Print thread view
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Sekretariat | Gabinet Sekretarza Generalnego
Page 1 of 3 1 2 3 >
Author Nominacja szefa Misji
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 05.05.2008 15:28:47
1. Powo³ujê niniejszym
Patricka Christiana hr. van Haddena
na stanowisko specjalnego przedstawiciela OPM w Genovii w randze charge d'affaires.

2. Do czasu wprowadzenia unormowañ dotycz±cych misji OPM, Patrick Christian hr. van Hadden pozostawaæ bêdzie pracownikiem Gabinetu Sekretarza Generalnego OPM.

3. Specjalny przedstawiciel OPM w Genovii przedstawi w terminie dni 14 raport w kwestii ewentualnej pomocy, jakiej Organizacja mo¿e udzieliæ Genovii. Jest równie¿ upowa¿niony do kontaktowania siê z Cz³onkami OPM celem uzyskania dla Genovii koniecznych porad prawnych i organizacyjnych.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
Author RE: Nominacja szefa Misji
Mateusz Walczak

Member

Posted on 06.06.2008 14:36:50
Przegl±daj±c forum i stare w±tki traci³em na ten.

Piotr Koscinski napisa³/a:
1. Powo³ujê niniejszym
Patricka Christiana hr. van Haddena
na stanowisko specjalnego przedstawiciela OPM w Genovii w randze charge d'affaires.

2. Do czasu wprowadzenia unormowañ dotycz±cych misji OPM, Patrick Christian hr. van Hadden pozostawaæ bêdzie pracownikiem Gabinetu Sekretarza Generalnego OPM.

3. Specjalny przedstawiciel OPM w Genovii przedstawi w terminie dni 14 raport w kwestii ewentualnej pomocy, jakiej Organizacja mo¿e udzieliæ Genovii. Jest równie¿ upowa¿niony do kontaktowania siê z Cz³onkami OPM celem uzyskania dla Genovii koniecznych porad prawnych i organizacyjnych.

1. Czy JE Hadden pracuje i pomaga Genovii doj¶æ do norm OPM?
2. Czy SG uczyni³ kroki w kierunku "unormowañ dotycz±cych misji OPM". Czy jest sens wogóle tworzenie takich aktów?
3. Wczoraj min±³ miesi±c od powo³ania. JE Hadden nie przedstawi³ ¿adnego raportu dotycz±cego kwestii pomocy. Nie s³ysza³em, aby zwróci³ on siê o pomoc do jakiego¶ kraju. Czy mo¿na liczyæ na raport, je¶li tak to kiedy?
4. Czy dalsze prowadzenie misji ma sens(czy misja wogóle mia³a miejsce?), skoro przedstawiciel Genovii na forum zapowiedzia³, i¿ Genovia spe³nia wszystkie wymogi. Je¶li takowy wniosek jest, to w jakim terminie mo¿emy spodziewaæ siê raportu SG w tej sprawie?

Jeszcze jedna rzecz. Kilka dni temu by³ post o tym, ¿e Genovia spe³nia wszystkie warunki. Sprawdzi³em, jednak autor zmieni³ jego tre¶æ 2 dni temu, a brzmi ona nastêpuj±co:

niestety ja juz nie podejme wspó³pracy a mój nastêpca, je¶li bêdzie chcia³ ponowi mój wniosek o przyjêcie Genovii do OPM-u

Bior±c w/w fakty pod uwagê proszê SG o opinie.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 06.06.2008 14:40:52
Ekscelencjo!

Niestety, wiem tylko, ¿e zada³ Królowi Genovii pytanie, czego potrzebuje/oczekuje i poza tym jego aktywno¶ci nie widaæ. ¯a³ujê tego.

2. Czy SG uczyni³ kroki w kierunku "unormowañ dotycz±cych misji OPM". Czy jest sens wogóle tworzenie takich aktów?

Gdybym uczyni³, by³oby je widaæ smiley Jest sens, o ile takowe misje bêd± - a moim zdaniem byæ powinny. Ale zaproponujê co¶ skromnego, bez nadmiernego rozbudowywania.

3. Wczoraj min±³ miesi±c od powo³ania. JE Hadden nie przedstawi³ ¿adnego raportu dotycz±cego kwestii pomocy. Nie s³ysza³em, aby zwróci³ on siê o pomoc do jakiego¶ kraju. Czy mo¿na liczyæ na raport, je¶li tak to kiedy?

Spróbujê go o to zapytaæ.

4. Czy dalsze prowadzenie misji ma sens(czy misja wogóle mia³a miejsce?), skoro przedstawiciel Genovii na forum zapowiedzia³, i¿ Genovia spe³nia wszystkie wymogi. Je¶li takowy wniosek jest, to w jakim terminie mo¿emy spodziewaæ siê raportu SG w tej sprawie?

