| Author |
RE: Samunda przestaje istnieæ. |
MichalORhada

|
| Posted on 28.03.2008 17:55:14 |
|
|
|
Wykluczam te¿ mo¿liwo¶æ uznania jakiegokolwiek traktatu, który zosta³by podpisany przez Ekscelencjê O'Rhadê "w dwóch postaciach", czyli jako najwy¿sza w³adza Tuolelenkki i WR Morvan równocze¶nie.
¦miech na sali - w takim razie zastanawiam siê, czemu Generalny Sekretarz tak bardzo broni unii Sarmacji z Baridasem - vide http://www.sarmacja.org/dziennik/akt,808.html
Nie móg³bym te¿ uznaæ traktatu, który z ramienia Tuolelenkki zosta³by podpisany przez kogo¶ innego, ni¿ demokratycznie wybrane w³adze.
Od kiedy OPM jest ostoj± demokratycznych stadardów w pañstwach cz³onkowskich? Ilu spo¶ród cz³onków OPM jest pañstwami demokratycznymi? Na podstawie jakich przepisów prawa Wasza Ekscelencja nie uzna w³adz cz³onka, jakim jest Tuolelenkka?
Jest rozwi±zywalna, ale... nie jest, gdy¿ TY jestes wladca. Miales tylko otoczyc opieka a nie odbierac mi wladze.
W³adzê sam porzuci³e¶, a ja, nie mog±c namówiæ Ciê do podjêcia jej, zdecydowa³em siê na kroki maj±ce na celu jej zachowanie - wcze¶niej usuniêto j± z mapy mikronacji (ju¿ jest na niej ponownie), chciano j± usun±æ z OPM jako nieaktywn± i gdyby nie moje dzia³ania, bêd±ce zgodne z prawem i z interesem Tuolelenkki, nikt poza Tob± by ju¿ o niej nie pamiêta³.
A umowa jest rozwi±zywalna. Zajrzyj do Aktu Dyspozycyjnego Ziem Zale¿nych, bêd±cego obecnie podstaw± funkcjonowania Protektoratu Tuolelenkki. W drodze plebiscytu organizowanego przez jedn± ze stron, umowa, jak± stanowi, mo¿e byæ rozwi±zana przez naród Tuoleleñski. Ja nie pe³niê ju¿ w Tuolelence ¿adnych funkcji, poza reprezentacj± w OPM.
(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan

Edited by MichalORhada on 28.03.2008 20:17:25 |
|
| Author |
Alexander Bleeser

|
| Posted on 28.03.2008 18:04:52 |
|
|
Ekscelencjo,
Rezygnacja ze starañ o cz³onkostwo WRM w Organizacji Polskich Mikronacji w ¿aden sposób nie rozwi±zuje problemu. Nie powinni¶my uznawaæ reprezentacji Zjednoczonego Imperium Tuoleleñskiego tak d³ugo, jak bêdzie pod kontrol± Morvan b±d¼ do przyjêcia Wolnej Republiki do OPM. By³aby to straszna niekonsekwencja ze strony pañstw cz³onkowskich - je¿eli nie uznajemy danego kraju, nie uznajemy równie¿ jego zwierzchnictwa nad innymi organizacjami pañstwowymi. Przytaczaj±c s³owa JKM Piotra Miko³aja: Morvan nie istnieje. Nie mo¿emy wiêc d³u¿ej akceptowaæ podporz±dkowanej Republice Tuolelenki.
Chyba ¿e WRM zostanie przyjête do Organizacji.
Pozdrawiam,

