|
MIMPOL
|
|
03.09.2010, 18:23
|
|||
|
|||
|
MIMPOL
Ekscelencje,
Odrywając się od problemów realowych - co ma robić SPM? - oraz wewnętrznych - jak winien działać OPM? - chcę zaproponować nieskonkretyzowany jeszcze projekt konwencji. Proponuję MIMPOL, czyli Mikronacyjną Policję Międzynarodową. MIMPOL mógłby mieć dwa poziomy. Pierwszy - ściganie przestępstw przeciw bazie informatycznej polskich mikronacji. Drugi - ściganie pewnych, określonych kategorii v-przestępstw. Trzeba by ściśle określić zadania. Każdy kraj mógłby delegować do MIMPOLu jednego przedstawiciela (na poziomie I) lub dwóch (na poziomie II). Dyrektor MIMPOLu byłby albo wyłaniany z grona przedstawicieli, albo z konkursu. Proszę o uwagi, ewentualnie konkretne sugestie. diuk Piotr Kościński były Sekretarz Generalny OPM Przedstawiciel SPM |
|||
|
03.09.2010, 18:32
|
|||
|
|||
|
RE: MIMPOL
Jedna uwaga, Ekscelencjo. Brakuje nam ludzi na obsadzenie najpotrzebniejszych stanowisk (zarówno w OPM, jak i naszych ojczyznach). Po co nam jeszcze jedna instytucja? Jeśli jakiś haker zaatakował strony któregoś z państw członkowskich, spodziewam się, że OPM będzie działał. I MIMPOL nie jest do tego potrzebny. A jeśli chodzi o v-przestępstwa, to dziękuję, postoję - w Eskwilinii przestępczość jest cudownie mała, a z tym, co mamy radzimy sobie doskonale.
saluto, Havelock Jaskoviakus Anonimus Prezydent Rzeczypospolitej Eskwilińskiej
|
|||
|
03.09.2010, 18:34
|
|||
|
|||
|
Z całym szacunkiem, ale przyznam, że ta propozycja jest awykonalna i bezsensowna. Nie istnieje prawo międzynarodowe, to jak może istnieć policja ;> ?
Chociaż za samą formalną grupą ścigającą przestępstwa informatyczne jestem bardzo za, co by policji mogła dawać już konkrety. Cała reszta odpada. Mikołaj I do posła austriackiego hr. Walentego Esterhazy: "Czy wie Pan, jacy byli najgłupsi polscy królowie? Pierwszy to Jan Sobieski, a drugi to ja - a to dlatego, iżeśmy obydwaj ratowali dynastie Habsburgów" |
|||
|
03.09.2010, 18:38
|
|||
|
|||
|
Do tego wystarczy SG wraz ze współpracownikami oraz doraźnie wyznaczanymi urzędnikami.
|
|||
|
03.09.2010, 18:43
|
|||
|
|||
|
Brednia... Do tego potrzeba informatyków, osób znających się na rzeczy i potrafiących doskonale poruszać się w tej materii. Z całym szacunkiem dla Sekretarza Generalnego, ale jak dla mnie to nie jest osoba, która powinna przewodzić takiej grupie.
To nie mogą być urzędnicy, to muszą być osoby z całego mikroświata, spoza OPM też. To powinna być grupa przy OPMie, acz by działała ponad nim i wszelkimi innymi organizacjami. Tu potrzeba doświadczenia, znajomości i wiedzy, a nie szczęścia i urzędasów rodem z OPM. Mikołaj I do posła austriackiego hr. Walentego Esterhazy: "Czy wie Pan, jacy byli najgłupsi polscy królowie? Pierwszy to Jan Sobieski, a drugi to ja - a to dlatego, iżeśmy obydwaj ratowali dynastie Habsburgów" |
|||
|
03.09.2010, 18:53
|
|||
|
|||
|
Ekscelencjo, jeśli znajdzie Pan w mikroświecie grupę biegłych informatyków, którzy zgodzą się być MIMPOLEM, to Ekscelencję ozłocę. Informatycy to też towar deficytowy.
|
|||
|
03.09.2010, 19:01
|
|||
|
|||
|
Dlatego nie może to być twór urzędasów, bo oni g... mogą. To tak jak by do armii wrzucić polityków - chaos, syf i zamtuz. Tych ludzi trzeba zachęcić, ściągnąć i zjednoczyć w jednym celu. To będzie sprawdzian możliwości i jakości OPMu.
Mikołaj I do posła austriackiego hr. Walentego Esterhazy: "Czy wie Pan, jacy byli najgłupsi polscy królowie? Pierwszy to Jan Sobieski, a drugi to ja - a to dlatego, iżeśmy obydwaj ratowali dynastie Habsburgów" |
|||
|
03.09.2010, 20:56
|
|||
|
|||
|
1) jeśli będzie konwencja, to określi - wiążąc tym sygnatariuszy - pewne prawa.
2) ja na szefa MIMPO nie nadaję się w ogóle. Osobiście widzę to tak, że powinno być kilku ludzi znających się na rzeczy + delegaci państw po to, by zgłaszać potrzebę działania, informować, współpracować. 3) podam przykłady z sarmackiego Kodeksu Karnego - tym też mógłby zająć się MIMPOL (wersja szersza): Cytat:Art. 77. diuk Piotr Kościński były Sekretarz Generalny OPM Przedstawiciel SPM |
|||
|
03.09.2010, 21:24
|
|||
|
|||
|
Zbytnie ingerencje w sprawy wewnętrzne państw. Jestem przeciw jako mikronejczyk. Veto dla takich rozwiązań. To nie UE, ani ONZ.
Mikołaj I do posła austriackiego hr. Walentego Esterhazy: "Czy wie Pan, jacy byli najgłupsi polscy królowie? Pierwszy to Jan Sobieski, a drugi to ja - a to dlatego, iżeśmy obydwaj ratowali dynastie Habsburgów" |
|||
|
03.09.2010, 22:08
|
|||
|
|||
|
Uwaga: tylko dla tych co chcą! Jak ktoś nie chce, pozostaje część I, czyli przestępstwa przeciwko internetowym bazom danych/stronom/itp v-państw.
diuk Piotr Kościński były Sekretarz Generalny OPM Przedstawiciel SPM |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc

![[Obrazek: cooltext5_hhapeqr.gif]](../../s2.ifotos.pl/img/cooltext5_hhapeqr.gif)