Print thread view
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Gmach Narodów | Sala Plenarna
Page 2 of 4 < 1 2 3 4 >
Author RE: Projekt konwencji w sprawie tytu³ów i stopni naukowych
Mateusz Walczak

Member

Posted on 10.03.2008 18:02:02
[quote=SG]
Chcemy tak¿e usuniecia niepotrzebnego, naszym zdaniem, tytu³u licencjata.

Ja bym to jednak pozostawi³. Umo¿liwi bowiem nadawanie tytu³ów zawodowych przez niewielkie uczelnie.[/quote]

Proszê mi pokazaæ ów "niewielkie uczelnie" i jako¶ bardziej uargumentowaæ. Ja nie widzê sensu, zreszt± takie "niewielkie uczelnie" niestety najczê¶ciej nie szczyc± siê jakim¶ imponujacym poziomem i mimo tego zaczynaj± od mgr. Ja jednak pozostaje przy swoim.

[quote=JE O'Rhada]Odno¶nie licencjata - uwa¿am, ¿e ten stopieñ powinien zostaæ zachowany. Dlaczego? Bo nie powinni¶my te¿ przesadzaæ z odchudzaniem tej edukacji. Oczwi¶cie, i tak bêdzie ona ograniczona wzglêdem realnej, ale niektóre rzeczy mo¿na zachowaæ[/quote]

Tylko, Ekscelencjo, niech mi Ekscelencja poda jeden mocny argument. Bo nie usuwanie "¿eby sobie zosta³o" to dla mnie mimo wszystko za ma³o.

---

[quote=SG]
Mam tak¿e pytanie, jak bêdzie funkcjonowaæ tytu³ lub stopieñ naukowy "w zakresie sztuki".

Tak, jak w realu, na ASP...[/quote]

Dziêkujê za wyja¶nienie. Moje kolejne pytanie brzmi. Po co nam jakiekolwiek uregulowania wzglêdem v-ASP, skoro takiego nie ma (mo¿e o czyms nie wiem, to takze mo¿liwe). Nie znam ¿adnej uczelni, która uczy³aby nie wiem, grafiki i dawa³a za to stopnie naukowe...

[quote=SG]
Odnosnie Art. 3 uwa¿am, ¿e wymogi s± zbyt niskie. Zg³aszam poprawki:

Rozumiem, rzecz w tym, ¿e istnieje obawa, i¿ jedynie dwa (Scholandia, Dreamland?) a mo¿e tylko jedno (Scholandia...) v-pañstwo bêdzie mia³o uczelnie uprawnione do przyznawania stopni i tytu³ów... Taka jest brutalna rzeczywisto¶æ. Choæ zgadzam siê - podno¶my poprzeczkê, a nie obni¿ajmy j±.
Mo¿e zaproponowaæ "moj±" formu³ê na rok, a za rok zaostrzenie przepisów?...[/quote]

Jestem temu kategorycznie przeciwny. Takie pó³¶rodki jeszcze mocniej przyhamuj± rozwój. Rok to okres naprawdê d³ugi w mikro¶wiecie. Dlaczego Scholandia zaoferowa³a tak rygorystyczne wymogi? To proste - my mamy szkolnictwo na wysokim poziomie, a przyjêcie taich niskich kryteriów i konwencji przez Scholandiê sprawi, ze nasza edukacja bedzie musia³a zrobiæ kilka kroków w ty³, aby inne uniwersytety mog³y dogoniæ KUS. A to po prostu nonsens, wiêc Scholandia by konwencje w takim kszta³cie nie przyjê³a. Ja rozumie brutalno¶c rzeczy. Dlatego w³a¶nie zaproponowa³em takie kryteria. Np. w pañstwie X chc± utworzyæ Uniwersytet, wiec mo¿e przyjechaæ jedna osoba do np. Scholandii (powiedzmy przysz³y Rektor nowopowstaj±cej uczelni), zostaæ mgr, potem dr, nastêpnie u siebie za³o¿yæ Uniwersytet, zaprosiæ kogo¶ ze wysokiej klasy uczelni i mo¿na zaczynaæ. Je¶li w tym naszym panstwie X by³by entuzjazm, to gwarantujê, ze bardzo szybko bêd± oni mogli samodzielnie kszta³ciæ dalej. To tylko wp³ynie pozytywnie na rozwój edukacji i gwarantujê - nikomu nie zaszkodzi.

[quote=JE O'Rhada]Poprawka podnosz±ca wymogi z Art. 3 jest szkodliwa dla ilo¶ci pañstw, które bêd± mog³y spe³niæ te warunki. Propozycja jest generalnie w moim postrzeganiu pod Scholandiê, gdzie poziom edukacji jest faktycznie wysoki. Ale Scholandia powinna pamiêtaæ, ¿e choæ pewne minimum musi oczywi¶cie byæ, to nie powinno siê podnosiæ poprzeczki za wysoko, bo oka¿e siê, ¿e zostanie Scholandia i pewnie Dreamland. A je¿eli to ma byæ próba sk³onienia do emigracji edukacyjnej, (tylko u nas doktor net.!) to w±tpie w jej skuteczno¶æ...[/quote]

