Print thread view
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Sekretariat | Gabinet Sekretarza Generalnego
Page 2 of 3 < 1 2 3 >
Author RE: Nominacja szefa Misji
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 10.07.2008 09:03:49
Informujê, i¿ otrzyma³em od w³adz Genovii oficjalny wniosek o odwo³anie szefa misji (szef misji musi mieæ zgodê pañstwa przyjmuj±cego).
Skoro jednak misja zosta³a zawieszona, to niejako automatycznie przesta³a mieæ szefa; decyzjê w sprawie nowego kierownika misji podejmê w razie, gdy zadecydujê o ponownym wys³aniu misji do Genovii. W tej sprawie bêdê rozmawia³ z w³adzami Genovii.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
Ksiaze Genovi

Member

Posted on 10.07.2008 09:20:51
Drogi Panie Matuszu. Pragnê sie odnie¶æ do pañskiej wypowiedzi lecz nie mam zamiaru komentowaæ naszego dementi wyrazili¶my ju¿ to co twierdzimy na ten temat

Nie, ¿eby to by³o jako wypominanie, natomiast zachêcam WE do zainstalowania Firefoxa, poprawia on b³êdy i naprawdê maile/posty staj± siê czytelniejsze.

WE mam Firefoxsa ale proszê uwierzyæ nie poprawia on wszystkich b³êdów a Dyslektyk pope³nia je mimowolnie. Wiem ze Dysleksja nie zmienia tu sprawy ¿e b³êdów nie powinno byæ, ale proszê mi uwierzyæ, staram siê.

Konsekwencja nie polega na rozmawianiu, a niekonsekwencja na nierozmawianiu. Proszê nie nadinterpretowaæ sobie tego s³owa dla potrzeb w³asnych.

Ta moja wypowiedz o Konsekwencji to by³ akurat ¿art smiley wiem konsekwencja polega na czym innym i proszê mi uwierzyæ ¿e jestem konsekwentny w decyzjach. Mo¿na to zobaczyæ choæby po tym ¿e Genovia nadal istnieje. Kiedy mój przyjaciel zachorowa³ i u¶mierci³ sie w Genovii nie musia³em wróciæ na tron ale Genovia przesta³a by istnieæ. Stworzy³em j± i bêdê robi³ wszystko aby nie zginê³a.

Owszem, nie ma punktu, natomiast ja wiedz±c, ¿e pope³niam b³êdy ortograficzne i interpunkcyjne najpierw wklei³bym tekst do Worda, przeedytowa³ zgodnie z zasadami poprawnej polszczyzny i dopiero opublikowa³. Wstydzi³bym siê pokazaæ strony www, na której jest b³±d na b³êdzie. Tu nie chodzi o paragraf - tu chodzi o poziom, który musi byæ utrzymany.

Wiem o co Panu chodzi ale naprawdê mo¿e sie powtórzê ale Firefoxs ani Word nie wy³apuje wszystkich b³êdów ka¿da strona czy formularz Genovi wklejam najpierw do Worda te co wy³apuje Word zmieniam a resztê có¿ ludzie i po po prostu mi mówi±.
Tutaj zgadzam siê z Ekscelencjo van Haddenem - od czego¶ trzeba zacz±æ, a on zdecydowa³, ¿e to "czego¶" to b³êdy jêzykowe.

Owszem zgadzam sie tu i z nim ale przede wszystkim poprawiaj±c bê³dy jêzykowe mo¿na by³o poprawiæ te¿ b³êdy prawne. Ma WE racje 13 mamy i od paru dni jest te¿ polonista którego ju¿ poprosi³em aby pochodzi³ po stronach Genovii i wy³apa³ b³êdy wiec nied³ugo bêdê poprawia³.

No tak, wybra³ WE bardzo dobr± drogê. Rzuciæ koronê, a potem jeszcze raz j± przej±æ.

Có¿ zrzuci³em bo teraz có¿ nie da³o rady pogodziæ ¶wiata Realnego z Genovia a tak¿e nie mia³em si³ do ci±g³ych k³ótni z rz±dem czy te¿ nie raz w OPM.

Mateusz Walczak napisa³/a:
które mo¿e bêdzie istnia³o miesi±c, mo¿e dwa, a mo¿e po tygodniu za³o¿ycielowi sie znudzi.

