Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najbliższe działania Akademii Dyplomatycznej
20.01.2011, 19:48
Najbliższe działania Akademii Dyplomatycznej
Ekscelencje, Szanowna Rado Naukowa!

1. Poszukuję wykładowców, którzy mogą przygotować materiały do kursu dyplomacji i protokołu dyplomatycznego. Poszukuję też materiałów źródłowych, o ile ktokolwiek ma dostęp. Zgłoszenia tu albo na PW.
2. Poszukuję pracownika uczelni - kierownika administracyjnego Akademii. Na razie nie będę szukał Kanclerza. Kierownik nie musi być Reprezentantem Członka OPM - z przyjemnością przyjmę na te stanowisko zwykłego obywatela państwa członkowskiego. Zgłoszenia tu albo na PW.
3. Poszukuję osoby, która pomoże w stworzeniu strony Akademii, w przyszłości - podstrony OPM. Zgłoszenia tu albo na PW.

diuk Piotr Kościński
były Sekretarz Generalny OPM
Przedstawiciel SPM
Znajdź wszystkie posty użytkownika
07.03.2011, 11:40
RE: Najbliższe działania Akademii Dyplomatycznej
W związku z prowadzonymi rozmowani z członkami Rady Naukowej działającej przy Akademii Dyplomatycznej, o zaopiniowanie kandydatury JKM Michała III (Rzeczpospolita Obojga Narodów) na Kanclerza Akademii Dyplomatycznej, przychylam się do stanowiska członków Rady Naukowej co do konieczności przedstawienia przemówienia programowego przez JKM Michała III.
Zwracam się z prośbą do JKM Michała III o zaprezentowanie swojego programu, programu na najbliższy czas dla działania Akademii Dyplomatycznej.
Po wysłuchaniu programu oraz zadaniu pytań przez reprezentantów, członków Rady Naukowej i udzieleniu na nie odpowiedzi, raz jeszcze skonsultuję się z Radą Naukową w kwestii zaopiniowania kandydatury JKM Michała III.

mgr net. Kryspin van Buuren
Zastępca Sekretarza Generalnego OPM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
08.03.2011, 18:42
Wasze Ekscelencje!

Na wstępie chciałbym jedynie krótko i zwięźle podziękować Jego Ekscelencji Sekretarzowi Generalnemu za to, iż przy dobieraniu współpracowników i urzędników Organizacji pamiętał o mojej skromnej osobie i zaproponował mi tak zaszczytne stanowisko. Bardzo dziękuję.

Zaszczytne z prostej przyczyny: uważam, że dyplomacja jest potężnym narzędziem przy rozwiązywaniu konfliktów, a dyskusja i negocjacje więcej zawsze przyniosą korzyści, niż brutalna agresja i bezsensowny przelew krwi. Akademia Dyplomatyczna ma zaś za zadanie kształcić wszystkich chętnych w tej dziedzinie. Ma nauczać reguł dyplomacji, odpowiedniego protokołu, a co za tym idzie – ma uczyć, jak pokojowo rozwiązywać ewentualne konflikty i negocjować z innymi państwami we wszelkich innych kwestiach.

Na prośbę Jego Ekscelencji Sekretarza Generalnego, przedstawiam mój plan działania jako ewentualnego kandydata na urząd Kanclerza Akademii Dyplomatycznej.

1. Nieraz już wspominano o konieczności stworzenia strony dla Akademii. Niestety, albo ja nie potrafię jej odnaleźć (jeśli tak, przepraszam za dalsze moje słowa), albo też nigdy ona nie powstała, tak więc z jakichś powodów prace nad nią zostały przerwane. Skoro tak, trzeba po prostu to zrobić – i tyle. Wiem, że wśród osób aktywnych w Gmachu Narodów są informatycy, i to całkiem dobrzy. Jeśli oni będą łaskawi wykonać stronę, to wspaniale. Potencjalnych chętnych jednak ostrzegam, że będę uparty i nachalny i jak strony nie zobaczę, będę się o nią upominał do momentu, aż wreszcie ją dostanę – skoro ktoś się do czegoś zobowiązuje, musi to wykonać. Jeśli zaś nikt nie zgłosi chęci pomocy, sam także mogę wykonać stronę, z pewnością funkcjonalną – chociaż nie mogę powiedzieć, aby moje umiejętności pozwalały mi stworzyć takie cudo, jak na przykład strona OPM. Będzie to coś o wiele skromniejszego, ale BĘDZIE - ,,lepszy rydz, niż nic”.