Ekscelencjo,

Nie jest od Scholandiê, tylko pod rozwój edukacji. Ja rozumiem, ¿e nie od razu Kraków zbudowano, nie od razu zaczn± w polskim v-¶wiecie rosn±æ jak grzyby po deszczu nowe Uniwersytety na poziomie chocia¿by zbli¿onym do scholandzkiego KUS-u. Dlatego ta konwencja da mo¿liwo¶æ np. przyjazdu Ekscelencji do Scholandii, zostania dajmy na to doktorem prawa. A mo¿e w przysz³o¶ci za³o¿enia Uniwersytetu w ojczystym kraju i tam dalsze dzia³ania maj±ce na celu rozwój edukacji. Rozumiem tak¿e Pana zatroskanie o podnoszenie zbyt wysokiej poprzeczki. Ale prosze spojrzeæ - jako¶ ¿aden uniwersytet nie zdo³a³ pój¶c w ¶lady dreamlandzkiego czy scholandzkiego i osi±gn±c wysoki poziom. Proszê mi uwierzyæ, ¿e osoba, która w KSch ma tytu³ mgr jest to osoba, której siê chcia³o popracowaæ, a jako student co¶ te¿ o tym wiem. Nie jest to jaka¶ tam praca "na kolanie". Ja chcia³bym, aby wszystkie akredytowane uczelnie trzyma³y taki poziom, wysoki i rygorystyczny, to prawda, ale inaczej nie doprowadzimy naszej edukacji na wysoki poziom (naszej - mam na my¶li wspólnej, mikor¶wiatowej, a nie tylko dreamlandzko-scholandzkiej)

Je¶li chodzi o pe³nomocnika uwa¿am, ze stanowisko to mo¿e zaj±c wybitny scholandzki profesor, Alev van Dowski. Przyczyni siê on tak¿e do podniesienia poziomu naszej inicjatywie.

Ciekawa propozycja, ale mo¿e na razie spróbujmy doprecyzowaæ i przyj±æ sam± Konwencjê...

Tak, aczkolwiek chcia³em zg³osiæ ju¿ kandydaturê tak, by zosta³a ona uwzgledniona i aby¶my uchwalaj±c Konwencjê mieli spokój sumienia, ¿e mamy kogo¶ w odwodzie na pe³nomocnika.

[quote=SG]
Co za¶ do nostryfikacji, w Scholandii je¶li osoba X udokumentuje ukoñczenie studiów na danych kierunku i taki kierunek lub bardzo bliski istnieje - otrzymuje ona mgr. My¶lê, ¿e mo¿naby wprowadziæ jaki¶ egzamin dodatkowy lub co¶ w tym rodzaju.

Zastanowiê siê nad odpowiednim przepisem o nostryfikacji.[/quote]

W takim razie czekam z niecierpliwo¶ci±.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
MichalORhada

Member

Posted on 11.03.2008 08:26:21
Hm, jakie¶ b³êdy w cytowaniu...

Co do kwestii licencjata - owszem, s³uszna jest argumentacja, ¿e to równie¿ po to, ¿eby pomniejsze uczelnie mog³y nadawaæ kilka, a nie jeden tytu³ naukowy. (to jest te¿ g³os za nie podnoszeniem zbytnio poprzeczki wymagañ).

Owszem, poprzeczka nie powinna byæ opuszczana. Ale doprawdy, nie popadajmy w absurd, ilo¶æ pracowników naukowych uczelni nie mo¿e byæ uznawana za wykladniê jej poziomu. W WRM mamy 5 obywateli, dzia³a jedna uczelnia - Instytut Historii Morvan. Chcê go rozwijaæ i d±¿yæ do jego akredytacji przy innych uczelniach. Ale wg. waszej poprawki je¿eli WRM ratyfikuje tê konwencjê, to IHM nie bêdzie mog³o nadawaæ tytu³u nawet magistra. Czy to ma sens? W tej sytuacji w±tpiê, ¿eby jakiekolwiek pañstwo poza Scholandi± czy Dreamlandem ratyfikowa³o tak± konwencjê.

Wasza Ekscelencje mówi o doprowadzaniu edukacji na wysoki poziom. Czy tak ma wygl±daæ to doprowadzanie, przez uniemo¿liwianie mniejszym uczelniom rozwoju?

Co do sztuk piêknych, to moim zdaniem, taka wstawka nie szkodzi niczemu, a je¿eli np. taka uczelnia by powsta³a, to bylilby¶my przygotowani. Kto wie, mo¿e je¿eli kto¶ to przeczyta, wpadnie na pomys³, ¿eby tak± w³a¶nie uczelnie stworzyæ.

(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
morwieniec http://www.morbhan.org Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Posted on 11.03.2008 22:32:47
Hm, jakie¶ b³êdy w cytowaniu...

Tak zauwa¿y³em. Niestety, zmieniæ nie mogê, bo widocznie w Sali Plnarnej nie ma takiej mo¿liwo¶ci (edycji postów). Po prostu chcia³em oddzieliæ teksty cytowane przez Ekscelencje od tych cytowanych przez Ekscelencje Sekretarza. Technicznie wysz³o gorzej.