WE ... Wiec to Genovia ma za sob± zaraz min± trzy miesi±ce i proszê tak pomy¶leæ... Czy gdyby Pan co¶ robi³ tak d³ugo np. Budowa³ dom czy zostawi³ by pan go w stanie surowym ¿eby niszcza³? Czy szuka³ by pan funduszy aby go wykoñczyæ i ¿eby przetrzyma³ pana synów wnuczêta?

Serdecznie Pana pozdrawiam Król Regent Genovii

Tutaj w ¿aden sposób nie odnios³em siê konkretnie do Genovii. Genovia ma za sob± trzy miesi±ce - proszê spojrzeæ jednak jakie burzliwe. Je¶li dobrze liczê, to bêdzie ju¿ trzeci w³adca pañstwa w ci±gu tej nied³ugiej historii Genovii. To ¶wiadczy o niestabilno¶ci, jednak nie wymagam od takiego pañstwa od razu stabilizacji. Natomiast misja t± stabilno¶æ mia³a zapewniæ.

Natomiast jeszcze jedna rzecz. D³ugo - jest pojêciem bardzo ogólnym. Po trzech miesi±cach dla przyk³adu by³bym w stanie dosyæ szybko zapomnieæ o Scholandii i przenie¶æ siê gdzie indziej. Ale po obecnie 1,5 roku w±tpiê w to. Natomiast marne porównanie do domu w tym wypadku. Jako¶ mnie nie szczególnie przekonuje.

Tak ale co pocz±æ taki ju¿ los gdy Filip wstêpowa³ na tron nie wiedzia³ ¿e jest chory i teraz ja wróci³em na rok poniewa¿ nastêpca dla Genovii jest niepe³noletni i nie wie za du¿o o naszym kraju i o mikronacjach przygotowuje go do tego wszystkiego. A co do domu chcia³em panu zobrazowaæ tylko

Serdecznie Pozdrawiam Król Regent

Genovia to kraj wspania³y lecz smutny po stracie króla smiley
www.genovia.yoyo.pl Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 15.07.2008 17:48:16
Zosta³em oficjalnie poproszony przez Genoviê, prze¿ywaj±c± ciê¿kie chwile po ¶mierci Za³o¿yciela - o pomoc.
Ze swej strony odpowiedzia³em, ¿e je¶li sytuacja w Genovii ulegnie dramatycznemu pogorszeniu, to proponujê objêciem przez OPM protektoratu nad Genovi±.
Protektorat funkcjonowa³by w sposób nastêpuj±cy:

Protektor - SG OPM i w jego zastêpstwie Zastêpca Protektora - ZSG OPM uzyskaliby prawo do wydawania dekretów z moc± ustawy

Protektor powo³ywa³by Premiera spo¶ród obywateli Genovii, a w razie braku zainteresowanych - powo³ywa³by Komisarycznego Szefa Rz±du.

Mam jednak nadziejê, ¿e nie bêdzie to potrzebne.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Victorio Mortuus

Member

Posted on 15.07.2008 20:06:07
Ekscelencjo,

Z ca³ym szacunkiem, ale czy Organizacja naprawdê nie potrafi pomóc Genovi w inny sposób? Uwa¿am, ¿e protektorat OPM nad Genovi± to do¶æ....kontrowersyjny pomys³. Mo¿e najpierw dobrze by by³o, gdyby cz³onkowie OPM zapoznali siê w ca³o¶ci z raportem przedstawionym Ekscelencji, a nie tylko jego kawa³kami. Ja osobi¶cie jestem ciekaw nie tylko ca³o¶ci raportu, ale konfrontacji raportu z opiniami w³adz Genovi.

Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Posted on 15.07.2008 23:11:52
Tylko czy jest taka ogromna potrzeba zajmowanie siê pañstwem, który ma naprawdê bardzo nisk± aktywno¶æ? My¶lê, ¿e je¶li Genovia sama siebie nie ruszy aktywno¶ci±, to nikt jej tu z OPM nie pomo¿e. Po prostu Genovia, je¶li nie wytrwa, ustanie, tak jak niejedno v-pañstwo. Nie wiem, czy jest sens tak utrzymywaæ jakie¶ pañstwo przy ¿yciu na si³ê.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Victorio Mortuus

