Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Login/Adres e-mail:

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 59
» Najnowszy użytkownik: Piotr II Grzegorz
» Wątków na forum: 884
» Postów na forum: 4 069

Pełne statystyki

Użytkownicy online
Aktualnie jest 2 użytkowników online.
» 1 Użytkownik(ów) | 1 Gość(i)
Tymoteusz Dostojewski

Ostatnie wątki
Reprezentacja Voxlandu
Forum: Sport
Ostatni post: Kamiljan de Harlin
02 Jun 2022, 18:49
» Odpowiedzi: 104
» Wyświetleń: 22 272
Wieści z zagranicy
Forum: Dyskusje
Ostatni post: Artur Kardacz
02 Jun 2022, 18:14
» Odpowiedzi: 235
» Wyświetleń: 37 668
KSZ Winkulii zamówienie
Forum: Państwowe Zakłady Zbrojeniowe
Ostatni post: Artur Kardacz
02 Jun 2022, 18:11
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 169
Aktywność na forum
02 Jun 2022, 14:45
» Odpowiedzi: 54
» Wyświetleń: 9 960
Jedna Reprezentacja?
Forum: Kultura i sport
02 Jun 2022, 14:42
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 157
Prośba o pomoc w zebraniu...
Ostatni post: Joahim von Ribertrop
01 Jun 2022, 15:02
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 29
Informator Światowego Zwi...
Forum: Kultura i sport
Ostatni post: Helwetyk
31 May 2022, 21:56
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 73
Międzynarodowy Bank Polli...
Ostatni post: Helwetyk
31 May 2022, 17:05
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 60
Edykt Sagana nr 16
Forum: Akty prawne
Ostatni post: August de la Sparasan
30 May 2022, 18:40
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 33
Wnioski
Forum: Ministerstwo Administracji
30 May 2022, 18:15
» Odpowiedzi: 54
» Wyświetleń: 6 878

Bal Pierwszego Śniegu dzień 2
Napisane przez: Bazyli Izaak I - 10 Dec 2021, 17:49 - Forum: Centrala - Odpowiedzi (27)

Cesarz nakazał swym gościom aby przybyli w okolice pobliskiego lasu. Gdy byli już wszyscy wyszedł ze swoich purpurowych sań.

Witam was moi drodzy! Wczoraj odbył się malutki bal. Dzisiaj mam dla was więcej atrakcji. 
Napoczątek chce z dumą poinformować że z dniem jutrzejszym zaczyna się budowa Pałacu Zimowego w którym od następnego roku odbywać będzie sie Bal Pierwszego Śniegu...
Teraz zapraszam na cesarskie polowanie!
Oczywiście żadne zwierze nie ucierpi. Właśnie z leśnej macierzy została wypuszczona łania. Naszym zadaniem jest wytropienie jej i przepędzenie spowrotem do zagrody. 
Czas zacząć!

Cesarz wsiadł na przygotowanego konia po czym szybko wjechał do lasu rozdzielając sie ze swoimi gośćmi.

Reprezentacja piłkarska Westlandu
Napisane przez: Heinz-Werner Grüner - 09 Dec 2021, 22:09 - Forum: Plac im. Aahalta - Odpowiedzi (2)

Od blisko miesiąca miesięcy trener kadry Herr Novak nie stawił się na treningu zespołu - czytaj nie logował się w systemie. Obecnie trwa v-mundial, po nim będę zmuszony zawiesić działalność drużyny.
Prosze o kontakt w trybie pilny poprzez ten wątek, discord, forum MAW lub poprzez X11...

Z pozdrowieniami,
HWG - admin ligi MUP w x11

Bal Pierwszego Śniegu
Napisane przez: Bazyli Izaak I - 09 Dec 2021, 19:35 - Forum: Centrala - Odpowiedzi (14)

Moi drodzy goście i obywatele Insulii!
Serdecznie witam was na otwarciu Balu Pierwszego Śniegu w Norington. Jest to pierwszy taki bal w Insulii a może i w mikroświecie (nie wiem więc nie gryźcie). Mam nadzieje że będziecie dobrze się bawić w ciągu tych dwóch dni...
Tymczasem wszyscy goście zostaną zaprowadzeni do swych komnat a o 20 rozpoczynamy bal!

Wokół cesarza stało parunastu lokajów czekających na gości aby poprowadzić ich do komnat. Tymczasem za oknem delikatnie pruszył śnieg.

Tytuły szlacheckie w Insulii?
Napisane przez: Aleksander Novak - 08 Dec 2021, 17:46 - Forum: Dyskusje - Odpowiedzi (5)

Co myślicie o wprowadzeniu tytułów szlacheckich w Insulii? I raczej nie chodzi mi tutaj o zżynanie od realowych tytułów, ale o wytworzenie własnej tytulatury i nazewnictw na przykład za pomocą języka voxlandzkiego chociażby.

Styl forum
Napisane przez: Aleksander Novak - 08 Dec 2021, 16:44 - Forum: Dyskusje - Brak odpowiedzi

Nie ma co się oszukiwać. Basic'owy styl forum nie należy do najpiękniejszych. A wygląd to coś co powinno nas odróżniać od reszty. Stąd też pomysł na zmianę tego paskudnego moim zdaniem wyglądu forum. Przedstawiajcie swoje propozycje. 

Ja mogę zaproponować kilka i możecie wybrać. Oczywiście wszystko się dostosuje i wklei nasze logo. 

MyResponsive
[b]Simple MyBB Theme Variant[/b]
[b][1.8x] 18MySkins Free MyBB Theme for MyBB 1.8 Vers[/b]
[b]Selenium - Free Dark Minimalistic Theme[/b]

Możecie też podsyłać swoje propozycje. A tymczasem ja idę zmieniać logo forum na aktualniejsze. 

O reformie państwa insulijskiego
Napisane przez: August de la Sparasan - 08 Dec 2021, 15:15 - Forum: Marsylijski Uniwersytet Ludowo-Biznesowy - Odpowiedzi (7)

Szanowni, którzy czytacie tego słowa,
Zapewne spodziewaliście się, że będzie tu zrzędzenie i tandetne pomysły, że znów ten niespełniony imperialista i pseudomyśliciel Sprasen będzie głosił swe idiotyczne teorie, które spokojnie można publicznie potępić tak jak ich autora.
Nie zawiedziecie się. Ostatnio zaszły w ZP wielkie zmiany, które potwierdziła konstytucja opublikowana bez uprzedzenia 24 listopada. Zresztą jej zawartość jest w większości mojego autorstwa, wycięto głównie fragment na który poświęciłem najwięcej czasu i wysiłku, czyli ten o podziale administracyjnym, przez co uległa w moim mniemaniu skutecznemu oczyszeniu ze „sparasanizmów”. Teraz zatem niektórzy mówią „mamy Insulię”, jakby chodziło o coś nowego, innego niż dotychczas, o cudowną przemianę prowizorycznego ZP w nowe, lepsze Cesarstwo. Ja mówię natomiast „mamy coś”. Już nie to prowizoryczne, feniksopodobne Zjednoczone (czy raczej podzielone) Państwo, ale też jeszcze nie nową, cudowną, silną Insulię.
Winna napiętnowania jest jak dla mnie Druga Republika Voxlandzka, ten prowizoryczny twór pozbawiony ducha i wyzuty z ideologii, zasłużony jedynie tym, że stworzyła go królowa Aleksandra I, wielka dobrodziejka, jak również faktem przetrwania nieomal roku w niezmienionej formie. Bo i nie było czego zmieniać, wartte uwagi były jedynie szogunaty, lecz nie sam Voxland jako taki. Nie obwiniam o to oczywiście samego kraju, ale „republikę”, to rozczarowujące coś.
Tu można łatwo skojarzyć tą sytuację aktywności podmiotów administracyjnych i bezużyteczności władzy centralnej z Secesyjną Republiką Westland, obecnie podzieloną między Republistan, Amatorię oraz Indian - Kugarów, z Kongresem mającym służyć za namiastkę władzy krajowej. Nie mówię, że jest to szczególnie złe, ale dość zbędne.
Jesteście już zapewne oburzeni, bo baran, który wrócił ledwo co (i to nie w pełni) do kraju ma czelność wytykać błędy świętemu porządkowi? Otóż mam. Więcej, proponuję rozwiązanie rozważane przez dłuższy czas, choć uprzednio nie zaproponowane. Królestwo dla Voxlandu! Monarcha dla Voxlandu! Potrzebna jest elekcja patrona przywracającego szacunek władzy centralnej, lecz nie odbierającego go szogunatom, wykonawcy cesarskiej woli w tymże miejscu. Tego, który usunie szogunaty zbędne, nieaktywne, nijakie i bez potencjału.
Czy i monarcha nie należy się Westlandowi? Tu przez szacunek nie naruszałbym nazwy kraju, którą pamięta czasy bodaj najrozsądniejszego z ojców założycieli, Eustachego Playstation, ale urząd prezydenta przez kolejne kadencje upodlił się. Może więc potrzebny jest protektor, nie król, monarcha republikański, władca bez tytułu lecz zdolny uporządkować tamtejszy bałagan.
I wreszcie Ruba. Proponuję, aby było to wolne terytorium. Nie przynależące ani do Westlandu, ani do Voxlandu, lecz pod protekcją osobistą Cesarza, gdzie mógłby udzielać się i schronienie znaleźć każdy, niezależnie od narodowości i formalności.
Zarys to ogólny, ale liczę otwarcie, że sprowokuję tym dyskusję na dotychczas pomijany temat. A wracam do Insulii jak do siebie, bo jestem u siebie, w czymś co tworzyłem i może dane będzie mi zmiany tam wprowadzać u boku cesarza i twórców pozostałych.