Co do kwestii licencjata - owszem, s³uszna jest argumentacja, ¿e to równie¿ po to, ¿eby pomniejsze uczelnie mog³y nadawaæ kilka, a nie jeden tytu³ naukowy. (to jest te¿ g³os za nie podnoszeniem zbytnio poprzeczki wymagañ).

Czy wymieniony w pó¼niejszej fazie wypowiedzi przez Ekscelencje IHM nadaje takie tytu³ licencjata - tak. Tyle, ¿e obecnie z etgo co widzia³em na IHM s± sami doktorowie netowi. Ponadto nadawanie samemu sobie tytu³ów te¿ jest delikatnie mówi±c... nietaktem. W Scholandii zaczê³o siê od profesora realnego, naszego pierwszego Króla, JKM Armina. To dziêki niemu powsta³ KUS i to on ¶ci±gn±c realnyh pracowników naukowych, których mianowa³ pó¼niej na stopnie netowe i tworzyli oni kolejn wydzialy.

Ja nie chce przekre¶laæ ma³ych uniwersytetów. Ale powiedzmy sobie szczerze, ¿e przepa¶æ jaka panuje miêdzy ma³ym a du¿ym jest ogromna. Mimo wszystko Ekscelencja nie chce dyskryminacji - ja takze nie. Ale takie nadawanie szybko tytu³ów to nie ¶wiadczy o wysokim poziomie uczelni.

Ekslcenecjo,
Na KUSie mamy obecnie 4 doktorów netowych. A IHM ma trzech. Nie k³ócê siê o poziomi, ale nadawanie tytu³u samemu sobie jest przynajmniej dziwne. Ja jestem cz³owiekiem kompromisu, ale nie zni¿ania poziomu. Prosze o tym pamiêtaæ.

Owszem, poprzeczka nie powinna byæ opuszczana. Ale doprawdy, nie popadajmy w absurd, ilo¶æ pracowników naukowych uczelni nie mo¿e byæ uznawana za wykladniê jej poziomu. W WRM mamy 5 obywateli, dzia³a jedna uczelnia - Instytut Historii Morvan. Chcê go rozwijaæ i d±¿yæ do jego akredytacji przy innych uczelniach. Ale wg. waszej poprawki je¿eli WRM ratyfikuje tê konwencjê, to IHM nie bêdzie mog³o nadawaæ tytu³u nawet magistra. Czy to ma sens? W tej sytuacji w±tpiê, ¿eby jakiekolwiek pañstwo poza Scholandi± czy Dreamlandem ratyfikowa³o tak± konwencjê.

Niestety, przyznam Panu, ¿e po wej¶ciu i przejrzeniu IHM mam mieszane uczucia. Owszem, ja rozumiem sytuacjê Morvanu, ze mo¿na mieæ jeden uniwersytet. Oczywi¶cie spraw± na inny raz jest, czy ma sens prowadzenie pañstwa w piêæ osób. Nawet gdyby Dreamland i Sarmacja mia³yby ratyfikowac konwencje, to i tak wyjdzie to na zdrowie komu¶, kto to zrozumie, pojedzie na jeden z uniwersytetów z wy¿ej wymienionych pañstw, zaliczy, bêdzie mia³ mo¿liwo¶ci dalszego kszta³cenia, zaprosi do wspó³pracyu kogo¶ i dopiero wtedy za³o¿y uniwersytet. Nie widzê racji bytu dla uniwersytetów zak³adanych tak sobie, w któryh "nadrektor" sam sobie nadaje tytu³y naukowe. TO jest przynajmniej dziwne....

Wasza Ekscelencje mówi o doprowadzaniu edukacji na wysoki poziom. Czy tak ma wygl±daæ to doprowadzanie, przez uniemo¿liwianie mniejszym uczelniom rozwoju?

Widz±c powy¿sze wypowiedzi Ekscelencji mam wra¿enie, ze nie do konca Ekscelencja rozumie termin "rozwój". Nie chcê hamowaæ rozwoju, wrêcz przeciwnie, chcia³bym, aby uczelni by³o jak najwiêcej, ale nie ¿eby by³y robione ot tak sobie. IHM powta³o na zasadzie "robimy sobire IHM", potem sami sobie nadajemy tytu³y, a trzech z piêciu obywateli ma tytu³ doktora. Nie têdy droga. Nie tak ma wygladaæ rozwój. Rozwój, w mniemaniu Ekscelencji, to robienie pozorów edukacji, a nie tworzenie edukacji. Trudne jest obecnie ¶ci±gn±c jakiego¶ realnego profesora, czy chocia¿by doktora, jestem tego ¶wiadom. Dlatego jeszcze raz, mo¿e egoistycznie, powiem: musimy wykorzystaæ poziom, jaki ma KUS. Zaczêto tutaj od pracowników naukowych, którzy mimo ¿e odeszli lub tez s± mniej aktywni wychowali przysz³e pokolenie naukowców. I naprawdê, zapraszam do Scholandii, aby skoñczyæ studia i naprawdê cieszyæ siê ze stopni czy tytu³ów naukowych. Bo widz±c swoje osi±gniêcia (jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej) wiem, ze KUS ma duze wymagania, ale ukoñczenie jakiego¶ nawet etapu nauki to ogromna satysfakcja. Na pewno wiêksza ni¿ nadawanie sobie tytu³ów doktorskich.