Member

Posted on 15.07.2008 23:20:42
Z ca³ym szacunkiem, gdyby Genovia mia³a wysok± aktywno¶æ, to nie potrzebowa³aby pomocy OPM. Moim zdaniem powinni¶my wspieraæ Pañstwa, które istnieæ chc±, a które nie zawsze sobie daj± radê. Oczywi¶cie, nie mówiê tu o bezgranicznej pomocy oraz wiecznym wspomaganiu, ale takie jakby rozpoczêcie prac na powa¿nie mo¿e by ruszy³o administracjê Genovii. I nie mówiê tu o jakim¶ 2-tygodniowym okresie wspomagania po czym tworzone s± tajne raporty, ale o d³u¿szej wspó³pracy, po czym efekty jej by³y weryfikowane i oceniane, czy Pañstwo to ma szanse na samoistnienie czy te¿ nie.

Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 16.07.2008 13:22:55
Raport przedstawi³em niemal w ca³o¶ci.
Reszta nie jest obecnie istotna dla sprawy.
Ja wiem, ¿e mój pomys³ mo¿e byæ kontrowersyjny. I z pewno¶ci± nie zamierzam siê przy nim upieraæ - zw³aszcza, ¿e nie ma reakcji Genovii. Ale by³by to ciekawy precedens... do ewentualnego wykorzystania w przysz³o¶ci.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Victorio Mortuus

Member

Posted on 16.07.2008 14:24:49
Owszem, precedens, tylko pytanie, czy precedens w pozytywnym czy w negatywnym tego s³owa znaczeniu? Ja uwa¿am, ¿e mog³oby to byæ wykorzystywane w przysz³o¶ci, ale nie do s³usznych celów. Tak± mam obawê.

Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 16.07.2008 14:54:08
Hmmm... dlaczego nie do s³usznych celów?
Wg mnie ew. protektorat OPM powinien byæ czasowy (do 3 miesiêcy z mo¿liwo¶ci± przed³u¿enia o dalsze 3) i zatwierdzany przez wiêkszo¶æ Cz³onków OPM. Oraz przede wszystkim: na wniosek zainteresowanego v-pañstwa, którego istnienie jest zagro¿one.
Czy w ogóle pojawi± siê takie przypadki (poza ew. Genovi±?) - nie wiem.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
MIvG

Member

Posted on 16.07.2008 15:11:33
Proponujê by owszem ta pomoc przyjela forme protektoratu, ale w formie misji pod nazwa np. Misja Tymczasowej Administracji w Genovi (MTAG). Panstwa-czlonkowie mogliby wyslac jakis swoj kontyngent urzednikow pod egida OPM do pomocy wladzom Genovi.

A drugi pomysl, fakt moze i kontrowersyjny, zeby stworzyc kontyngent wojskowy OPM, wowczas panstwa czlonkowie moglyby wyslac pod egida OPM na misje stabilizacyjna swe wojska do zaprowadzenia porzadku w sytuacjach takich, jaka zaistniala w Al Rajn, na wniosek panstwa, w ktorym miala by byc owa misja przeprowadzona i za zgod± wiêkszo¶ci pañstw cz³onkowskich co do wys³ania wojsk.

Z powa¿aniem,
(-) Maksymilian I, Król Brugii
BR0011 3779037 www.brugia.go.pl Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 16.07.2008 17:12:51
Wasza Królewska Mo¶æ,
Oczywi¶cie, to dobre pomys³y. Kontyngent wojskowy OPM... Có¿, ja w Sarmacji jestem kontradmira³em, wiêc mogê bardzo powa¿nie spraw± siê zaj±æ. Spróbujmy!

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Ksiaze Genovi

Member

Posted on 16.07.2008 17:28:45
Prosze o wybaczenie ale nie jestem w stanie nic rozsadnego teraz napisaæ proszê o zrozumienie

Paul_Foerner

Member

Posted on 16.07.2008 19:00:53
mo¿e nie jestem reprezentantem Brugii w OPM, ale jako Mistrz Gwardii Stadhouderskiej mogê zaoferowaæ swoj± ewentualn± zbrojn± pomoc w misji.