Fenomen kultur mikronacyjnych
Napisane przez: Aleksander Novak - 06 Dec 2021, 12:09 - Forum: Wydział Mikrozofii - Brak odpowiedzi

Praca magisterska opublikowana przeze mnie 5 grudnia 2021 roku na Uniwersytecie Bialeńskim

Cytat:UNIWERSYTET BIALEŃSKI
Aleksander Novak
FENOMEN KULTUR MIKRONACYJNYCH
Praca napisana pod kierunkiem
Prof. Andrzeja P. Ordyńskiego

Wstęp

Tematem mojej pracy jest przedstawienie i dogłębne opisanie fenomenu kultur mikronacyjnych. W następnych rozdziałach opiszę zjawisko kultury. Jednak zacznijmy od słowa „kultura”. Jest to wieloznaczne pojęcie, które różnie interpretowane jest przez różnorodne nauki. Jak mamy więc rozeznawać ten wyraz w mikronacjach? 

Kultura jest wytworem człowieka, a więc jest filogenetyczna – rozwija się wraz z człowiekiem. Łączy aspekty duchowe, psychologiczne oraz materialne (w mikronacjach będą to narracyjne). Bronisław Malinowski twierdził, że kultura jest istotą zaspokajania ludzkich potrzeb. W mikronacjach my sami tworzymy prawa natury, w związku z czym sami tworzymy potrzeby. Utrzymujemy kulturę, by tworzyć sztuczne potrzeby w mikronacjach.  Przedstawia to wzór kulturowy: wytworzona potrzeba→zaspokojona potrzeba. 

Kultura w mikronacjach jest ogółem wytworu mikronauckości, którą wytwarzamy w celu zaspokojenia sztucznych potrzeb. Cywilizacja jest bliskoznacznym pojęciem w stosunku do kultury, ponieważ jest ona wyznacznikiem poziomu danej kultury. Oczywiście nie ma kultury gorszej lub lepszej, w mikronacjach są tylko kultury mniej lub bardziej rozwinięte, a dokładniej – opisane.   

Praca będzie podzielona na trzy rozdziały. Pierwszy rozdział będzie opisywać dokładnie czym jest kultura, podzielimy je na cztery kategorie które dokładnie zdefiniujemy. Drugi rozdział rozwinie niektóre kultury i je opisze. Trzeci rozdział podsumowuje obecną sytuację kultury w Pollinie.

Rozdział I

W mikronacjach nie ma państwa, które by nie tworzyło własnej kultury. Jest ona nieodłącznym elementem mikronacji. W różnych mikronacjach kultura swoi na różnym poziomie opisu. Oznacza to, że w jednym państwie coś jest mało szczegółowo opisywane, a w drugim bardziej. Im szczegółowszy opis jest, tym wyższy jest poziom opisu. 