2. W myśl artykułu 6. zarządzenia SG OPM o powołaniu Akademii Dyplomatycznej OPM winna ona działać ,, poprzez współpracę i w ramach bazy naukowo–dydaktycznej uczelni państw członkowskich Organizacji, na podstawie umów z tymi uczelniami”. Niestety, nic mi nie wiadomo o tym, aby takowe umowy zostały zawarte. Trzeba więc się tym zająć. Zamierzam rozejrzeć się na uczelniach wyższych państw członkowskich OPM i kiedy znajdę te, które dysponują spisanymi już wykładami reprezentującymi wysoki poziom dydaktyczny, skontaktuję się z rektorami bądź innymi osobami kompetentnymi z propozycją podpisania takiej umowy. Myślę, że to pozwoli wreszcie działać Akademii, a współpraca z międzynarodową placówką działającą przy OPM z pewnością doda też nieco prestiżu tym uczelniom, z którymi nawiążę współpracę. Jeśli zaś nie będzie wśród uczelni wyższych mikroświata woli do podjęcia takiej współpracy, patrz punkt 3.

3. W razie, gdyby materiały posiadane przez uczelnie państw członkowskich OPM okazały się niewystarczające, podejmę starania o zatrudnienie kompetentnej osoby do napisania wykładów na potrzeby Akademii. Jestem pewien, że w kwestii wynagrodzenia dla takiej osoby – jeśli zażyczy sobie ona wynagrodzenia za pracę, bo oczywiście nie musi – można dogadać się z rządami państw, z których dany wykładowca będzie pochodził – to rozwiązanie w sytuacji, kiedy w danym kraju nie będzie istniało konto Funduszu OPM lub nie będzie ono dysponowało żadnymi środkami. Jeśli zaś konto będzie istniało i będzie posiadało wystarczające środki, wynagrodzenie będzie wypłacane w ramach Funduszu w myśl zarządzenia SG OPM.

4. Wreszcie, kiedy już będziemy posiadać pewien zbiór wykładów, należy przygotować rodzaj egzaminu, który sprawdzi wiedzę słuchaczy. Po takiej weryfikacji, będziemy mogli z czystym sumieniem przyznać dyplom lub stopień naukowy (tylko, jeśli podpiszemy w tej kwestii umowy z poszczególnymi uczelniami). Można też rzecz jasna wprowadzić obowiązek pisania odpowiedniej pracy i jej obrony – jednak w tej kwestii otwarty jestem na sugestie Rady Naukowej, która wszak jest organem doradczym.

Myślę, że te cztery, dość obszerne punktu, pozwolą Akademii wreszcie rozpocząć sensowną działalność. Swój plan pozostawiam do oceny Radzie Naukowej i Jego Ekscelencji Sekretarzowi Generalnemu.

Dziękuję!
09.03.2011, 22:13
Wasza Królewska Mość!

Cytat: Zamierzam rozejrzeć się na uczelniach wyższych państw członkowskich OPM i kiedy znajdę te, które dysponują spisanymi już wykładami reprezentującymi wysoki poziom dydaktyczny, skontaktuję się z rektorami bądź innymi osobami kompetentnymi z propozycją podpisania takiej umowy.

W kwestii uczelni wyższych chciałbym zadać Waszej Ekscelencji pytanie, czy zamierza Wasza Królewska Mość "rozglądać się" jedynie na uczelniach działających zgodnie ze "znaną" konwencją o tytułach i stopniach naukowych oraz zawodowych, czy na wszystkich, bez względu na spełnianie wymogów wyżej nazwanej konwencji?

Dziękuję z góry za odpowiedź!
12.03.2011, 14:55
Wasza Ekscelencjo

Rozejrzę się na wszystkich uczelniach. Konwencja mogła nie zostać podpisana z wielu różnych powodów. To, co liczy się naprawdę, to rzeczywisty poziom uczelni.
16.03.2011, 12:37
Przed chwilą dokonałem powołania JKM Michała III na urząd Kanclerza Akademii Dyplomatycznej http://gmach.opm.org.pl/thread-541-post-...ml#pid7573
Serdecznie gratuluję i życzę powodzenia! Smile

mgr net. Kryspin van Buuren
Zastępca Sekretarza Generalnego OPM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
16.03.2011, 23:12
Dziękuję serdecznie za zaufanie. Postaram się nie zawieść pokładanych we mnie oczekiwań Smile
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości