Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Misja w Republice Francuskiej
01.05.2011, 20:10
Misja w Republice Francuskiej
Wasze Ekscelencje,

Republika Francuska nie ma swojej reprezentacji w Organizacji Polskich Mikronacji. Pierwszy Minister - Ekscelencja Jean-Pierre Lavandier oraz Prezydent - Ekscelencja Voyteque de Stress, w Republice Francuskiej nie pełnią już swoich funkcji wskutek złożonych rezygnacji.
1. Decyzja o złożeniu urzędu przez Ekscelencję Voyteque de Stressa: http://rfrance.eu/forum/viewthread.php?f...#post_2159
2. Decyzja o złożeniu urzędu przez Ekscelencję Jean-Pierra Lavandier: http://rfrance.eu/forum/viewthread.php?f...#post_2158

W Republice Francuskiej trwała wojna domowa, która spowodowała dymisję najwyższych władz. Dziś do mnie napisał Tymczasowy Naczelnik Francji Camillo Boulez z prośbą o akredytację i uznanie jako przedstawiciela Republiki Francuskiej w Organizacji Polskich Mikronacji.
Oczywiście zgodnie z niepisaną zasadą, że nie można akredytować przedstawiciela państwa bez zbadania legalnosci sprawowania przez niego funkcji nie mogę przychylić się do wniosku i na chwilę obecną pozytywnie go zaopiniować. Rodzą się bowiem poważne wątpliwości co do konstytucyjności i legalności działania tzw. Rządu Tymczasowego w Republice Francuskiej. Republika Francuska nie ma bowiem ukonstytuowanych władz.
Pan Camillo Boulez zgodził się na wysłanie Misji Organizacji Polskich Mikronacji do Republiki Francuskiej jako strona zainteresowana zbadaniem stanu faktycznego. Do współpracy w ramach Misji angażuję Rzecznika Trybunału Arbitrażowego - Ekscelencję Michaela von Lichtensteina, przy czym oczywiście głos każdego, kto jest zainteresowany sprawą, będzie niezwykle cenny i brany pod uwagę.
Powołana Misja ma za zadanie zbadać stan faktyczny w Republice Francuskiej, i przedstawić fakty. Później możemy zająć się oceną i ewentualną pomocą prawną.
Wobec niejasnej sytuacji Republiki Francuskiej musimy niestety uznać, iż państwo to nie ma obecnie reprezentacji w Organizacji Polskich Mikronacji, a wszyscy którzy w ten czy inny sposób przedstawiają się jako Reprezentanci Republiki Francuskiej uzyskają status Gościa.

mgr net. Kryspin van Buuren
Zastępca Sekretarza Generalnego OPM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
03.05.2011, 09:32
RE: Misja w Republice Francuskiej
Ekscelencjo Sekretarzu,

Dziękuję za pokładane w mojej osobie zaufanie. Osobiście żywię szczerą nadzieję, że ta misja, podobnie jak poprzednie wypełnią swoje zadanie skutecznie.

(-) Książę Michael diuk von Lichtenstein h. Wąż
Podkanclerzy Rządu JKM
Minister Spraw Zagranicznych
Znajdź wszystkie posty użytkownika
03.05.2011, 14:34
Ekscelencje,

Pozwolę sobie jedynie zauważyć, że Republika Francuska ma swoją delegację w OPM - są nią te osoby, które były do dziś, a więc były prezydent i premier Francji. Nawet, jeżeli zrzekli się swoich urzędów, to nigdzie nie jest napisane, że zrzekli się swoich funkcji we francuskiej delegacji. Co nie zmienia faktu, że misja sprawdzająca legalność władz, które chcą wysłać nową delegację do Gmachu, jest zasadna. Choć osobiście uważam, że o wiele szybciej i łatwiej byłoby po prostu porozmawiać z dotychczasową delegacją Francji.

Przypomina mi się historia z realnego świata, kiedy to Amerykanie przez jakieś 2 lata próbowali odkryć długopis działający w stanie nieważkości, a Rosjanie po prostu wzięli ołówek.

[Obrazek: UB4.png]
03.05.2011, 19:29
(03.05.2011 14:34)FJ II napisał(a):  Pozwolę sobie jedynie zauważyć, że Republika Francuska ma swoją delegację w OPM - są nią te osoby, które były do dziś, a więc były prezydent i premier Francji. Nawet, jeżeli zrzekli się swoich urzędów, to nigdzie nie jest napisane, że zrzekli się swoich funkcji we francuskiej delegacji.