|
|
| Author |
rhadmor

|
| Posted on 28.03.2008 18:15:47 |
|
|
|
MichalORhada napisa³/a:
W³adzê sam porzuci³e¶, a ja, nie mog±c namówiæ Ciê do podjêcia jej, zdecydowa³em siê na kroki maj±ce na celu jej zachowanie - wcze¶niej usuniêto j± z mapy mikronacji (ju¿ jest na niej ponownie), chciano j± usun±æ z OPM jako nieaktywn± i gdyby nie moje dzia³ania, bêd±ce zgodne z prawem i z interesem Tuolelenkki, nikt poza Tob± by ju¿ o niej nie pamiêta³.
A umowa jest rozwi±zywalna. Zajrzyj do Aktu Dyspozycyjnego Ziem Zale¿nych, bêd±cego obecnie podstaw± funkcjonowania Protektoratu Tuolelenkki. W drodze plebiscytu organizowanego przez jedn± ze stron, umowa, jak± stanowi, mo¿e byæ rozwi±zana przez naród Tuoleleñski. Ja nie pe³niê ju¿ w Tuolelence ¿adnych funkcji, poza reprezentacj± w OPM.
1.Nie porzucilem ^^
2.Jakos jak tworzylem moje pierwsze panstwo, nie pomyslales o pomocy.
EDIT : czyli w praktyce nie ma szans - ja jestem rdzenny do bólu, Akt stanowi o obywatelach I kategorii. Z kolei, sam jeden przeciwko wam 4 [tak, jestem/bylem mieszkancem, zreszta jestem zapisany na liste WMM] nie mam szans zwyciezyc w plebiscycie - ja jeden jestem drzennym mieszkancem i ja jeden jestem narodem w tej sytuacji...
Ola de Bourbon-Hughson, Erboka

Edited by rhadmor on 28.03.2008 18:22:21 |
|
| Author |
MichalORhada

|
| Posted on 28.03.2008 19:51:14 |
|
|
|
By³aby to straszna niekonsekwencja ze strony pañstw cz³onkowskich - je¿eli nie uznajemy danego kraju, nie uznajemy równie¿ jego zwierzchnictwa nad innymi organizacjami pañstwowymi.
Po pierwsze, gdzie jest napisane, ¿e OPM ma prawo uznawaæ b±d¼ nie pañstwa? Uznawaæ mog± poszczególni cz³onkowie - a tu zgodno¶ci nie ma. Chocia¿by Wandystan WRM uznaje i ma z nim ¶cis³e stosunki dyplomatyczne i traktat o pañstwach siostrzanych. Zreszt±, nie mówimy tu o WRM - Tuolelenkka jest suwerennym pañstwem, które przekaza³a czê¶æ kompetencji w³adczych innemu pañstwu. A to nie powinno byæ przedmiotem debaty i zainteresowania OPM, jako ¿e jest to uk³ad w pe³ni bilateralny.
Przytaczaj±c s³owa JKM Piotra Miko³aja: Morvan nie istnieje.
Ja równie dobrze mogê przytoczyæ kilka ró¿nych cytatów. Np. st±d - V-¶wiat nie istnieje!
A na powa¿nie - przy ca³ym moim szacunku do JKM Piotra Miko³aja (hej, tato! ;-) ) - nie jest on moim autorytetem w kwestii istnienia b±d¼ nie Wolnej Republiki Morvan.
(-) Micha³ O'Rhada

Edited by MichalORhada on 28.03.2008 20:17:49 |
|
| Author |
Alexander Bleeser

|
| Posted on 29.03.2008 17:00:01 |
|
|
Wasza Ekscelencjo,
Ma WE s³uszno¶æ: OPM nie uznaje poszczególnych krajów w stricte prawnym tego s³owa znaczeniu. St±d w³a¶nie wszczynanie postêpowania ad. usta³o¶ci b±d¼ nie pañstwowo¶ci ZI Tuoleleñskiego; st±d wnioski i g³o¶ne debaty - widaæ wiêkszo¶æ cz³onków OPM nie zgadza siê na uznanie Wolnej Republiki Morvan b±d¼ nie mo¿e zaakceptowaæ sposobu prowadzenia przezeñ dyskusji (za³atwianie spraw WRM poprzez delegaturê ZIT).
Co do drugiej czê¶ci WE wypowiedzi: ¶miem twierdziæ, ¿e tak wielka sprawa jak przekazanie kompetencji jednego pañstwa drugiemu powinna zostaæ poddana nie tylko debacie, lecz i wnikliwemu badaniu. Szczególnie, gdy w protektorat zamienia siê ca³kowicie samodzielne dot±d pañstwo cz³onkowskie OPM, a jego protektorem zostaje przez wiêkszo¶æ nieuznawana, zamieszana w ró¿nego rodzaju konflikty terytorialne Wolna Republika Morvan - pozostaj±ca poza strukturami Organizacji, a jednak roszcz±ca sobie prawo (po¶rednio, bo po¶rednio, ale jednak) do wypowiedzi ex officio zwierzchnictwa nad ZIT. Takie rzeczy nie powinny mieæ miejsca - nie chodzi tylko o prawo, ile raczej o obyczaj - o klasê.
Pozdrawiam,