Naczelnym elementem kultury w mikronacjach jest narracja. Na niej opiera się całe uniwersum dyskursu. Bez narracji zostałaby tylko sztuka i polityka, a nawet sztukę czy politykę nierzadko opiera się na narracji. Dlatego sądzę, że narracja jest nieodłącznym elementem kultury w mikronacjach, a wręcz najważniejszą jej częścią. Narracja w mikroświecie jest zbiorem tekstów, które opisują wydarzenia, mogą je także komentować i dogłębnie opisywać, a więc jest to pewna fabuła. 

Polityka jest drugą po narracji najważniejszą częścią uniwersum dyskursu. Bez polityki nie byłoby mikroświata. To ona była na początku historii mikroświata szczególnie ważna. Arystoteles twierdził, że polityka jest sztuką rządzenia państwem, w której celem jest dobro wspólne. Podobnie uważa Stephen D. Tansey, mówiąc, że polityka jest szerokim wachlarzem sytuacji, gdzie ludzie którzy mają własne interesy działają razem dla osiągnięcia celów, które ich jednoczą, lecz konkurują ze sobą, gdy cele są sprzeczne. W moim przekonaniu obie definicje trafnie definiują politykę w Pollinie. 

Trzecim fragmentem kultury jest szeroko pojęta sztuka, która pozostaje szeroka również w mikronacjach. Sztuką jest umiejętność wymagająca talentu, a więc znajdziemy olbrzymią ilość dziedzin. W mikronacjach występują takie sztuki jak: literatura, malarstwo, muzyka, film, grafika. Ponadto mamy erystykę, retorykę, architekturę. Sztuką również możemy nazwać narrację, ponieważ jej tworzenie wymaga talentu i umiejętności wytworu fabuły, co jest niewątpliwie trudne, a szczególnie pisanie historii przedinternetowej jest czasochłonne i żmudne.

Czwartym odłamkiem kultury jest nauka. Oprócz mikronacyjnych odpowiedników tzw. realowych nauk, wymieniamy mikrozofię. Jest to najważniejsza nauka mikroświata, ponieważ bada mikroświat i go poznaje. Zauważalne jest, że mikrozofia bada pozostałe części kultury. Warto dodać, że do nauki zaliczamy historię, ponieważ bada przeszłość.

Piątą i ostatnią częścią kultury jest dziennikarstwo. Wszelakie wiadomości, gazety, tygodniki się do tego grona zaliczają. Dziennikarstwo także rozwijało się wraz z mikroświatem od najmłodszych lat.        

Podsumowując, wymieniamy pięć filarów kultury w mikroświecie: narrację, politykę, sztukę, dziennikarstwo oraz naukę. Najważniejszą z nich jest narracja, następnie polityka, później nauka, dziennikarstwo i sztuka na równi.

Rozdział II

Historia kultury mikroświata rozpoczyna się od samego początku mikronacji.. Nie mamy jednak żadnych danych na temat kultury Evilstone, czyli prawdopodobnie pierwszej mikronacji w Polsce, założonej w 1995 roku. Nie wiadomo jakie i w ogóle czy istniały u niej cechy kultury.  

Królestwo Dreamlandu, czyli najstarsza istniejąca po czasy dzisiejsze mikronacja posiada wielką kolebkę kultury mikroświata. Już w pierwszych latach istnienia Dreamlandu kultura prężnie się rozwijała. Pierwszym Dreamlandzkim poetą był Hammet, który napisał wiele melancholijnych wierszy, lecz do dzisiejszych czasów zachował się jedynie jeden. Literatura Dreamlandu bez kwestii stoi na wysokim poziomie. Najbardziej aktywny okres rozwoju tej kultury przypada na wczesne lata dwutysięczne. Wydawnictwo Plegolal zawiera mnóstwo zbiorów z tamtego okresu.