Co do sztuk piêknych, to moim zdaniem, taka wstawka nie szkodzi niczemu, a je¿eli np. taka uczelnia by powsta³a, to bylilby¶my przygotowani. Kto wie, mo¿e je¿eli kto¶ to przeczyta, wpadnie na pomys³, ¿eby tak± w³a¶nie uczelnie stworzyæ.

I tu jetsem gotów siê zgodziæ. Je¶li kto¶ chcia³by co¶ takiego poci±gn±c - nie ma problemu i ten punkt mo¿e byæ. Jedynie by³em ciekaw, czy obecnie co¶ takiegom pracuje, czy SG, pisz±c Konwencje, my¶la³ przysz³o¶ciowo.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
MichalORhada

Member

Posted on 12.03.2008 08:36:28
Wasza Ekscelencjo!

No có¿ mam powiedzieæ, ale widzê ¿e Wasza Ekscelencja wzi±³ mnie chyba za Loardyjczyka albo innego przedstawiciela dzieci neostrady ;-) Nie po to ja nada³em sobie tytu³ doktora, co uczyni³em nie bez zak³opotania, ¿eby siê tym chwaliæ i twierdziæ jaki to ja wykszta³cuny jestem ;-) Jak ³atwo zauwa¿yæ, w sygnatury sobie go nie wstawiam.

Po czê¶ci zrobi³em to, aby wype³niæ lukê logiczn±, jak± by³o prowadzenie uczelni przez osoby nie posiadaj±ce ¿adnych tytu³ów naukowych. Proszê zauwa¿yæ, ¿e zrobi³em to dopiero niedawno, pocz±tkowo bowiem chcia³em uzyskaæ odpowiedni tytu³ na KUS lub na Ludowym Uniwersytecie Wandejskim (tak± zreszt± drogê przewidywa³ Akt o Edukacji Wy¿szej, jednak pozosta³ to martwy zapis), ale na pierwsz± uczelnie nie mog³em siê dostaæ (BTW - ostatnio ponownie z³o¿y³êm wniosek pobytowy, czekam na jego rozpatrzenie), a druga po prostu przesta³a dzia³aæ, a ja uzna³em, ¿e takie nadanie tytu³ów po czê¶ci zdopinguje te¿ nas do pracy.

Z jednej strony, nie twierdzê, ¿e tytu³y przyznane przez IHM (i jest dwóch doktorów, chyba ¿e mnie wzrok i pamiêæ myli...) s± równe tym przyznawanym przez KUS - w wypadku np. wzajemnej akredytacji nie mia³bym nic przeciwko ich odpowiedniemu dostosowaniu, tj. obni¿eniu - ale z drugiej nie zgodzê siê z twierdzeniem, ¿e s± one nadawane za nic i bez ¿adnych zas³ug. Bo jak mo¿na siê przekonaæ, kilka prac, i to wcale nie pisanych na kolanie, IHM zawiera. I mo¿na siê w nim czego¶ nauczyæ, czego mo¿e jednak Ekscelencja nie dostrzega. Zapraszam zatem do podjêcia studiów - chocia¿by do zdobycia certyfikatów jêzykowych, co wymaga stosunkowo najmniej czasu ;-)

(-) Micha³ O'Rhada
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 20.03.2008 00:06:20
Ekscelencje!
Proponujê formu³ê kompromisow±:

Art. 3. [przyznawanie stopni i tytu³ów]
1. Do przyznawania tytu³ów zawodowych licencjata maj± uczelnie i instytucje naukowe, zatrudniaj±ce co najmniej jednego magistra net. i jednego licencjata net., lub co najmniej jednego doktora net.
2. Do przyznawania tytu³ów zawodowych magistra maj± uczelnie i instytucje naukowe, zatrudniaj±ce co najmniej jednego doktora net. i jednego magistra net., lub co najmniej jednego profesora net.
3. Do przyznawania stopni naukowych doktora net. maj± uczelnie i instytucje naukowe, zatrudniaj±ce co najmniej jednego profesora net. i jednego doktora net.
4. Do przyznawania tytu³ów naukowych profesora net. maj± uczelnie i instytucje naukowe, zatrudniaj±ce co najmniej dwóch profesorów net.
5. Do przyznawania tytu³ów naukowych profesora net. maj± maj± te¿ prawo centralne w³adze pañstwowe, o ile przyznanie tego tytu³u rekomendowa³o co najmniej dwóch profesorów net.

Art. 4. [wsparcie dla uczelni i instytucji naukowych]
1. Cz³onkowie, na których terytorium funkcjonuj± wy³±cznie uczelnie i instytucje naukowe nie spe³niaj±ce wymogów Art. 3. niniejszej Konwencji, mog± ubiegaæ siê o pomoc ze strony Organizacji Polskich Mikronacji.
2. Sekretarz Generalny OPM zwróci siê do Cz³onków Organizacji o przedstawienie listy profesorów net. i doktorów net., którzy mog± wesprzeæ uczelnie i instytucje okre¶lone w pkt. 1.
3. Po otrzymaniu wniosku ze strony uczelni lub instytucji naukowej, Sekretarz Generalny OPM wska¿e profesora net. lub doktora net., który mo¿e wzi±æ udzia³ w procesie przyznawania stopni i tytu³ów zawodowych i naukowych.
4. Sekretarz Generalny mo¿e do prowadzenia tych czynno¶ci upowa¿niæ Pe³nomocnika ds. Akredytacji Uczelni i Instytucji Naukowych, okre¶lonego w Art. 5.