Ma sens, bo sytuacja Genovii jest moim zdaniem szczególna i do¶æ niestabilna.
Chyba, ¿e Genovia nie bêdzie takiej aktywno¶ci chcia³a.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Percian de Wega

Moderator

Posted on 06.06.2008 21:15:58
Je¶li o moje skromne zdanie chodzi... Jestem sceptycznie nastawiony w stosunku do obecnej sytuacji Genovii. Skarland, który jest "rówie¶nikiem" przejawia wiêksz± aktywno¶æ, a tak¿e staje siê coraz bardziej "cywilizowan±" mikronacj±. Oczywi¶cie ka¿dy kraj powinien dostaæ szansê by zaistnieæ, ale ta wegetacja Genovii trwa zbyt d³ugo.

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu
Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Posted on 06.06.2008 22:03:38
Piotr Koscinski napisa³/a:
Ekscelencjo!

Niestety, wiem tylko, ¿e zada³ Królowi Genovii pytanie, czego potrzebuje/oczekuje i poza tym jego aktywno¶ci nie widaæ. ¯a³ujê tego.

W takim razie nie narzucajmy siê - je¿eli ze strony Genovii nie ma odpowiedzi, to zamykamy t± sprawê i kolokwialnie mówi±c zwijamy manatki.

Gdybym uczyni³, by³oby je widaæ smiley Jest sens, o ile takowe misje bêd± - a moim zdaniem byæ powinny. Ale zaproponujê co¶ skromnego, bez nadmiernego rozbudowywania.

No tak. Tylko jakie prawdopodobieñstwo jest, ¿e zg³osi siê do nas pañstwo z takiego v-Trzeciego ¦wiata, s³abo rozwiniête gospodarczo i prawnie? teraz mieli¶my tak± sytuacje. Kiedy siê mo¿e powtórzyæ - nie wiemy.

Aczkolwiek zgadzam siê, opracujmy taki akt i czekajmy, a nó¿ kto¶ siê zg³osi. Temat zosta³ od¶wie¿ony, z czego tak¿e siê cieszê.

Spróbujê go o to zapytaæ.

By³bym wdziêczny, bo ¿adnych informacji od JE Haddena nie ma, niestety.

Ma sens, bo sytuacja Genovii jest moim zdaniem szczególna i do¶æ niestabilna.
Chyba, ¿e Genovia nie bêdzie takiej aktywno¶ci chcia³a.