(-) mst. Paul Einar kawaler Foerner,
Sekretarz Kultury, Nauki i Edukacji, Mistrz Gwardii Stadhouderskiej, ¦wiecki Opiekun Brugijskiego Ko¶cio³a Reformowanego, margrabia Marchii Wschodniej Mersji.
Send Private Message
Ksiaze Genovi

Member

Posted on 17.07.2008 11:41:05
Wasze Ekscelencje, przyjaciele nie zaprzeczam ¿e mia³em zamiar zawiesiæ Genovie na czas w którym mia³em rz±dziæ. Mo¿e kilku osob± z tego grona dam satysfakcje ale poprostu ja nie mam si³y, nie mam si³y by prowadziæ Genovie. Abdykowa³em w³asnie dlatego ze nie mam si³y i nie umiem prowadziæ rozmów dyplomatycznych na takim poziomie którym mogê co¶ zyskaæ. Ale wczoraj po pogrzebie sta³o sie co¶, co postawi³o mnie w miêdzy m³otem a kowad³em, i nie wiem co robiæ.

daniochas

Member

Posted on 17.07.2008 11:57:56
Có¿ siê wiêc sta³o? My¶lê, ¿e Genovia powinna i dalej siê rozwijaæ.

www.vrp.hostingas.in/forum Send Private Message
KM

Member

Posted on 17.07.2008 18:43:13
I bedzie tylko dajmy troche czasu

Send Private Message
Ksiaze Genovi

Member

Posted on 18.07.2008 17:56:33
Wasze Ekscelencje, Przyjaciele. Wstrz±¶niêty i za³amany ¶mierci± swego jedynego przyjaciela i ojca projektu v-pañstwa Genoviia chcia³em j± zamkn±æ bad¼ zawiesiæ jej dzia³alno¶æ do czasu a¿ Adam (nastêpca wyznaczony w testamencie) nie osi±gnie wymaganego wieku w Genovii do rz±dów. Przez ten czas rz±dziæ mia³em ja jako regent ze wzglêdu na to ¿e poprzednio przed Filipem Abdykowa³em. Nie mam si³y i nie wiem ju¿ jak mam prowadziæ Genovie, nie umiem prowadziæ rozmów dyplomatycznych. Jednak jestem miedzy przys³owiowym m³otem a kowad³em. Z jednej strony nie chce rz±dziæ ale z drugiej muszê. Ju¿ to t³umacze. Zaraz po pogrzebie otrzyma³em list od Rodziców Filipa zaadresowany do mnie i zapieczêtowany królewska pieczêci±. Obawiaj±c sie tego listu nie chcia³em go otworzyæ, lecz gdy nabra³em odwagi (po wspomagaczu) moje obawy sie spe³ni³y. Filip przeczuwaj±c moje plany przed ¶mierci± napisa³ list w którym prosi mnie bym za wszelk± cenê nie zamyka³ Genovii i gdy jego ¿ycie nie bêdzie ju¿ istnieæ chce aby trwa³a Genovia, ¿ywy jego pomnik. Przyjaciele proszê o zrozumienie, nie wiem co robiæ. Dawniej my¶la³em ¿e Genovia zna kilka osób wrogo nastawionych do siebie, ale po ¶mierci filipa muszê stwierdziæ ¿e mylili¶my sie. Sparcie Duchowe jakie dosta³em od was by³o wiêksze ni¿ pomoc misji OPM, a wrêcz twierdze ¿e ¿adna pomoc tego typu nie równa³a by sie z t± pomoc± jak± otrzyma³em od was w ostatnim czasie. Moj± wypowiedz pragnê zakoñczyæ s³owami z Testamentu Filipa. "Non Omnis Moriar - to co we mnie nie zniszczalne trwa, a niezniszczalnym niech bêdzie Genovia.

daniochas

Member

Posted on 19.07.2008 08:41:44
Uwa¿am, ¿e s³owa zmar³ego to prawo i WE musi zostaæ regentem.

daniochas

Member

Posted on 19.07.2008 08:43:41
Obojêtnie od wyników tej próby w³adzy nad Genovi±, WE spe³ni ostatni± wolê zmar³ego, je¶li jest co¶ takiego, jak Raj, to bêdzie widzia³, ¿e zosta³a spe³niona.

Ksiaze Genovi

Member

Posted on 19.07.2008 08:50:21
tak tylko s± dwa ma³e szkopu³y:
1. Nie mam si³y
2. Nie umiem
Nie wiem jak teraz pokierowaæ Genovia zawsze by³ Filip on Doradza³ pomaga³ a teraz zosta³em sam smiley

Page 2 of 3 < 1 2 3 >