Innym największym świadectwem kulturowym jest Księstwo Sarmacji. Również od początku istnienia tego państwa rozwijała się kultura. Liczne dzieła literackie obecnie znajdują się w galerii von Thorn

Ciekawą kulturą wytworzoną w mikronacjach jest kultura Wandystanu. Unikatowy klimat „dyktatury proletariatu” dodaje magiczności temu miejscu. Kultura głównie opiera się tam na kulcie Towarzysza Wandy i budowaniu socjalizmu. Głównym źródłem kultury wandejskiej są Nauki Wandowe czyli Pisma Świeckie.  Znajdziemy tam pisma kanoniczne, treści religijne czy poezje

Istnieje jeszcze mnóstwo kultur mikronacyjnych, a każda jest inna. Rozwój kultury charakteryzuje to, że im jej więcej, tym bardziej jest rozwinięta. Trudno jednak ocenić która dzisiejsza kultura jest najbardziej rozwinięta, bo jeszcze nikt nie opracował pełnej kultury jakiegoś państwa. A by opracować ową kulturę, trzeba w niej uczestniczyć. Rzeczą która w olbrzymim stopniu przyczynia się do rozwoju kultury jest historia przedinternetowa ponieważ opisuje ona wydarzenia związane z przeszłością, a więc opisuje kulturę z przeszłości. Jestem zwolennikiem tworzenia historii przedinternetowych, także postuluję, byśmy ją spisali, i rozwinęli naszą kulturę uniwersum dyskursu jeszcze bardziej. 

Rozdział III

Obecnie, okres w którym mikronauci na masową skalę przybywali minął. Obserwujemy kryzys, i nie ma się co oszukiwać. W związku z tym, że jest coraz mniej ludzi, coraz mniejszy nacisk kładzie się na politykę, ponieważ zwyczajnie politykę urozmaica duża ilość ludzi, poglądów, doktryn, a gdy nie ma ludzi, nie ma dynamiki. Polityka również jest czynnikiem zwiększającym aktywność w państwie. Dążę do tego że obecnie polityka ma coraz mniejsze znaczenie, a coraz większe ma narracja, sztuka, a nareszcie nauka. Ciekawe jest to, że dopiero gdy zorientowaliśmy się, że już nie rozwijamy się jak kiedyś, powstała mikrozofia a mikroświat zainteresował się tą nauką. Dlaczego tak jest? Bo to nam pozostało. Tworzymy potrzeby coraz częściej dzięki narracji, nauce i sztuce, i będzie to coraz bardziej zauważalne, no chyba że pojawią się nowi mikronauci którzy będą  jedynie politykować. Ale w moim przeczuciu nie ma co na to liczyć, ponieważ w dzisiejszych czasach według mnie nawet ciekawszą rzeczą jest sztuka, nauka i narracja. Sam przeszedłem na rozwój narracji i poświęciłem się nauce, a wcześniej zajmowałem się wyłącznie polityką, i taką rzecz obserwuję w moim środowisku, iż mikronauci odchodzą od czystej polityki a interesują się coraz bardziej alternatywami dla nich, chociażby dziennikarstwem. Czy to zjawisko jest złe? Na pewno nie jest to rozwiązanie problemu na aktywność. Pojedyncze jednostki mogą zdziałać wiele, napisać wielkie literackie dzieło, ale to właśnie masa ludzi tworzy prawdziwą aktywność i sprawia że państwo żyje. Dziś brakuje nam świeżości, nowości. Im więcej ludzi, tym lepiej, bo mikronacje żyją własnym życiem, a nie sztucznie je podtrzymujemy. Oczywiście mikronacje potrzebują kultury bo jak mówiłem, to ich nieodłączna część, a czysta polityka nie miałaby nic wspólnego z uniwersum dyskursu jakie budujemy. Potrzebujemy wszystkich części kultury jakie wymieniłem. Być może powinniśmy szukać złotego środka między tymi częściami kultury. Jednak do tego potrzeby przede wszystkim ludzi. Rozwijajmy więc naszą kulturę. 

Zakończenie

Podsumowując, w pracy ukazano zjawisko tworzenia kultury oraz przedstawiono jak ona działa, w jaki sposób funkcjonuje. Stwierdzono różne części tejże kultury. Opisano również niektóre kultury które występują w mikroświecie. Pod koniec podsumowano również obecną sytuację kulturową mikroświata. 

Bibliografia
  • D. Tansey Stephen: Nauki polityczne, Poznań 1957
    Fragmenty pracy Malinowskiego Bronisława A Scientific Theory of Culture, opublikowanej pośmiertnie w 1944 roku przez University of North Carolina, Przedruk według wydania polskiego: Bronisław Malinowski, Naukowa teoria kultury, przeł. Hanna Buczyńska, [w:] tegoż autora. Szkice z teorii kultury, KiW, Warszawa 1958, s. 29-48. 101-105. Tytuł rozdziału IV przyjęto jako tytuł przedruku, inne śródtytuły pominięto.