Dalsza numeracja artyku³ów z uwzglêdnieniem poprawek.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 20.03.2008 00:14:11
Tak na marginesie.
W³a¶nie reaktywujê Gelloñski Instutut Naukowy. Ja sam mam tytu³ dr net. (z pocz±tku nazywany dr wirt.), uzyskany jeszcze w Cyberii, a ¶ci¶lej - w Hasselandzie, po napisaniu bardzo porz±dnej pracy naukowej. GIN ma zamiar na razie kszta³ciæ jedynie w zakresie licencjatu (dziennikarstwo). I wystarczy...

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
MichalORhada

Member

Posted on 26.03.2008 12:17:41
Popieram tê poprawkê.

(-) Micha³ O'Rhada
Mateusz Walczak

Member

Posted on 26.03.2008 23:07:43
Zglosi³em ju¿ t± sprawê Premierowi KRS, czekam na jego odpowied¼ i wtedy zaprezentujê zdanie Królestwa Scholandii w tej sprawie.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
struszynski

Member

Posted on 01.04.2008 02:23:05
Szanowni Pañstwo! Towarzysze!
Piotr Koscinski napisa³/a:
Art. 1. [definicje]
r33; W rozumieniu niniejszej Konwencji,
r33; 1. Tytu³ami zawodowymi s±: tytu³ licencjata net., in¿yniera net., magistra net.
r33; 2. Stopniami naukowymi s± stopnie doktora net. i doktora habilitowanego net. okre¶lonej dziedziny nauki w zakresie danej dyscypliny naukowej. Stopniami w zakresie sztuki s± stopnie doktora net. i doktora habilitowanego net. okre¶lonej dziedziny sztuki w zakresie danej dyscypliny artystycznej.
r33; 3. Tytu³em naukowym jest tytu³ profesora net. okre¶lonej dziedziny nauki. Tytu³em w zakresie sztuki jest tytu³ profesora okre¶lonej dziedziny sztuki.

Ja - osobi¶cie - mam spore obawy przed uto¿samianiem zjawisk i pojêæ rzeczywistych z tymi, które funkcjonuj± w mikronacjach. Nie jest dobr± praktyk± kopiujwklejstwo, ani najwyklejsze w ¶wiecie napychanie pró¿nej dumy, w ob³okach dziecinnego, neurotycznego s³odzenia ego. Spo³eczno¶æ mikronacyjna zas³uguje na wiêcej fantazji i oryginalno¶ci w ustalaniu pewnych, wydawa³o by siê, istotnych elementów kultury. Piêtnuj±c taki sposób my¶lenia, a nawet nie - wszak kopiujwklejstwo nie wymaga aktywno¶ci mózgu - przy³±czam siê do pomys³u wycofania habilitacji. Wysuwam jednak inny argument: w prawdziwym ¶wiecie nauki jest to co¶ uci±¿liwego i ograniczaj±cego swobodê naukow±, wystarczaj±cym stopniem uprawniaj±cym do samodzielnej pracy badawczej winien byæ stopieñ doktora, jako najwy¿szy i ostateczny. Ponadto pragnê zauwa¿yæ, ¿e tytu³ licencjata nie wi±¿e siê z wielko¶ci± uczelni, jest ona nadawany absolwentom 1 stopnia wy¿szej edukacji - bo tak siê ruzumie studiowanie na ca³ym ¶wiecie, jako zaliczanie trzech szczebli, od licencjata, po doktora.

Czy¿ nie lepiej by³oby, je¶liby zastanowiæ siê najsamprzód co tak naprawdê jest potrzebne mikronacjom w zakresie "nauki"? Ponadto tre¶æ tego dokumentu gwarantuje unifikacjê jedynie nazw tytu³ów i stopni, lecz czy osobniki sygnuj±ce siê tym samym tytu³em w ró¿nych mikronacjach bêd± posiadaæ odpowiadaj±ce sobie kompetencje? Czy nie wydaje siê, ¿e znacznie wiêksze znaczenie dyskusja o samej "nauce" i sposobach nauczania i uznawania, ¿e kto¶ siê ju¿ wystarczaj±co wyuczy³? Osobi¶cie by³bym bardziej rad z próby utworzenia nie konwencji, ile raczej wytycznych dla prowadzenia systemów edukacji przez mikronacje, z wypunktowaniem minimalnych wymagañ dla szkolnictwa podstawowego - lokalnego, jak i dla szkolnictwa wy¿szego, które mog³o by przyj±æ charakter ponadmikronacyjny.

Tym wyst±pieniem pragn±³bym zwróciæ uwagê szanownym delegatom na do¶æ istotne sprawy, przynajmniej w moim odczuciu. Podkre¶lê, ¿e osobi¶cie bêdê zawsze przeciw korzystaniu z realnych tytu³ów i bêdê raczej d±¿y³ do marginalizacji i zaprzestania uznawania uczelni, jakie takowe nadaj±.

