Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Login/Adres e-mail:

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 59
» Najnowszy użytkownik: Piotr II Grzegorz
» Wątków na forum: 884
» Postów na forum: 4 069

Pełne statystyki

Użytkownicy online
Aktualnie jest 3 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 2 Gość(i)
Bing

Ostatnie wątki
Reprezentacja Voxlandu
Forum: Sport
Ostatni post: Kamiljan de Harlin
02 Jun 2022, 18:49
» Odpowiedzi: 104
» Wyświetleń: 22 272
Wieści z zagranicy
Forum: Dyskusje
Ostatni post: Artur Kardacz
02 Jun 2022, 18:14
» Odpowiedzi: 235
» Wyświetleń: 37 668
KSZ Winkulii zamówienie
Forum: Państwowe Zakłady Zbrojeniowe
Ostatni post: Artur Kardacz
02 Jun 2022, 18:11
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 169
Aktywność na forum
02 Jun 2022, 14:45
» Odpowiedzi: 54
» Wyświetleń: 9 960
Jedna Reprezentacja?
Forum: Kultura i sport
02 Jun 2022, 14:42
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 157
Prośba o pomoc w zebraniu...
Ostatni post: Joahim von Ribertrop
01 Jun 2022, 15:02
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 29
Informator Światowego Zwi...
Forum: Kultura i sport
Ostatni post: Helwetyk
31 May 2022, 21:56
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 73
Międzynarodowy Bank Polli...
Ostatni post: Helwetyk
31 May 2022, 17:05
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 60
Edykt Sagana nr 16
Forum: Akty prawne
Ostatni post: August de la Sparasan
30 May 2022, 18:40
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 33
Wnioski
Forum: Ministerstwo Administracji
30 May 2022, 18:15
» Odpowiedzi: 54
» Wyświetleń: 6 878

Głosowanie nad ratyfikacją umowy FB-ZP
Napisane przez: Aleksander Novak - 26 May 2021, 22:58 - Forum: Rada - Odpowiedzi (4)

W związku z podpisaniem przeze mnie Traktatu o wzajemnym uznaniu i nawiązaniu stosunków dyplomatycznych
pomiędzy Federacją Brodryjską a Zjednoczonym Państwem Voxlandu i Westlandu, w Los Alexos dnia 26 maja 2021 roku, na podstawie artykułu dziewiętnastego, podpunktu drugiego Konstytucji ZP proszę Przewodniczącego Prezydium o zorganizowanie głosowania nad ratyfikacją ww. umowy.

Cytat:
Traktat o wzajemnym uznaniu i nawiązaniu stosunków dyplomatycznych
pomiędzy Federacją Brodryjską a Zjednoczonym Państwem Voxlandu i Westlandu
zawarty 26 maja 2021 r.
w Los Alexos

Wysokie Układające się Strony:
Jego Ekscelencja Andrzej Płatonowicz Swarzewski – Administrator Brodrii
w imieniu swoim i Brodrii
oraz
Jego Ekscelencja Aleksander Novak – Prezydent Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu
w imieniu swoim i Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu

Art. 1.
Wysokie Układające się Strony uznają się niniejszym wzajemnie za suwerenne państwa i podmioty prawa międzynarodowego.
Wysokie Układające się Strony wyrzekają się we wzajemnych stosunkach używania jakiejkolwiek przemocy.
Art. 2.
Wysokie Układające się Strony nawiązują niniejszym stosunki dyplomatyczne na szczeblu ambasadorów.
Wysokie Układające się Strony ustanawiają przedstawicielstwo Federacji Brodryjskiej w Zjednoczonym Państwie Voxlandu i Westlandu oraz przedstawicielstwo Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu w Federacji Brodryjskiej.
Art. 3.
Wysoka Układająca się Strona wysyłająca swojego przedstawiciela obowiązana jest uprzednio wystąpić o agrement dla kandydata na ambasadora.
Art. 4.
Ambasadorowi przysługuje immunitet na terenie państwa przyjmującego.
W ramach immunitetu, na terytorium państwa przyjmującego, ambasador:
(1) nie podlega jurysdykcji karnej państwa przyjmującego;
(2) nie podlega jurysdykcji cywilnej państwa przyjmującego, chyba że sprawa dotyczy ich działalności niezwiązanej zupełnie z pełnioną misją, a sprawa dotyczy interesów prawnych osób trzecich, podległych jurysdykcji państwa przyjmującego;
(3) korzysta z swobody poruszania się po obszarze państwa przyjmującego;
(4) korzysta z prawa do reprezentowania interesów państwa wysyłającego, w sposób uznany przez nich za właściwy, w środkach masowego przekazu, w tym na państwowych kanałach komunikacji;
(5) nie jest zobowiązany do składania zeznań w charakterze świadka.
Wysokie Układające się Strony zobowiązują się rozstrzygać na drodze dyplomatycznej spory wynikłe na tle postępowania ambasadorów, z zastrzeżeniem dopuszczalności drogi sądowej w sytuacji, o której mowa w art. 4 ust. 2 pkt. 2.
Art. 5.
Jeśli pod wątpliwość poddaje się niewinność lub uczciwość ambasadora, państwo wysyłające ma obowiązek wszczęcia śledztwa.
Art. 6.
Ambasador może zrzec się immunitetu.
Wydalenie ambasadora z państwa przyjmującego następuje poprzez uznanie go za persona non grata.
W przypadku wydalenia ambasadora państwo przyjmujące zobowiązuje się do złożenia wyjaśnień i przedstawienia powodu wydalenia ambasadora państwa wysyłającego przed publicznym uznaniem za persona non grata.
Art. 7.
Wysokie Układające się Strony zobowiązują się wzajemnie do podejmowania działań zmierzających do rozwoju wzajemnych stosunków.
Art. 8.
Każda z Wysokich Układających się Stron może wypowiedzieć niniejszy traktat.
W przypadku wypowiedzenia niniejszego traktatu traci on swoją moc z upływem siódmego dnia następującego po dniu notyfikacji wypowiedzenia traktatu drugiej Stronie.
Art. 9.
Traktat niniejszy wchodzi w życie z chwilą podpisania go przez Wysokie Układające się Strony.
Podpisali:
/-/ Andrzej Płatonowicz Swarzewski
Administrator Brodrii
/-/ Alexander Novak
Prezydent Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu

Pożegnanie
Napisane przez: August de la Sparasan - 24 May 2021, 19:34 - Forum: Dyskusje - Odpowiedzi (5)

Jeszcze dziś rano chciałem tu zrobić jakąś piękną wstawkę narracyjną, która zostanie skwitowana tradycyjnym "xd". Ale prawdę mówiąc po dzisiejszych oskarżeniach niespecjalnie mam siłę. Prawda, że podczas swojej działalności w mikronacjach mogłem nie zawsze dbać o to, jak jestem postrzegany przez innych, ale tym razem poczułem się zwyczajnie nieprzyjemnie. Ale i tak planowałem odejść. Zostałem z powrotem ściągnięty do mikroświata przez Harlina/Deemera, plany reform i tym podobne. Dlaczego znów odchodzę? I tu odpowiedź jest jasna. Przychodząc do mikronacji, niemal dwa lata temu myślałem, że to będzie zabawa, rozrywka. I faktycznie może dla niektórych była, dla mnie przez pewien czas też. Ale potem przestało już to mi sprawiać większą radość, a potem brnąłem już tylko na oparach ochoty. Tak więc to czynię. A dlaczego zdecydowałem się zamieścić swoje pożegnanie z mikroświatem akurat tutaj? Bo z ZP jestem na swój sposób sentymentalnie związany. W końcu przyczyniłem się do jego powstania.

Przyjmijmy zatem, że August van Hagsen de la Sparasan, raczej średni senior rodu noszącego jego nazwisko, średni na jeża polityk, współzałożyciel Secesyjnej Republiki Westland, eks-konsul Marsylii etc. zakończył swój v-żywot w dniu dzisiejszym, kończąc tym samym również v-żywoty takich osobistości jak Fiber Karo czy Istvan Pasha, a swoje dobra uzyskane w mikroświecie nakazał przekazać Ludowej Republice Magnifikatu.

Na koniec chciałbym podziękować towarzyszom, Joahimowi, z którym dość dobrze współpracowało się przy rozlicznych reformach, Novakowi jako współzałożycielowi Westlandu,  i oczywiście odwiecznym krytykom (także tym prowadzącym konstruktywną krytykę) z najróżniejszych stron mikroświata, jak i doradcom (ci już wiedzą, kto i za co). Może nie było zawsze dobrze, zawsze zabawnie, ale bez tych osób byłoby raczej mniej ciekawie. To by było na tyle, kończę mój przydługi wywód powitaniem i pożegnaniem: Dasz bór i nauru! Pomyślnych wiatrów na oceanach mikroświata.

7. Eskadra Szturmowa
Napisane przez: Aleksander Novak - 23 May 2021, 13:18 - Forum: Wojska Powietrzne - Brak odpowiedzi

7. Eskadra Szturmowa
Skład eskadry: 
-dowództwo
-klucz dowodzenia
-klucz logistyczny
-4 klucze lotnictwa taktycznego po 2 samoloty NAVI-2A

-klucz techniczny, 2 zapasowe samoloty NAVI-2A

razem 10 samoloty NAVI-2A

6. Eskadra Przewagi Powietrznej
Napisane przez: Aleksander Novak - 23 May 2021, 13:16 - Forum: Wojska Powietrzne - Brak odpowiedzi

6. Eskadra Przewagi Powietrznej
Skład eskadry: 
-dowództwo
-klucz dowodzenia
-klucz logistyczny
-2 klucze lotnictwa taktycznego po 4 samoloty AVI-4C

-klucz techniczny, 2 zapasowe samoloty AVI-4C

razem 10 samoloty AVI-4C

5. Eskadra Lotnictwa Taktycznego
Napisane przez: Aleksander Novak - 23 May 2021, 13:11 - Forum: Wojska Powietrzne - Brak odpowiedzi

5. Eskadra Lotnictwa Taktycznego
Skład eskadry:
-dowództwo
-klucz dowodzenia
-klucz logistyczny
-2 klucze lotnictwa taktycznego po 2 samoloty AVI-6A

-klucz techniczny, 2 zapasowe samoloty AVI-6A

razem 6 samolotów AVI-6A

4. Eskadra Szkolno-Bojowa
Napisane przez: Aleksander Novak - 23 May 2021, 13:06 - Forum: Wojska Powietrzne - Brak odpowiedzi

4. Eskadra Szkolno-Bojowa

Skład eskadry:
-dowództwo
-klucz dowodzenia
-klucz logistyczny
-2 klucze obrony powietrznej po 4 samoloty NAVI-3A
-2 klucze szkolne po 4 samoloty NAVI-3TBV
-klucz techniczny, dwa zapasowe NAVI-3A i dwa zapasowe NAVI-3TBV

razem 10 samolotów NAVI-3A i 10 samolotów NAVI-3TBV

3. Eskadra Lotnictwa Taktycznego
Napisane przez: Aleksander Novak - 23 May 2021, 12:59 - Forum: Wojska Powietrzne - Brak odpowiedzi

3. Eskadra Lotnictwa Taktycznego
Skład eskadry: 
-dowództwo
-klucz dowodzenia
-klucz logistyczny
-4 klucze lotnictwa taktycznego po 4 samoloty AVI-5B2

-klucz techniczny, 4 zapasowe samoloty AVI-5B2

razem 20 samoloty ABI-5B2

Zabytki i osobliwości Marsylii: Cetonoza
Napisane przez: August de la Sparasan - 21 May 2021, 09:07 - Forum: Księstwo Marsylii - Brak odpowiedzi

Cała historia najsłynniejszego breeleńskiego placu zaczyna się w roku 1989, kiedy to rubijski emigrant, intelektualista i chemik Eber Ravana opracował ulepszoną formę betonu, ceton, mocniejszy, tańszy i bardziej wytrzymały. Szybko zapanowała na niego istna moda, stał się symbolem postępu. Po ataku terrorystów z tak zwanej Partii Nihilistycznej w wyniku którego Plac Dzielnicowy został uszkodzony, zwierzchnik dzielnicy nakazał pokryć go cetonem. Tak oto powstał obszar zwany Cetonozą. Sytuację panującą po modzie na nowy materiał podsumował krótko wieszcz narodowy Adem Maus "Betonistów było wielu, nikt nie myślał o cetonie, a tu przyszedł taki pan i ceton wynalazł się sam".

[Obrazek: 1621580051734.jpg]

Zabytki Marsylii: Dzieła Jana Mariana
Napisane przez: August de la Sparasan - 19 May 2021, 13:14 - Forum: Księstwo Marsylii - Brak odpowiedzi

Jan Marian, wybitny artysta nowoczesny, mieszka w Marsylii i to właśnie tam rozwiesza na ulicach swoje prace, bulwersujące i prowokujące. Zamiast opisywać, pokażemy kilka z nich.

Jan Marian, "Wiem lepiej"
[Obrazek: 1621422246890.png]

Jan Marian, "Prawdziwy krwiopijca"
[Obrazek: 1621422095329.png]

Jan Marian, "Domiar"
[Obrazek: 1621421985417.png]

Jan Marian, "Reakcjoniści"

[Obrazek: 1621421803648.png]

Zabytki i osobliwości Marsylii: Skrzyżowanie im. Jana Papajewicza
Napisane przez: August de la Sparasan - 19 May 2021, 12:06 - Forum: Księstwo Marsylii - Brak odpowiedzi

Nie można mówić o dzielnicy Port Forto bez wspomnienia o wybitnym dziele architektury komunikacyjnej, jakim jest skrzyżowanie im. Jana Papajewicza, popularnie określane Skrzyżowaniem Ośmiu. Spotyka się tam osiem dróg: ul. Sprzedawców Krów, ul. Wielkiej Rewolucji Ludowo-Wyzwoleńczej, aleja Myśli Socjalkapitalistycznej, ul. Konsularna, ul. Marchsizmu, aleja Wodzów Milionlecia, aleja Pechowców Stulecia oraz ul. Helmuta Cezara. Mieszkańcy od powstania skrzyżowania w 1981 roku są do niego nastawieni sceptycznie, oskarżając je o powodowanie wypadków, czemu władze zaprzeczają, bo przecież służy ono przede wszystkim do kontroli uwagi i zręczności, tak ważnej dla kierowców. W sąsiedztwie symbolu dzielnicy znajdują się siedziby licznych firm oraz wiele warsztatów samochodowych.

[Obrazek: 1621417432040.jpg]