• Ordyński Andrzej, Wykład 1. Wprowadzenie do mikrozofii, ówczesny Uniwersytet Książęcy 2019

• Ordyński Andrzej, Wykład o Evilstone w świetle źródeł i w mitologii historycznej

• Pavel, Historia Dreamlandu 1998-2000 [w] Wielka Księga Dreamlandu

• Włodarczyk Ewa, Kultura (w[Obrazek: smile.png] J. Pilch (red. nauk.), Encyklopedia Pedagogiczna XXI wieku, tom II, Warszawa 2003, s. 950-962 

Dylematy moralne narracji w mikroświecie
Napisane przez: Aleksander Novak - 06 Dec 2021, 12:08 - Forum: Wydział Mikrozofii - Brak odpowiedzi

Cytat:Dylematy moralne narracji w mikroświecie
Wprowadzenie
Etyka to dział filozofii zajmujący się badaniem moralności. W mikroświecie etykę można zaklasyfikować jako dział mikrozofii, ponieważ owa nauka zajmuje się badaniem wirtualnego świata, a więc również zjawisk w niej zachodzących. Jednym z fenomenów jest właśnie istniejąca moralność, czyli zbiór zasad określających dobro i zło. W tym eseju przedstawię kilka dylematów moralnych oraz swoich tez związanych z narracją. 

Fenomen kłamstwa narracyjnego
Załóżmy, że istnieją sobie w mikroświecie państwo A oraz państwo B. Państwo A narracyjnie spisuje, iż państwo B zaatakowało go, w związku z czym państwo A toczy narrację w której przejmuje kontrolę nad państwem B, i ogłasza że pokonał agresora. Oczywiście w logicznym świecie zza narracyjnego świata agresorem jest państwo A, lecz w uniwersum dyskursu agresorem jest państwo B. Jedynym wyjściem państwa B w takiej sytuacji jest  „nie uznanie” narracji państwa A. W takiej kolei rzeczy uniwersum dyskursu załamie się, i nie będzie spójne. Opisaną przeze mnie sytuację nazwałem „fenomenem kłamstwa narracyjnego”. 

Prawo własności do dóbr narracyjnych
W tym dylemacie zajmiemy się okolicznościami, w których państwo X okupuje państwo Y, jednak gdy państwo X przymusowo musi się wycofać z swojej okupacji, pod pretekstem „woli ludu” migruje milion z dziesięciu milionów mieszkańców na swoje terytorium, przy okazji lud który migruje ograbia infrastrukturę, sklepy, miejsca publiczne i zabiera łupy ze sobą na terytorium państwa X. Oficjalna wersja narracji państwa X jest taka, że lud dobrowolnie i samodzielnie ograbił swoje terytoria a następnie udał się do państwa X. Oczywistym faktem jest, że w tym cyklu państwo Y będzie czuło się oszukane, i niesprawiedliwie potraktowane. By uniknąć tego zła, stawiam tezę iż prawo do dóbr narracyjnych należy się temu, kto te dobra wytworzył lub dobrowolnie ofiarował po utworzeniu, a nie temu, kto przymusowo odebrał je lub po prostu uważa że są jego, choć nigdy ich nie tworzył i nie rozpoczął tworzyć. Jeżeli ktoś tworzy razem wspólne dobro narracyjne, należy mu się odpowiednio tyle, ile wytworzył, nie całość. 

Wartość narracji i jej realność
Czy jeśli państwo M będzie posiadało tysiąc czołgów, które narracyjnie wytwarzano przez rok, a państwo N będzie posiadało dwa tysiące czołgów, które narracyjnie wytwarzało przez pół roku, które czołgi będą miały większą wartość? W mikronacjach nie ma żadnego materialnego limitu i dobra materialne można wytwarzać albo w pięć sekund albo w pięć miesięcy. To jest odwieczny problem który uniemożliwia logiczną symulację gospodarki i wojny, bo przecież każde państwo może napisać, że wyprodukowało milion czołgów. Jedynym wyjściem na to wydaje się być utworzenie systemu gospodarczego opartego na kodzie, co z oczywistych względów jest obecnie co najmniej nieosiągalne. Ja osobiście proponuję powołać międzynarodową komisję, która ustali ludność, warunki, i możliwości gospodarcze poszczególnych państw, i na jej podstawie będziemy tworzyć dobra materialne, w granicach predyspozycji państw. A jeżeli ktoś wymyśli sobie że ma jakąś absurdalną liczbę czołgów, po prostu tego nie uznamy poprzez ignorancję lub konwencję.

