| Autor |
Potrzeba reform. |
Cyryl I
Użytkownik
Miejscowość: Hanssia
Data rejestracji: 25.10.09 |
| Dodane dnia 25-10-2009 13:31 |
|
|

Drodzy Obywatele!
Wierni!
Piszę te słowa do Was jako Patriarcha Cerkwii i nowy obywatel tego pieknego Królestwa, które potrzebuje roeform!
Rozmawiałem już z Królem Seniorem, chcemy by Monderia się odrodziła, ale nikt nic nie robi, JKW zapewnił mnie, że Zgormadzenie Narodowe zostanie szybko zebrane, a na nim zostaną podjęte najwżniejsze decyzję- OBY JAK NAJSZYBCIEJ.
Jak powinien wyglądac nasz kaj, po pierwsze trójpodział władzy:
- władza ustawodawcza (propozycja nazwy organu: Sejm lub Rada Królestwa),
- władza wykonawcza (Monarcha i Rząd w składzie: Premier, Minister Spraw Wewnętrznych, Minister Spraw Zagranicznych, Minister Polityki Obronnej, Minister Kultury),
- władza sądwonicza (niezawisłe królewskie sądy).
Kraj popadł w głęboki kryzy, ale nawet trzech obywateli może coś zmienić i coś zbudować!
Powinniśy jasno określić zasady działania nowych władz ! Stworzyć nową Konstytucję, apeluję, by Zgromadzenie Narodowe takie decyzję podjęło!
Niech te słowa będa tylko zachętą do działania, bo wszyscy chcemy, by Monderia żyła.
Amen.
(-) JŚ Cyryl I
Patriarcha Cerkwi Narodowej Monderii.
Jego świątobliwość Cyryl I,
patriarcha Narodowej Cerkwii Monderii.
Edytowane przez Cyryl I dnia 29-10-2009 17:00 |
|
| Autor |
RE: Potrzeba reform. |
Jerzy Krechowiecki
Użytkownik

Miejscowość: Rosseln
Data rejestracji: 05.10.09 |
| Dodane dnia 26-10-2009 21:44 |
|
|
Pytanie tylko co powinno być pierwsze - Zgromadzenie Narodowe czy Kongres Narodowy? Ja osobiście preferuję opcję pierwszą - na Zgromadzeniu będziemy mogli określić podstawowe doktryny polityki Królestwa, opracować najważniejsze dokumenty prawne i wtedy brać się za obrady Kongresu.
Kolejnym pytaniem jest, ile procent głosów "za" powinna uzyskać zgoda na zwołanie Zgromadzenia/Kongresu? 2/3 głosów czy całość?
/-/ Generał Jerzy Krechowiecki |
|
| Autor |
Cyryl I
Użytkownik
| Dodane dnia 27-10-2009 08:03 |
|
|
Zgoda na zwołanie? Wasza Eksclenecjo, Zgormadzenie potrzebne jest już teraz! Nie powinniśmy bawić się w dawanie zgody. Czy zależy We na Monderii?
patriarcha Narodowej Cerkwii Monderii. |
|
| Autor |
Jerzy Krechowiecki
Użytkownik

| Dodane dnia 27-10-2009 19:33 |
|
|
Ma WŚ całkowitą rację.
DEKRET O ZWOŁANIU ZGROMADZENIA NARODOWEGO
1. Na podstawie moich uprawnień wynikających z punktu 5. art. 3. oraz punktu 2. art. 3. Ustawy o Urzędzie Króla powołuję do życia powszechne Zgromadzenie Narodowe.
2. Zgromadzenie Narodowe ma prawo do nadawania mocy prawnej nowym aktom prawnym oraz aktualizacji istniejących aktów prawnych za zgodą 2/3 głosujących.
3. Podczas głosowania wymagana jest obecność całości członków Zgromadzenia Narodowego.
4. Podczas pierwszych obrad Zgromadzenia Narodowego, których termin wyznaczy Regent, Zgromadzenie Narodowe ma obowiązek wyznaczenia Marszałka Zgromadzenia Narodowego na drodze głosowania.
5. Marszałek Zgromadzenia Narodowego ma prawo do wyznaczania kolejnych terminów obrad, ustalania porządku obrad i utrzymywania porządku.
6. Termin ostatnich obrad i rozwiązania Zgromadzenia Narodowego zostanie wybrany na drodze głosowania tylko za zgodą całości członków.
7. Członkami Zgromadzenia Narodowego są:
- Król Senior Łukasz Harpien
- Hrabia Jerzy Krechowiecki
- Patriarcha Cyryl I
8. Dekret wchodzi w życie z dniem podpisania.
(-) Regent Królestwa Monderii,
Hrabia Jerzy Krechowiecki,
27.10.2009r., Hanssia
|
| Autor |
Jerzy Krechowiecki
Użytkownik

| Dodane dnia 27-10-2009 19:36 |
|
|
Jaki proponujecie termin na pierwsze obrady? Ja proponuję czwartek lub piątek, godzinę 20.00 na czacie jakimś.
|
| Autor |
Cyryl I
Użytkownik
| Dodane dnia 27-10-2009 21:13 |
|
|
Co do terminu, najlepsza dla mnie jest sobota i tylko sobota, szkoła pochłania większośc mojego czasu i tylko weekendy mam wolne, teraz akurat jestem chory i cały tydzień jestem w domu, jednk większość czasu spędzam w internacie, a tam nie ma czasu na mikronacje Możemy również prowadzić obrady na forum, co będzie według mnie wygodniejsze, bo wtedy i w trakcie tygodnia zajrzę do Monderii, a obrady mogłby by być prowadzone ciągle, bez potrzeby ich przerywania.
patriarcha Narodowej Cerkwii Monderii.
Edytowane przez Cyryl I dnia 27-10-2009 21:18 |
|
| Autor |
Jerzy Krechowiecki
Użytkownik

| Dodane dnia 27-10-2009 21:50 |
|
|
O tym samym myślałem, obrady na forum to chyba idealne rozwiązanie, wszystkim będzie pasowało! U mnie też sprawa tak wygląda, że nigdy nie wiem czy na 100% będę mógł przyjść na umówioną godzinę, bo jednak real stawiam na pierwszym miejscu 
|
| Autor |
Cyryl I
Użytkownik
| Dodane dnia 28-10-2009 07:06 |
|
|
Cóż, jesli o wybór Marszałka Obrad chodzi, to myślę, że najlepiej jak to Wasza Ekscelencja by nim został ;-) Czy obrady możemy prowadzić w tym temacie, czy ząłoży WE nowy temat?
patriarcha Narodowej Cerkwii Monderii. |
|
| Autor |
Marcel Hans
Użytkownik
Miejscowość: Rottera
Data rejestracji: 26.10.07 |
| Dodane dnia 20-11-2009 18:37 |
|
|
Monderia jest królestwem, ale myślałem, że troszkę pokombinujecie z ustrojem. 
Marcel Hans:
I Prezydent Rzeczpospolitej,
- Przedstawiciel Izby Narodów RSiT |
|