|
|
| Author |
MichalORhada

|
| Posted on 29.03.2008 17:43:56 |
|
|
Wasza Ekscelencjo!
Wasza Ekscelencja odnosi siê do przesz³o¶ci. Ju¿ przyzna³em siê do b³êdu, jakim by³o wypowiadanie siê w imieniu Wolnej Republiki Morvan i zaprzesta³em tego. Obecnie jestem tu jedynie w imieniu Protektoratu Tuolelenkki, jako jego reprezentant. Wolna Republika Morvan nie reprezentuje Tuolelenkki.
Status Protektoratu nie ró¿ni siê wiele od statusu ZIT po Traktacie Radoszyckim. Wówczas nikt nie prostestowa³, obecnie Wasza Ekscelencja zajmuje siê przede wszystkim protestami. Kwestia przekazania kompetencji jednego pañstwa innemu jest kwesti± dotycz±c± tych dwóch pañstw. OPM owszem, mo¿e tej sprawie siê przyjrzeæ, ale próby oceniania tego zdarzenia, b±d¼ próby zmiany tego stanu przez naciski w postaci szanta¿y by³by karygodne. A do tego, nie ukrywajmy, to wszystko zmierza.
(-) Micha³ O'Rhada
 |
|
| Author |
Mateusz Walczak

|
| Posted on 30.03.2008 00:22:06 |
|
|
Ekscelencje,
W³a¶nie zakoñczy³o siê g³osowanie ws. niepodleg³o¶ci Samundy. W g³osowaniu wziê³o udzia³ 6 obywateli, wszyscy g³osowali za. W zwi±zku z zakonczeniem g³osowania niejako koñczê swoj± powinno¶æ jako Wysoki Komisarz OPM ds. Samundy. Prosi³bym wiêc o podjêcie przez SG dalszych kroków w tej sprawie.
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
MichalORhada

|
| Posted on 30.03.2008 04:45:46 |
|
|
Wasza Ekscelencjo!
OPM w³a¶nie odegra³ cudown± sztukê pod tytu³em "Jak daæ niepodleg³o¶æ niepodleg³emu krajowi". My¶lê, ¿e je¿eli jaka¶ osoba przyjrza³a siê temu z zewn±trz, nie mog³a by powstrzymaæ siê od ¶miechu. A i mi jest trudno.
(-) Micha³ O'Rhada
 |
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 06.04.2008 13:32:22 |
|
|
Ekscelencje,
Raport w sprawie Samundy zostanie przedstawiony wkrótce.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|
| Author |
Alexander Bleeser

|
| Posted on 17.04.2008 18:02:59 |
|
|
I có¿ sta³o siê z raportem..? 