Dobrze, ale je¿eli ¿adnego zainteresowania ze strony Genovii nie ma, to po co mamy byæ natrêtni? Proponujê wys³aæ jednego maila do w³adz, czy s± zainteresowane i wszystko bêdzie jasne.

~~~

Percian de Wega napisa³/a:
Je¶li o moje skromne zdanie chodzi... Jestem sceptycznie nastawiony w stosunku do obecnej sytuacji Genovii. Skarland, który jest "rówie¶nikiem" przejawia wiêksz± aktywno¶æ, a tak¿e staje siê coraz bardziej "cywilizowan±" mikronacj±. Oczywi¶cie ka¿dy kraj powinien dostaæ szansê by zaistnieæ, ale ta wegetacja Genovii trwa zbyt d³ugo.

Moim zdaniem nie powinni¶my podchodziæ do v-pañstw porównuj±c. Nie mo¿na porównywaæ czego¶ odmiennego - to owszem, nowe v-pañstwa, mo¿na by rzec rówie¶nicze. Je¶li natomiast Genovia spe³nia³aby wszystkie warunki, to nawet Skarland mo¿e byæ 5 razy mniejszy, a i tak tych ostatnich nie przyjmiemy, bo nie wyrazili takiej woli.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Ksiaze Genovi

Member

Posted on 07.06.2008 09:15:25
Z tego co wiem Król Filip przyjo³ pomoc OPM jako mo¿liwosc szybszej realizacji rozbudowy Genovii

Genovia to kraj wspania³y lecz smutny po stracie króla smiley
www.genovia.yoyo.pl Send Private Message
Bogusj

Member

Posted on 08.06.2008 18:06:59
ksiaze_genovi napisa³/a:
Z tego co wiem Król Filip przyjo³ pomoc OPM jako mo¿liwosc szybszej realizacji rozbudowy Genovii

Wielki Triumwir Triumwiratu Erboki,
Bogusj de Cubalibre
2383535 2383535 2383535 2383535 www.erboka.org Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 08.07.2008 23:57:30
Otrzyma³em raport od hr. van Haddena. Cytujê fragmenty:

(...)

Przedstawiona pomoc:
- sprawdzanie poprawno¶ci jêzykowej stron Królestwa Genovii, wskazywanie najbardziej rzucaj±cych siê w oczy b³êdów
- sugestia zmiany formatu map na *.jpg z obecnego *.bmp
- rozpoczêcie poprawy aktów prawnych, a przede wszystkim gruntowna zmiana tekstu Konstytucji
- systematyczne rady podczas rozmów z w³adzami

Wprowadzone zmiany:
brak (na moje pytania o termin poprawek, w³adze ca³y czas u¿ywa³y okre¶lenia 'nied³ugo'. )

Inne uwagi:
W mojej opinii Królestwo Genovii jest w du¿ym stopniu niestabilne, ¶wiadcz± o tym ostatnie, czêste zmiany na tronie. Tamtejsze w³adze maj± inne priorytety, ni¿ wiêkszo¶æ mikronacji (choæby skupienie siê na tworzeniu w³asnej micropedii). Kontakt z w³adzami jest mocno utrudniony, moje pytania czêsto pozostaj± bez odpowiedzi, a rozmowy s± urywane. (...) Sugerujê zawieszenie misji do czasu, a¿ Genovia osi±gnie pewien, wy¿szy stopieñ stabilno¶ci, gdy¿ w obecnym momencie wszelka pomoc koñczy siê fiaskiem.

Wobec powy¿szego, ZAWIESZAM misjê, udzielaj±c tymczasem p. Patrickowi Ch. hrabiemu van Hadden urlopu. Dziêkujê Panu Hrabiemu za cenne i aktywne dzia³anie!
O ile hr. van Hadden siê zgodzi, poproszê go pozostanie dyplomat± OPM w randze pos³a nadzwyczajnego i ministra pe³nomocnego.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Author RE: Dementi
Ksiaze Genovi

Member

Posted on 09.07.2008 09:34:01
Dementi Delegata Królewskiego:
Niniejszym zaprzeczamy rfaktomr1; przedstawionym w raporcie szefa misji OPM-u w Genovii.
Pragniemy odnie¶æ siê do ka¿dej sprawy przedstawionej w powy¿szym raporcie.

1.W czasie przedstawiania nam pomocy nie wspomniany by³ jeden z wymienionych przez Pana van Haddena. Nie mówi³ on o pomocy w sprawie naszych b³êdów jêzykowych mia³a to byæ pomoc prawna

2.Drug± spraw± s± formaty plików po przemy¶leniach król uzna³ i¿ formularze w Genovii s± wa¿niejsze od map . I od³o¿y³ ow± sprawê na pó¼niejszy tor, ponadto mówi³ Panu van Haddenowi , ¿e bêdziemy mieli nowe mapy.

3.Kolejna sprawa to akt prawne w konstytucji na któr± musieli¶my czekaæ NIECA£Y MIESI¡C! Nie poprawione by³y ¿adne akty prawne lecz tylko b³êdy ortograficzne, interpunkcyjne i pozamieniane parê s³ów. Ponadto w ci±gu tego miesi±c , milcz±cego oczekiwania na now± konstytucje napisali¶my swoj± w³asn±, Krótsz± i bardziej zrozumia³a dla ludu.

