Gmach Narodów

Pełna wersja: Informacja - Trybunał Sprawiedliwości
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wasze Ekscelencje!
Delegacje Polskich Państw Wirtualnych!

Jako Prezes Trybunału Sprawiedliwości OPM ogłaszam, że Trybunał jest już gotowy do pracy. Wobec tego zarówno Państwa Członkowskie OPM, jak i sama Organizacja mogą już korzystać z usług powstałego dla nich organu sądowego.

Pragnę jednocześnie przypomnieć, że na chwilę obecną TS jest właściwy w pięciu zasadniczych typach postępowań: - dla rozwiązania sporu międzynarodowego - (1) mediacja lub (2) arbitraż; - (3) dla rozstrzygnięcia wątpliwości prawnej co do prawa międzynarodowego; - (4) w sprawie niewykonania wcześniejszego orzeczenia Trybunału oraz (5) inne, na mocy upoważnienia Państw Członkowskich.
Wnioski składać mogą Państwa Członkowskie (przy czym wniosek o rozstrzygnięcie wątpliwości prawnej może złożyć również Sekretarz Generalny OPM).
Prawidłowo wypełniony wniosek zawiera:
1) Dane wnioskodawcy,
2) Oznaczenie przedmiotu sprawy,
3) Uzasadnienie,
4) Ewentualnie również żądania
. (art. 9 ust. 2 Statutu TS)
Póki nie ma przygotowanych urzędowych formularzy, wniosek można wnieść w dowolnej formie - dbając jedynie, by zawrzeć elementy wskazane wyżej.
Wniosek należy wnieść na adres e-mail Prezesa TS (krieg@poczta.fm) lub umieścić w wydzielonym dla Trybunału forum Gmachu Narodów - Sali Iustitia.

Dziękuję Ekscelencjom za uwagę. Osobno będę informował o uroczystości otwarcia kompleksu gmachów Trybunału, która nastąpi - mam nadzieję - już wkrótce. Akceptowałem już projekt witryny i bardzo obiecujące wizualizacje, pozostaję również w stałym kontakcie z władzami dreamlandzkimi, które obsługują budowę. Mam nadzieję, że już wkrótce Trybunał będzie mógł pochwalić się swą siedzibą.

W imieniu Trybunału Sprawiedliwości OPM,
Przekierowanie