Tow. Struszyñski
(bez pe³nomocnictw, prywatnie)
http://gws.wandystan.eu/ Send Private Message
struszynski

Member

Posted on 01.04.2008 02:25:33
struszynski napisa³/a:
Art. 1. [definicje]
r33; 1. Tytu³ami zawodowymi s±: tytu³ licencjata net., in¿yniera net., magistra net.
r33; 2. Stopniami naukowymi s± stopnie doktora net. i doktora habilitowanego net. okre¶lonej dziedziny nauki w zakresie danej dyscypliny naukowej. Stopniami w zakresie sztuki s± stopnie doktora net. i doktora habilitowanego net. okre¶lonej dziedziny sztuki w zakresie danej dyscypliny artystycznej.
r33; 3. Tytu³em naukowym jest tytu³ profesora net. okre¶lonej dziedziny nauki. Tytu³em w zakresie sztuki jest tytu³ profesora okre¶lonej dziedziny sztuki.

Ja - osobi¶cie - mam spore obawy przed uto¿samianiem zjawisk i pojêæ rzeczywistych z tymi, które funkcjonuj± w mikronacjach. Nie jest dobr± praktyk± kopiujwklejstwo, ani najwyklejsze w ¶wiecie napychanie pró¿nej dumy, w ob³okach dziecinnego, neurotycznego s³odzenia ego. Spo³eczno¶æ mikronacyjna zas³uguje na wiêcej fantazji i oryginalno¶ci w ustalaniu pewnych, wydawa³o by siê, istotnych elementów kultury. Piêtnuj±c taki sposób my¶lenia, a nawet nie - wszak kopiujwklejstwo nie wymaga aktywno¶ci mózgu - przy³±czam siê do pomys³u wycofania habilitacji. Wysuwam jednak inny argument: w prawdziwym ¶wiecie nauki jest to co¶ uci±¿liwego i ograniczaj±cego swobodê naukow±, wystarczaj±cym stopniem uprawniaj±cym do samodzielnej pracy badawczej winien byæ stopieñ doktora, jako najwy¿szy i ostateczny. Ponadto pragnê zauwa¿yæ, ¿e tytu³ licencjata nie wi±¿e siê z wielko¶ci± uczelni, jest on nadawany absolwentom 1 stopnia wy¿szej edukacji - bo tak siê ruzumie studiowanie na ca³ym ¶wiecie, jako zaliczanie trzech szczebli, od licencjata, po doktora.

Czy¿ nie lepiej by³oby, je¶liby zastanowiæ siê najsamprzód co tak naprawdê jest potrzebne mikronacjom w zakresie "nauki"? Ponadto tre¶æ tego dokumentu gwarantuje unifikacjê jedynie nazw tytu³ów i stopni, lecz czy osobniki sygnuj±ce siê tym samym tytu³em w ró¿nych mikronacjach bêd± posiadaæ odpowiadaj±ce sobie kompetencje?

A czy nie wydaje siê, ¿e znacznie wiêksze znaczenie ma dyskusja o samej "nauce" i sposobach nauczania oraz uznawania, ¿e kto¶ siê ju¿ wystarczaj±co wyuczy³?

Osobi¶cie by³bym bardziej rad z próby utworzenia nie konwencji, ile raczej wytycznych dla prowadzenia systemów edukacji przez mikronacje, z wypunktowaniem minimalnych wymagañ dla szkolnictwa podstawowego - lokalnego, jak i dla szkolnictwa wy¿szego, które mog³o by przyj±æ charakter ponadmikronacyjny.

Tym wyst±pieniem pragn±³bym zwróciæ uwagê szanownym delegatom na do¶æ istotne sprawy, przynajmniej w moim odczuciu. Podkre¶lê, ¿e osobi¶cie bêdê zawsze przeciw korzystaniu z realnych tytu³ów i bêdê raczej d±¿y³ do marginalizacji i zaprzestania uznawania uczelni, jakie takowe nadaj±.

Tow. Struszyñski
struszynski

Member

Posted on 01.04.2008 02:25:34
struszynski napisa³/a:
Art. 1. [definicje]

Ja - osobi¶cie - mam spore obawy przed uto¿samianiem zjawisk i pojêæ rzeczywistych z tymi, które funkcjonuj± w mikronacjach. Nie jest dobr± praktyk± kopiujwklejstwo, ani najwyklejsze w ¶wiecie napychanie pró¿nej dumy, w ob³okach dziecinnego, neurotycznego s³odzenia ego. Spo³eczno¶æ mikronacyjna zas³uguje na wiêcej fantazji i oryginalno¶ci w ustalaniu pewnych, wydawa³o by siê, istotnych elementów kultury. Piêtnuj±c taki sposób my¶lenia, a nawet nie - wszak kopiujwklejstwo nie wymaga aktywno¶ci mózgu - przy³±czam siê do pomys³u wycofania habilitacji. Wysuwam jednak inny argument: w prawdziwym ¶wiecie nauki jest to co¶ uci±¿liwego i ograniczaj±cego swobodê naukow±, wystarczaj±cym stopniem uprawniaj±cym do samodzielnej pracy badawczej winien byæ stopieñ doktora, jako najwy¿szy i ostateczny. Ponadto pragnê zauwa¿yæ, ¿e tytu³ licencjata nie wi±¿e siê z wielko¶ci± uczelni, jest on nadawany absolwentom 1 stopnia wy¿szej edukacji - bo tak siê ruzumie studiowanie na ca³ym ¶wiecie, jako zaliczanie trzech szczebli, od licencjata, po doktora.