4.Cytujê : systematyczne rady podczas rozmów z w³adzami. Dosta³em do dyspozycji archiwum gg króla i stwierdzam jasno ¿e to wielokrotnie Król nie szef misji pisa³ i nie dostawa³ odpowiedzi.

5. Kolejn± rzecz± jest có¿ zaskakuj±cy cytat: Wprowadzone zmiany:
brak (na moje pytania o termin poprawek, w³adze ca³y czas u¿ywa³y okre¶lenia 'nied³ugo'. )
Tak owych pytañ by³y dwa i trwa³y prace pilniejsze nad Kancelari± koronn± i GUS-em.

6.Nastêpna spraw± s± zmiany na tronie. Jak Pañstwo wiecie na tronie Genovii zasiada³ Aleksander Renaldi który Abdykowa³ oraz Filip jego realny przyjaciel. Niestety Król Filip Renaldi zachorowa³ powa¿nie w RZECZYWISTO¦CI ma ciê¿k± bia³aczkê zosta³o mu 3 miesi±ce ¿ycia, który wola³ spêdziæ inaczej ni¿ przy komputerze i szpitalnym ³ó¿ku. Tak wiêc nie nasz± jest win± ¿e mamy zmianê na tronie, nowy nastêpca który powinien teraz nastaæ jest ciut za m³ody skoñczy 17 lat za nieca³e 6 i najwcze¶niej wtedy bêdzie móg³ rz±dziæ.

7.Zacytuje teraz: Tamtejsze w³adze maj± inne priorytety, ni¿ wiêkszo¶æ mikronacji (choæby skupienie siê na tworzeniu w³asnej micropedii). Owszem mamy inne priorytety ale nie Wikipedia. Swoja Wikipediê stworzyli¶my i zostawili¶my to lud a nie my j± ma edytowaæ naszymi priorytetami jest tworzenie urzêdów i formularz s±dzê ¿e dla ka¿dej mikronacji wa¿niejsze s± urzêdy i formularze a nie formaty plików graficznych.

8.Kontakt z w³adzami jest mocno utrudniony, moje pytania czêsto pozostaj± bez odpowiedzi, a rozmowy s± urywane. Tu nale¿y odwróciæ ca³y tekst . To nasz król wielokrotnie pisa³ do Szefa misji i nie otrzymywa³ odpowiedzi. Szef misji z w³asnej woli napisa³ tylko raz aby dowiedzieæ siê z kim ma siê kontaktowaæ po ¶mierci Filipa i drugi raz aby zakomunikowaæ po nieca³ym miesi±cu rpracyr1; ¿e ma konstytucje tyle ze król powiedzia³ jasno konstytucja ¿e on nie wejdzie w ¿ycie bo jest nowa czekaj±ca do zatwierdzenia przez parlament.

9. Ostatnia spraw± do jakiej chce siê odnie¶æ s± owe fiaska wspomniane przez Szefa Misji. Gdyby szef misji skupi³ siê na wa¿niejszych sprawach takich jak urzêdy, pomoc prawna nie jêzykowa i zamienianie s³ówek na pewno by¶my z niej korzystali czê¶ciej.

Podsumowuj±c Raport Szefa misji nie jest zgodny z prawd±. Dla nas jego dzia³anie by³o nieaktywne i wcale niecenne skupianie siê na rzeczach mniej wa¿nych jest strat± czasu dla nowej mikronacji . Bez formularzy nie ma jak siê zg³osiæ siê do pañstwa ani nie ma kontaktu z pañstwem, a mapy có¿ bez map królestwo mo¿e istnieæ tak samo jak z bykami ale wa¿ne aby konstytucja by³a, dlatego oceniamy i¿ praca Szefa misji jak± rwykona³r1; w Genovii jest nie potrzebna i zaledwie mizerna wci±gu miesi±ca mo¿na by³o zrobiæ du¿o wiêcej wa¿niejszych rzeczy .

Podpisano Delegat Królewski

Potwierdzam s³owa Delegata Królewskiego.

Piotr Koscinski

Admin

Posted on 09.07.2008 10:17:12
Ekscelencjo,
Dziêkujê za powy¿sze uwagi.
¯yczê Genovii sukcesów.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Mateusz Walczak

Member

Posted on 09.07.2008 14:03:34
zaprzeczamy faktom

Ekscelencjo, faktom nie mo¿na zaprzeczyæ.

¯yczê powodzenia w rozwoju, natomiast czy jest sens tworzenia mikronacji w 1-2 osoby? Nie s±dzê.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
FJ II

Member

Posted on 09.07.2008 14:50:09
Wasza Ekscelencjo,

Z ca³ym szacunkiem, ale nie wtr±cajmy siê w sprawy innych, dobrze? Bynajmniej, ja Austro-Wêgry te¿ tworzy³em sam (pó¼niej do³±czyli siê inni, teraz to oni s± g³ówn± si³± napêdow±) i te¿ mi WE powie, ¿e "nie by³o sensu"? Nie jestem specjalnie przychylny Genovii, ale powy¿sza wypowied¼ wydaje mi siê co najmniej w¶cibska. Zdaje siê, ¿e nie wie WE, co znaczy tworzyæ mikronacjê, dlatego wypowiedzi WE s± pisane "z góry", tak mi siê wydaje.