|
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 22.04.2008 15:28:34 |
|
|
Raport z pe³nienia funkcji Wysokiego Komisarza OPM.
W dniu 19.03.2008 r., zgodnie z decyzj± Sekretarza Generalnego OPM, zosta³em powo³any na stanowisko Wysokiego Komisarza OPM ds. Samundy w randze pos³a. Tym samym zosta³em pierwszym Wysokim Komisarzem w historii OPM.
Ju¿ 20.03 br. zarejestrowa³em siê na forum Samundy oraz przedstawi³em swoj± osobê mieszkañcom pañstwa i cele, który jako Wysoki Komisarz mia³em zrealizowaæ. G³ównym celem, który postawi³ przede mn± do realizacji Sekretarz Generalny by³o zorganizowanie referendum, w którym mieszkañcy Samundy mieli zadecydowaæ o przynale¿no¶ci do WR Morvan b±d¼ do pozostania niepodleg³ym pañstwem.
Aby mo¿na by³o przeprowadziæ referendum, potrzebowa³em informacji o sta³ych mieszkañcach Samundy (lub jak kto woli - obywatelach), wytyczenia specjalnej grupy dla nich oraz tematu do g³osowania, do którego dostêp bêd± mieli tylko stali mieszkañcy. Ju¿ nastêpnego dnia, JKM Meisande V przygotowa³a spis mieszkañców oraz za³o¿y³a podforum do przeprowadzenia referendum oraz wys³a³a przypomnienia do sta³ych mieszkañców o g³os w referendum i aktywno¶æ w tym wa¿nym dla pañstwa okresie.
23.03 zosta³ ustalony oficjalnie termin referendum na dni 26-29 marca. Ponadto zosta³a zamkniêta lista osób uprawnionych do g³osowania, na której znalaz³o siê osiem osób.
G³osowanie przebieg³o bez zak³óceñ, odby³o siê w planowanym terminie w tym w±tku. 30.03 og³osi³em wynik g³osowania - g³osowa³o sze¶ciu sta³ych mieszkañców, za niepodleg³o¶ci± zag³osowali wszyscy (sze¶æ g³osów za), nikt nie by³ przeciw.
Podpisano:
(-) Mateusz Walczak, Hrabia Walczakopola,
Wysoki Komisarz OPM ds. Samundy
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Piotr Koscinski

|
| Posted on 22.04.2008 16:29:21 |
|
|
Serdecznie dziêkujê Mateuszowi Walczakowi. To bardzo dobry precedens: przeprowadzili¶my udan± misjê pokojow±. I mamy pierwszego dyplomatê, który odniós³ sukces!...

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Percian de Wega

|
| Posted on 22.04.2008 18:11:24 |
|
|
Uwa¿am, ¿e Samunda powinna na samym pocz±tku przed t± ustn± "umow±" miêdzy Lordem Protektorem, a JKM Meisande przeprowadziæ referendum. My¶lê, ¿e to s± w³a¶nie standardy demokracji (oczywi¶cie nie wszystkie). Bez referendum Samundczycy (?) zostali pozbawieni podstawowych praw demokracji. Ale jak to mówi±: co sie sta³o, to ju¿ sie nie odstanie.
Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM
Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu |
|
| Author |
Mateusz Walczak

|
| Posted on 23.04.2008 20:27:27 |
|
|
Przede wszystkim dziêkujê za zaufanie Pana Sekretarza, jak widac spisa³em siê dobrze i wype³ni³em nale¿ycie swoje dzia³ania, co mnie bardzo cieszy. Dziêkujê za gratulacje, oczywi¶cie, polecam siê na przysz³o¶æ i proszê o odwo³anie ze stanowiska Wysokiego Komisarza, gdy¿ chyba ju¿ nie jestem tam¿e potrzebny.
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

|
| Posted on 23.04.2008 20:36:28 |
|
|
Ja chcia³abym w imieniu swoim jak i wszystkich Samundyjczyków podziêkowaæ JE Mateuszowi Walczakowi za okazan± pomoc.
Niestety niebawem WE zostanie odwo³any z ZKS jednak zawsze bêdzie mile widzianym go¶ciem.
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
|
| Author |
ANARCHOREALISTA

|
| Posted on 02.12.2008 19:49:25 |
|
|
a szkoda ¿e przesta³a istnieæ bo wydawa³a siê fajnym i ciekawym pomys³em  |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

|
| Posted on 03.12.2008 09:51:52 |
|
|
Hmm... chyba nie ¶ledzi Pan na bie¿±co informacji z v-¶wiata....
Istniejemy i mamy siê dobrze 
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
|