Marcel Hans
09.03.2011, 20:47
Witam Wasze Ekscelencje!
Na pewno dla wielu z Waszych Ekscelencji moja wizyta jest dużym zaskoczeniem, a forma w jakiej tutaj jestem to już pewnie niespodzianka dla większości z Waszych Ekscelencji. Otóż zostałem dziś powołany na Dyrektora Departamentu Kultury i Nauki przez Sekretarza Generalnego Kryspina von Lichtensteina, jednak dzisiejszy dzień nie oznacza dla mnie wcale zajęcia „kolejnej posadki”, to powołanie obliguje mnie do ciężkiej pracy, a właściwie współpracy z Waszymi Ekscelencjami, ale także z różnymi personami z całego Polina. Za szansę JE von Lichtensteinowi bardzo dziękuję i o taką samą szansę już na początku proszę Wasze Ekscelencje!
Na wstępie chciałbym jeszcze zaznaczy, że zdaję sobie sprawę z moich kontrowersyjnych dla większości Waszych Ekscelencji poglądów, to jednak jestem tutaj nie dla dyskusji o nich z Waszymi Ekscelencjami, ja jestem tutaj dla rozwoju kultury i nauku w Naszym Wspólnym Świecie. Uważam, że zgodnie ze słowami piosenki Izabeli Trojanowskiej „za sprawą naszych serc i rąk (...) zbudujemy nowy dom, na miarę naszych marzeń dom,” – a tym domem jest Polin.
Jak wyobrażam sobie pracę w Departamencie? Wg. planu oczywiście, bo uważam, że najważniejsze to mieć jakiś przejrzysty plan i ja go mam, zaraz go przedstawię wraz z prostym opisem każdego punktu. Proszę jednak nie wymagać ode mnie już dziś, że określę dokładne daty, godziny, czy konkretne fakty dotyczące punktów – to są dopiero pomysły, które za sprawą wspólnej pracy razem z Waszymi Ekscelencjami będą się kształtować po naszej wspólnej myśli!
Wychodzę z założenia, że najważniejsze na stanowisku, które piastuję od dziś są plany i chęć ich realizacji, ale wiem, że są też ludzie, dla których istotna jest wiedza o tym, co człowiek robił wcześniej i to też jest dobre podejście – właśnie dlatego dodaję mój krótki życiorys:
Sądzę, że moja rodzina wirtualna Waszych Ekscelencji nie powinna interesować stąd ten punkt pominę. Teraz trochę luźnej wypowiedzi: z kulturą mam do czynienia od bardzo dawna w różnych formach, zazwyczaj moja praca była „społeczna”, a więc nie piastowałem żadnych funkcji, jednak brałem czynny udział np. przy „obróbce” przedostatniego V-mundialu, czy przy tworzeniu języków różnych państw i podobnych inicjatywach; Prowadzę prywatnie także kilka inicjatyw kulturalnych.
Dlaczego uważam, że nadaję się na to stanowisko? Po pierwsze mam dużo pomysłów, co już chyba zaprezentowałem moim programem. Mam też pewne doświadczenie w sprawach kultury, gdyż ta dziedzina v-życia jest po prostu bliska memu sercu. Natomiast poza tymi wszystkimi zaletami jest jeszcze jeden fakt, często bywam w państwach, które w żaden sposób nie są powiązane z Organizacją Polskich Mikronacji i myślę, że mógłbym je zachęcić chociaż do przyglądania się poczynaniom Szanownych Tutaj Zgromadzonych.
Jeśli ktoś z Waszych Ekscelencji będzie miał pytania, co do mojej osoby lub programu to chętnie udzielę wyjaśnień, jeśli zaś nie to pora przejść do ciężkiej pracy.
Z poważaniem!
(-) Marcel Hans
P.S
Temat zakładam tutaj, gdyż jestem też odpowiedzialny za akredytację nowych uczelni, a innego odpowiedniego miejsca nie znalazłem, jeśli Szanowna Administracja forum zna takie miejsce to proszę o przeniesienie tam tematu i z góry dziękuję. Użyłem także znaczniki "cytat" by zaznaczyć mój program i życiorys - za ewentualne utrudnia w związku z takim "obramowaniem" przepraszam.
Na pewno dla wielu z Waszych Ekscelencji moja wizyta jest dużym zaskoczeniem, a forma w jakiej tutaj jestem to już pewnie niespodzianka dla większości z Waszych Ekscelencji. Otóż zostałem dziś powołany na Dyrektora Departamentu Kultury i Nauki przez Sekretarza Generalnego Kryspina von Lichtensteina, jednak dzisiejszy dzień nie oznacza dla mnie wcale zajęcia „kolejnej posadki”, to powołanie obliguje mnie do ciężkiej pracy, a właściwie współpracy z Waszymi Ekscelencjami, ale także z różnymi personami z całego Polina. Za szansę JE von Lichtensteinowi bardzo dziękuję i o taką samą szansę już na początku proszę Wasze Ekscelencje!