Czy¿ nie lepiej by³oby, je¶liby zastanowiæ siê najsamprzód co tak naprawdê jest potrzebne mikronacjom w zakresie "nauki"? Ponadto tre¶æ tego dokumentu gwarantuje unifikacjê jedynie nazw tytu³ów i stopni, lecz czy osobniki sygnuj±ce siê tym samym tytu³em w ró¿nych mikronacjach bêd± posiadaæ odpowiadaj±ce sobie kompetencje?

A czy nie wydaje siê, ¿e znacznie wiêksze znaczenie ma dyskusja o samej "nauce" i sposobach nauczania oraz uznawania, ¿e kto¶ siê ju¿ wystarczaj±co wyuczy³?

Osobi¶cie by³bym bardziej rad z próby utworzenia nie konwencji, ile raczej wytycznych dla prowadzenia systemów edukacji przez mikronacje, z wypunktowaniem minimalnych wymagañ dla szkolnictwa podstawowego - lokalnego, jak i dla szkolnictwa wy¿szego, które mog³o by przyj±æ charakter ponadmikronacyjny.

Tow. Struszyñski
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 01.04.2008 14:03:59
Czy mo¿na wiedzieæ, czemu Ekscelencja wyg³asza swe przemówienia trzykrotnie? To efekt odwiedzenia naszej kawiarni?
smiley

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
struszynski

Member

Posted on 01.04.2008 15:22:57
Piotr Koscinski napisa³/a:Czy mo¿na wiedzieæ, czemu Ekscelencja wyg³asza swe przemówienia trzykrotnie? To efekt odwiedzenia naszej kawiarni?smiley

Ekscelencjo!

Czê¶ciowo tak. A czê¶ciowo nie - mównica w OPM jest taka jaka¶ ciasna, a przyciski mikrofonu umieszczone s± pod blatem i trzeba je wciskaæ po omacku, albo te¿ schylaæ siê w bardzo niewygodny sposób, a i tak nic nie widaæ, bo tam ciemno. Zabrak³o te¿ przycisku do usuwania ze stenogramu obrad czego¶ zbêdnego. Na szcze¶cie jest chyba s³ó¿ba techniczna?

Czy Ekscelencja rozwa¿y równie¿ mo¿liwo¶æ merytorycznego odniesienia siê do wypowiedzi?

Tow. Struszyñski
pawelabrams

Member

Posted on 02.04.2008 18:23:57
czy "ó" w s³u¿bie by³o zamierzone?

Prezydent Interlandu
http://www.republikainterlandu.co.cc
http://www.interland.xt.pl/ Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Posted on 03.04.2008 19:32:12
Królestwo Scholandii popiera oprawkê zaproponowan± przez Sekretarza Generalnego.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Lord Darth Kanzler

Member

Posted on 08.04.2008 13:00:41
Wasze Ekscelencje,

Mam powa¿ne w±tpliwo¶ci co do tre¶ci art. 4. Zastanawia mnie, czy to nie w gestii w³adz pañstwowych powinien le¿eæ obowi±zek/przywilej akredytacji uczelni na jego terytorium siê mieszcz±cych i dzia³aj±cych. Budzi tak¿e moje w±tpliwo¶ci zapis o "poparciu" wnioski przez inne jednostki.

Lord Darth "Ruda Gra¿yna" Kanzler
Szef Delegacji Mandragoratu Wandystanu przy OPM
Prezes Mikro¶wiatowej Unii Pi³karskiej
Sumienie Narodów
http://www.wandystan.eu Send Private Message
struszynski

Member

Posted on 08.04.2008 17:12:36
A ja ca³y czas widzê problem w tym, ¿e ma miejsce unifikacja tytu³ów (niew³a¶ciwych w swych nazwach) w róznych mikronacjach, lecz nie ma unifikacji kompetencji i programów nauczania. W jednej mikronacji kto¶ bêdzeie zostawa³ profesorem po wp³±ceniu kilku jednostek monetarnych, gdzie indziej po napisaniu kilku komentarzy w blogu, a gdzie indziej po ciê¿kiej i d³ugiej pracy. Zadaniem OPM nie jest wprowadzanie niem±drych regulacji, lecz podnoszenie poziomu zabway w mikronacje.

Tow. Struszyñski
Piotr Koscinski

Admin

Posted on 08.04.2008 18:59:35
Ekscelencje,

Mam powa¿ne w±tpliwo¶ci co do tre¶ci art. 4. Zastanawia mnie, czy to nie w gestii w³adz pañstwowych powinien le¿eæ obowi±zek/przywilej akredytacji uczelni na jego terytorium siê mieszcz±cych i dzia³aj±cych. Budzi tak¿e moje w±tpliwo¶ci zapis o "poparciu" wnioski przez inne jednostki.

