno¶æ, wolno¶æ ponad wszystko!
Wolno¶æ, a nie samowola...
A ja chcia³bym zakoñczyæ swoj± wypowied¼ krótk± pro¶b± - je¿eli kto¶ nie zna tematu dog³êbnie - vide: Samunda, to niech nie wypowiada siê na ten temat...
|
| Author |
Percian de Wega

|
| Posted on 21.03.2008 17:19:45 |
|
|
Zgadzam siê tu z wieloma argumentami, zarówno jak i ze stron± ubiegaj±c± sie o cz³onkostwo jak i innych cz³onków OPM. Mimo to poczekajmy na raport, jednak zastanawia mnie czy Jego Ekscelencja Yaraeh naprawdê widzia³ realne mozliwo¶ci na przyst±pienie Ksiêstwa Andaluzji do OPM po kilku dniach istnieniach. Je¶li prawd± jest, ¿e powsta³o 19 marca. Czekajmy na raport... 
Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM
Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu |
|
| Author |
Yaraeh

|
| Posted on 21.03.2008 19:14:42 |
|
|
Poniewa¿ Ksiêstwo Andaluzji nie spe³nia punktu z Karty OPM, proszê o odroczenie terminu opracowania raportu o tydzieñ - do tego czasu zostan± przeprowadzone niezbêdne konsultacje z mieszkañcami i zostanie wydana Ustawa Zasadnicza.
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 21.03.2008 21:23:57 |
|
|
Ekscelencjo,
Zwyczajowy termin rozpatrywania wniosku to 1 (jeden) miesi±c.
Wiêc i tak poczekam.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Patryk I

|
| Posted on 21.03.2008 23:18:53 |
|
|
Zgadzam siê z wypowiedziami Jego Ekscelencji Alexandra Bleesera.
Królestwo Natanii jest przeciwne przyjêciu w struktury OPM Ksiêstwa Andaluzji.
JE Yareah jest osoba która uciek³a z Sarmacji po tym jak S±d skaza³ go za udowodnione czyny.Po ucieczce z Sarmacji stworzy³ nowe Królestwo Samundy a teraz ksiestwo Andaluzji.Ja nie mam zaufania do cz³owieka który wszystkich wko³o obra¿a.
Król Natanii
Patryk I Labacki |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 21.03.2008 23:35:29 |
|
|
Ekscelencjo,
Nie zamierzam byæ adwokatem JE Yaraeha, ale trudno mówiæ o jego ucieczce z Sarmacji. Raczej - oddali³ siê.
Proponujê wróciæ do tematu po 10. kwietnia. 10-15 kwietnia to termin, w jakim przewiduje przedstawienie raportu o Andaluzji.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Patryk I

|
| Posted on 22.03.2008 00:18:45 |
|
|
Oddali³ siê od wykonania kary.
Je¿eli Ksiêstwo Andaluzji ma byæ cz³onkiem OPM to Królestwo natanii odejdzie z OPM bo ja nie mam zamiaru wspó³pracowaæ z tworem który nawet yoyonacjom do piêt nie dorasta i zapewne nie bêdzie.
Król Natanii
Patryk I Labacki |
|
|
|  |