Gmach Narodów

Pełna wersja: Wniosek o przyjęcie Cesarstwa Niemiec do struktur OPM
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Wilhelm II Hohenzollern

KWESTIONARIUSZ DLA KANDYDATÓW DO ORGANIZACJI POLSKICH MIKRONACJI

1. Nazwa v-państwa

- Cesarstwo Niemiec

2. Data założenia (powstania strony www, forum lub listy dyskusyjnej)

- 15 października 2010

- http://www.wielkieniemcy.dbv.pl - strona główna
- http://www.niemcy.fora.pl- forum

3. Podstawowe prawa (konstytucja)

- konstytucja Cesarstwa Niemiec z 16 października 2010

4. Główne organy władzy (głowa państwa, głowa rządu, parlament)

- Głowa państwa: cesarz Wilhelm II Hohenzollern
- Głowa rządu: kanclerz Piotr I von Bismarck de Windsor
- parlament: Bundestag (w trakcie zawieszenia)

a) władza wykonawcza: Rząd Kanclerski
- Ministerstwo Spraw Zagranicznych
- Ministerstwo Spraw Wojskowych
- Ministerstwo Finansów
- Ministerstwo Infrastruktury
- Ministerstwo Nauki, Sportu, Dziedzictwa Narodowego

b) władza ustawodawcza: Bundestag
c) władza sądownicza: Trybunał Stanu, Konstytucyjny, Sąd Naczelny,

5. Nazwiska/nicki osób, pełniących funkcje głowy państwa, głowy rządu i osoby odpowiedzialnej za politykę zagraniczną.

- Cesarz: Wilhelm II Hohenzollern
- Kanclerz: Piotr I von Bismarck de Windsor
- Minister Spraw Zagranicznych: Heinrich v. Glassenap

6. Liczba mieszkańców

5

7. Liczba aktywnych mieszkańców

około 2

8. Czy Kandydat uznaje język polski jako co najmniej jeden ze swoich języków urzędowych?

Tak

9. Oświadczenie, że Kandydat:
- swoją działalnością lub ideologią nie zmierza do zakłócenia prawidłowej działalności Organizacji;
- nie narusza zakazu stosowania przemocy lub groźby jej użycia we wzajemnych relacjach z którymkolwiek Członkiem Organizacji.

Oświadczam

10. Oświadczenie, że Kandydat samodzielnie prowadzi politykę zagraniczną.

Oświadczam

Podpisano:

(-) Cesarz niemiecki -Wilhelm II Hohenzollern
Wasza Cesarska Mość,

Nie ukrywam, że to miło, iż powstały Niemcy i będzie można toczyć w przyszłości spór, kto lepiej walczył w czasach Wielkiej Wojny, ale... najpierw proponowałbym zapoznać się nieco lepiej z historią Cesarstwa Niemieckiego (Cesarstwo Niemiec nigdy nie istniało), jego symboliką i innymi aspektami wspaniałej niemieckiej przeszłości. Pomijam już fakt, że Wasza Cesarska Mość, gdyby istotnie był Wilhelmem II, byłby nieco zbyt mało żywy.

Pomysł, szczerze mówiąc, podoba mi się, ale wykonanie pozostawia jednak trochę do życzenia. Tym niemniej powodzenia, a w sprawie poparcia lub jego braku wypowie się Cesarski i Królewski Rząd. Z przyjemnością - o ile Wasza Cesarska Mość zechce skorzystać z rad - także i ja z chęcią doradzę to i owo w udoskonalaniu Cesarstwa. Jeszcze raz: powodzenia :-).
Wasza Cesarska Mość,

Zgodnie Kartą OPM, którą wszyscy w większym lub mniejszym stopniu staramy się przestrzegać, członkiem Organizacji zostać może jedynie państwo, które istnieje "co najmniej 90 dni" i "posiada co najmniej pięciu aktywnych mieszkańców".

Z danych opublikowanych w przedłożonym nam formularzu wynika, że w tym roku kalendarzowym Cesarstwo nie ma wielkich widoków na uzyskanie statusu państwa członkowskiego OPM.

(06.11.2010 19:32)Wilhelm II Hohenzollern napisał(a): [ -> ]2. Data założenia (powstania strony www, forum lub listy dyskusyjnej)
- 15 października 2010
(...)
7. Liczba aktywnych mieszkańców
- około 2
Cóż, ostatnio mam wrażenie, że rynek realno-historycznych mikronacji jest już za-, a nawet prze-pełniony. Znaczy, takie wrażenie miałem przy powstawaniu każdej nowej mikronacji tego typu po Austro-Węgrach, więc mogę być stronniczy Tongue

A propos, zawsze wydawało mi się to zabawne, jeżeli ktoś pisze, że obywateli jest "około 2". To jest 1, 2 czy 3? Ja rozumiem, że można nie mieć pewności przy stu obywatelach, nawet przy dwudziestu, ale przy dwóch?
Około dwóch brzmi lepiej niż 2, bo dwóch to konkretna liczba, a około znaczy, że może być i więcej Wink Chociaż czytając ten wniosek naszła mnie ta sama myśl.

Cytat:Cóż, ostatnio mam wrażenie, że rynek realno-historycznych mikronacji jest już za-, a nawet prze-pełniony. Znaczy, takie wrażenie miałem przy powstawaniu każdej nowej mikronacji tego typu po Austro-Węgrach, więc mogę być stronniczy
Wszystko zależy od pomysłu i jego wykonania, jak pomysł dobry to zawsze znajdzie się chętny do udziału w zabawie. Jest tyle różnorodnych i ciekawych państw historycznych, że przy dobrym przygotowaniu można odnieść sukces.
Bosko, jest nawet poradnik "Jak założyć własną realno-historyczną mikronację" :-P
Pewnie komuś się przyda Smile
(03.12.2010 11:47)Patryk I napisał(a): [ -> ]Pewnie komuś się przyda Smile

Pewnie Panu Timoteosowi Tongue
Coby jeszcze podsumować - jak się okazało, wyjątkowo p. Vilander miał rację - otrzymałem w.w. książkę w ramach prezentu świątecznego Tongue zabieram się do pracy, zastanawiając się, jaką historyczną mikronację założyć... waham się między Burgundią (spór z dwoma istniejącymi Francjami) a Galicją (spór z AW i RON) Tongue
Przekierowanie