Na wstępie chciałbym jeszcze zaznaczy, że zdaję sobie sprawę z moich kontrowersyjnych dla większości Waszych Ekscelencji poglądów, to jednak jestem tutaj nie dla dyskusji o nich z Waszymi Ekscelencjami, ja jestem tutaj dla rozwoju kultury i nauku w Naszym Wspólnym Świecie. Uważam, że zgodnie ze słowami piosenki Izabeli Trojanowskiej „za sprawą naszych serc i rąk (...) zbudujemy nowy dom, na miarę naszych marzeń dom,” – a tym domem jest Polin.
Jak wyobrażam sobie pracę w Departamencie? Wg. planu oczywiście, bo uważam, że najważniejsze to mieć jakiś przejrzysty plan i ja go mam, zaraz go przedstawię wraz z prostym opisem każdego punktu. Proszę jednak nie wymagać ode mnie już dziś, że określę dokładne daty, godziny, czy konkretne fakty dotyczące punktów – to są dopiero pomysły, które za sprawą wspólnej pracy razem z Waszymi Ekscelencjami będą się kształtować po naszej wspólnej myśli!
Cytat:1.Rozpisanie konkursu na to jak powinna wyglądać polityka kulturalna OPM – jestem zdania, że warto zaktywizować społeczeństwa Państw Członkowskich, by same określiły czego oczekują. Bez urazy jednak ponad 100 osób będzie miało więcej pomysłów niż ok. 20. Sądzę, że moglibyśmy nawet wyjść poza sztywne ramy zasady uczestnicy=Państwa Członkowskie, ale to już w praktyce przemyślimy;Te 14 punktów to może nie jest zbyt wiele, jednak mogę zaręczyć, że jeśli tylko je wykonamy to pchniemy naszą kulturę o wielki krok na przód, a nie stoimy wcale nad przepaścią!
2.Wprowadzenie konwencji o uczelniach wyższych w miejsce konwencji o tytułach naukowych – zdecydowanie obecna konwencja się nie sprawdza i to należy zmienić. Sądzę, że o uznaniu tytułów danej uczelni nie powinna decydować tylko kadra uczelni, ale materiał tam wykładany i w sposób jaki się to czyni;
3.Akcja: „Kulturą Mikronacje stoją” – ogólna praca Sekretariatu o takim haśle – żeby było ciekawiej, medialnuej wszystkie poczynania Departamentu proponuję zamknąć w słowach: „Kulturą Mikronacje stoją”.
4.Rozpisanie konkursu na logo akcji „Kulturą Polin stoi” – sam punkt trzeci może się przyczynić do promocji OPM właśnie przez organizację chociażby konkursu na logo akcji;
5.Konwencja o V-światowej Liście Zabytków - myślę, że coś na miarę naszego UNESCO nie byłoby niczym złym. Oczywiście to działania stricte wirtualne, ale przecież kultura to właśnie taki dział v-życia stricte wirtualny;
6.Powołanie Komisji Języków do spisania wszystkich języków używanych w świecie wirtualnym poza językiem polskim – w wielu państwach wirtualnych poza polskim istnieją także „języki” dodatkowe i to uważam za „fajną sprawę”, że się tak wyrażę. Warto to spisać i zebrać w jednym miejscu. Poza tym to także ciekawy aspekt, gdy np. nowa konwencja zostanie wydana w iluś tam językach;
7.Organizacja Święta Pokoju i Współpracy – uważam, że warto by ustanowić kolejne wspólne święto dla OPM, chociażby Święto Pokoju i Współpracy, przecież wszyscy wspólnie walczymy o pokój i współpracę – będzie to także dodatkowa atrakcja promująca organizację;
8.Obowiązkowe sprawozdania z prac OPM, co ok.14 dni – mamy już informator i to jest bardzo dobra rzecz, jednak to za mało w temacie polityki informacyjnej. Ten informator musi zostać wypełniony treścią. Proponuję sprawozdania z prac w OPM, co 14 dni i to wszystkich pracowników Sekretariatu!