Wasza Cesarsko i Królewska Mość,

Otóż właśnie nie. Art. 10 ust. 4 wszelkie wątpliwości zgłoszone przez WCiKM tłumaczy:

Cytat:Art. 10.
1. Każdy Członek Zwyczajny Organizacji uprawniony jest do wskazania trzech osób urzędowych w charakterze swoich reprezentantów, natomiast każdy Członek Stowarzyszony uprawniony jest do wskazania dwóch takich osób.
2. Reprezentantom przysługuje status i immunitet dyplomatyczny ambasadorów, jeżeli z racji sprawowanego urzędu nie posiadają wyższego statusu.
3. Każdy Członek Organizacji obowiązany jest przedstawić listę reprezentantów Sekretarzowi Generalnemu, który niezwłocznie informuje o jej treści pozostałych Członków Organizacji.
4. W razie wątpliwości przyjmuje się, że reprezentantami są osoby pełniące funkcje:
(1) w każdym przypadku:
a) głowy Członka Organizacji;
b) ministra spraw zagranicznych.
(2) w przypadku Członków Zwyczajnych także szefa rządu;
Jestem przekonany, że wysłana Misja przybliży nas wszystkich do prawdy. Niemalże analogiczna sytuacja była z reprezentacją Monarchii Neverwerld, po abdykacji JKM Karola Nevera. To dla tych, którzy naprawdę znają się na sprawach międzynarodowych, jest niezwykle istotne – ci, którzy znają się na sprawach międzynarodowych dokładnie wiedzą jak to jest istotne.

03.05.2011, 20:09
Ekscelencjo,

Po pierwsze: znam Kartę :-). Po drugie: ze spraw międzynarodowych też udało mi się coś tam poznać, choć oczywiście zapewne wiele mi brakuje :-).

Ma Ekscelencja rację, tyle że to nie Organizacja ma decydować, jaka osoba ma być urzędowa. Jeżeli Monarchia Austro-Węgier zechce wystawić osobę z Ciprofloksji po prostu jako przedstawiciela naszej delegacji, to tak samo ma do tego prawo. Przykład Brugii, której delegat przez pewien czas nie miał nawet obywatelstwa, dokładnie to pokazuje.

Bycie przedstawicielem w Gmachu Narodów jest takim samym "urzędem", jak bycie np. ambasadorem. Nikt nie jest nim tylko dlatego, że jest "kimś jeszcze", ale dlatego, że tak się w danym państwie układa, że akurat ta konkretna osoba nim jest.

Co do wątpliwości - nie widzę tu wątpliwości, które musiałaby rozstrzygać specjalnie powoływana misja. Są "starzy" delegaci francuscy, którzy nie pełnią już swoich stanowisk we Francji. I zamiast po prostu po ludzku się ich zapytać, czy nie mają (jako ostatni przedstawiciele "dawnych" legalnych władz Francji) nic przeciwko temu, by ich wykreślić z listy reprezentantów, powołuje się niebywale poważną instytucję w postaci misji.

I nie jest to kwestia tej konkretnej sprawy, jest to kwestia pryncypiów - jedyne, co mam na celu to to, by Organizacja nie obrastała w administracyjny tłuszczyk, a była rześka niczym austriaccy piłkarze okresu Wunderteamu. Powoływanie misji tam, gdzie wystarczyłyby deklaracje dwóch czy trzech osób, zaczyna zakrawać o śmieszność.

Gdybym miał choć cień nadziei, że ta misja pomoże Francji w "stanięciu na nogi", byłbym w pełni za nią. Ale mam wrażenie, że jedynie spełnia dość zabawną i groteskową funkcję. Tym bardziej, że Republika Francuska w przeciwieństwie do Neverwerldu ma swoją stronę, na której funkcjonują zarówno stare, jak i nowe władze.

Nadal widzę podobieństwo z sytuacją, którą wcześniej opisałem, a ponadto, przypomina mi się Polska Kronika Filmowa opisująca "nielegalną sprawozdawczość" w okresie PRL-u :-). Cenię Waszą Ekscelencję za sprawność wielu działań, ale niestety zawsze miałem negatywne zdanie o zamiłowaniu Waszej Ekscelencji do biurokracji :-). Choć - proszę wybaczyć - i tak nasi urzędnicy są w tym najlepsi :-).