(-) FJ II, I. R.
http://www.austro-wegry.org Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 09.07.2008 15:01:31
Ekscelencje,
Ja wykaza³em maksimum przychylno¶ci wobec Genovii. I wcale nie przekre¶lam tego v-pañstwa. Liczê na to, ¿e misja OPM do Genovii powróci i ¿e w koñcu Genovia w OPM siê znajdzie.
Tyle, ¿e musi byæ ze strony w³adz Genovii wykazana dobra wola.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Ksiaze Genovi

Member

Posted on 09.07.2008 15:21:53
Wasze Ekscelencje, przyjaciel odniose sie najpierw s³owem do Pana Walczaka
Mateusz Walczak napisa³/a:

¯yczê powodzenia w rozwoju, natomiast czy jest sens tworzenia mikronacji w 1-2 osoby? Nie s±dzê.

Radze zajrzeæ na stronê G³ównego urzêdu Statystycznego Genovii i w dziale spis ludno¶ci poczytaæ, poniewa¿ ma Pan stare wiadomo¶ci. Genovia posiada 13 obywateli i z tego co wiem jeszcze dodatkowo 2 zg³oszonych którym GUS nadaje Pesel-e i NIP-y w tym momencie. A moim zdaniem trzyna¶cie obywateli nie jest równym dwóm smiley Ponadto Genovia Posiada Rade Królewsk± która jest równowa¿nikiem parlamentu a tak¿e Namiestnika Królewskiego Czyli premiera a tak¿e Delegata Królewskiego czyli MSZ. JKCM ma racje nie ³atwo zbudowaæ pañstwo ale jeszcze trudniej znale¶æ poddanych smiley

Kolejn± spraw± do której chce siê odnie¶æ jest wypowied¼ Szanownego Pana Sekretarza. Dziêkujemy za te Maksimum przychylno¶ci i jeste¶my za nie wdziêczni, ale proszê nas te¿ zrozumieæ nie potrzebujemy szefa misji dla którego wa¿niejsze jest to czy mapy s± w bmp czy w JPG od dla nas wa¿niejszych formularzy. Potrzebujemy kogo¶ kto ma czas i chêæ do pomocy oraz zna hierarchie wa¿no¶ci spraw.

Serdecznie Pozdrawiam Król Regent Genovii

Mateusz Walczak

Member

Posted on 09.07.2008 15:55:01
Franciszek Jozef II napisa³/a:
Wasza Ekscelencjo,

Z ca³ym szacunkiem, ale nie wtr±cajmy siê w sprawy innych, dobrze? Bynajmniej, ja Austro-Wêgry te¿ tworzy³em sam (pó¼niej do³±czyli siê inni, teraz to oni s± g³ówn± si³± napêdow±) i te¿ mi WE powie, ¿e "nie by³o sensu"? Nie jestem specjalnie przychylny Genovii, ale powy¿sza wypowied¼ wydaje mi siê co najmniej w¶cibska. Zdaje siê, ¿e nie wie WE, co znaczy tworzyæ mikronacjê, dlatego wypowiedzi WE s± pisane "z góry", tak mi siê wydaje.

Po raz kolejny muszê siê zgodziæ, ¿e nie tworzy³em v-pañstwa, nie mniej ja od pocz±tku mojej mikronacyjnej przygody by³em zwolennikiem nie tworzenia kolejnych tworków, pod wiele mówi±cymi nazwami, jak yoyonacje, boonacje, etc., jestem zwolennikiem utrzymania tych mikronacji, które s±, a nie zak³adania kolejnych. Lepiej, ¿e te kilka osób pomog³o tym pañstwom, które s±, nie rozdrabniajmy jeszcze bardziej v-pañstw, ka¿dy wie, ¿e nie ma obecnie kraju, który nie mia³by problemu z aktywno¶ci± obywateli.

Co do porównania A-W z Genovi± - wg mnie jest ono niemiarodajne. Przypomnê, ¿e WCKM zak³ada³ Austro-Wêgry w 2005 r. (w kwietniu), za¶ obecnie mamy lipiec 2008 r. Czasy zmieniaj± siê realnie, zmieniaj± wirtualnie. W polskim v-¶wiecie mamy ju¿ za sob± boom na nowe pañstwa, wy³oni³y siê z grupy pañstw stabilne i istniej±ce dosyæ d³ugo (tutaj mówiê o Trójce), tak¿e stabilne, ale istniej±ce krócej od Trójki (jak np. Austro-Wêgry), czy te¿ bardzo m³ode, które s± aktywne, ale na pewno na tytu³ stabilnych jeszcze nie zas³u¿y³y ze wzglêdu na d³ugo¶æ istnienia. Mimo wszystko wchodz± ju¿ na arenê miêdzynarodow±, co tak¿e cieszy i widaæ np. po nowych cz³onkach OPM.

Obecnie ¿eby v-pañstwo siê przebi³o, nie wystarczy zwo³aæ kilku kolegów, zrobiæ ksiêstwa czy królestwa i voila. Teraz trzeba mieæ mimo wszystko si³ê przebicia, któr± mia³ i ma WCKM ca³y czas i w³a¶nie temu mo¿na zawdziêczaæ to, ¿e A-W istniej± do dzi¶, ba, s± jednym z lepiej prosperuj±cych v-pañstwa. Tej konsekwencji chyba brakuje Królowi Regentowi, ale to ju¿ do jego przemy¶lenia, czy chce pozostaæ wierny "bykom" czy chce, aby Genovia wesz³a do OPM. To jego wybór.