Je¶li jakie¶ v-pañstwo nie bêdzie chcia³o akredytacji OPM-owskiej, to nie musi tej procedury przechodziæ. Chodzi o akredytacjê umo¿liwiaj±c± WZAJEMNE uznawanie tytu³ów naukowych.

A ja ca³y czas widzê problem w tym, ¿e ma miejsce unifikacja tytu³ów (niew³a¶ciwych w swych nazwach) w róznych mikronacjach, lecz nie ma unifikacji kompetencji i programów nauczania. W jednej mikronacji kto¶ bêdzeie zostawa³ profesorem po wp³±ceniu kilku jednostek monetarnych, gdzie indziej po napisaniu kilku komentarzy w blogu, a gdzie indziej po ciê¿kiej i d³ugiej pracy.

Hmmm.
Akredytacja i szczególne zasady okre¶lone w konwencji wymusz± pewne podniesienie i ujednolicenie poziomu nauczania. Wiêcej wg. mnie zrobiæ siê nie da.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
struszynski

Member

Posted on 09.04.2008 22:00:38
Je¶li jakie¶ v-pañstwo nie bêdzie chcia³o akredytacji OPM-owskiej, to nie musi tej procedury przechodziæ. Chodzi o akredytacjê umo¿liwiaj±c± WZAJEMNE uznawanie tytu³ów naukowych.

Niezmiernie cieszê siê, ¿e Ekscelencja tak stanowczo podkre¶la, ¿e chodzi wy³±cznie o kwestiê uznawania danej uczelni tytu³ów i stopni naukowych nadanych przez jak±¶ inn± uczelniê. Czy¿ nie lepszym by³oby wówczas rozwi±zaniem, aby odst±piæ od wymieniania w dokumencie, nad jakim tutaj obradujemy, nazw tych¿e stopni i tytu³ów? Wystarczy bowiem sam zapis, ¿e dana uczelnia przyjmuje uchwa³ê o akredytowaniu stopni i tytu³ów nadawanych przez inn± uczelniê, za¶ przyjêcie przez dane v-pañstwo takiego dokumentu obligowa³oby uczelnie tego¿ pañstwa do wydania aktu akredytacji, b±d¼ wymogów uzupe³niaj±cych do akredytacji, czy te¿ ca³kowitego nie respektowania.

Akredytacja i szczególne zasady okre¶lone w konwencji wymusz± pewne podniesienie i ujednolicenie poziomu nauczania. Wiêcej wg. mnie zrobiæ siê nie da.

Nie uwa¿am, Ekscelencjo, aby to cokolwiek wymusza³o. Wrêcz przeciwnie. Wystarczy, ¿e jedna uczelnia bêdzie nadawaæ stopnie i tytu³y za ciê¿k± pracê, aby reszta przyznawa³a je za tzw. friko - skoro wszêdzie tytu³y i stopnie bêd± uznawane, to doktor bêdzie doktor, niewa¿ne sk±d, co wie i co z sob± reprezentuje.

Mo¿na zrobiæ wiêcej - mo¿na rozwa¿yæ opracowanietakiego dokumentu, który nie by³by umow± miêdzynarodow±, ile raczej stanowi³ pewne wytyczne, co do tego, jak nale¿y organizowaæ minimum edukacji, jak nale¿y organizowaæ egzaminy, i za co przyznawaæ stopnie. Stosowanie siê do takich wytycznych nie by³oby obowi±zkowe, lecz ka¿da uczelnia chc±c oszczêdziæ sobie wstydu pragnê³a by d±¿yæ do osi±gniêcia takich minimalnych standardów, za¶ uczelnie respektuj±ce ten¿e standard, mog³y by wzajemnie budowaæ sieæ akademick± miêdzymikronacyjn±.

Tow. Struszyñski
Mateusz Walczak

Member

Posted on 15.05.2008 23:16:42
Prace nad konwencj± mocno przystopowa³y. A szkoda - konwencja o tytu³ach i stopniach mia³a byæ preludium do dalszego rozwoju kultury i nauki, a mo¿e nawet powstania Agencji Kulturalnej w ramach OPM. My¶lê, ¿e powinni¶my powróciæ do rozmów, jeszcze raz przedyskutowaæ sporne fragmenty (z tego, co pamiêtam i przegl±dn±³em, to najbardziej sporne by³y art. 3 i 4) i próbowaæ wypracowaæ kompromis. Mo¿e warto na razie od przedstawienia, które pañstwa Cz³onkowskie maj± dzia³aj±ce uczelnie, jaki poziom reprezentuj± je¶li chodzi o kadrê(ilu wyk³adowców i z jakimi stopniami/tytu³ami naukowymi, ile wydzia³ów) i na koniec - czy s± zainteresowane wspó³prac± w ramach akredytacji. Dziêki temu bêdziemy mieli pogl±d na sprawê, czy w ogóle jest sens szukaæ porozumienia w tej sprawie. Królewski Uniwersytet Scholandzki (KUS) na pewno jest dobrze przygotowany jak na wirtualne warunki, uchodzi wszak za jeden z najbardziej presti¿owych Uniwersytetów w polskim v-¶wiecie. Tak wiêc czy znajdzie siê chocia¿ 2-3 poza KUS-em, aby realizowaæ cele wspó³pracy naukowej?

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Page 2 of 4 < 1 2 3 4 >