[Obrazek: UB4.png]
03.05.2011, 21:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.05.2011 21:14 przez TimoteosStefanosigos.)
Generalnie wszystko zależy, czy delegaci francuscy byli delegatami ex officio, czy wskutek oficjalnego ogłoszenia. Ażeby to stwierdzić, wystarczy mniej niż minuta - skład delegacji został przedstawiony w stosownym wątku, a nie wywnioskowany z przepisów karty. Ergo - dopóki władze francuskie nie zmienią delegacji, obecny skład pozostaje w mocy.

Oczywiście może dojść do sporu, jeżeli przedstawiciel wspomnianego rządu tymczasowego ogłosi zmianę składu delegacji, a poprzedni członkowie składu stwierdzą, że jest to zmiana bezprawna - wówczas faktycznie można by zaangażować Trybunał Arbitrażowy do ustalenia stanu faktycznego. Tym niemniej, w obliczu wyżej wspomnianych rezygnacji nie wydaje mi się to prawdopodobne, zatem wystarczyłoby zwrócić się do nowych władz Francji o potwierdzenie dotychczasowej bądź wysłanie nowej delegacji.

Podobnie można by wątpić w delegację Surmenii - wskutek zmiany ustroju Król nie jest już Królem, a ja złożyłem rezygnację ze stanowiska Archonta (zresztą, było to stanowisko Archonta Królestwa Surmeńskiego, a nie Archonta Demokracji Surmeńskiej). Tym niemniej do czasu ogłoszenia nowego składu Delegacji wydaje mi się stosowne, abyśmy to my pozostawali delegatami, prawda?

/-/ mjr dr Timoteos Stefanosigos
III Archont Demokracji Surmeńskiej,
Tesmoteta Dyplomacji
10.05.2011, 09:41
Ekscelencje,

Sytuacja w Republice Francuskiej jest niestety bardzo poważna - dwa najważniejsze urzędy w Państwie de facto umożliwiające jego funkcjonowanie zostały opróżnione wskutek złożonych rezygnacji.

Ważnym tłem dla ostatnich wydarzeń był i jest problem demograficzny - zanik aktywności ze strony dotychczasowych obywateli, którzy swojej działalności mikronacyjnej zaprzestali bądź też wyemigrowali do innych krajów.

W odpowiedzi na zaistniałą sytuację 13 kwietnia 2011 r. Adrian Matthias Chamberlaine - jeden z mieszkańców Republiki wygłosił Manifest Kwietniowy następującej treści:

Cytat:"Witaj Francjo!Nasz kraj jest na skraju załamania. Prezydent jest nieobecny, a kraj pogrąża się w jeszcze większej biedzie i anarchii.Dlatego ja i Towarzystwo Patriotyczne jesteśmy zmuszeni..tak ZMUSZENI do podjęcia wszelkich kroków mających na celu zachowanie stabilności Francji.
Dlatego ogłaszamy BUNT wobec obecnych władz.To nie jest chęć objęcia władzy o nie..to jest apel o powrót normalności w naszym pięknym kraju!
Wierne nam miasta Nantes,Bordeaux,Marsylia i Lille wraz z naszymi żołnierzami walczą o dobro naszego kraju.Taki stan rzeczy jaki jest obecnie uważam za niedopuszczalny!Oczywiście otwieramy wrota wojska dla cywilów,którzy chcą walczyć za Francję!Powołuję Rząd Tymczasowy, który będzie działał do czasu wyborów Parlamentarnych i Prezydenckich..Powołuję także Związek Walki Zbrojnej..
Naprzód, do Paryża!Za Francję!!"
A.M.Chamberlain

Brak reakcji Francuskich władz był prawdopodobnie przyczynkiem kolejnego fabularnego postu datowanego na 26 kwietnia 2011 r. :

Cytat:Nasze dzielne armie wciąż stawiają opór wojskom podległym generałom wojskowym Republiki.Prezydent i Premier są w ogóle nie obecni,przez co doszło do tego rozlewu krwi.Zwyciężyliśmy nad Loarą a także dzięki świetnym manewrom naszych wojsk pancernych okrążyliśmy Paryż i mamy otwartą drogę do Chatereaux.Straty po naszej stronie 200 ludzi po stronie wroga 500.

Będziemy was Rodacy informować na bieżąco!