Podkre¶lam, ¿e nie mam na celu nikomu dogry¼æ, ale odwie¶æ od drogi, która jest po prostu bardzo trudna w obecnej sytuacji. Wiêkszo¶æ aktywnych pañstw polskiego v-¶wiata s± skupione wokó³ OPM, dlatego nie widzê sensu tworzyæ kolejnego pañstwa, które mo¿e bêdzie istnia³o miesi±c, mo¿e dwa, a mo¿e po tygodniu za³o¿ycielowi sie znudzi. Natomiast wybór zale¿y do mieszkañców Genovii, ja im niczego zabroniæ nie mogê.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Ksiaze Genovi

Member

Posted on 09.07.2008 16:26:28

Obecnie ¿eby v-pañstwo siê przebi³o, nie wystarczy zwo³aæ kilku kolegów, zrobiæ ksiêstwa czy królestwa i voila.

Nie znam w Realu Naszego namiestnika ani nawed Genera³a. W Genovi nie am nikogo kogo chce

Tej konsekwencji chyba brakuje Królowi Regentowi,

Jestem Konsekwentny gdybym nie by³ nie rozmawia³ bym teraz z Panem a sobie odpu¶ci³ smiley Poza tym ja rz±dzê tylko rok.

Czy chce pozostaæ wierny "bykom" czy chce, aby Genovia wesz³a do OPM. To jego wybór.

Przepraszam, ale co moje byki maj± wspólnego z wej¶ciem do OPM? Proszê pokazaæ
mi punkt w którym postawiony warunek ze na stronie v-pañstwa nie mo¿e byæ b³êdów... bo jak na razie tak owego nie spotka³em.

Podkre¶lam, ¿e nie mam na celu nikomu dogry¼æ, ale odwie¶æ od drogi, która jest po prostu bardzo trudna w obecnej sytuacji.

Wiem ze to bardzo trudna droga dlatego abdykowa³em bo nie mia³em si³y pogodziæ reala z v-pañstwem a zw³aszcza teraz, ale wróci³em i przygotowuje nastêpce tronu do tego trudnego zadania. Oczywi¶cie dziêkujemy za troskê.

które mo¿e bêdzie istnia³o miesi±c, mo¿e dwa, a mo¿e po tygodniu za³o¿ycielowi sie znudzi.

WE ... Wiec to Genovia ma za sob± zaraz min± trzy miesi±ce i proszê tak pomy¶leæ... Czy gdyby Pan co¶ robi³ tak d³ugo np. Budowa³ dom czy zostawi³ by pan go w stanie surowym ¿eby niszcza³? Czy szuka³ by pan funduszy aby go wykoñczyæ i ¿eby przetrzyma³ pana synów wnuczêta?

Serdecznie Pana pozdrawiam Król Regent Genovii

pawelabrams

Member

Posted on 09.07.2008 19:46:29
Dosta³em do dyspozycji archiwum gg króla i stwierdzam jasno ¿e to wielokrotnie Król nie szef misji pisa³ i nie dostawa³ odpowiedzi.

Nikt tu jeszcze nie wie ¿e w ostatnich miesi±cach 1/5 wiadomo¶ci w sieci znanej jako Gadu-Gadu nie dochodzi?

Prezydent Interlandu
http://www.republikainterlandu.co.cc
http://www.interland.xt.pl/ Send Private Message
Ksiaze Genovi

Member

Posted on 09.07.2008 19:51:44
i mam rozumieæ ¿e ta 1/5 to akurat pad³a na szefa Misji?

Patrick van Hadden

Member

Posted on 09.07.2008 23:00:28
Niniejszym zaprzeczamy rfaktomr1; przedstawionym w raporcie szefa misji OPM-u w Genovii.
Pragniemy odnie¶æ siê do ka¿dej sprawy przedstawionej w powy¿szym raporcie.

1.W czasie przedstawiania nam pomocy nie wspomniany by³ jeden z wymienionych przez Pana van Haddena. Nie mówi³ on o pomocy w sprawie naszych b³êdów jêzykowych mia³a to byæ pomoc prawna.

Aby zabraæ siê za pomoc przy redagowaniu aktów prawnych, nale¿a³o siê moim zdaniem pozbyæ wiêkszo¶ci b³êdów, jakie zawiera³y dokumenty ju¿ istniej±ce.

2.Drug± spraw± s± formaty plików po przemy¶leniach król uzna³ i¿ formularze w Genovii s± wa¿niejsze od map . I od³o¿y³ ow± sprawê na pó¼niejszy tor, ponadto mówi³ Panu van Haddenowi , ¿e bêdziemy mieli nowe mapy.

Zmiana formatu map za pomoc± np. Painta zajmuje ~ 10 s. W razie problemów w³adze mog³y poprosiæ o moj± pomoc.

3.Kolejna sprawa to akt prawne w konstytucji na któr± musieli¶my czekaæ NIECA£Y MIESI¡C! Nie poprawione by³y ¿adne akty prawne lecz tylko b³êdy ortograficzne, interpunkcyjne i pozamieniane parê s³ów. Ponadto w ci±gu tego miesi±c , milcz±cego oczekiwania na now± konstytucje napisali¶my swoj± w³asn±, Krótsz± i bardziej zrozumia³a dla ludu.

Prace nad Konstytucj± rozpocz±³em od wyeliminowania w/w b³êdów. Zaproponowa³em przy okazji wiele nieznacznych zmian. Nie chcia³em ingerowaæ w du¿ym stopniu w sam± merytoryczn± tre¶æ dokumentu.

4.Cytujê : systematyczne rady podczas rozmów z w³adzami. Dosta³em do dyspozycji archiwum gg króla i stwierdzam jasno ¿e to wielokrotnie Król nie szef misji pisa³ i nie dostawa³ odpowiedzi.

Oczywi¶cie, ¿e by³o inaczej.

5. Kolejn± rzecz± jest có¿ zaskakuj±cy cytat: Wprowadzone zmiany:
Tak owych pytañ by³y dwa i trwa³y prace pilniejsze nad Kancelari± koronn± i GUS-em.

Nie powiadomiono mnie o tym.

6.Nastêpna spraw± s± zmiany na tronie. Jak Pañstwo wiecie na tronie Genovii zasiada³ Aleksander Renaldi który Abdykowa³ oraz Filip jego realny przyjaciel. Niestety Król Filip Renaldi zachorowa³ powa¿nie w RZECZYWISTO¦CI ma ciê¿k± bia³aczkê zosta³o mu 3 miesi±ce ¿ycia, który wola³ spêdziæ inaczej ni¿ przy komputerze i szpitalnym ³ó¿ku. Tak wiêc nie nasz± jest win± ¿e mamy zmianê na tronie, nowy nastêpca który powinien teraz nastaæ jest ciut za m³ody skoñczy 17 lat za nieca³e 6 i najwcze¶niej wtedy bêdzie móg³ rz±dziæ.

£±czê wyrazy wspó³czucia. Jednak o Królestwie Genovii nie ¶wiadcz± dobrze opisy na nr GG w³adz w stylu 'kto chce zostaæ królem na rok?' jak to by³o wczoraj.

7.Zacytuje teraz: Tamtejsze w³adze maj± inne priorytety, ni¿ wiêkszo¶æ mikronacji (choæby skupienie siê na tworzeniu w³asnej micropedii). Owszem mamy inne priorytety ale nie Wikipedia. Swoja Wikipediê stworzyli¶my i zostawili¶my to lud a nie my j± ma edytowaæ naszymi priorytetami jest tworzenie urzêdów i formularz s±dzê ¿e dla ka¿dej mikronacji wa¿niejsze s± urzêdy i formularze a nie formaty plików graficznych.

Swoj± opiniê opar³em na kilku latach ¿ycia w mikronacji i licznych obserwacjach Genovii. Osobi¶cie nie chcia³bym mieszkaæ w pañstwie opartym na formularzach.

8.Kontakt z w³adzami jest mocno utrudniony, moje pytania czêsto pozostaj± bez odpowiedzi, a rozmowy s± urywane. Tu nale¿y odwróciæ ca³y tekst . To nasz król wielokrotnie pisa³ do Szefa misji i nie otrzymywa³ odpowiedzi. Szef misji z w³asnej woli napisa³ tylko raz aby dowiedzieæ siê z kim ma siê kontaktowaæ po ¶mierci Filipa i drugi raz aby zakomunikowaæ po nieca³ym miesi±cu rpracyr1; ¿e ma konstytucje tyle ze król powiedzia³ jasno konstytucja ¿e on nie wejdzie w ¿ycie bo jest nowa czekaj±ca do zatwierdzenia przez parlament.

Nie dosta³em ¯ADNEJ informacji o nowej Konstytucji.

9. Ostatnia spraw± do jakiej chce siê odnie¶æ s± owe fiaska wspomniane przez Szefa Misji. Gdyby szef misji skupi³ siê na wa¿niejszych sprawach takich jak urzêdy, pomoc prawna nie jêzykowa i zamienianie s³ówek na pewno by¶my z niej korzystali czê¶ciej.

Podsumowuj±c Raport Szefa misji nie jest zgodny z prawd±. Dla nas jego dzia³anie by³o nieaktywne i wcale niecenne skupianie siê na rzeczach mniej wa¿nych jest strat± czasu dla nowej mikronacji . Bez formularzy nie ma jak siê zg³osiæ siê do pañstwa ani nie ma kontaktu z pañstwem, a mapy có¿ bez map królestwo mo¿e istnieæ tak samo jak z bykami ale wa¿ne aby konstytucja by³a, dlatego oceniamy i¿ praca Szefa misji jak± rwykona³r1; w Genovii jest nie potrzebna i zaledwie mizerna wci±gu miesi±ca mo¿na by³o zrobiæ du¿o wiêcej wa¿niejszych rzeczy .

Podpisano Delegat Królewski

¯yczê w³adzom wiêcej samozaparcia, gdy¿ uwa¿am, ¿e w ci±gu miesi±ca mo¿na by³o zrobiæ wiele wiêcej, nawet bez pomocy z zewn±trz.

---
Patrick Ch. hrabia van Hadden
Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Posted on 10.07.2008 00:10:04
Obecnie ¿eby v-pañstwo siê przebi³o, nie wystarczy zwo³aæ kilku kolegów, zrobiæ ksiêstwa czy królestwa i voila.

Nie znam w Realu Naszego namiestnika ani nawed Genera³a. W Genovi nie am nikogo kogo chce