9.Ogłoszenie naboru na komentatorów medialnych wydarzeń w OPM –uważam, że OPM powinno zachęcić dziennikarzy prywatnych agencji prasowych do komentowania wydarzeń w Gmachu. Przecież nikt z nas nie jest tutaj dla siebie, a dla Społeczności Międzynarodowej, która ma prawo wiedzieć, co czynimy;
10.Stworzenie Sali Zasłużonych dla Polina, gdzie znaleźliby się ludzie zasłużeni dla współpracy międzynarodowej i pokoju w v-świecie – uważam, że warto nagradzać ludzi, którzy poświęcili się, zaangażowali całymi sobą w sprawy współpracy międzynarodowej. Od razu zaznaczę, że to nie muszą być tylko osoby z Państw Członkowskich OPM – ba wskazane jest być obiektywnym;
11.Stworzenie Konferencji Kultury i Sportu jako konferencji wszystkich państw chętnych, które wymieniają się propozycjami współpracy kulturowej – kultura to bardzo obszerna dziedzina w v-życiu i ile ludzi tyle pomysłów – warto zorganizować konferencję, gdzie można by się tymi pomysłami wymieniać, zebrać je i zrealizować;
12.Rozpoczęcie tradycji istnienia V-światowego Kongresu Intelektualistów w Walce o Pokój, co 3 mc – w mojej głowie narodził się także pomysł aby stworzyć tradycję organizacji V-światowych Kongresów Intelektualistów w Walce o Pokój, czyli inaczej po prostu konferencji, gdzie filozoficznie, ale i praktycznie debatowano by, jak zadbać o pokój na Polinie;
13.Filmy promujące OPM – w świecie wirtualnym bardzo wielu jest twórców filmów dotyczących ich własnych państw, czy telewizji – w związku z tym warto to wykorzystać i znaleźć jakiegoś wykonawcę filmu promującego OPM;
14.Dodatkowe sposoby promocji – sądzę, że istnieje także wiele innych sposób na promowanie OPM, czy całego naszego świata i My wspólnie na pewno jeszcze wiele rzeczy dołożymy do tego programu, już teraz na szybko przychodzi mi na myśl np. stworzenie skórki „Polin” do Winampa;
Wychodzę z założenia, że najważniejsze na stanowisku, które piastuję od dziś są plany i chęć ich realizacji, ale wiem, że są też ludzie, dla których istotna jest wiedza o tym, co człowiek robił wcześniej i to też jest dobre podejście – właśnie dlatego dodaję mój krótki życiorys:
Cytat:2 listopada 2006 roku – urodziłem się w ówczesnym Królestwie Tyrencji, gdzie prowadziłem swego czasu gazetę „Fakty i Mity Tyrencji”;
24 lutego 2007 roku – brałem udział w założeniu Królestwa Trizondalu i pełniłem tam funkcję Premiera, aż do unii z Księstwem Sarmacji;
czerwiec 2007 roku – pełniłem funkcję Posła XXI Kadencji Izby Poselskiej Księstwa Sarmacji;
marzec 2008 roku - objąłem przewodnictwo w Księstwie Trizondalu (wówczas już Kraju Korony Księstwa Sarmacji) nad Komisją Kultury;
28 marca 2009 roku – 29 czerwca 2009 roku – pełniłem funkcję Prezydenta Rzeczpospolitej Sclavinii i Trizondalu;
czerwiec – lipiec 2010 roku – odpowiadałem za organizację V-mundialu 2010 w Rzeczpospolitej Sclavinii i Trizondalu;
obecnie – obywatel Królestwa Trizondalu
Poza powyższym pełniłem jeszcze funkcję Ministra Kultury Tropicany oraz Delegata Księstwa Trizondalu w Mikroświatowej Unii Piłkarskiej jednak w żaden sposób nie mogę się doszukać dokładnych dat;
Ukończyłem także studia teologiczne w Państwie Kościelnym Rotria z tytułem magistra, a obecnie prowadzę dwie gazety: Gazetę Górniczą oraz Czerwony Sztandar.
Sądzę, że moja rodzina wirtualna Waszych Ekscelencji nie powinna interesować stąd ten punkt pominę. Teraz trochę luźnej wypowiedzi: z kulturą mam do czynienia od bardzo dawna w różnych formach, zazwyczaj moja praca była „społeczna”, a więc nie piastowałem żadnych funkcji, jednak brałem czynny udział np. przy „obróbce” przedostatniego V-mundialu, czy przy tworzeniu języków różnych państw i podobnych inicjatywach; Prowadzę prywatnie także kilka inicjatyw kulturalnych.
Dlaczego uważam, że nadaję się na to stanowisko? Po pierwsze mam dużo pomysłów, co już chyba zaprezentowałem moim programem. Mam też pewne doświadczenie w sprawach kultury, gdyż ta dziedzina v-życia jest po prostu bliska memu sercu. Natomiast poza tymi wszystkimi zaletami jest jeszcze jeden fakt, często bywam w państwach, które w żaden sposób nie są powiązane z Organizacją Polskich Mikronacji i myślę, że mógłbym je zachęcić chociaż do przyglądania się poczynaniom Szanownych Tutaj Zgromadzonych.
Jeśli ktoś z Waszych Ekscelencji będzie miał pytania, co do mojej osoby lub programu to chętnie udzielę wyjaśnień, jeśli zaś nie to pora przejść do ciężkiej pracy.
Z poważaniem!
(-) Marcel Hans
P.S
Temat zakładam tutaj, gdyż jestem też odpowiedzialny za akredytację nowych uczelni, a innego odpowiedniego miejsca nie znalazłem, jeśli Szanowna Administracja forum zna takie miejsce to proszę o przeniesienie tam tematu i z góry dziękuję. Użyłem także znaczniki "cytat" by zaznaczyć mój program i życiorys - za ewentualne utrudnia w związku z takim "obramowaniem" przepraszam.