Gmach Narodów

Pełna wersja: Lipcowy Szczyt OPM
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4
Zapraszam niniejszym Ekscelencje Reprezentantów na Realne Spotkanie OPM na Szczycie - do Warszawy, na 29 lipca, godzina 11.
Były trudności z ustaleniem daty, przyjmuję więc tę wyraźnie popartą przez kilka osób.
Ustalam:
- do 3 osób z każdego państwa-Członka OPM;
- dofinansowanie za przejazd dla co najwyżej 1 osoby z danego państwa; łączna kwota będzie podzielona między zainteresowanych, proporcjonalnie.
- miejsce: redakcja "Rzeczpospolita", ul. Prosta 51, Warszawa
- proszę o propozycje tematów w tym wątku.
Propozycje tematów do wyboru do koloru:
1. Rola mikronacji w Polsce
2. Rola OPM w mikroświecie.
3. Międzynarodowy System Gospodarczy za czy przeciw, oraz formuła, propozycje, etc.
4. Przyszłość Trybunału Arbitrażowego.
5. Jak powinno wyglądać członkostwo w OPM.
6. Ciprofloksja i problem sporów na arenie międzynarodowej.
7. Akademia Dyplomatyczna i rola dyplomacji w mikroświecie.
8. Mikronacje co to? Gra czy nie?
9. Promocja i sposób promowania mikronacji, oraz idei mikronacji.
10. ...

Na razie tyle propozycji mi przyszło do głowy. Jak coś będzie to dopiszę.
Cytat:Propozycje tematów do wyboru do koloru:
1. Rola mikronacji w Polsce
2. Rola OPM w mikroświecie.
3. Międzynarodowy System Gospodarczy za czy przeciw, oraz formuła, propozycje, etc.
4. Przyszłość Trybunału Arbitrażowego.
5. Jak powinno wyglądać członkostwo w OPM.
6. Ciprofloksja i problem sporów na arenie międzynarodowej.
7. Akademia Dyplomatyczna i rola dyplomacji w mikroświecie.
8. Mikronacje co to? Gra czy nie?
9. Promocja i sposób promowania mikronacji, oraz idei mikronacji.
10. ...

Na razie tyle propozycji mi przyszło do głowy. Jak coś będzie to dopiszę.

Ad. 1 - Cóż, akurat mikronacje są zabawą dosyć "offową", niestety, wiele osób nie wiem, co to jest i "z czym to się je". Dlatego jakakolwiek analiza roli w Polsce patrząc przez pryzmat ogólnokrajowy (tak wnioskuje czytając temat) jest niemożliwa.

Ad. 2 - Nie rozumiem, o czym mielibyśmy dyskutować?! Generalnie wiadomo, że OPM jest potrzebne, że jest ważne, ale nie działa nadal tak, jakbyśmy wszyscy chcieli. Zmarnujemy 30 minut (żeby tylko...) na wykłócaniu się o sprawy drugorzędne. A na Szczycie nie ma czasu na takie sprawy - kto był, ten wie, jak szybko mija czas.

Ad. 3 - I tutaj wreszcie jakiś konkret. Tu np. wnioskowałbym o przygotowanie osoby (prelegenta), który przedstawiłby zarys możliwości powstania takowego systemu, opisaniu zalet i wad, a także przykładowej formuły systemu. Natomiast nie jest to temat najważniejszy, dotychczasowe dyskusje wskazywały, że porozumienie jest trudno osiągalne na chwilę obecną.

Ad. 4 - Tu też nic nowego nie wymyślimy. TA jest potrzebny, kwestia, że leży, bo nie ma wniosków.

Ad. 5 - Ok, ale o czym możemy rozmawiać? Znów sprowadzimy się do ideałów: państwo musi być aktywne, czynnie brać udział w pracach na forum, proponować osoby do struktur, bla, bla bla... I nic nie osiągniemy.

Ad. 6 - Spory były, są i będą. I co tu dużo o nich gadać... Naprawdę są tematy, które dadzą lepsze owoce.

Ad. 7 - I znów: rola dyplomacji jest niezaprzeczalna i bardzo ważna. A że v-świat przechodzi kryzys - to inna sprawa. AD jest potrzebna, ale potrzeba czasu, by ją rozwinąć. Tak samo jak biuro akredytacji uniwersytetów. Niemniej prócz czasu potrzeba też zaangażowania innych delegatów.

Ad. 8 - Zaczynamy znów tematy, na które opinie są podzielone. Z jednej strony niektórzy bronią się od nazywania mikronacji grą, mówiąc o symulacji życia. Inna zaś mówiąc: skoro to nie gra, jak to inaczej nazwać? Zdania były, są i zapewne będą podzielone i obie strony będą miały po części racje. Bo nie jesteśmy zwykłą "grą" online, jesteśmy czymś więcej - wspólnotami.