Nie, ¿eby to by³o jako wypominanie, natomiast zachêcam WE do zainstalowania Firefoxa, poprawia on b³êdy i naprawdê maile/posty staj± siê czytelniejsze.

Tej konsekwencji chyba brakuje Królowi Regentowi,

Jestem Konsekwentny gdybym nie by³ nie rozmawia³ bym teraz z Panem a sobie odpu¶ci³ smiley Poza tym ja rz±dzê tylko rok.

Konsekwencja nie polega na rozmawianiu, a niekonsekwencja na nierozmawianiu. Proszê nie nadinterpretowaæ sobie tego s³owa dla potrzeb w³asnych.

Czy chce pozostaæ wierny "bykom" czy chce, aby Genovia wesz³a do OPM. To jego wybór.

Przepraszam, ale co moje byki maj± wspólnego z wej¶ciem do OPM? Proszê pokazaæ
mi punkt w którym postawiony warunek ze na stronie v-pañstwa nie mo¿e byæ b³êdów... bo jak na razie tak owego nie spotka³em.

Owszem, nie ma punktu, natomiast ja wiedz±c, ¿e pope³niam b³êdy ortograficzne i interpunkcyjne najpierw wklei³bym tekst do Worda, przeedytowa³ zgodnie z zasadami poprawnej polszczyzny i dopiero opublikowa³. Wstydzi³bym siê pokazaæ strony www, na której jest b³±d na b³êdzie. Tu nie chodzi o paragraf - tu chodzi o poziom, który musi byæ utrzymany.

Podkre¶lam, ¿e nie mam na celu nikomu dogry¼æ, ale odwie¶æ od drogi, która jest po prostu bardzo trudna w obecnej sytuacji.

Wiem ze to bardzo trudna droga dlatego abdykowa³em bo nie mia³em si³y pogodziæ reala z v-pañstwem a zw³aszcza teraz, ale wróci³em i przygotowuje nastêpce tronu do tego trudnego zadania. Oczywi¶cie dziêkujemy za troskê.

No tak, wybra³ WE bardzo dobr± drogê. Rzuciæ koronê, a potem jeszcze raz j± przej±æ. Niemniej nie wierzê, ¿e w¶ród grup 13-osobowej nie ma osoby, która umia³aby zmodyfikowaæ tekst pod k±tem poprawno¶ci jêzykowej. Naprawdê to ¶wiadczy o poziomie. Wiem, ¿e dla WE mo¿e to byæ problem - ale od czego s± pozosta³e 13 osób? Od robienia frekwencji?!

Tutaj zgadzam siê z Ekscelencjo van Haddenem - od czego¶ trzeba zacz±æ, a on zdecydowa³, ¿e to "czego¶" to b³êdy jêzykowe.

które mo¿e bêdzie istnia³o miesi±c, mo¿e dwa, a mo¿e po tygodniu za³o¿ycielowi sie znudzi.

WE ... Wiec to Genovia ma za sob± zaraz min± trzy miesi±ce i proszê tak pomy¶leæ... Czy gdyby Pan co¶ robi³ tak d³ugo np. Budowa³ dom czy zostawi³ by pan go w stanie surowym ¿eby niszcza³? Czy szuka³ by pan funduszy aby go wykoñczyæ i ¿eby przetrzyma³ pana synów wnuczêta?

Serdecznie Pana pozdrawiam Król Regent Genovii

Tutaj w ¿aden sposób nie odnios³em siê konkretnie do Genovii. Genovia ma za sob± trzy miesi±ce - proszê spojrzeæ jednak jakie burzliwe. Je¶li dobrze liczê, to bêdzie ju¿ trzeci w³adca pañstwa w ci±gu tej nied³ugiej historii Genovii. To ¶wiadczy o niestabilno¶ci, jednak nie wymagam od takiego pañstwa od razu stabilizacji. Natomiast misja t± stabilno¶æ mia³a zapewniæ.

Natomiast jeszcze jedna rzecz. D³ugo - jest pojêciem bardzo ogólnym. Po trzech miesi±cach dla przyk³adu by³bym w stanie dosyæ szybko zapomnieæ o Scholandii i przenie¶æ siê gdzie indziej. Ale po obecnie 1,5 roku w±tpiê w to. Natomiast marne porównanie do domu w tym wypadku. Jako¶ mnie nie szczególnie przekonuje.

----

W zwi±zku z raportem przedstawionym przez JE van Haddena i w zwi±zku z tym, ¿e zarówno raport szefa misji OPM jak i informacje ze strony w³adz Genovii s± ró¿ne, proponujê powo³aæ Komisje w celu zbadania sprawy. Jest jeden warunek - w³adze Genovii musz± podtrzymaæ chêæ wst±pienia do OPM. Je¶li nie - to nie ma sensu siê fatygowaæ. Natomiast je¶li chc±, proponujê powo³aæ komisjê (tak jak z Tuolelennk±, pomocnicz±) i wyja¶niæ sprawê kto ma racje, kto nie podj±³ kroków... Bo obserwatora sprawy, np. mnie, bardzo ciekawi kto zawini³. Je¶li Genovia chce kontynuowaæ swoje starania o cz³onkostwo, sprawa powinna byæ dog³êbnie wyja¶niona.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Page 1 of 3 1 2 3 >