Imperatyw kategoryczny
Postępuj wedle takiej tylko zasady, co do której mógłby i jednocześnie chcieć, aby stała się prawem powszechnym.” [1] Tym zdaniem podsumujmy, że jeśli ktoś się nie zgadza z moimi tezami, niech bierze pod uwagę powyższe zdanie Immanuela Kanta. Kiedy coś robimy, zawsze musimy się upewnić, czy pragniemy, by wszyscy inni ludzie postępowali tak samo. 
[1] - J. Gaarder, Świat Zofii. Cudowna podróż w głąb historii filozofii, tłum. I. Zimnicka, Warszawa 1995, s. 359.

Zakończenie
Mój esej przedstawił krótki zarys mojej etyki jaką moim zdaniem powinno się stosować w mikroświecie, a także pokazałem niektóre problemy wynikające z prowadzenia narracji. Etyka mikroświata pozostaje jednak nadal tematem który należy rozwijać. 

Bibliografia:
Jostein Gaarder, Świat Zofii. Cudowna podróż w głąb historii filozofii, tłum. Iwona Zimnicka, Warszawa 1995
Esej opublikowany przeze mnie na Uniwersytecie Bialeńskim 1 grudnia 2021 roku.

Trasa dziękczynna
Napisane przez: Bazyli Izaak I - 05 Dec 2021, 16:16 - Forum: Miasto Federalne Norington - Brak odpowiedzi

Drodzy przyjaciele,

Jak już poinformowałem 15 grudnia odwiedze Rawane w Rep. Ruby gdzie odbędzie się mój uroczysty wjazd do miasta a potem moje odwiedziny w tamtejszym sierocińcu.

Z okazji bliskich już świąt odbęde trase dziękczynną po mało (przez większość mikronautów) pamiętanych częściach Cesarstwa:
-16 grudnia nadal będe w Rawanie gdzie odwiedze nowo zbudowaną cerkiew św. Dawida i rozdam dary biednym 
-17 grudnia odwiedze Rzym gdzie wysłucham próśb moich poddanych, odwiedze tamtejsze ogrody i rozdam dary dla biednych
-20 grudnia odwiedze Sparte gdzie odbęde spotkanie z najmłodszymi obywatelami
-21 grudnia przyjade do Sambany gdzie rozdam dary dla biednych a także odbęde wieczerze 

~Bazyli Izaak I
Cesarz i patriarcha Insulii

Nadchodzą święta
Napisane przez: Bazyli Izaak I - 04 Dec 2021, 14:13 - Forum: Miasto Federalne Norington - Brak odpowiedzi

Z okazji zbliżająych się świąt Bożego Narodzenia w moich planach jest pare inicjatyw. 

Owe inicjatywy to:
· odwiedzenie Raweny (Republika Ruby) i wsparcie tamtejszego sierocińca
· Bal Pierwszego Śniegu
·konkurs na najpiękniejszą choinke.

1. Odwiedzenie Raweny:
Odwiedziny w Rawenie odbędą sie 15 grudnia w godzinach mi jeszcze bliżej nie znanych. Z powodu iż to będą moje pierwsze odwiedziny w tym mieście odbędzie sie uroczysty wjazd a następnie moje odwiedziny w tamtejszym sierocińcu (wszystkich chętnych zapraszam do uczestnictwa w odwiedzinach)

2. Konkurs na choinke:
Polega na wysłaniu pod tym postem do dnia 20 grudnia zdjęcia udekorowanej już choinki. Najpiękniejsza choinka będzie stała w hallu Pałacu Prezydenckiego. Zwyciężca dostanie dostanie także certyfikat.

~Bazyli Izaak I
Cesarz i patriarcha Insulii