Ad. 9 - Nareszcie temat, który jest niezwykle ważny i potrzebny na chwilę obecną -> Promocja. Jak promować, gdzie promować, do kogo dotrzeć, by zwiększyć liczbę zainteresowanych mikroświatem? Najlepszy z zaproponowanych przez Ekscelencje (lub Ojca Dyrektora) tematówSmile

Poza tym warto, aby stworzyć już Listę obecnych na Szczycie.
Jako, że Pan Walczak jedynie odpowiedział, pozwoliłem sobie przygotować w oparciu o jego komentarze, oraz moje spostrzeżenia pewien temat całego Szczytu i zarys tematów:

"Mikronacje jako niejednolita społeczność wielu państw - gospodarka, promocja, rozwój"

1. Międzynarodowy System Gospodarczy za czy przeciw, oraz formuła, propozycje, etc. w odniesieniu do propozycji prelegenta. Jako, że za swego czasu proponowałem Moduł Gospodarczy na odpowiednich forach, przygotuję krótkie wystąpienie w tej sprawie.

2. Promocja - dźwignia rozwoju w dobie kryzysu demograficznego. Sposoby, forma, odbiorcy, zachęcenie i zachowanie nowych obywateli. Dyskusja nad formami promocji, odbiorcami i sposobami zatrzymania nowych przybyszy.

3. Kierunek rozwoju polskich mikronacji. Bardziej "offowa" zabawa, a może sposób na edukację obywatelską?

Pragnę także za propozycją przedmówcy przygotować Listę obecnych na Szczycie(niepoukładana, przygotowana w oparciu o wątek "Kolejny Szczyt OPM - http://gmach.opm.org.pl/thread-297-page-1.html):
1. Piotr Kościński (KSar) |
2. Anarchia Napalm (MW) |
3. Franciszek Józef II (MA-W) | +
4. Simon McMelkor (KE) |
5. Michael von Lichtenstein (KSar) |
6. Tivadar Szucs (MA-W) | +
7. Meisande V Gvandoya (ZKS) | -
8. Mateusz Walczak (KSch) | +
9. Jaskoviakus Anonimus (RE) | -
10. Thorgautr Svensson (ZKS) | -
11. Timoteos Stefanosigos (KSur) | +
12. Paulos Petrosigos (KSur) | +
13. Otto von Rutelheld (ZKB) | -
14. Wilhelm von Gerlach (MA-W) | +
Bardzo proszę o potwierdzenie zaplanowanego przyjazdu na szczyt!
W sensie - potwierdzenie tej listy, co powyżej? Mogę potwierdzić w imieniu swoim i Paulosa Petrosigosa (sam nie jest w stanie, bo do samego zjazdu jest offline), wiem też na pewno o przyjeździe delegacji Austro-Węgier.
Ekscelencjo, nigdzie nie mówiłem, że na szczycie się nie pojawię. Bo nie pojawię się Smile
Wybierałem wszystkich którzy brali udział w dyskusji w tematycznym wątku Wink

//edit: Zaznaczyłem Plusy i Minusy przy odpowiednich osobach. Będę na bieżąco uzupełniał

//edit2: Ja niestety nie mogę być. W związku z problemami braku zmienników w pracy nie wyrwę się. Sekretarz Generalny przedstawi obecnym moją propozycję, a ja sam, będę tego dnia non stop dostępny, co by ewentualnie służyć udziałem przez telefon na głośniku.
Potwierdzam swoją obecność na Szczycie, niestety, na chwilę obecną będę jedynym reprezentantem Scholandii.

Chciałbym się też zapytać opcjonalnie, czy ktoś z Wami miałby możliwość przenocowania mnie w Warszawie z 28 na 29 lub 29 na 30 lipca? Jeśli są takie osoby - bardzo bym prosił o kontakt prywatny.

Co do nieobecności Dyrektora - wielka szkoda, ale cóż - taki real.

Za nieaktywność przepraszam - mam dosyć poważne problemy w dostępie do Internetu i komputera, być może zostaną jutro definitywnie zakończone.
Ja bardzo proszę o potwierdzanie zamiaru przyjazdu na szczyt. Z przygotowanej listy obecności jakoś niewiele wynika; widzę trzy plusy (oraz ja sam). Tymczasem ja organizuję salę obrad, muszę np. przewidzieć takie rzeczy jak napoje. No i organizuję występy delegatów w tv.rp.pl Wink
Na marginesie: w siedzibie "Rz" jest bufet, w którym można zjeść obiad za 9 złotych (zazwyczaj dwa zestawy do wyboru plus zestaw VIP za 15 zł).
Stron: 1 2 3 4
Przekierowanie