Z poważaniem
Tymczasowy Naczelnik Francji
A.M.Chamberlaine

Następnego dnia, tj. 27 kwietnia 2011 r. dotychczasowi Prezydent i Premier Francji składają rezygnacje ze sprawowanych urzędów.

29 kwietnia 2011 r. Pan Chamberlaine ogłasza koniec wojny domowej przekazując władzę w ręce Pana Camillo Bouleza - emigranta z gry RWŚ, który następnie osiadł we Francji obejmując resort Spraw Wewnętrznych w rządzie Premiera Lavandiera.

Cytat:Obywatele!Francuzi!Zwyciężyliśmy!Nasze państwo staje na nogi!Niestety nie czuję się kompetentny do przewodnictwa państwu.Dlatego na to stanowisko mianuję Camillo Bouleza!Prowadź ich!Ja już swoje zrobiłem!

Podczas swojego pobytu we Francji, udało mi się dotrzeć zarówno do byłego Prezydenta - Pana Voyteque de Stressa jak i byłego Premiera - Pana Jean-Pierra Lavandiera. Obaj Panowie zgodnie potwierdzili, że wskutek powodów realnych nie byli w stanie poświęcać Francji czasu wymaganego dla przynajmniej poprawnego funkcjonowania państwa. To właśnie te przedłużające się nieobecności piastunów dwóch - zależnych od siebie urzędów utrwaliły istniejący we Francji kryzys.

W Republice powstał Rząd Tymczasowy z Panem Boulezem na czele. Rząd - pozbawiony niestety jakiejkolwiek legitymacji do sprawowania władzy. Wskutek braku Prezydenta i Premiera niemożnością było ogłoszenie i przeprowadzenie wyborów Prezydenckich. Francuska konstytucja nie przewidywała sytuacji jakiej zaistniała i pozostawiła Francuzów bez zgodnego z konstytucją wyjścia z takiego kryzysu.

W rozmowie ze mną Pan Boulez wyraził szczere chęci ratowania Francji i w tym celu zamierzał przeprowadzić w oderwaniu od Konstytucji wybory Prezydenckie. O obserwację wyborów chciał poprosić szerokie grono społeczności międzynarodowej. Problemem jednak w dalszym ciągu pozostawała demografia, obok Pana Camillo Bouleza i pana Chamberlaina - ciężko o oznaki aktywności ze strony pozostałych Francuzów.

W międzyczasie udało mi się dotrzeć do byłego Prezydenta Francji - Pana Octaviena de Conde, który przebywał na emigracji w Sclavinii. Po rozmowie zdecydował się na powrót do Republiki Francuskiej podejmując przy tym próbę organizacji powrotu aktywnej francuskiej emigracji. Jako wyjście z sytuacji zaproponowano referendum w sprawie uchwalenia nowej konstytucji przez Naród Francuski (zgodnie z aktualną konstytucją Naród sprawuje we Francji władzę zwierzchnią)umożliwiający w następstwie wybór nowych władz, które będą mogły zapewnić Francji możliwość funkcjonowania.

(-) Książę Michael diuk von Lichtenstein h. Wąż
Podkanclerzy Rządu JKM
Minister Spraw Zagranicznych
Znajdź wszystkie posty użytkownika
10.05.2011, 14:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.05.2011 15:26 przez Kryspin van Buuren.)
Dziękuję Ekscelencji za szybkie przygotowanie raportu.

Dzisiaj o godzinie 10:40 zakończyło się referendum w sprawie nowej Konstytucji dla Francji, w myśl której dokonano reformy ustrojowej, zniesiono panujący dotąd ustrój republiki demokratycznej na rzecz monarchii konstytucyjnej. Powstało Królestwo Francji będące spadkobiercą Republiki Francuskiej. Ekscelencja Octavien de Conde na podstawie wprowadzonej Konstytucji w trybie referendalnym, został Królem Królestwa Francji, przyjmując imię Octavien I.
Odnośnik: http://rfrance.eu/forum/viewthread.php?t...#post_2190

Reprezentantem Królestwa Francji w OPM ex officio (art. 10 ust. 4 Karty OPM) został:
- Jego Królewska Mość, Król Francji Octavien I.

Z mojej strony zapewniam o monitorowaniu sytuacji w Królestwie Francji oraz o udzieleniu wszelkiej możliwej pomocy.

Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości